Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

28/12/2016

Ανακοίνωση

Επίθεση κατά δημοσιογράφου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει έντονα την αήθη και αναίτια επίθεση που υπέστη η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου από τον ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη.
Η συνάδελφος Άννα Ανδρέου, επαγγελματίας δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΚ εδώ και δεκαετίες, ζει και εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη ως ανταποκρίτρια του ΡΙΚ και του ΚΥΠΕ στην Τουρκία. Ο ευρωβουλευτής Μαυρίδης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο» στις 24 Δεκεμβρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την δημοσιογράφο Ανδρέου ως φερέφωνο του τουρκικού κράτους διότι, άκουσον - άκουσον, «δεν τυγχάνει οποιασδήποτε δίωξης από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως φυλακίζει εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους με την υποψία διαφορετικής άποψης»!
Η συνάδελφος Άννα Ανδρέου επιτελεί δημοσιογραφικό έργο, μεταφέροντας στην κυπριακή κοινή γνώμη τα όσα συμβαίνουν και τα όσα διατυπώνονται στην τουρκική επικράτεια. Αυτός είναι ο ρόλος, η αποστολή και το επαγγελματικό της καθήκον. Και δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα όλα τα πιο πάνω από τις .Φυλακές του Ινσιρλίκ, ικανοποιώντας το πατριωτικό αίσθημα των όποιων επιτιμητών. Η Άννα Ανδρέου-  αλλά και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος - δεν μπορούν να λοιδορούνται και να διασύρονται μόνο και μόνο γιατί κάνουν τη δουλειά τους.
Όποτε παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα διασυρμού συναδέλφων η ΕΣΚ θα παρεμβαίνει. Συνάμα, η ΕΣΚ θα παρεμβαίνει και όποτε παρατηρούνται φαινόμενα εκτροπής συναδέλφων.
Στην προκειμένη περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τον ευρωβουλευτή Μαυρίδη να αναθεωρήσει την όλη στάση του και να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά διατύπωσε ή άφησε να νοηθούν σε βάρος της Άννας Ανδρέου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-------------------------------------------

15/12/2016

«Κάλαντα αλληλεγγύης υπέρ ανέργων δημοσιογράφων»

«Κάλαντα αλληλεγγύης υπέρ ανέργων δημοσιογράφων» θα άδει το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κατά την περίοδο μεταξύ 19ης και 23ης Δεκεμβρίου 2016. Κατά τις πιο πάνω ημερομηνίες, κλιμάκια μελών του Δ.Σ. θα επισκεφθούν τους χώρους εργασίας έντυπων, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και διαδικτυακών Μ.Μ.Ε. ψάλλοντας τα κάλαντα. Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από την πιο πάνω εκστρατεία θα διατεθεί, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΣΚ, σε δημοσιογράφους που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση, λόγω οικονομικής κρίσης και απώλειας της εργασίας τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαβεβαιώνει τα μέλη της συντεχνίας, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, ότι αυτό θα είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα γραφής. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα συναφή διαβήματα προς εμπέδωση και ενίσχυση της συναδελφικής και κατ' επέκταση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------------------

12/12/2016

Καταρτίστηκε σε Σώμα το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και καταρτίστηκε σε Σώμα.

Στη συνεδρία πληρώθηκαν οι θέσεις του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία. Στις εν λόγω θέσεις εκλέγηκαν αντίστοιχα οι συνάδελφοι Λένια Καρατζιά, Χρίστος Χριστοφίδης και Γιάννης Σεϊτανίδης.

Ως εκ τούτου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ έχει ως ακολούθως:

 • Φράγκος Γιώργος, Πρόεδρος
 • Καρατζιά Λένια, Αντιπρόεδρος
 • Χριστοφίδης Χρίστος, Γενικός Γραμματέας
 • Σεϊτανίδης Γιάννης, Ταμίας
 • Μέλη οι: Δημητρίου Μάριος, Ριρής Ανδρέας, Γεωργίου Χρίστος, Βικέτος Αριστείδης και Θεοδούλου Γιώργος.
 • Αναπληρωματικά μέλη είναι οι Σωτηρίου Σπύρος, Ξιουρής Στέλιος, Χρυσάνθου Γιώργος και Σταύρου Έλενα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------------------

8/12/2016

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών είναι ο Γιώργος Φράγκος

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου είναι από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 ο δημοσιογράφος Γιώργος Φράγκος. Στην εκλογική συνέλευση της Ένωσης Συντακτών που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη, δικαίωμα ψήφου είχαν 332 μέλη, εκ των οποίων ψήφισαν τα 263, δηλαδή ποσοστό 83%. Τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Για τη θέση του Προέδρου, οι υποψήφιοι έλαβαν, κατά αλφαβητική σειρά, τις ακόλουθες ψήφους:

Διογένους Κωστής                77 ψήφους (30%).
Παλάλα Νάνσια                     41 ψήφους (15%)
Φράγκος Γιώργος                 142 ψήφους (55%)

Με βάση το πιο πάνω αποτέλεσμα, νέος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο συνάδελφος Γιώργος Φράγκος.

Από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών εκλέγηκαν, κατά σειρά αριθμού ψήφων που έλαβαν, οι πιο κάτω:

 1. Καρατζιά Λένια                      145 ψήφους
 2. Χριστοφίδης Χρίστος            112 ψήφους
 3. Δημητρίου Μάριος                 109 ψήφους
 4. Ριρής Ανδρέας                      101 ψήφους
 5. Γεωργίου Χρίστος                 94  ψήφους
 6. Βικέτος Αριστείδης                85  ψήφους
 7. Σεϊτανίδης Γιάννης                  81  ψήφους
 8. Θεοδούλου Γιώργος             79  ψήφους

Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν οι εξής:

 1. Σωτηρίου Σπύρος                 73  ψήφους
 2. Ξιουρής Στέλιος                     68  ψήφους
 3. Χρυσάνθου Γιώργος            55  ψήφους
 4. Σταύρου Έλενα                      54  ψήφους

--------------------------------------------

8/12/2016

 Καθεστώς εργασίας κατά τις γιορτές

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από διαβούλευση με το Σύνδεσμο Εκδοτών οι τρεις συντεχνίες Ένωση Συντακτών Κύπρου, ΠΕΟ και ΣΕΚ, συμφώνησαν με το Σύνδεσμο όπως κατά τις εορτές-αργίες ισχύσουν οι πιο κάτω διευθετήσεις, όσον αφορά την εργασία σε εφημερίδες και περιοδικά.

 1. Δεν θα διεξαχθεί καμιά εργασία τις ημέρες των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Συνεπώς δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες και περιοδικά στις 26/12/16, 2/1/17 και 7/1/17.
 1. Επίσης δεν θα διεξαχθεί εργασία την επομένη των Χριστουγέννων 26/12 και κατά συνέπεια δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες και περιοδικά την Τρίτη 27/12/16.
 1. Την Τρίτη 27/12/16 και τη Δευτέρα 2/1/17 θα εργαστεί μια βάρδια υπό καθεστώς ειδικής έκδοσης με βάση όσα προβλέπουν οι συμβάσεις μας, ώστε να κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις της 28ης Δεκεμβρίου και της 3ης Ιανουαρίου. Όσοι εκ των συναδέλφων θα εργαστούν κατά τις ημέρες των ειδικών εκδόσεων θα λάβουν αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στα 2/21 των απολαβών μας. Επίσης θα λάβουν μια ημέρα off και εναλλακτικά το δικαίωμα να προσθέσουν την εν λόγω ημέρα στην ετήσιά τους άδεια ανάπαυσης.

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΠΕΟ, ΣΕΚ

--------------------------------------------

23/11/2016

Υποψήφιοι για τις θέσεις Προέδρου και Μελών του Δ.Σ.
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου συνήλθε σήμερα Τετάρτη,
23 Νοεμβρίου 2016 και, αφού εξέτασε τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, κατάρτισε κατάλογο των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου και των μελών
του Δ.Σ. που θα προκύψουν από τις εκλογές της 7ης Δεκεμβρίου 2016.

Εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του Καταστατικού της Ένωσης Συντακτών, το Δ.Σ. επικύρωσε τον κατάλογο των υποψηφίων, ο οποίος έχει ως ακολούθως:

Υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου:

 1. Διογένους Κωστής
 2. Παλάλα Νάνσια
 3. Φράγκος Γιώργος

 

Υποψηφιότητες για τη θέση των Μελών του Δ.Σ.:

 1. Βικέτος Αριστείδης
 2. Γεωργίου Χρίστος
 3. Δημητρίου Μάριος
 4. Θεοδούλου Γιώργος
 5. Καρατζιά Λένια
 6. Μαυρής Χρήστος
 7. Ξιουρής Στέλιος
 8. Ριρής Ανδρέας
 9. Σεϊτανίδης Γιάννης
 10. Σταύρου Έλενα
 11. Σωτηρίου Σπύρος
 12. Χριστοφίδης Χρίστος
 13. Χρυσάνθου Γιώργος

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------

19/9/216

Να αντιδράσουν Πολιτεία και Αστυνομία

 

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε η συνάδελφος δημοσιογράφος με εμπρησμό του αυτοκινήτου της τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρας.

Η αστυνομική συντάκτης του «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» είχε δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες τηλεφωνικές παρεμβάσεις για τα γραφόμενά της που αφορούν συγκεκριμένο θέμα. Οι δράστες του εγκλήματος  που έδρασαν μεταμεσονύκτια ήθελαν, προφανώς, να προειδοποιήσουν, να απειλήσουν
και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών και όλοι οι συνάδελφοί της στεκόμαστε δίπλα στη Ντίνα Κλεάνθους και τονίζουμε ότι με εγκληματικές ενέργειες δεν είναι δυνατό να συρρικνωθεί ή να πληγεί η ελευθερία του Τύπου και γενικότερα η ελευθερία έκφρασης.

Καλούμε την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους συντεταγμένους φορείς της Πολιτείας να δράσουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση εντοπισμού, σύλληψης και προσαγωγής των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν είναι νοητό σε μια σύγχρονη Δημοκρατία να γίνονται ανεκτά εγκλήματα που πλήττουν τις αρχές και αξίες κάθε Δημοκρατίας.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

10/8/2016

Καταγγέλλουμε την προληπτική λογοκρισία

Τα κρούσματα προληπτικής λογοκρισίας,  που εκδηλώνονται από διάφορους κρατικούς αξιωματούχους και άλλους εναντίον δημοσιογράφων τείνουν, δυστυχώς, να καταστούν καθημερινό φαινόμενο. Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Επισημαίνω ότι διάφοροι επώνυμοι που κατέχουν θέσεις και πόστα, πολιτειακά και άλλα, φαίνεται ότι δεν ανέχονται και δεν αντέχουν την κριτική που ασκούν εναντίον τους δημοσιογράφοι. Στην προσπάθειά τους να φιμώσουν τους δημοσιογράφους, καταφεύγουν σε δικηγόρους και απειλούν με αγωγές σε περίπτωση που οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να γράφουν γι' αυτούς, για τις ενέργειες ή παραλείψεις τους. Προφανής στόχος τους είναι η προληπτική λογοκρισία και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων.  Αν αυτοί οι κύριοι νομίζουν ή πιστεύουν ότι προσβάλλεται η προσωπικότητά τους μέσα από δημοσιεύματα ή δυσφημούνται έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Όχι, όμως, να καταφεύγουν σε απειλές μέσω επιστολών που αποστέλλονται από δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία, ασκώντας με αυτή τη μέθοδο προληπτική λογοκρισία.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αυτού του είδους συμπεριφορών προέρχεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του απειλεί με αγωγή τη συνάδελφο Ντίνα Κλεάνθους αν δεν απαλείψει από τη διαδικτυακή εφημερίδα «Ρεπόρτερ» δημοσίευμά της που καταλογίζει ευθύνες στην Αστυνομία και τον ίδιο. Οι ευθύνες αφορούν την υπόθεση της πρόσφατης δολοφονίας στην Αγία Νάπα.

Ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαστε με τα καταδικαστέα φαινόμενα εκφοβισμού και προληπτικής λογοκρισίας, που στοχεύουν στην φίμωση των δημοσιογράφων.

Αντώνης Μακρίδης,

Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

----------------------------------------------

1/8/2016

Προς τους Δημοσιογράφους και Διευθυντικό προσωπικό
 των εφημερίδων και περιοδικών

Υπενθυμίζουμε προς όλους τους συναδέλφους ότι, με βάση τη συλλογική σύμβαση που είναι υπογραμμένη από την Ένωση Συντακτών και το Σύνδεσμο Εκδοτών, το καθεστώς εργασίας κατά τον Δεκαπενταύγουστο έχει ως εξής:

Κυριακή 14 Αυγούστου

Η 14η Αυγούστου είναι αργία, η οποία, όμως, περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων στις οποίες οι δημοσιογράφοι εργάζονται με ειδικό καθεστώς. Δηλαδή, θα εργαστεί ένας περιορισμένος αριθμός συναδέλφων για να κυκλοφορήσουν την επομένη εφημερίδες και περιοδικά. Όσοι συνάδελφοι θα εργαστούν στις 14 Αυγούστου θα αποζημιωθούν επιπλέον και με ποσό που αντιστοιχεί στα 2/21α του μισθού τους. Επίσης, στους δημοσιογράφους που με την εργασία τους στις 14 Αυγούστου
θα συμπληρώσουν δύο ημέρες εργασίας σε παρόμοιες ειδικές εκδόσεις θα παραχωρηθεί και μια ελεύθερη ημέρα σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί με τον εκδότη.

Δευτέρα 15 Αυγούστου

Δεν διεξάγεται εργασία κατά τις 15 Αυγούστου και ως εκ τούτου δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες και περιοδικά την επομένη
16 Αυγούστου.

Καλές γιορτές,

 Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

27/7/2016

Καταγγέλλουμε τις μαζικές συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων

Κορυφώνεται ο πόλεμος εναντίον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Το νέο κρούσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της ελευθερίας έκφρασης σημειώθηκε με την έκδοση ενταλμάτων και τη σύλληψη 42 Τούρκων δημοσιογράφων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και οι δημοσιογράφοι της Κύπρου καταδικάζουμε τις διώξεις εναντίον των Τούρκων συναδέλφων μας και ζητούμε όπως η διεθνής κοινότητα κινητοποιηθεί και δράσει αποτελεσματικά ώστε να αποκατασταθεί και να ισχύσει το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Τούρκους συναδέλφους μας και δηλώνουμε έτοιμοι να αγωνιστούμε με τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου
για επικράτηση της ελευθεροτυπίας στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Η Ένωση Συντακτών θα αποστείλει τη διαμαρτυρία της στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, των οποίων είναι μέλος, και θα ζητήσει όπως αναληφθούν κοινές δράσεις για διαφύλαξη και στην Τουρκία του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας έκφρασης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι διώξεις δημοσιογράφων, το κλείσιμο εφημερίδων και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. και οι φυλακίσεις λειτουργών τους έχουν καταστεί πλέον μόνιμο φαινόμενο στην Τουρκία, το οποίο παραπέμπει στην εποχή του Μεσαίωνα. 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

18/5/2016

Οι δημοσιογράφοι τίμησαν τον Γιαννάκη Ομήρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης  Συντακτών Κύπρου, σε σεμνή τελετή στη Δημοσιογραφική Εστία,  τίμησε την Τρίτη 17 Μαΐου τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Αντώνης Μακρίδης, εξήρε το ήθος και την προσφορά του κ. Ομήρου, τονίζοντας ότι πέραν των πολύχρονων υπηρεσιών του από τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε υπήρξε και εξακολουθεί να θεωρείται μεγάλος φίλος των δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι δημοσιογράφοι με δραστικές μειώσεις των μισθών τους και με απολύσεις, ο κ. Ομήρου στάθηκε στο πλευρό τους και τους συνέδραμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, εξήρε το ρόλο τους στις δύσκολες ώρες
που βιώνουμε και υποστήριξε ότι με τη δράση τους βοηθούν σημαντικά τον τόπο, φέρνοντας στο φως και αναδεικνύοντας τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Στον Πρόεδρο της Βουλής επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και παρατέθηκε γεύμα προς τιμή του ιδίου και των στενών συνεργατών του στη Βουλή.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

----------------------------------------------

12/5/2016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

«Μ.Μ.Ε και η φωνή του ασθενή»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου Δημοσιογραφικό Εργαστήρι με θέμα «Μ.Μ.Ε και η φωνή του ασθενή». Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 16 Μαΐου στη Δημοσιογραφική Εστία μεταξύ των ωρών 10 π.μ.-1 μ.μ. 

Απευθύνουμε έκκληση προς όλες και όλους τους συναδέλφους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Εργαστηρίου. Πιστεύουμε ότι με τα όσα θα ακούσουμε θα βοηθηθούμε στο έργο μας και θα ωφεληθούμε ως πολίτες αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστούμε,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

 

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Δεν ξεχνούμε τους πρόσφυγες

Την  3η Μαΐου κάθε χρόνου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών αποφάσισε όπως εμείς οι δημοσιογράφοι της Κύπρου αφιερώσουμε τη φετινή Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στους πρόσφυγες. Στις μυριάδες των ανθρώπων που κυνηγημένοι από τη λαίλαπα του πολέμου ψάχνουν με κάθε τρόπο
να ξεφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους, ιδιαίτερα την ζωή των παιδιών τους.

Όλοι μας γίναμε μάρτυρες της ανείπωτης τραγωδίας των προσφύγων της Συρίας και των άλλων χωρών. Ζούμε και βιώνουμε καθημερινά αυτό το ατέλειωτο δράμα μέσα από τις τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες που μεταδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εικόνες που αναπαριστούν με εύγλωττο τρόπο αυτό που με μια στερεότυπη φράση αποκαλούσαμε «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Σήμερα, δυστυχώς, είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία και εμείς βιώσαμε και βιώνουμε τραγικά.

Στην ανάδειξη αυτού του συνεχιζόμενου δράματος καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εργαζόμενοι ακατάπαυτα για να ενημερώσουν όλο τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουν, αψηφώντας, κινδύνους ακόμα και για φυσική ύπαρξή τους. Κάποιοι σ΄ αυτή τους την προσπάθεια χάνουν ακόμα και τη ζωή τους. Αισθανόμαστε περήφανοι για τους συναδέλφούς μας και αποτιμούμε φόρο τιμή στη μνήμη τους.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το θετικό ρόλο που κάποιες χώρες και οι κάτοικοί τους επιδεικνύουν, εκφράζοντας τον με αλληλεγγύη, έμπρακτη βοήθεια, θαλπωρή και συμπαράσταση. Την ίδια ώρα καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη στάση κάποιων άλλων χωρών που υψώνουν τείχη, παρεμποδίζοντας τους πρόσφυγες και την πορεία τους για μια καλύτερη ζωή, για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Οι σκηνές των πνιγμένων παιδιών, των εξαθλιωμένων προσφύγων μπροστά στα συρματοπλέγματα,
τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες πληγώνουν τις ψυχές μας και χαρακώνουν μόνιμα τις συνειδήσεις μας. Το πιο τραγικό είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο που ενίοτε κομπάζει για «ανεπτυγμένες ευαισθησίες και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση Συντακτών Κύπρου, μέσα από έρανο που προκήρυξε, απέστειλε 610 ευρώ στους συναδέλφους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να συμβάλει στην αγορά φαρμάκων για τους πρόσφυγες. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί ένας από τους κυρίαρχους στόχους της αποστολής μας είναι να βρισκόμαστε μόνιμα δίπλα στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας, πέρα από εθνική καταγωγή, φυλή, χρώμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις. 

Την Τρίτη 3 του Μάη την αφιερώνουμε, λοιπόν, στους πρόσφυγες. Καλούμε τους δημοσιογράφους και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, να τους σκεφτούμε για λίγο να βρεθούμε έστω και νοερά δίπλα τους για μερικά λεπτά και να αισθανθούμε κομμάτι από τον πόνο τους. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε ότι παραμένουμε ακόμα άνθρωποι.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

21/3/2016

Οι Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι συζητούν τα προβλήματά τους

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Συντεχνία Εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων-KTGB συνδιοργανώνουν συζήτηση με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι.

Η συζήτηση θα γίνει στις 28 Μαρτίου, η ώρα 7 μ.μ. στο «Σπίτι της Συνεργασίας» παρά το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

Τα εργασιακά προβλήματα των δημοσιογράφων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν το επάγγελμά τους, η ελευθερία έκφρασής τους, η πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης και γενικά η ανεξαρτησία των Μ.Μ.Ε. θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι πρόεδροι των συντεχνιών, στη συνέχεια θα γίνουν  ομιλίες-εισηγήσεις επί των πιο πάνω θεμάτων από έναν ελληνοκύπριο και έναν τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Καλούμε τους συναδέλφους όπως παραστούν στην εκδήλωση.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

16/3/2016

Ενισχύουμε με φάρμακα τους πρόσφυγες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου αποφάσισε όπως συνδράμει οικονομικά την πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης για συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού υπέρ των προσφύγων.

Ως πρώτο βήμα, αποφασίστηκε όπως διατεθεί ένα συμβολικό ποσό από το ταμείο της Ένωσης. Ταυτόχρονα θα απευθυνθούμε προς όλους τους συναδέλφους στους χώρους εργασίας τους, προκειμένου να συνδράμουν, στα μέτρα των δυνατοτήτων τους, την όλη προσπάθεια.

Επίσης, η Ένωση Συντακτών δέχεται εισφορές από οποιονδήποτε εκ των συμπατριωτών μας προς ενίσχυση του πιο πάνω σκοπού. Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνοτης Δημοσιογραφικής Εστίας 22 44 60 90.

Σας ευχαριστούμε.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

7/3/2016

Καταγγέλλουμε την επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει τις ενέργειες του τουρκικού κράτους που στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και κατ' επέκταση της ελευθερίας έκφρασης.

Ο διορισμός από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κρατικού επίτροπου στην εφημερίδα Ζαμάν ισοδυναμεί με φίμωση και κατάργηση της εν λόγω εφημερίδας.

Ο διορισμός κρατικών επιτρόπων  παραπέμπει σε μεθόδους και πρακτικές αυταρχικών καθεστώτων που ενοχλούνται από την ελευθερία έκφρασης και τη λειτουργία των δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Η Ένωση Συντακτών και ο δημοσιογραφικός κόσμος της Κύπρου ζητούν όπως αρθούν αμέσως πρακτικές και μέσα που στραγγαλίζουν το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία και οδηγούν σε καταστάσεις σκοταδισμού.

Καλούμε όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις των δημοκρατικών χωρών αλλά και τους παγκόσμιους αρμόδιους φορείς να αντιδράσουν και να κινηθούν προς την κατεύθυνση αποκατάστασης των δημοκρατικών αρχών και πανανθρώπινων αξιών στην Τουρκία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

 

25/2/2016

Ανοιχτή συζήτηση με Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Επαφής μεταξύ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου - ΕΣΚ, της Συντεχνίας Εργαζομένων Τύπου Basin- Sen και του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων -KTGB. H Επιτροπή Επαφής συστάθηκε με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών οργανώσεων μετά την κοινή τους συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δημοσιογραφική Εστία.

Κατά την πρώτη συνεδρία της, η Επιτροπή Επαφής αποφάσισε τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης με θέμα τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι. Λεπτομέρειες για το χρόνο και το χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Στην Επιτροπή Επαφής συμμετέχουν εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών οι Λένια Καρατζιά (Αντιπρόεδρος), Μαρία Φράγκου (Γραμματέας), Κωστής Διογένους (Μέλος Δ.Σ.) και Χρίστος Χριστοφίδης (Μέλος Δ.Σ). Την Basin - Sen εκπροσωπούν οι Ali Kurtoglu και Cogdas Oguc και το Σύνδεσμο Τουρκοκύπριων Δημοσιογράφων οι Zafer Kodan, Yurdakul Cafer, Simge Cerkezoglou και Gozde Ermental Karadeniz.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------------------------

28/1/2016

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΚ

Να κατοχυρωθεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη Συνέλευση απασχόλησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοσιογράφοι, οι δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου τον προηγούμενο χρόνο και η ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών προς διαφύλαξη αξιοπρεπών όρων εργασίας των συναδέλφων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον αγώνα που πρέπει να καταβληθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους για να αποδομηθεί η στρεβλή εικόνα  που διάφοροι καλλιεργούν, παρουσιάζοντάς μας ως μέρος της διαπλοκής και των σκοπιμοτήτων στον τόπο μας.

Οι δημοσιογράφοι, όπως τονίστηκε, δεν διεκδικούν το αλάθητο. Ωστόσο, είναι άδικο να απαξιώνονται ως σύνολο και να θεωρούνται ως άβουλα όντα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να κατοχυρωθεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε τη δέσμευση να εργαστεί με μεθοδικότητα και ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή η Συνέλευση ήταν ταυτόχρονα και Καταστατική, όσοι παρέστησαν σ' αυτήν συζήτησαν και ενέκριναν σειρά τροποποιήσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Καταστατικού. Επίσης, η Συνέλευση ενέκρινε τους εξελεγμένους λογαριασμούς της Ένωσης Συντακτώνγια το έτος 2014.  

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου