Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

8/1/2015

Καταδικάζουμε το στυγερό έγκλημα

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών και οι δημοσιογράφοι της Κύπρου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και καταδικάζουν την στυγερή δολοφονία 12 ανθρώπων κατά την επίθεση στις εγκαταστάσεις του  περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Οι εννιά από τους δολοφονηθέντες είναι δημοσιογράφοι.

Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση ενάντια στο συγκεκριμένο περιοδικό δεν συνιστά απλά και μόνο δολοφονική ενέργεια κατά της ζωής, αλλά και επίθεση εναντίον της ελευθερίας της γνώμης και των αρχών της Δημοκρατίας. Τέτοιου  είδους εγκλήματα δεν είναι νοητό να βρίσκουν έρεισμα ή δικαιολογία από οποιαδήποτε θρησκεία, ιδεολογία ή πεποίθηση.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και στις δημοσιογραφικές ενώσεις της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, ενώνει τη φωνή της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και ζητά την ταχεία και πλήρη εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος, με κατάληξη την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

13/1/2015

Εκφράζουμε λύπη για τον τραυματισμό εικονολήπτη

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη λύπη της για τον τραυματισμό του εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 Μιχάλη Καπετάνιου. Ο τραυματισμός του έγινε την ώρα που ο συνάδελφος κάλυπτε την εκδήλωση των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου.

Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους και κατανοούμε πλήρως τις έντονες αντιδράσεις τους. Δυστυχώς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι ο εικονολήπτης του ΑΝΤ1 δέχθηκε, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, βίαιο κτύπημα στο ύψος του γονάτου του ενός ποδιού του,  με αποτέλεσμα να κρίνεται ως επείγουσα η υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι οι συντάκτες, οι φωτογράφοι και εικονολήπτες που καλύπτουν γεγονότα δημοσίου ενδιαφέροντος δεν βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Αντίθετα, είναι αυτοί που προβάλλουν και ενημερώνουν το κοινό για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Στον Μιχάλη Καπετάνιο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδο στα καθήκοντά του. 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

21/1/2015

Τα προβλήματα των δημοσιογράφων κύριο θέμα στη Συνέλευση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Κατά τη Συνέλευση αναγνώστηκε και εγκρίθηκε η Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για το 2014 και η Οικονομική Έκθεση για το έτος 2013.

Ακολούθησε συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούντο δημοσιογραφικό κόσμο και τέθηκαν ζητήματα, τα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε να κωδικοποιήσει και να ετοιμάσει αναλυτικό κείμενο που θα αποσταλεί προς όλα τα μέλη της ΕΣΚ. Στόχος είναι να συζητηθούν αυτά σε όλους τους χώρους εργασίας και να αποφασιστούν διαδικασίες υλοποίησης και προώθησής τους.

Κύριος άξονας των σκέψεων, προβληματισμών και εισηγήσεων που εκφράστηκαν είναι η περαιτέρω εμπλοκή των μελών της Ένωσης στα κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό κόσμο. Οι συνθήκες απασχόλησης των δημοσιογράφων, οι απολαβές τους, το κύρος, η αξιοπρέπειά τους και αναβάθμιση του επαγγέλματός τους ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη Συνέλευση.

Η Συνέλευση, πριν την έναρξη των εργασιών της, τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αείμνηστου Σταύρου Τσαγγάρη, λογιστή για τρεις δεκαετίες της Ένωσης Συντακτών.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

5/2/2015

Παρουσίαση του βιβλίου
«Νίκος Σιαφκάλης - Η πορεία μου στο θέατρο»

Ένας από τους στυλοβάτες του κυπριακού θεάτρου, ο βετεράνος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Σιαφκάλης έγραψε και κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΦΚΑΛΗΣ - Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ».

Πρόκειται για ένα βιβλίο μέσα από τις σελίδες του οποίου παρελαύνει η ζωή και δράση του συγγραφέα, η οποία είναι, με τη σειρά της, αναπόσπαστα δεμένη με την πορεία του θεάτρου στην Κύπρο τα τελευταία 55 χρόνια.

Τα όνειρα και ο ρομαντισμός του νέου ηθοποιού, η ανώμαλη προσγείωσή του στις οδυνηρές πραγματικότητες, η πάλη για δημιουργία και ταυτόχρονα για εξασφάλιση του μεροκάματου που ποτέ δεν είναι σίγουρο στο χώρο του θεάτρου, η σθεναρή αντίσταση, πάντα με μεγάλο κόστος, ενάντια στα κάθε μορφής κατεστημένα, αλλά και η τελική καταξίωση αυτού που με πάθος αγαπά την τέχνη που επέλεξε να υπηρετήσει, όλα αυτά μαζί και το καθένα χωριστά δίνονται παραστατικά  μέσα από όσα με γλαφυρότητα μας περιγράφει ο Νίκος Σιαφκάλης στις 277 σελίδες του βιβλίου.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 7.30 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

13/2/2015

Προς Διευθυντές Σύνταξης, Αρχισυντάκτες και δημοσιογράφους

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, εορτή της Τυροφάγου, είναι, με βάση τη συλλογική μας σύμβαση, αργία. Ως εκ τούτου, κατά την ημέρα αυτή δεν διεξάγεται καμιά εργασία στις εφημερίδες και συνακόλουθα δεν κυκλοφορούν εφημερίδες την επομένη ημέρα.

Όσον αφορά την επομένη, τη Δευτέρα της Καθαράς (23 Φεβρουαρίου), είναι επίσης αργία. Ωστόσο, εργάζεται μόνο μικρός αριθμός συντακτών ώστε να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τρίτη. Σημειώνουμε ότι όσοι συνάδελφοι
θα εργαστούν τη Δευτέρα της Καθαράς θα πρέπει να αποζημιωθούν επιπλέον του κανονικού τους μισθού και με ποσό που ισοδυναμεί με τα δύο εικοστά πρώτα (2/21α) των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών τους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι συντάκτες συμπληρώνουν εργασία σε δύο ειδικές αργίες (με ειδικό καθεστώς) δικαιούνται με βάση τη σύμβαση μια επιπλέον ημέρα ανάπαυση.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η εργασία την Καθαρά Δευτέρα στις εφημερίδες περατώνεται στις 7 μ.μ.

Με ευχές για καλή ξεκούραση,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

9/3/2015

Το Υπουργείο Εργασίας να αποφασίσει έγκαιρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου διακηρύσσει ότι η Ένωση ως αναγνωρισμένη συντεχνία τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Η παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος ισοδυναμεί με συρρίκνωση ή ακόμα και κατάργησή του.

Σχετικά με το αίτημα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για αναγνώρισή τους στον εργασιακό χώρο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA καλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας όπως εκδώσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση την απόφασή τους που αφορά την αναγνώριση των δυο συντεχνιών.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

20/3/2015

Υπόθεση Νηπιαγωγείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου επιθυμεί να παρέμβει στο θέμα που προέκυψε σχετικά με συγκεκριμένο νηπιαγωγείο και να καλέσει τους λειτουργούς των Μ.Μ.Ε. να είναι πολύ προσεχτικοί στην προβολή αυτού αλλά και παρόμοιων συμβάντων.

Οι τίτλοι και αναφορές του τύπου «σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων» πιστεύουμε ότι δεν συμβάλλουν στη σωστή πληροφόρηση του κοινού. Αντίθετα τείνουν να δημιουργήσουν εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επαναλαμβάνουμε ότι η σοβαρότητα που οφείλουμε να επιδεικνύουμε σε τέτοιας μορφής θέματα και συμβάντα προστατεύει εμάς τους ίδιους και ολόκληρη την κοινωνία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους όταν έχουν ενώπιόν τους τέτοιας ή παρόμοιας φύσης θέματα να ζητούν την γνώμη ειδικών επιστημόνων.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

20/3/2015

Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας χαιρετίζουμε και σας υπενθυμίζουμε ότι η 25η Μαρτίου είναι αργία, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία η Ένωση Συντακτών έχει υπογράψει με το Σύνδεσμο Εκδοτών.

Ωστόσο, η 25η Μαρτίου είναι μεταξύ εκείνων των επίσημων  αργιών, στις οποίες οι εκδότες μπορούν να προβαίνουν σε διευθετήσεις προκειμένου την επαύριο να κυκλοφορούν εφημερίδες σε έκτακτη έκδοση. Δηλαδή, την 25η Μαρτίου θα εργαστεί μια βάρδια. Θα απασχοληθεί εκείνο το προσωπικό (σε αριθμό) που συνήθως απασχολείται τις Κυριακές.

Όσοι θα εργαστούν θα αποζημιωθούν με επιπλέον τα 2/21 του μισθού τους (βασικός συν τιμάριθμος). Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι στους συντάκτες που θα εργαστούν σε πέραν από τη μια έκτακτη έκδοση θα παραχωρείται μια ελεύθερη ημέρα, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τον εκδότη.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

23/3/2015

Προς δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι επίσημες αργίες της 1ης Απριλίου και της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι αργίες για τον Τύπο.
Ωστόσο, η συλλογική μας σύμβαση που έχουμε υπογραμμένη με τους εκδότες, προνοεί ότι η διεκπεραίωση της εργασίας έκδοσης της εφημερίδας - κατά τις δύο αυτές ημερομηνίες - θα γίνεται με το καθεστώς της εργασίας κατά τις Κυριακές.
Η σύμβαση αναφέρει ακολούθως τα εξής:

«1ον: για την έκδοση  της εφημερίδας θα χρησιμοποιείται εκ περιτροπής τόσο προσωπικό, όσο χρησιμοποιείται συνήθως κατά την εργασία τις Κυριακές,

2ον: ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει οποιαδήποτε επιπρόσθετη αποζημίωση σε όσους θα εργαστούν....».

Ως εκ τούτου, την 1η Απριλίου θα εργαστεί ένας περιορισμένος αριθμός συναδέλφων, όσοι χρησιμοποιούνται συνήθως κατά την εργασία τις Κυριακές.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

2/4/2015

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπενθυμίζουμε το εορτολόγιο για τις ημέρες του Πάσχα:

Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου: Η εργασία στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.
Μεγάλο Σάββατο, 11 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Δευτέρα του Πάσχα, 13 Απριλίου: Εργασία με ειδικές διευθετήσεις.
Απασχολείται λίγο προσωπικό, όπως γίνεται τις Κυριακές.
Οι συντάκτες που θα εργαστούν θα αποζημιωθούν, πέραν των κανονικών τους απολαβών, με ποσό ίσο με τα 2/21α  του συνολικού μηνιαίου μισθού τους (βασικού + τιμαριθμικού επιδόματος). Επιπλέον, στους συντάκτες
που θα έχουν εργαστεί σε περισσότερες από μια έκτακτη έκδοση
θα παραχωρηθεί μια ελεύθερη μέρα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί
με τη Διεύθυνση.

Συνάδελφοι, Καλό Πάσχα

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

15/4/2015

Θλίψη για το θάνατο του Εύη Γαβριηλίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού Εύη Γαβριηλίδη.

Ο Εύης Γαβριηλίδης που πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων υπήρξε σκηνοθέτης και ηθοποιός και έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θεατρικά πράγματα του τόπου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσε να σκηνοθετεί σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

29/4/15

Καταδικάζουμε και λυπούμαστε πολύ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει έντονα την επίθεση που δέχτηκαν το Σάββατο στη Λάρνακα η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Αργυρώ Ζουμπανιώτη και ο εικονολήπτης Στέλιος Γρηγορίου που τη συνόδευε. Η συνάδελφος, που βρέθηκε κοντά στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού για να καλύψει τα επεισόδια και τους χουλιγκανισμούς οπαδών πριν τον αγώνα Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ, δέχθηκε κτυπήματα από άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια. Κάποιος μάλιστα της άρπαξε από τα χέρια το κινητό τηλέφωνό της και το έσπασε. Επίσης απέσπασαν από τον εικονολήπτη την κάμερά του, η οποία βρέθηκε αργότερα με σοβαρές ζημιές σε χώρο πίσω από το οίκημα του τοπικού συνδέσμου οπαδών
του ΑΠΟΕΛ.

Η Ένωση Συντακτών ζητά από το Υπουργείο  Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας όπως εντοπιστούν οι ένοχοι των πιο πάνω ενεργειών και προσαχθούν στη Δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία.

Όσον αφορά τους προπηλακισμούς εναντίον δημοσιογράφων έξω από τη Νομική Υπηρεσία τη Δευτέρα 27 Απριλίου κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, έχουμε να πούμε τα εξής: Οι κάτοχοι των αξιογράφων θα πρέπει να στρέφονται εναντίον εκείνων που συνέβαλαν με πράξεις ή  και παραλείψεις τους για να απωλέσουν τα χρήματά τους. Και ότι αν σήμερα το πρόβλημά τους βρίσκεται συνεχώς στην προμετωπίδα της δημοσιότητας αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους δημοσιογράφους. Αν νομίζουν ότι ευθυνόμαστε για κάτι ας μας ασκήσουν κριτική διότι δεν βρισκόμαστε στο απυρόβλητο. Δεν ανεχόμαστε, όμως, να μας βρίζουν και να μας προπηλακίζουν την ώρα που εργαζόμαστε για να καλύψουμε ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις τους. Αρκούμαστε να πούμε ότι λυπούμαστε πολύ.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

27/4/15

Η αργία της Πρωτομαγιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η προσεχής Παρασκευή, 1 Μαΐου, είναι αργία σύμφωνα με τη συλλογική μας σύμβαση και ως εκ τούτου δεν εργαζόμαστε.

Επίσης, η παραμονή, ημέρα Πέμπτη 30 Απριλίου, για εμάς τους δημοσιογράφους είναι ημιαργία και, όπου ισχύει η σύμβαση, η εργασία ολοκληρώνεται στις 7.30 μ.μ.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

7/5/15

Η δική μας εφημερίδα,
ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Για τους πιο πολλούς από εμάς τους δημοσιογράφους στα χρόνια του ρομαντισμού και της επαναστατικότητας ήταν όνειρο. «Να κάνουμε δική μας εφημερίδα χωρίς εκδότες και επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, μια ολότελα δική μας εφημερίδα». Και δίπλα σ' αυτό «να τα λέμε όλα, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς φραγμούς, ελεύθερα και τσεκουράτα». Σχεδόν για όλους μας αυτό το όνειρο πέρασε στον κόσμο του απατηλού.

Να όμως, που στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ένας αριθμός δημοσιογράφων των Αθηνών επιχείρησαν το τόλμημα και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Και η «Εφημερίδα των Συντακτών», αυτό είναι το όνομά της, είναι πλέον μια ζώσα καθημερινή πραγματικότητα. Με κάμποση όρεξη για δουλειά, με όπλο την εμπειρία τους και με πίστη στην αλήθεια, στην αντικειμενικότητα και στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία ξεκίνησαν. Ήδη έχουν καθιερωθεί ως μια αξιόλογη και υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο των  εντύπων.

Αυτό θα είναι το θέμα συζήτησης της εκδήλωσης που οργανώνει την Τρίτη19 Μαΐου η Ένωση Συντακτών στις 7.30 το βράδυ στη Δημοσιογραφική Εστία. Ομιλητής θα είναι ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, ο Γιάννης Σμυρλάκης. Η εκδήλωση επιθυμούμε να εξελιχθεί σε μια ελεύθερη συζήτηση που θα αγγίξει όλα τα θέματα και προβλήματα που αφορούν τον Τύπο,
την πληροφόρηση, το ρόλο του δημοσιογράφου, την ελεύθερη και χειραγωγημένη δημοσιογραφία και όλα τα συναφή.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Σας περιμένουμε την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

22/5/15

Πλήρης αργία η ημέρα του Κατακλυσμού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την μεθεπόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2015, ημέρα του Κατακλυσμού (Αγίου Πνεύματος) δεν θα δουλέψουμε. Ως εκ τούτου την Τρίτη 2 Ιουνίου δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η τακτική αυτή ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια και πρόθεσή μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εκδότες όπως η Δευτέρα του Κατακλυσμού καθιερωθεί πλέον ως πλήρης αργία.

Με την ευκαιρία, αγαπητοί συνάδελφοι, σας πληροφορούμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα σπιτάκια και διαμερίσματα στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για όσους από εμάς επιθυμούν να αξιοποιούσαν για ξεκούραση το τριήμερο.

Σας ευχαριστούμε,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

30/7/15

Προς τους Δημοσιογράφους και Διευθυντικό προσωπικό των εφημερίδων και περιοδικών

Υπενθυμίζουμε προς όλους τους συναδέλφους ότι, με βάση τη συλλογική σύμβαση που είναι υπογραμμένη από την Ένωση Συντακτών και το Σύνδεσμο Εκδοτών, το καθεστώς εργασίας κατά τον Δεκαπενταύγουστο
έχει ως εξής:

Παρασκευή 14 Αυγούστου

Η 14η Αυγούστου είναι αργία, η οποία, όμως, περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων στις οποίες οι δημοσιογράφοι εργάζονται με ειδικό καθεστώς. Δηλαδή, θα εργαστεί ένας περιορισμένος αριθμός συναδέλφων, όπως και τις Κυριακές, για να κυκλοφορήσουν την επομένη εφημερίδες και περιοδικά. Όσοι συνάδελφοι θα εργαστούν στις 14 Αυγούστου θα αποζημιωθούν επιπλέον και με ποσό που αντιστοιχεί στα 2/21α του μισθού τους. Επίσης, στους δημοσιογράφους που με την εργασία τους στις 14 Αυγούστου θα συμπληρώσουν δύο ημέρες εργασίας σε παρόμοιες ειδικές εκδόσεις
θα παραχωρηθεί και μια ελεύθερη ημέρα σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί με τον εκδότη.

Σάββατο 15 Αυγούστου

Δεν διεξάγεται εργασία κατά τις 15 Αυγούστου και ως εκ τούτου δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες και περιοδικά την επομένη 16 Αυγούστου.

Καλές γιορτές,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

31/7/15

Δίκαιη αντιμετώπιση του δημοσιογράφου Νεκράσοβ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου ζητά από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δίκαιη αντιμετώπιση του Ρώσου δημοσιογράφου Αντρέι Νεκράσοβ, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται μετά από αίτημα των αρχών
της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έκδοσή του στην υπό αναφορά χώρα.

Ο δημοσιογράφος Νεκράσοβ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Ιουλίου και έκτοτε κρατείται από τις Κυπριακές αρχές. Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί άσυλο  από την Κυπριακή Δημοκρατία και εκφράζει φόβους για τη ζωή του, αλλά και για πολυετή φυλάκιση στη χώρα του σε περίπτωση που εκδοθεί.

Την ίδια θέση εκφράζει και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία ενημέρωσε σχετικά την Ένωση Συντακτών Κύπρου και ζήτησε τη βοήθειά της.

Επικοινωνήσαμε ήδη με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα και ζητήσαμε όπως ο συνάδελφος τύχει δίκαιης αντιμετώπισης πέραν από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Επίσης ζητήσαμε όπως εξεταστεί χωρίς χρονοτριβή η αίτησή του για εξασφάλιση πολιτικού ασύλου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

11/8/15

Να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Αλίγιεφ

Η ΕΣΚ καταδικάζει μισαλλοδοξία και φανατισμό

Η ΕΣΚ εκφράζει τoν αποτροπιασμό της για την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Ρασίμ Αλίγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίγιεφ έχασε τη ζωή του μετά από άγριο ξυλοδαρμό σε ραντεβού θανάτου που έστησαν συμπατριώτες του οπαδοί της ποδοσφαιρική ομάδας Καμπάλα επειδή ο Αλίγιεφ αποδοκίμασε έντονα την ενέργεια του αρχηγού της ομάδας να πανηγυρίζει με τουρκική σημαία τη νίκη της ομάδας του επί του Απόλλωνα Λεμεσού στον πρόσφατο μεταξύ τους αγώνα.

Οι δημοσιογράφοι της Κύπρου καταδικάζουν με βδελυγμία την αποτρόπαια αυτή πράξη και ζητούν την σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και ηθικών αυτουργών. Ο συνάδελφος Αλίγιεφ ευθυγραμμιζόμενος με την αρχή ότι ο φανατισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό πλήρωσε με την ζωή του την ενέργειά του να ορθώσει ανάστημα ενάντια στη μισαλλοδοξία.

Στους οικείους του και στους συναδέλφους του στο Αζερμπαϊτζάν εκφράζουμε την θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η ΕΣΚ θα κοινοποιήσει τις πιο πάνω θέσεις προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και σε άλλους διεθνείς φορείς.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

15/9/15

Προς όλα τα μέλη της ΕΣΚ και Διοικήσεις των Έντυπων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από συνεννόηση με το Σύνδεσμο Εκδοτών αποφασίστηκε όπως η 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει ως πλήρης αργία. Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 δεν θα εργαστούμε και δεν θα εκδοθεί εφημερίδα για την επομένη, ημέρα Παρασκευή.

Με τους χαιρετισμούς μας,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 ---------------------------------

22/9/15

Η εργασία κατά την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ Συνδέσμου Εκδοτών και Ένωσης Συντακτών, οι επίσημες αργίες της 1ης Απριλίου και της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι αργίες του Τύπου. Η διεκπεραίωση της εργασίας έκδοσης της εφημερίδας τις δύο αυτές επετείους γίνεται, με βάση τη σύμβαση, με το καθεστώς της εργασίας κατά τις Κυριακές και με τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Για την έκδοση της εφημερίδας χρησιμοποιείται εκ περιτροπής τόσο προσωπικό όσο χρησιμοποιείται συνήθως κατά την εργασία τις Κυριακές.
  • Ο εργοδότης δεν καταβάλλει οποιαδήποτε επιπρόσθετη αποζημίωση σε όσους θα εργάζονται

Παρά τις υπό αναφορά πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης, εφαρμόζεται, συνήθως, η πιο κάτω διαδικασία. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου πάμε κάποιοι εκ του προσωπικού και εργαζόμαστε εθελοντικά μέχρι τις 11π.μ. ή 12  το μεσημέρι, και βοηθούμε για την έκδοση. Κοντά στις 11 η ώρα αποχωρούμε και αφήνουμε τη βάρδια να εργαστεί και να κλείσει την εφημερίδα. Συνήθως, η ολοκλήρωση της εργασίας γίνεται κατά τις 8 με 9 η ώρα το βράδυ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλα αυτά γίνονται με «ενδοοικογενειακή» συνεννόηση. Εκείνο που η σύμβαση προνοεί καταγράφεται στο πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης.

Με τους χαιρετισμούς μας,

το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΚ

---------------------------------

6/11/15

Ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, το οποίο υπογράφει ο συνάδελφος Μανώλης Καλατζής.

Ο συνάδελφος με βάση έγγραφα που εξασφάλισε από την ιστοσελίδα της Βουλής και δημοσίευσε αυτούσια στην εφημερίδα όπου εργάζεται, έγραψε μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω δικηγορικό γραφείο εισέπραξε από την Τράπεζα Κύπρου αρκετά εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για υπηρεσίες που παρείχε προς την εν λόγω τράπεζα.

Ωστόσο, το υπό αναφορά δικηγορικό γραφείο με ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα και υπογράφει ο Διευθύνων Συνέταιρος του δικηγορικού γραφείου κ. Νίκος Παπαευσταθίου καταγγέλλει τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα που επισύρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης. Τους κατηγορεί ότι πρόσθεσαν στο έγγραφο τρία μηδενικά και μετέτρεψαν τις χιλιάδες ευρώ αμοιβής του γραφείου σε εκατομμύρια ευρώ. Πιο αναλυτικά κατηγορούν το δημοσιογράφο για πλαστογραφία εγγράφου, παραποίηση δημοσίου εγγράφου και κυκλοφορία του.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η όποια επέμβαση στα έγγραφα και προσθήκη των τριών μηδενικών έγινε στα πλαίσια εργασίας της Βουλής, όπως εκ των υστέρων παραδέχθηκε επισήμως η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια αυτά τα έγγραφα εκ παραδρομής αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει τις αστήρικτες βαριές κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του συνάδελφου Μανώλη Καλατζή, ο οποίος παρουσιάζεται λίγο πολύ ως πλαστογράφος που με δόλιες ενέργειες παραποιεί την πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι ένας δικηγορικός οργανισμός οφείλει να είναι φειδωλός  στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί δημοσίως εναντίον ανθρώπων και πάρα πολύ προσεκτικός όταν τους αποδίδει σοβαρότατα ποινικά αδικήματα.

Δεν είναι νοητό τα όποια λάθη διέπραξε η Βουλή να τα φορτώνεται ένας δημοσιογράφος, ο οποίος στα πλαίσια της εργασίας του θεωρεί ως δεδομένο ότι τα όσα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Νομοθετικού Σώματος μιας χώρας και έγκυρα είναι και αυθεντικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών δεν ισχυρίζεται ότι οι δημοσιογράφοι είναι αλάνθαστοι. Ωστόσο είναι άδικο και προκλητικό να παρουσιάζονται, όχι λίγες φορές τα τελευταία χρόνια, ως επαγγελματίες χωρίς αρχές και αξίες.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

---------------------------------

24/11/15

Διεθνής Διαγωνισμός Δημοσιογραφίας με θέμα:

 «Ρεπορτάζ για τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού δημοσιογραφίας με θέμα: «Ρεπορτάζ για τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού».

«Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), θέσπισε φέτος το διεθνή διαγωνισμό ΜΜΕ με τον τίτλο «Δημοσιογραφική κάλυψη της μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού», που έχει στόχο την αναγνώριση των υποδειγματικών ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης.Το βραβείο συνοδεύεται από 1.000 δολάρια ΗΠΑ και τα ρεπορτάζ που θα βραβευτούν θα τύχουν μεγάλης προβολής σε όλο τον κόσμο, ως παράδειγμα καλής δημοσιογραφίας.

Στη συνδιοργάνωση του διαγωνισμού συμμετέχουν επίσης η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ITUC), η Διεθνής Οργάνωση Εργοδοτών (IOE) και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές από την 1ηΟκτωβρίου 2015 έως και την 1η Δεκεμβρίου 2015.  Στο διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες δημοσιογράφοι, η δουλειά των οποίων έχει αποτυπωθεί σε βίντεο ή άλλες φόρμες multimedia. Το υλικό που θα κατατεθεί στο διαγωνισμό, πρέπει να έχει δημιουργηθεί και δημοσιοποιηθεί το χρονικό διάστημα 1ης Ιουνίου 2014 - 1ης Δεκεμβρίου 2015. 

Για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έως την 1η Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17:00 (κεντρικής Ευρώπης).

Το βραβείο ILO συνοδεύεται από 1.000 δολάρια ΗΠΑ για κάθε νικητή από την κατηγορία «Επαγγελματίας Δημοσιογράφος» και την κατηγορία «Ερασιτέχνης Δημοσιογράφος», για τα υποδειγματικά ρεπορτάζ που έχουν υποβάλλει με θέμα τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού.  Τα ρεπορτάζ που θα βραβευθούν, θα αναρτηθούν στη δικτυακή πύλη της οργάνωσης ILO, ως παραδείγματα καλής δημοσιογραφίας και θα τύχουν ευρείας δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το διεθνές βραβείο ILO μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ilo.org/global/topics/labour-migration/policy-areas/guidance-for-journalists/WCMS_402382/lang-en/index.htm».

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------

14/12/15

Προς τους Διευθυντές Σύνταξης/Αρχισυντάκτες

και τις Τοπικές Επιτροπές Συντακτών εφημερίδων και περιοδικών:

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας το καθεστώς που θα ισχύσει κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων θα είναι τα ακόλουθα:

1. Χριστούγεννα:
α) Την Πέμπτη , 24 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6μ.μ.
β) Την Παρασκευή, ημέρα των Χριστουγέννων, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και οι εφημερίδες δεν κυκλοφορούν τo Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου.
γ) Το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, εργάζεται πολύ μικρός αριθμός συντακτών, πάνω σε εθελοντική βάση, ώστε να κυκλοφορήσουν οι πρωινές εφημερίδες σε ειδική έκδοση την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου. Τα μέλη του προσωπικού που θα εργασθούν εθελοντικά την 26η  Δεκεμβρίου θα έχουν, πέραν του κανονικού τους μισθού, αποζημίωση ίση με τα 2/21α  των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους καθώς και μια επιπρόσθετη ημέρα στην ετήσια άδεια τους, εφ΄ όσον είναι η δεύτερη αργία που εργάζονται.

2. Πρωτοχρονιά: 
α)Την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.
β) Την Παρασκευή, ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και δεν κυκλοφορούν εφημερίδες το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου.

3. Θεοφάνεια:
α) Την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου,  παραμονή των Θεοφανείων, η εργασία περατώνεται το αργότερο στις 7 μ.μ.
β) Την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, δεν διεξάγεται καμία εργασία και δεν κυκλοφορούν την επομένη, ημέρα Τετάρτη.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

---------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου