Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

22/12/17

Καταδίκη βίαιων επεισοδίων σε βάρος της ΕΣΗΕΜ-Θ και δημοτικών ΜΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βάρβαρη και βάναυση επίθεση, από άγνωστους τραμπούκους-κουκουλοφόρους, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ Θεσσαλονίκης. Τέτοιες κατάπτυστες βίαιες συμπεριφορές-με δεδομένο ότι προηγήθηκε ανάλογη επίθεση στα δημοτικά ΜΜΕ-συνιστούν οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου. Αποτελούν συνάμα όνειδος για τον πολιτικό πολιτισμό, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία στο σύγχρονο κόσμο.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τις φωνές της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, στέκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΜ-Θ και όλων των συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και καλεί τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν πάραυτα εντοπίζοντας και διώκοντας όλους όσοι ενέχονται στην πιο πάνω βαρβαρότητα. Η ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες αρχές όπως προστατεύσουν τον κόσμο της ενημέρωσης από ανάλογες βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, η απρόσκοπτη ενημέρωση του πολίτη είναι θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δημοκρατία σε μια ευνονούμενη πολιτεία. Ορθώς ενημερώθηκε η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αναφορικά με τα πιο πάνω καταδικαστέα γεγονότα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------------

13/12/17

Στήριξη στον Σενέρ Λεβέντ από την ΕΣΚ

Κλιμάκιο της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα» και είχε συνάντηση με τον διευθυντή και εκδότη Σενέρ Λεβέντ προς τον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη, αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη όλων των μελών της συντεχνίας ενάντια στην επίθεση που δέχεται η εφημερίδα του και ο ίδιος προσωπικά από ακραία ισλαμιστικά και εθνικιστικά στοιχεία εποίκων, υποδαυλιζόμενα και υποκινούμενα από το καθεστώς Ερντογάν, με αφορμή την αναδημοσίευση ενός σατιρικού σκίτσου σε βάρος του Τούρκου ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος διαβεβαίωσε τον Σενέρ Λεβέντ ότι όλα τα μέλη της συντεχνίας εκλαμβάνουν την επίθεση σε βάρος του και της εφημερίδας του ως επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Γι' αυτό, πρόσθεσε, «στεκόμαστε αλληλέγγυοι διπλά σας, στηρίζουμε τον αγώνα σας και υπερασπιζόμαστε μαζί σας το δικαίωμά σας να εκφράζεστε και να γράφετε ελεύθερα». Ο Γ. Φράγκος τόνισε ακόμη ότι σε οποίο μέρος της γης κι αν διώκεται η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι η ΕΣΚ διατρανώνει την αντίθεσή της και εκφράζει την αλληλεγγύη της, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στην ίδια μας την πατρίδα. 

Ο Σενέρ Λεβέντ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΕΣΚ για τη στήριξη και τη συμπαράσταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως Κύπριος, Ευρωπαίος πολίτης και Ευρωπαίος δημοσιογράφος, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαμαρτυρόμενος για τη δίωξη και τις επιθέσεις που δέχεται.

Την αντιπροσωπεία της ΕΣΚ που επισκέφθηκε τα γραφεία της «Αφρίκα», πέραν του Προέδρου Γ. Φράγκου, αποτελούσαν ο Γ.Γ. Χρίστος Χριστοφίδης και τα μέλη του Δ.Σ. Μάριος Δημητρίου και Αριστείδης Βικέτος.

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------------

6/12/17

Όχι σε συρρίκνωση της ελευθεροτυπίας

 Υπό το πρόσχημα της ευνομίας και της ευταξίας δεν μπορεί να επιχειρείται συρρίκνωση ή παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας. Η ελευθεροτυπία είναι ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται. Αντιθέτως διαφυλάσσεται και ενισχύεται από όλους τους θεσμούς σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Στην υπόθεση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, η ποινική πτυχή της υποκλοπής αυτών των μηνυμάτων-που ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους-έπαψε να έχει πρωτεύουσα σημασία, λόγω του περιεχομένου αυτών των μηνυμάτων. Ενός περιεχομένου που άπτεται καίρια του δημόσιου συμφέροντος.
Από το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έχει διαρρεύσει τείνουν να διασαλευθούν οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επί του προκειμένου τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι της Κύπρου δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν, ούτε και να σφυρίζουν αδιάφορα.
Ανάλογες αποτρεπτικές συστάσεις, συναφείς προειδοποιήσεις και υποδείξεις-με την επίκληση μάλιστα άρθρων του Ποινικού Κώδικα-δεν διαπιστώνουμε να παρατηρούνται αλλού με αποδέκτες τους λοιπούς Ευρωπαίους δημοσιογράφους ή και τους Ρώσους  δημοσιογράφους.
Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία όλοι επιτελούν το δικό τους χωριστό ρόλο. Η Αστυνομία το δικό της, η Εισαγγελία το δικό της και τα ΜΜΕ το δικό τους. Ας αφεθεί η δημοσιογραφία να επιτελέσει απρόσκοπτα της αποστολή της, που είναι να ερευνά και να φωτίζει ό,τι αφορά την κοινή γνώμη και ό,τι επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------

5/12/17

Προς τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το καθεστώς που θα ισχύσει κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων θα είναι το ακόλουθο:

1. Χριστούγεννα:
α) Την Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6μ.μ.
β) Τη Δευτέρα, ημέρα των Χριστουγέννων, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και οι εφημερίδες δεν κυκλοφορούν την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου.
γ) Την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου, εργάζεται πολύ μικρός αριθμός συντακτών, πάνω σε εθελοντική βάση, ώστε να κυκλοφορήσουν οι πρωινές εφημερίδες σε ειδική έκδοση την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου. Τα μέλη του προσωπικού που θα εργασθούν εθελοντικά την 26η Δεκεμβρίου θα έχουν, πέραν του κανονικού τους μισθού, αποζημίωση ίση με τα 2/21α  των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους καθώς και μια επιπρόσθετη ημέρα στην ετήσια άδεια τους, εφ΄ όσον είναι η δεύτερη αργία που εργάζονται.

2. Πρωτοχρονιά: 
α)Την Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.
β) Τη Δευτέρα, ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και δεν κυκλοφορούν εφημερίδες την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου.

3. Θεοφάνεια:
Ενόψει του γεγονότος ότι ειδικά φέτος η εορτή των Θεοφανείων, 6 Ιανουαρίου, συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, έτσι τυχόν τήρηση της αργίας θα σημαίνει και απώλεια κυριακάτικης έκδοσης - και σε ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της συνδικαλιστικής πλευράς - αποδεχθήκαμε πρόταση του Συνδέσμου Εκδοτών για μεταφορά της αργίας την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, κάτι που εξυπακούει απώλεια της έκδοσης της Δευτέρας, 8 Ιανουαρίου 2018.

Όσοι θα εργαστούν το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018, ημέρα των Θεοφανείων, θα εργαστούν με το καθεστώς ειδικής έκδοσης και ό,τι αυτό διαλαμβάνει, σε σχέση με την αμοιβή τους.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

-------------------------------------

4/12/17

Πραγματοποιήθηκε η 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Δημοσιογραφική Εστία η 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Έκθεση Δράσης εκ μέρους του Δ.Σ. της οργάνωσης κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος. Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσαν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος και η ανάγκη περαιτέρω συσπείρωσης των δημοσιογράφων στις γραμμές της συντεχνίας τους.

Στη διάρκεια της συνέλευσης διεξήχθη συζήτηση για το πώς διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας για τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά και για το πώς δημιουργούνται προϋποθέσεις για αύξηση αυτών των θέσεων. Συζήτηση διεξήχθη επίσης όσον αφορά τη δημόσια εικόνα της Ένωσης Συντακτών ειδικά, αλλά και της δημοσιογραφικής οικογένειας συνολικά.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΚ ενέκρινε τέλος βελτιωτικές τροποποιήσεις στο Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης των μελών της Οργάνωσης. Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν στοχεύουν στη βελτίωση, αφενός της βιωσιμότητας του Σχεδίου και αφετέρου της ανταποδοτικότητάς του.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------------

 

21/11/17

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 π.μ.

Κατά τη συνέλευση θα συζητηθούν η έκθεση δράσης του Δ.Σ. για το 2017, η οικονομική έκθεση της ΕΣΚ για το 2016, καθώς επίσης και η ανάγκη βελτιωτικών τροποποιήσεων στο Σχέδιο Υγείας της Οργάνωσης.

Συνάδελφοι,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, συνδικαλιστικά, οργανωτικά, οικονομικά και άλλα, είναι πολλά, δυσβάσταχτα και δισεπίλυτα. Ως εκ τούτου η παρουσία όλων ή όσο το δυνατό περισσότερων μελών κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Η δύναμη μιας οργάνωσης είναι τα μέλη της. Στηρίξετε το συνδικαλιστικό μας όργανο για να μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να σας ανταποδώσει τη στήριξη με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

10/10/17

Σύνοδος του Γραφείου του ΟΑΣΕ
για την Ελευθερία του Τύπου στη Λευκωσία

Ολοήμερη σύνοδο στο Σπίτι της Συνεργασίας παρά το Λήδρα Πάλας πραγματοποίησε το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ την περασμένη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του Συνδέσμου Τ/κ Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin-Sen.

Ο νέος εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου Αρλέμ Ντεζίρ προήδρευσε σύσκεψης με τις ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην οποία εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την παραπέρα δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων της Κύπρου.

Ακολούθως, ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ κήρυξε την επίσημη έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μια κοινότητα στην άλλη, το οποίο χρηματοδοτεί ο Οργανισμός. Στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος 14 δημοσιογράφοι κάτω των 35 ετών, 7 από κάθε κοινότητα, οι οποίοι και παρευρίσκονταν την τελετή. Κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 οι 14 νέοι δημοσιογράφοι θα εργαστούν, για μια εβδομάδα, σε ΜΜΕ της άλλης κοινότητας. Και επιστρέφοντας στην κοινότητα τους θα καταγράψουν σε ρεπορτάζ την εμπειρία που είχαν. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΟΑΣΕ θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στη Λευκωσία τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο επόμενος στόχος του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος «Διάλογος για την Κύπρο» είναι η σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού γλωσσαρίου σε σχέση με ευαίσθητα ζητήματα του δικοινοτικού διαλόγου και πως αυτά αντιμετωπίζονται από τα Μ.Μ.Ε. Για το ζήτημα αυτό, στη σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, διεξήχθη προκαταρκτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιτροπών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που λειτουργούν και στις δύο κοινότητες.*

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

* Διευκρινίζεται ότι τόσον η Ε.Δ.Δ., όσο και η ΕΣΚ, μετείχαν μόνο στην προκαταρκτική συζήτηση του όλου θέματος.

--------------------------------------

10/10/17

Έκθεση - παζαράκι βιβλίου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου παρουσιάζει το συγγραφικό έργο των μελών της. Κάτω από τον τίτλο: «Όταν οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν, αλλά συγγράφουν», το Δ.Σ. της ΕΣΚ διοργανώνει έκθεση-παζαράκι βιβλίου μελών της Οργάνωσης στη Δημοσιογραφική Εστία. Θα εκτεθούν και θα διατίθενται, στη συμβολική τιμή των ?5, πέραν των εκατό διαφορετικών τίτλων βιβλίων, δημοσιογραφικών, λογοτεχνικών, ιστορικών και άλλων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 18:30μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μεταξύ 8:30-1:00μ.μ και 2:30-5:30μ.μ και θα διαρκέσει από τις 16 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

--------------------------------------

6/10/17

7η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας

Η διαιωνιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η χρονίζουσα κρίση στον Τύπο - που μοιάζει να κορυφώνεται την τελευταία περίοδο - καθιστούν τη φετινή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Αξιοπρεπούς Εργασίας τραγικά επίκαιρη. Η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται, η συρρίκνωση των εργατικών δικαίων και δικαιωμάτων προελαύνει, η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών βαθαίνει. ¶ρα για ποια αξιοπρεπή εργασία μπορεί να γίνεται λόγος;

Η 7η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας, βρίσκει τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου σε δυσχερέστερη μοίρα από πέρσι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην ίδια δεινή θέση με πέρσι. Το εργασιακό πεδίο στον δημοσιογραφικό κλάδο παραμένει επαχθές. ΜΜΕ συρρικνώνονται και δημοσιογράφοι πλεονάζουν. Και όπου δεν πλεονάζουν υπο-αμείβονται και υπο-απασχολούνται. Την ίδια ώρα η μισθοδοσία εισδοχής στο δημοσιογραφικό κλάδο, ανεξαρτήτως προσόντων και κατάρτισης, βρίσκεται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Τα όρια της αξιοπρεπούς εργασίας έχουν διαβρωθεί βαθιά, όχι μόνο για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά για το σύνολο των εργαζομένων. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και τους λοιπούς εργαζομένους στα ΜΜΕ - έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά - σε εγρήγορση και αγώνα προς αποτροπή της περαιτέρω εργασιακής διολίσθησης.

Η αξιοπρέπεια στην εργασία διασφαλίζεται μόνο με συλλογικότητα, ενότητα και διεκδικητικότητα. Η αξιοπρέπεια στην εργασία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου βρίσκεται και θα βρίσκεται για πάντα στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου, στο πλευρό κάθε εργαζομένου στα ΜΜΕ, στυλοβάτης, αρωγός και συνοδοιπόρος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

----------------------------------------

3/10/17

Στηρίζουμε τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μετ επιτάσεως στηρίζει ενθέρμως τον αγώνα των Ελλαδιτών συναδέλφων για αξιοπρεπή και ασφαλισμένη εργασία. Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, συμπληρώνουν ένα χρόνο ανασφάλιστης εργασίας. Αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές.

Δικαίως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες δημοσιογραφικές οργανώσεις έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας. Δικαίως οι Ελλαδίτες συνάδελφοι αγανακτούν και εξεγείρονται. Συμμεριζόμαστε βαθιά την έγνοια, την αγωνία και ανησυχία τους.

Μπορεί να μας χωρίζουν οι αποστάσεις, αλλά μας φέρνουν κοντά ανάλογης υφής εργασιακά προβλήματα. Ως ΕΣΚ στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσιογράφων της Ελλάδας από τα βάθη της καρδιάς μας και ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχή έκβαση στη δυναμική τους κινητοποίηση. Ώρα να μπει φραγμός στην εργασιακή διολίσθηση. Ουδείς εργαζόμενος ανασφάλιστος, ούτε στα ΜΜΕ, ούτε πουθενά αλλού!

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-------------------------------------------

28/9/17

Τελετή αποφοίτησης από το επιμορφωτικό πρόγραμμα
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών αποφοίτησης σε όσους παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες, τα οποία οργάνωσε και προσέφερε δωρεάν στα μέλη της η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα μαθήματα είχαν τριήμερη διάρκεια και διεξήχθηκαν μεταξύ 16ης και 23ης Σεπτεμβρίου στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από προσοντούχους εκπαιδευτές.

Ανάμεσα σε άλλα, οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν το όλο πρόγραμμα διδάχθηκαν: α) επεξεργασία φωτογραφικού υλικού μέσω photoshop για ψηφιακά μέσα, β) εισαγωγή και επεξεργασία ήχου, γ) χρήση κοινωνικών δικτύων για δημοσιογράφους, δ) εισαγωγή παραγωγής εικόνας για ειδησεογραφικές παραγωγές.

Μιλώντας κατά την τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών αποφοίτησης ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος ευχαρίστησε τόσο όσους συμμετείχαν όσο και όσους δίδαξαν στο όλο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Έδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων θα προχωρήσει και στο μέλλον σε ανάλογες ενέργειες προς όφελος των μελών του. Τέλος, ο Γ. Φράγκος σημείωσε ότι ανάλογη επένδυση προς το ανθρώπινο δυναμικό της όφειλε να κάνει και η εργοδοτική πλευρά. Προς τούτο, κατέληξε, η ΕΣΚ θα προχωρήσει σε βολιδοσκόπηση των εργοδοτών για ανάληψη από κοινού προσπάθειας, στο μέλλον.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Γιώργος Σιεκκερής αναφέρθηκε στην προοπτική και τη συνέχεια του όλου εγχειρήματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί και με νέα διδακτικά αντικείμενα, κατέληξε.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

 -------------------------------

25/9/17

Απεβίωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος
και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Παπαδημήτρης

Απεβίωσε τα ξημερώματα, σε ηλικία 81 χρόνων, ο βετεράνος δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Παπαδημήτρης. Ο μεταστάς, με την καυστική του σάτιρα και το ξεκαρδιστικό του χιούμορ, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και ειδικά τη σχολιογραφία, σχεδόν για εξήντα χρόνια.

¶ρχισε τη δημοσιογραφική του πορεία, στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ως συνεργάτης στο περιοδικό Time of Cyprus, ενώ την επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 1959 στην εφημερίδα «Έθνος». Ακολούθως εργάστηκε στις εφημερίδες «Εθνική» και «Μάχη», όπου υπηρέτησε και ως αρχισυντάκτης, μέχρι το 1974. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εφημερίδας «Σημερινή», το 1976 και από το 1983, μόνιμος συνεργάτης στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Το τελευταίο κείμενο του Δημήτρη Παπαδημήτρη δημοσιεύτηκε στην έκδοση του «Φιλελευθέρου» της 5ης Σεπτεμβρίου 2017. Ύστερα άρχισε να τον καταβάλλει η ασθένεια.

Η καθημερινή χιουμοριστική στήλη του «Ελευθεροστομίες», αρχικά στη «Μάχη» και «Φιλελευθεροστομίες», μεταγενέστερα στον «Φιλελεύθερο», θα μείνει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας ως υποδειγματική γραφή κριτικής θεώρησης και δηκτικής στάσης έναντι των κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων που μας περιβάλλουν και μας αφορούν.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της οποίας ο μεταστάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Δημήτρη Παπαδημήτρη. Μνήμη αγαθή θα τον συνοδεύει για πάντα από όλα τα μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

----------------------------------------------

18/9/17

Επιμορφωτικά μαθήματα για δημοσιογράφους

¶ρχισαν το περασμένο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνονται το προσεχές, 23 του μήνα, τα επιμορφωτικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες που προσφέρει δωρεάν στα μέλη της η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το συνολικό πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών ημερών και διεξάγεται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ανάμεσα σε άλλα, οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το όλο πρόγραμμα διδάσκονται:
α) επεξεργασία φωτογραφικού υλικού μέσω photoshop για ψηφιακά μέσα,
β) εισαγωγή και επεξεργασία ήχου,
γ) χρήση κοινωνικών δικτύων για δημοσιογράφους,
δ) εισαγωγή παραγωγής εικόνας για ειδησεογραφικές παραγωγές.

ΕΣΚ και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσανατολίζονται, αναλόγως και του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί στην πορεία, να επαναλάβουν το όλο πρόγραμμα και να διευρύνουν τα διδακτικά αντικείμενα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-------------------------------------------

24/8/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρόγραμμα ανταλλαγής Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων από τον ΟΑΣΕ

Πρόγραμμα ανταλλαγής δημοσιογράφων, για περίοδο μίας εβδομάδας, από την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην τουρκοκυπριακή και αντιστρόφως, εξαγγέλλει το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ. Με βάση την εξαγγελία, νέοι δημοσιογράφοι μέχρι 35 ετών, θα κληθούν να εργαστούν για μια βδομάδα σε ΜΜΕ της άλλης κοινότητας και ακολούθως, να καταγράψουν την εμπειρία τους σε ΜΜΕ της δικής τους κοινότητας.

Στο όλο πρόγραμμα μετέχουν ως εταίροι-διαμεσολαβητές η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η συντεχνία Εργατών Τύπου Basin-Sen, και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων. Την εβδομαδιαία «εργοδοσία» Ε/κ δημοσιογράφων σε τ/κ ΜΜΕ και Τ/κ δημοσιογράφων σε ε/κ ΜΜΕ χρηματοδοτεί πλήρως ο ΟΑΣΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους για συμμετοχή στο όλο πρόγραμμα, αποτεινόμενοι στις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντιστοίχως.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 15η Σεπτεμβρίου. Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος τοποθετείται μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2017.

Το παραχθέν έργο θα παρουσιαστεί σε κοινή εκδήλωση στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας από τον ΟΑΣΕ.

Οι λεπτομέρειες και οι όροι του όλου προγράμματος βρίσκονται στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Twitter: https://twitter.com/OSCE_RFoM/status/900268487544852480

Facebook:  https://www.facebook.com/events/280071535810546/

Website: http://www.osce.org/fom/336166


Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------

2/8/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απεβίωσε ο Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης

Πλήρης ημερών, δημοσιογραφικής δράσης, συγγραφικού έργου και αγωνιστικής προσφοράς απεβίωσε σήμερα ο βετεράνος δημοσιογράφος και σθεναρός συνδικαλιστής του κλάδου, Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης.

Ο μεταστάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, εκλεγμένο μέλος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, το 1959.

Ο Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης βρισκόταν στις δημοσιογραφικές επάλξεις από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το 2010. Την ίδια χρονιά εξελέγη Πρόεδρος του νεοσύστατου τότε Κλάδου Συνταξιούχων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ, πόστο από το οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2014.

Η ΕΣΚ σεμνύνεται και συνάμα περηφανεύεται που είχε στις τάξεις της - και μάλιστα στις πρώτες γραμμές - δημοσιογράφους του ήθους, του σθένους, της μαχητικότητας, της μετριοφροσύνης, γενικά του αναστήματος και όλων των αρετών που διέκριναν τον Φάνο Ε. Κωνσταντινίδη.

Ο μεταστάς γεννήθηκε στο Μηλικούρι το 1930. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Αρχικά εργάστηκε ως γραφέας στο Μεταλλείο Αμιάντου, αλλά από το 1952 και εντεύθεν τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάστηκε, για δεκαετίες, σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες του τόπου, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια.

Ο μεταστάς διατέλεσε επίσης μόνιμος συνεργάτης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για πολλά χρόνια, και ανταποκριτής αρκετών ελλαδικών εφημερίδων για την ίδια περίοδο. Για την ευδόκιμη και πολύχρονη προσφορά του στον ελλαδικό Τύπο ο Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης εξελέγη το 2006  αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Για τη συνολική δημοσιογραφική προσφορά του ο Φάνος Ε. Κωνσταντινίδης τιμήθηκε το 2000 από το Ίδρυμα Τύπου Μπότση, το 2005 από την πρεσβεία της Ελλάδας, το 2007 από το Ινστιτούτο ΜΜΕ του Intercollege, το 2011 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 2015 από την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του μεταστάντος, τη σύζυγο του Λυγία, τις θυγατέρες και τα εγγόνια του. Η προσφορά και η μνήμη του Φάνου Ε. Κωνσταντινίδη θα διαφυλαχθούν από την Οργάνωσή του με σεβασμό, ευθύνη και δέος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

------------------------------------------------

10/6/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατάλογος ανέργων και υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων

Συχνά-πυκνά διάφοροι οργανισμοί, όχι κατ' ανάγκην αποκλειστικά και μόνο από τον χώρο των ΜΜΕ, αποτείνονται στην Ένωση Συντακτών Κύπρου ζητώντας να εργοδοτήσουν, μερικώς ή πλήρως, δημοσιογράφο ή δημοσιογράφους.

 Με βάση τα ενημερωμένα στοιχεία στο Μητρώο Μελών της ΕΣΚ-και σε συνεννόηση πάντα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους-το Δ.Σ. της Οργάνωσης, έδωσε κάποια ονόματα σε αποταθέντες δυνητικούς εργοδότες. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ευτυχής κατάληξη και σε κάποιες άλλες όχι.

 Ωστόσο, ο σχετικός κατάλογος χρήζει συνεχούς ανανέωσης και εμπλουτισμού. Παρακαλούμε λοιπόν όσους συναδέλφους επιθυμούν να περιληφθούν στον κατάλογο των ανέργων ή υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων να επικοινωνήσουν είτε με τη Γραμματεία της ΕΣΚ, είτε απευθείας με τον Πρόεδρο της συντεχνίας Γιώργο Φράγκο.

Εννοείται ότι θα τηρηθεί αυστηρή εμπιστευτικότητα και θα υπάρξει, σε απόλυτο βαθμό, προστασία των προσωπικών δεδομένων, του καθενός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί στον υπό αναφορά κατάλογο

Το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

21/6/17

Συμμετοχή ΕΣΚ σε διεθνή διάσκεψη του ΟΑΣΕ

Διδάγματα για Ρώσους και Ουκρανούς δημοσιογράφους
από την κυπριακή εμπειρία

Σε διεθνή διάσκεψη για την ελευθερία του Τύπου σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας συμμετείχε η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ύστερα από πρόσκληση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ειδικά του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος 250 δημοσιογράφοι από τα 57 κράτη - μέλη του ΟΑΣΕ. Το όλο φόρουμ ήταν διήμερο και πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 19 και 20 Ιουνίου. 

Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν τα προβλήματα ασφάλειας και πρόσβασης στην πληροφόρηση που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε διάφορες περιοχές της πρώην σοβιετικής επικράτειας αλλά και στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα δεοντολογικής αυτορρύθμισης των ΜΜΕ σε συνθήκες έντασης και πολιτικής αστάθειας.

Στα πλαίσια της διήμερης ευρείας συνόδου πραγματοποιήθηκαν, εκ παραλλήλου, διάφορες υποθεματικές συζητήσεις. Μια από αυτές είχε ως θέμα το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία. Μίλησαν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τ/κ Δημοσιογράφων Σαμί Οζουσλού και ο εκπρόσωπος της συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen Αλί Κούρτογλου. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ΓΓ της ΕΣΚ Χρίστος Χριστοφίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, δηλαδή του ΟΑΣΕ όσο και παριστάμενοι αξιωματούχοι των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας εκφράστηκαν με πολύ κολακευτικά λόγια για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά στη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων. Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι μπορούν να αντληθούν διδάγματα από την κυπριακή εμπειρία και προτείναν ναν τη διοργάνωση κοινής ημερίδας στο σύντομο μέλλον με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ρώσων και Ουκρανών δημοσιογράφων.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

7/6/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεματική σύσκεψη ΕΣΚ για τους αθλητικογράφους

Η τέταρτη εξειδικευμένη θεματική σύσκεψη ανά μορφή δημοσιογραφικής εργασίας, που συγκαλεί το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, αφορά τους συναδέλφους που εργάζονται ως αθλητικογράφοι, είτε στον έντυπο, είτε στον ραδιοτηλεοπτικό είτε στον διαδικτυακό Τύπο, και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 11 πμ  στη Δημοσιογραφική Εστία. Ως γνωστό, προηγήθηκαν η θεματική σύσκεψη για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο διαδίκτυο στις 27 Ιανουαρίου, η θεματική σύσκεψη για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στα τηλεοπτικά κανάλια στις 9 Φεβρουαρίου και η θεματική σύσκεψη για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς στις 28 Μαρτίου.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα, στόχος αυτών των εξειδικευμένων συσκέψεων είναι να εντοπισθούν και να αναδειχθούν τα χωριστά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι αναλόγως του είδους της δημοσιογραφικής εργασίας που διαπεραιώνουν.

Όπως και στις προηγούμενες θεματικές συσκέψεις, σκοπός του ΔΣ της ΕΣΚ είναι να ακουστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τα προβλήματα, οι προβληματισμοί και τα όποια πιθανά αιτήματα τους. Η πρόσκληση είναι ανοικτή τόσο για μέλη όσο και για μη μέλη της ΕΣΚ. Το ίδιο ανοικτή θα είναι και η ατζέντα της σύσκεψης, με στόχο να χαρτογραφηθεί η όλη κατάσταση των εργασιακών συνθηκών, των όρων και των προϋποθέσεων σε όλα τα έντυπα μέσα, σε όλα τηλεοπτικά κανάλια και όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Καλούνται λοιπόν όλοι οι αθλητικογράφοι, ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως παραστούν. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να εκφράσουν απόψεις, να διατυπώσουν ιδέες και εισηγήσεις, με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την παράγωγη προτάσεων που θα τεθούν ενώπιον της εργοδοτικής πλευράς, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης των εργασιακών πραγμάτων.

Το Δ. Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

23/5/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρόσβαση και λόγο ζήτησε η ΕΣΚ από τη Βουλή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη είχε σήμερα στη μία η ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ορθολογιστική προβολή του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και η ταυτόχρονη αρωγή της Βουλής προς τους λειτουργούς του Τύπου για την όσο το δυνατό επαρκέστερη επιτέλεση της δημοσιογραφικής αποστολής. 

Από πλευράς Ένωσης Συντακτών ηγέρθησαν δύο βασικά ζητήματα:

α) η όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη και λειτουργική πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πληροφόρηση που κατέχει και διαχειρίζεται η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε πάσης φύσεως έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, με εξαίρεση, ασφαλώς, όσων εμπίπτουν στη σφαίρα του κρατικού απορρήτου.

β) η παραχώρηση λόγου στην ΕΣΚ, προκειμένου να εκφέρει άποψη τόσο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον δημοσιογραφικό κλάδο, όσο και κατά τη συζήτηση, αυτεπαγγέλτως, συναφών θεμάτων σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΣΚ ότι τα θέματα που έχουν τεθεί ικανοποιούνται ήδη πλήρως αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για πληρέστερη ικανοποίηση τους.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας όπως η διοργάνωση θεματικών ημερίδων, αλλά και το θέμα της διαπίστευσης των δημοσιογράφων για την παρακολούθηση των εργασιών της Βουλής.

  Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

---------------------------------------------------

 

22/5/17

Συμμετοχή σε Σύνοδο της ΕΟΔ στο Βουκουρέστι

Πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαΐου 2017, στο Βουκουρέστι, η Ετήσια Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για το 2017.

Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Culture and Media Federation FAIR-Media-Sind Leonard Octavian Paduret, τον πρόεδρο της συντεχνίας Ρουμάνων δημοσιογράφων Media-Sind Cristinel Godinac, τον πρόεδρο της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregard, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Sorin Grindeanu και τον υπουργό Πολιτισμού Ioan Vulpescu, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την αυτο-λογοκρισία στη δημοσιογραφία. Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ στη Ρουμανία στην ψηφιακή εποχή ειδήσεων.

Με το πέρας του τυπικού μέρους η Σύνοδος μπήκε στο ουσιαστικό, με την εκλογή προεδρείου, την έγκριση  των Κανονισμών Λειτουργίας των Ετήσιων Συνόδων της ΕΟΔ, της Ημερήσιας Διάταξης και των πρακτικών της προηγούμενης Συνόδου. Ακολούθησε η κατάθεση των εκθέσεων των ειδικών επιτροπών για: α) τα εργασιακά δικαιώματα, β) την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας, γ) τους ανεξάρτητους (freelance) δημοσιογράφους, δ) την ραδιο-τηλεοπτική δημοσιογραφία και ε) την ψηφιακή δημοσιογραφία. Έγινε στη συνέχεια ενημέρωση για την πορεία των διαφόρων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν οι εξελεγμένοι οικονομικοί λογαριασμοί της ΕΟΔ.

Έγινε στη συνέχεια συζήτηση και εγκρίθηκαν ψηφίσματα που κατέθεσαν διάφορες δημοσιογραφικές συντεχνίες. Ανάμεσα σε αυτά και ψήφισμα στήριξης των Τούρκων δημοσιογράφων στις πιέσεις και τις αναστολές που δέχονται από την Κυβέρνηση Ερντογάν, την ίση αμοιβή εργασίας αντρών και γυναικών, την ανάγκη αύξησης της ποιότητας της ενημέρωσης του κοινού μέσα από τον υπό κατάρτιση νέο νόμο για το τηλεοπτικό πεδίο στην Ελλάδα, την ελευθερία του Τύπου, τους κινδύνους από την ολιγαρχία στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και άλλα.

Να  σημειωθεί ότι τη Σύνοδο αρχικά θα φιλοξενούσε η ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα, δυο μήνες όμως πριν τη ματαίωσε επειδή δυο χρόνια πριν, στη Σύνοδο του 2015 στη Μπούτβα του Μαυροβουνίου, η ΕΟΔ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο η πΓΔΜ ονομάζεται πλέον Μακεδονία. Και ενώ στη συνέχεια η ΠΟΕΣΥ δήλωσε ότι θα μετείχε στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι και θα κατέθετε ψήφισμα για επαναφορά του ονόματος πΓΔΜ, την τελευταία βδομάδα ειδοποίησε ότι δεν θα μετέχει και ότι αποσύρει το ψήφισμα. Από την Ελλάδ στη Σύνοδο παρέστει η ΕΣΗΕΜΘ, διαφωνώντας όχι στην επαναφορά του ονόματος πΓΔΜ, αλλά στην αποχή.

Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. και Γ.Γ. Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος συμμετείχε και στην προπαρασκευαστική συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΟΔ ως αναπληρωματικό της μέλος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

---------------------------------------------------

Μνημόνιο συναντίληψης εκπροσώπων κυπριακών δημοσιογραφικών οργανώσεων

Μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου 2017 στη Λευκωσία, οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των κυπριακών δημοσιογραφικών οργανώσεων υιοθέτησαν τα ακόλουθα:

Υπόμνημα:

1. Εμείς, οι δημοσιογράφοι της Κύπρου, συμφωνούμε για αμοιβαία συνεργασία και αλληλεγγύη, όσον αφορά σε ζητήματα ασφάλειας των δημοσιογράφων, πρόσβασης σε πληροφορίες και τήρησης επαγγελματικών προτύπων. Διατηρούμε στενές επαφές με διεθνείς επαγγελματικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

2. Επαναλαμβάνουμε ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας. Θεωρούμε απαράδεκτες κάθε πράξεις βίας εναντίον δημοσιογράφων για το έργο τους, ανεξάρτητα από την πολιτική θέση των μέσων που εκπροσωπούν.

3. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα επαγγελματικά πρότυπα, τις υψηλές αξίες και την παραδοσιακή αποστολή του λειτουργήματος, αυξάνοντας τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και κοινά σχέδια μέσων ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε σε έναν κοινό επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας που θα υιοθετηθεί και θα εφαρμοστεί τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή δημοσιογραφική κοινότητα. Θα καταβάλουμε επίσης προσπάθειες για να χτιστεί σεβασμός μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για αξιόπιστες μορφές αυτορρύθμισης και θα ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ αυτορρυθμιστικών σωμάτων από τις δύο κοινότητες και μεταξύ αυτορρυθμιστικών σωμάτων και δημοσιογραφικών οργανώσεων .   

4. Καλούμε τις Αρχές των δύο κοινοτήτων σε δέσμευση σεβασμού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να μην ασκούν οποιαδήποτε πίεση σε αυτά ή στους δημοσιογράφους. Καλούμε, επίσης, όλους τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών, των ιδιοκτητών και των επαγγελματιών σε όλα τα επίπεδα, να συνεργαστούν υπέρ της δεοντολογίας, της ορθής διακυβέρνησης και της αυτορρύθμισης στο έργο τους. 

5. Οι δημοσιογράφοι παίζουν σημαντικό ρόλο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου μέσα από μια λύση . Επομένως, θα προσπαθήσουμε να μην καταφύγουμε σε αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε εχθρότητα, βία ή διακρίσεις.  
6. Καλούμε για ευρείες δυνατότητες μετακίνησης και για πιο συχνή κάλυψη από τους δημοσιογράφους της νότιας Κύπρου πάνω σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος της βόρειας Κύπρου και αντιστρόφως.

7. Καλούμε τις Αρχές να επενδύσουν στην παιδεία για τα ΜΜΕ, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να έχουν  επιλογές σωστής ενημέρωσης. Επίσης, συνιστάμε την περαιτέρω εξέλιξη της δημοσιογραφικής εκπαίδευσης.

8. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από τους πολίτες πρέπει να ενεργούν ως ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία ΜΜΕ, της οποίας ο σκοπός είναι να υπηρετεί το κοινό, ενημερώνοντάς το σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του επαγγέλματος και με πλουραλιστικό τρόπο.

9. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στοχεύουμε στην από κοινού σύνταξη και έκδοση σχετικής Δήλωσης στους αμέσως επόμενους μήνες.

Υπογράφεται από τους:


Γιώργος Φράγκος
Ένωση Συντακτών Κύπρου


Ali Kurtoglu
Μπασίν Σεν (Συνδικάτο Εργατών Τύπου)


Sami Ozuslu
Ένωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων

---------------------------------------------------

3/5/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ατυχής συμπεριφορά έναντι δημοσιογράφου

¶κομψης, ατυχούς και προσβλητικής αντιμετώπισης έτυχε ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Σταύρος Κυπριανού από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρώτη Ενημέρωση».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αντί να απαντήσει στην ερώτηση που του υποβλήθηκε, αντέτεινε στο δημοσιογράφο: «Καταλαβαίνω ότι έχεις οδηγίες από κάποιους να βάζεις αυτές τις ερωτήσεις». Όταν ο συνάδελφος Κυπριανού υπερασπίστηκε την επαγγελματική του ακεραιότητα, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε: «Ξέρω ότι έχεις οδηγίες από κάποιους να βάζεις αυτές τις ερωτήσεις». Ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ υπερασπίστηκε ξανά τον εαυτό του, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος για τρίτη φορά επέμεινε στη θεώρησή του: «Δεν λειτουργάτε, σε κάποιες περιπτώσεις, αμερόληπτα».
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θεωρεί ότι, εφόσον ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκρινε ότι δεν ήταν σωστή η στάση του συναδέλφου, αντί των ατεκμηρίωτων ισχυρισμών του, θα μπορούσε να προσφύγει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Αυτό μπορεί να το κάνει και τώρα.

Όταν δημοσιογράφοι και πολιτικοί συνομιλούν δημοσίως, κρίνονται αμφότερες οι πλευρές. Οι μεν κρίνονται για τις ερωτήσεις που υποβάλλουν, οι δε για τις απαντήσεις που δίνουν. Οι πολιτικοί οφείλουν να απαντούν και οι δημοσιογράφοι έχουν επαγγελματική υποχρέωση να ερωτούν. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ούτε ταμπελώνονται, ούτε κατηγοριοποιούνται, ούτε χαρακτηρίζονται, απλώς απαντώνται! Ο πιο εύκολος τρόπος ν’ αποφύγει κανείς μια «δύσκολη» ερώτηση, είναι να αποδώσει «αλλότρια» κίνητρα στον ερωτώντα.

Ο συνάδελφος Σταύρος Κυπριανού ορθώς υπερασπίστηκε την επαγγελματική του ακεραιότητα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος οφείλει να αναθεωρήσει την όλη στάση του, αφού προσβλητικά και απαξιωτικά, παρουσίασε ένα δημοσιογράφο που υπέβαλλε ερωτήσεις, ως κατευθυνόμενο και δεχόμενο οδηγίες.

Έπεται μακρά προεκλογική εκστρατεία και η ΕΣΚ δεν θα επιτρέψει να καταστούν οι δημοσιογράφοι εξιλαστήρια θύματα της έξαψης των πολιτικών παθών. Όποτε και από οποιονδήποτε πολιτικό παρατηρούνται ανάλογες συμπεριφορές, θα ψέγονται και θα καταδικάζονται δημοσίως.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

2/5/17

Διακήρυξη Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Κύπρου
για την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Αέναη στόχευση η Ελευθερία του Τύπου

 Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μίαν αέναη στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας. Η 3η  Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, δεν ούτε γιορτή, ούτε επέτειος, αλλά ημέρα εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους λειτουργούς του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Έτσι αντιμετωπίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου την αυριανή (σημερινή) ημέρα και έτσι καλεί το σύνολο των δημοσιογράφων του τόπου μας να την αντιμετωπίζουν.

Ένας από τους κυριότερους δείκτες μέτρησης της δημοκρατίας σε μια χώρα είναι και το επίπεδο της ελευθεροτυπίας. Σεμνυνόμαστε να λέμε ότι στην πατρίδα μας η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα όμως, διακηρύττουμε ότι δεν θα πάψουμε ποτέ ν’ αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε διεύρυνση και αναβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου. Όσο πιο ελεύθερος είναι ο Τύπος, τόσο πιο ελεύθερος είναι και ο τόπος. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο αξίωμα. Και η πραγμάτωσή του αποτελεί πάγιο και διαχρονικό στόχο για την ΕΣΚ, την ηγεσία και τα μέλη της.

 Αναντίλεχτα και μοιραία, η οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων άφησε το αρνητικό στίγμα της και στην ελευθερία του Τύπου. Η μεγέθυνση των οικονομικών εξαρτήσεων διάβρωσε περαιτέρω την ελευθεροτυπία των ΜΜΕ. Ωστόσο, την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα όποια εγχειρήματα πολιτικής χειραγώγησης του δημοσιογραφικού λόγου ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Παράλληλα, η υπό εκπόνηση νέα νομοθεσία περί Τύπου δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού των πραγμάτων.

 Τούτη τη μέρα που τιμούμε την ελευθερία του Τύπου δεν λησμονούμε τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας, που εργάζονται σε εμφανώς δυσμενέστερες συνθήκες. Εάν η ελευθεροτυπία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει προβλήματα, στις κατεχόμενες περιοχές αντιμετωπίζει επιθέσεις και διώξεις. Οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, στον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, έχουν την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Και όποτε μας παρέχεται η δυνατότητα, σε εγχώρια και διεθνή βήματα, θα υπερασπιζόμαστε και θα προβάλλουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά τους.

 Η Ελευθερία του Τύπου διεθνώς συνεχίζει να ταλανίζεται από ανελεύθερα και ολοκληρωτικά καθεστώτα, από καθεστώτα με πασιφανή δημοκρατικά ελλείμματα. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, είναι ενεργός συμμέτοχος σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για περαιτέρω εμπέδωση της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», κατά την περσινή χρονιά 76 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, 348 φυλακίστηκαν και άλλοι 52 απήχθησαν. Από τους φυλακισθέντες δημοσιογράφους, σχεδόν οι μισοί, για την ακρίβεια οι 150, οδηγήθηκαν στα κελλιά των φυλακών στην Τουρκία.

Αυτά τα γεγονότα, αυτά τα φαινόμενα δεν αφήνουν απαθή ή αδιάφορη τη δημοσιογραφική οικογένεια της Κύπρου. Όπως έλεγε και ο Τούρκος ποιητής, Ναζίμ Χικμέτ: «Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,/ πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό/ και πιο μεγάλο,/ είναι ένας άνθρωπος/ που τον μποδίζουν να βαδίζει,/ είναι ένας άνθρωπος/ που τον αλυσοδένουνε»!

Αν αυτή η αλήθεια γίνει κτήμα και συνείδηση όλων μας, η ελευθερία του Τύπου και στην Κύπρο και στον κόσμο, θα δει καλύτερες ημέρες.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

24/4/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΣΚ στα Δημοσιογραφικά Βραβεία Κουτλού Ανταλί

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου παρευρέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 21 Απριλίου στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων Κουτλού Ανταλί, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Τα βραβεία είναι ένας ετήσιος θεσμός της συνδικαλιστικής οργάνωσης Basin-Sen, στην οποία ανήκουν δημοσιογράφοι και τεχνικοί των ΜΜΕ, και φέρουν το όνομα του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, δολοφονηθέντα δημοσιογράφου και μαχητικού αρθρογράφου, Κουτλού Ανταλί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά φέτος, βραβείο Ανταλί απονεμήθηκε συμβολικά, και σε όλους τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους, δεσμώτες του καθεστώτος Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος κλήθηκε στο βήμα και απένειμε κάποια από τα βραβεία σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΚ στην τελετή απονομής των βραβείων μετείχαν επίσης ο Γ.Γ. Χρίστος Χριστοφίδης και το μέλος του Δ.Σ. Μάριος Δημητρίου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------------------------

3/4/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επιτυχής η δεντροφύτευση Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δεντροφύτευση που πραγματοποίησαν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι την περασμένη Κυριακή 2 Απριλίου στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια. Στη συμβολική αλλά σημαντική αυτή εκδήλωση έλαβαν μέρος τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Κύπρου  και της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων. Στο σύντομο μέλλον, θα ακολουθήσει και αντίστοιχη εκδήλωση με τις δύο οργανώσεις να φυτεύουν δέντρα στο προαύλιο του οικήματος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων στην κατεχόμενη Λευκωσία.  
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του τόσο για τα σωστά και ελπιδοφόρα μηνύματα που εξέπεμψε η όλη εκδήλωση όσο και για την υποδοχή της οποίας αυτή έτυχε από την κοινή γνώμη, την κοινωνία των πολιτών και οργανωμένα σύνολα, τόσο ανάμεσα στην ε/κ όσο και ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα.
Η ΕΣΚ θα συνεχίσει την καλή προσπάθεια για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δημοσιογράφων των δύο κοινοτήτων του νησιού μας και παράλληλα θα εκδηλώνει ποικιλοτρόπως τη στήριξη της στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

30/3/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι φυτεύουν δέντρα μαζί

Δεντροφύτευση στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια θα πραγματοποιήσουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι την προσεχή Κυριακή 2 Απριλίου στις 11 πμ. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στα πλαίσια των προσπαθειών του για ενίσχυση της δικοινοτικής συνεργασίας μεταξύ των δημοσιογράφων. Στη δεντροφύτευση θα λάβουν μέρος τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΚ και της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων. Στο σύντομο μέλλον, θα ακολουθήσει και αντίστοιχη εκδήλωση με τις δύο οργανώσεις να φυτεύουν δέντρα στο προαύλιο του οικήματος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων στην κατεχόμενη Λευκωσία.  

Με ενέργειες όπως αυτή η δημοσιογραφική οικογένεια επιθυμεί να καταδείξει ότι η υπόθεση της λύσης, της ειρήνης και της επανένωσης της πατρίδας μας μπορεί να υπηρετηθεί και από τις δημοσιογραφικές επάλξεις. Με αυτή τη συμβολική χειρονομία, της κοινής δεντροφύτευσης, Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι θέλουν να εκφράσουν τη στήριξη και την πίστη τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

28/3/17

Δήλωση για την υπόθεση Ευδοκίας Λοΐζου

 

Αυτό που συνέβη και εξακολουθεί να υφίσταται σε σχέση με τη συνάδελφο Ευδοκία Λοΐζου, δημοσιογράφο του ΡΙΚ, συνιστά κατάφωρη αδικία, βάναυση μεταχείριση και πασιφανώς άδικη και ανάλγητη συμπεριφορά του κράτους έναντι της. Η συνάδελφος υποφέρει εδώ και μια δεκαετία από μια, κατά τεκμήριο, επαγγελματική ασθένεια, από την οποία και προσεβλήθη εξ υπαιτιότητας του εργοδότη της. 

Για να αποκατασταθεί το περί δικαιοσύνης αίσθημα θα πρέπει η Πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμμορφωθούν πλήρως με τα όσα συναφώς προνοούνται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, φρονούμε ότι η Ευδοκία Λοΐζου πρέπει να λάβει επαρκείς κα γενναιόδωρες αποζημιώσεις, τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική βλάβη που υπέστη λόγω αναλγησίας, ασύγγνωστης αμέλειας και ανευθυνότητας των όποιων ιθυνόντων. Στη συνάδελφο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιστραφούν όσα χρήματα δαπάνησε η ίδια για την αποθεραπεία της και η πλήρης αποκατάσταση της υγείας της θα πρέπει να γίνει με δαπάνες του κράτους.

Γιώργος Φράγκος
Πρόεδρος ΕΣΚ

---------------------------------------------------

14/3/17

Θεματική σύσκεψη για ραδιοφωνικούς συντάκτες

Η τρίτη εξειδικευμένη θεματική σύσκεψη ανά μορφή δημοσιογραφικής εργασίας, που συγκαλεί το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, αφορά τους συναδέλφους που εργάζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 3 μμ στη Δημοσιογραφική Εστία. Ως γνωστό, προηγήθηκαν η θεματική σύσκεψη για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο διαδίκτυο στις 27 Ιανουαρίου, και η θεματική σύσκεψη για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στα τηλεοπτικά κανάλια στις 9 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα, στόχος αυτών των εξειδικευμένων συσκέψεων είναι να εντοπισθούν και να αναδειχθούν τα χωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι αναλόγως του είδους της δημοσιογραφικής εργασίας που διεκπεραιώνουν.

Όπως και στις προηγούμενες θεματικές συσκέψεις, σκοπός του ΔΣ της ΕΣΚ είναι να ακουστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τα προβλήματα, οι προβληματισμοί και τα όποια πιθανά αιτήματα τους. Η πρόσκληση είναι ανοικτή τόσο για μέλη όσο και για μη μέλη της ΕΣΚ. Το ίδιο ανοικτή θα είναι και η ατζέντα της σύσκεψης, με στόχο να χαρτογραφηθεί η όλη κατάσταση των εργασιακών συνθηκών, των όρων και των προϋποθέσεων σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και μη.

Καλούνται λοιπόν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι όπως παραστούν. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να εκφράσουν απόψεις, να διατυπώσουν ιδέες και εισηγήσεις, με αποκλειστικό στόχο και σκοπό τη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης πραγμάτων.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

9/3/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ Κύπριων δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου στη Βιέννη, ύστερα από πρόσκληση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, προκείμενου να ενισχυθεί η συναντίληψη και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με αυτό τον τρόπο να υποβοηθηθεί και η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση της Βιέννης αποτέλεσε συνέχεια ημερίδας για την ελευθερία του Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Φεβρουαρίου, με διοργανωτή το Γραφείο της Ευρωβουλής. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αυστριακή πρωτεύουσα διοργανώθηκε από Γραφείο Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ. Σε αυτή μετείχαν κλιμάκια των ηγεσιών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.

Καλωσορίζοντας τους Κύπριους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΑΣΕ η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την ελευθερία του Τύπου Ντούνια Μιγιάτοβιτς, χαιρέτησε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να γεφυρωθούν διαφορές, να σμικρυνθούν χάσματα και να αρθούν εμπόδια, για το κοινό καλό του συνόλου του λαού της Κύπρου.

Όπως συμφωνήθηκε στη Βιέννη, το επόμενο βήμα της δικοινοτικής δημοσιογραφικής συνεργασίας υπό τη αιγίδα του ΟΑΣΕ θα είναι η διοργάνωση νέας ευρείας ημερίδας με την ίδια θεματική και όσο το δυνατό πιο μεγάλη συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, αυτή τη φορά στη Λευκωσία, στο πολύ σύντομο μέλλον.

Την Ένωση Συντακτών στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Βιέννη εκπροσώπησαν ο Προέδρος της Οργάνωσης Γιώργος Φράγκος, ο ΓΓ Χρίστος Χριστοφίδης και το μέλος του ΔΣ Ανδρέας Ριρής.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

1/2/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δηλώσεις Γενικού Εισαγγελέα

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης δεν νομιμοποιείται να αφήνει σκιές που κηλιδώνουν το ήθος και την δεοντολογική αφοσίωση του συνόλου των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας. Ο κ. Κληρίδης, μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού, έκανε λόγο για «μεγάλη διαπλοκή, κυρίως από συμφέροντα οικονομικής φύσεως», αναφερόμενος σε «έναν ή δύο δημοσιογράφους» και σε «μία συγκεκριμένη εφημερίδα ή δύο».

Φρονούμε ότι με αοριστολογίες και υπονοούμενα, με μομφές γενικής φύσεως και αφοριστικές προσεγγίσεις δεν πρέπει να τοποθετείται κανένας, πόσο δε μάλλον ο Γενικός Εισαγγελέας. Με σκεπτικό που παραπέμπει σε λογικές «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» δεν είναι πρέπον να προσάπτονται τόσο σοβαρές κατηγορίες γενικώς και αορίστως και επί της ουσίας επί του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Ασφαλώς, η επαγγελματική τάξη των δημοσιογράφων, όπως άλλωστε και όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες, δεν αποτελείται μόνο από …Χερουβείμ και Σεραφείμ! Είμαστε μέρος της κοινωνίας και ό,τι απαντάται στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις-περιλαμβανομένης και της δικαστικής- απαντάται και στην δημοσιογραφική οικογένεια.

Ό,τι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, ό,τι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, ας μην επικρέμμαται ως Δαμόκλειος Σπάθη επί των κεφαλών όλων ημών, δικαίων και αδίκων. Ανάλογη προσέγγιση είναι τουλάχιστον άκομψο να προέρχεται από τον πρώτο θεματοφύλακα της Δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Η βασική αρχή της Δικαιοσύνης είναι πως όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ας μην την αντιστρέφει ο Γενικός Εισαγγελέας, καθιστώντας, εμμέσως, εμάς όλους ένοχους και επιφορτιζόμενους με την ευθύνη να αποδείξουμε το αντίθετο.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

17/1/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεματικές Συσκέψεις

Εξειδικευμένες θεματικές συσκέψεις κατά μορφή δημοσιογραφικής εργασίας αποφάσισε να συγκαλέσει το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Κατά πρώτο λόγο αποφασίσθηκε να συγκληθεί ειδική σύσκεψη  για τα προβλήματα, τους προβληματισμούς, και τα αιτήματα των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο διαδίκτυο.  Η πρόσκληση είναι ανοικτή τόσο για μέλη όσο και για μη μέλη της ΕΣΚ. Το ίδιο ανοικτή θα είναι και η ατζέντα της επικείμενης σύσκεψης, με στόχο να χαρτογραφηθεί η όλη κατάσταση των εργασιακών συνθηκών, όρων και προϋποθέσεων στις διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Καλούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι όπως παραστούν. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να εκφράσουν απόψεις, να διατυπώσουν ιδέες και εισηγήσεις, με αποκλειστικό στόχο και σκοπό τη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης πραγμάτων.

 Η σύσκεψη για τους δημοσιογράφους του διαδικτύου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία.

---------------------------------------------------

11/1/17

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ

Στην παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς επίσης και πολυμελούς αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. 
Σύντομους χαιρετισμούς, κατά την τελετή κοπής της βασιλόπιττας, απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας αυτές τις ημέρες και κάλεσε τους δημοσιογράφους σε ετοιμότητα για να γράψουν τα ρεπορτάζ της επιτυχούς έκβασης της επικείμενης διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσουν νηφάλιοι τόνοι και να πρυτανεύσει πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλα τα ΜΜΕ ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένουν την πατρίδα μας.
Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ΕΣΚ διανθίστηκε και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------------------------

3/1/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα «Κάλαντα αλληλεγγύης υπέρ ανέργων δημοσιογράφων» που έψελναν κλιμάκια του Δ.Σ. της ΕΣΚ στους χώρους εργασίας διαφόρων Μ.Μ.Ε., την περίοδο μεταξύ 19ης και 23ης Δεκεμβρίου 2016 απέφεραν το συνολικό ποσό των €835,11. Το ποσό αυτό, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΣΚ, θα αξιοποιηθεί προς όφελος δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση, λόγω οικονομικής κρίσης και απώλειας της εργασίας τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ ευχαριστεί θερμά όσους συναδέλφους εισέφεραν από το υστέρημα τους, ενισχύοντας τα «Κάλαντα αλληλεγγύης» και αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο της Οργάνωσης μας. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ επαναβεβαιώνει τα μέλη της συντεχνίας, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα
ότι θ’ ακολουθήσουν και άλλα συναφή διαβήματα προς εμπέδωση και ενίσχυση της συναδελφικής και κατ’ επέκταση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου