Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

7/5/18

Δικοινοτική έκθεση δημοσιογραφικής φωτογραφίας

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων συνδιοργανώνουν  έκθεση δημοσιογραφικής φωτογραφίας με θέμα την καθημερινότητα στη Λευκωσία, και από τις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Στην έκθεση καλούνται να λάβουν μέρος τα μέλη των δυο οργανώσεων, φωτογραφίζοντας στιγμές της καθημερινότητας σε όποιο μέρος της Λευκωσίας επιθυμούν. Σκοπός της έκθεσης δημοσιογραφικής φωτογραφίας είναι να αναδείξει τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα της καθημερινής ζωής που συνδέουν όλους τους κατοίκους και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας.


Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που θα συμμετάσχουν στην έκθεση μπορούν να υποβάλουν έως και πέντε μη δημοσιευμένες φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή στη δημοσιογραφική τους οργάνωση έως τις 31 Ιουλίου 2018. Την εκτύπωση των φωτογραφιών οι οποίες θα εκτεθούν θα αναλάβουν από κοινού οι δύο οργανώσεις. Τα έργα που θα υποβληθούν για συμμετοχή θα εξεταστούν από δικοινοτική επιτροπή ειδικών, την οποία θα ορίσουν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.


Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου.

--------------------------------

2/5/18

Διακήρυξη Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Εγρήγορση και αφύπνιση για την ελευθεροτυπία

Η 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν είναι επέτειος, αλλά ούτε και γιορτή. Είναι ημέρα εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μια αέναη, διαχρονική στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, από το σύνολο των ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Όταν τιμούμε και αποτιμούμε την ελευθεροτυπία, επί της ουσίας τιμούμε και αποτιμούμε τη δημοκρατία. Καθότι ελευθεροτυπία και δημοκρατία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Κι επειδή ο αγώνας για το βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας δεν τελειώνει ποτέ, δεν τελειώνει ποτέ και η συλλογική προσπάθεια για εμβάθυνση και ενίσχυση της ελευθεροτυπίας. Πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της μη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων του τόπου, προασπίζεται με συνέπεια, συνέχεια και σθένος την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό των απόψεων στην πατρίδα μας, όπως και την τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Σεμνύνεται μάλιστα ότι έχει τη δική της συμβολή στο επίπεδο αυτών των αξιών στον τόπο μας. Την ίδια ώρα, η ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αφειδώλευτη αλληλεγγύη της προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τους Τ/κ συναδέλφους που αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες σε δυσμενέστερες και δυσκολότερες συνθήκες.

Σήμερα που τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορούμε παρά να φέρνουμε στη σκέψη μας τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Daphne Caruana Glizia (Μάλτα) και Jan Kuciak (Σλοβακία) που πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους για σωστή ενημέρωση του κοινού, τον εντελώς πρόσφατο θάνατο δέκα δημοσιογράφων στην Καμπούλ, τις φυλακίσεις και διώξεις δημοσιογράφων και Μέσων ανά τον κόσμο και, κυρίως,τους Τούρκους δημοσιογράφους που υπόκεινται σε μαζικές διώξεις, σε μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου ανήκουμε, και απαιτούμε την άμεση εξιχνίαση των δολοφονιών και την άρση όλων των περιορισμών της ελευθεροτυπίας του Τύπου και της ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας, ενός λειτουργήματος που πρωτίστως υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία.

Είθε η ελευθεροτυπία να δει καλύτερες ημέρες φέτος, όπου κι αν δοκιμάζεται ανά τον πλανήτη. Η σκέψη μας είναι με τους όπου Γης συναδέλφους, οι οποίοι υπόκεινται σε αυτή τη δοκιμασία.

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

30/4/18

Θλίψη ΕΣΚ για το θάνατο του ¶κη Φάντη

Βαθιά θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του ¶κη Φάντη, πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μάχιμου δημοσιογράφου για δεκαετίες, αλλά και καθηγητή δημοσιογραφίας, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ο ¶κης Φάντης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ζήλο, σθένος και συνέπεια από τρεις διαφορετικές επάλξεις: α) Ως μάχιμος δημοσιογράφος διατέλεσε σημαντικό στέλεχος στις εφημερίδες «Χαραυγή», «Αθλητικό Βήμα», «Εμπρός» και «Το Βήμα», ενώ τελεύτησε τον βίο του ως ανταποκριτής της εφημερίδας των Συντακτών της Αθήνας. Διατέλεσε δε εκδότης διαφόρων περιοδικών εντύπων. β) Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου, την περίοδο 1988-1993, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία από την αντίπερα όχθη, ως παροχέας πληροφόρησης. Και όλοι οι συνάδελφοι έχουν να λένε πόσο συνεργάσιμος και υποβοηθητικός υπήρξε. γ) Ως καθηγητής δημοσιογραφίας υπηρέτησε τον κλάδο από τα διδακτικά έδρανα. Εξέδωσε βιβλία και εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τη δημοσιογραφία.

Η προσφορά του ¶κη Φάντη στην κυπριακή δημοσιογραφία υπήρξε πολύπλευρη, πολυσχιδής και πολυετής. Είναι μια προσφορά αξιοπρόσεκτη και αξιομνημόνευτη, που θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας για πάντα.

Η κηδεία του ¶κη Φάντη θα τελεστεί την Τετάρτη, 2 Μαΐου, στις 12.00 από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ συλλυπείται θερμά τη σύζυγο, τις τρεις θυγατέρες, τις τρεις εγγονές και όλους τους οικείους του μεταστάντος.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

29/3/18

Συμμετοχή ΕΣΚ σε εργαστήριο για τη διαδικτυακή δημοσιογραφία

Σε διήμερο εργαστήριο με θέμα "Διαδικτυακή Δημοσιογραφία και Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα," που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) συμμετείχε η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου 2018 στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Την ΕΣΚ εκπροσώπησε ο συνάδελφος Χρήστος Δανέζης. Στο εργαστήριο συμμετείχαν περισσότεροι από 35 δημοσιογράφοι από 21 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν τις τάσεις της τεχνολογίας, τη ρομποτική δημοσιογραφία, αλλά και τα διάφορα νέα μοντέλα χρηματοδότησης επιχειρήσεων ΜΜΕ και πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι εκδότες.

Η Alexandra Borchardt του Ινστιτούτου Reuters παρουσίασε τα βασικότερα στοιχεία της ετήσιας έρευνας που παρουσιάζει τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επιρροή που θα έχουν στη δημοσιογραφία, όσο και τους τρόπους που το κοινό επιλέγει να ενημερώνεται.
Στο διήμερο εργαστήριο της EFJ παρουσιάστηκαν επίσης δύο πετυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζουν τη χρηματοδότησή τους στο κοινό (crowdfunding). Το πρώτο που λειτουργεί στη Σουηδία πραγματοποιεί διερευνητική δημοσιογραφία στο εξωτερικό και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες-χρηματοδότες να επιλέξουν τα θέματα που επιθυμούν να ερευνήσει η δημοσιογραφική ομάδα. Το δεύτερο μοντέλο που λειτουργεί στην Ελβετία, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να είναι εκδότες και κατά συνέπεια "τα αφεντικά μας" όπως κατά λέξη είπε η Nadja Schnetzler, μία εκ των εμπνευστών της ιδέας.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία και τα στούντιο του ARD/ZDF όπου και παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες το Media Academy που λειτουργεί εκεί με σκοπό την εκπαίδευση δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού. Την ανάγκη να μπορεί ο δημοσιογράφος να συνδυάζει πολλαπλές ικανότητες και δεξιότητες στην αίθουσα σύνταξης, υπογράμμισε ο managing editor του ARD/ZDF Roland Zimmermann.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προγραμματίζει ακόμα ένα συναφές σεμινάριο, τον προσεχή Ιούνιο στην Πορτογαλία, στο οποίο η ΕΣΚ επίσης θα εκπροσωπηθεί.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

28/3/18

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπενθυμίζουμε το εορτολόγιο για τις ημέρες του Πάσχα:

Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου: Η εργασία στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο, 7 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Κυριακή του Πάσχα, 8 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου: Εργασία με ειδικές διευθετήσεις.
Απασχολείται λίγο προσωπικό, όπως γίνεται τις Κυριακές.
Οι συντάκτες που θα εργαστούν θα αποζημιωθούν, πέραν των κανονικών τους απολαβών, με ποσό ίσο με τα 2/21α  του συνολικού μηνιαίου μισθού τους (βασικού + τιμαριθμικού επιδόματος). Επιπλέον, στους συντάκτες
που θα έχουν εργαστεί σε περισσότερες από μια έκτακτη έκδοση
θα παραχωρηθεί μια ελεύθερη μέρα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί
με τη Διεύθυνση.

Συνάδελφοι,

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

19/3/18

 Καταδίκη εμπρησμού οχήματος δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό οχήματος των δημοσιογράφων Μάριου και Σταυρούλας Ιγνατίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Πάφο.

Οι δύο συνάδελφοι είναι πεπεισμένοι ότι η κακόβουλη αυτή ενέργεια έχει να κάμει με τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους και πιθανές αναρτήσεις ή δημοσιεύματά τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους δύο συναδέλφους και καλεί τις αρμόδιες Αρχές και πρωτίστως την Αστυνομία όπως δράσουν πάραυτα. Το έγκλημα αυτό επιβάλλεται να διαλευκανθεί τάχιστα και όσοι και όποιοι ενέχονται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Το δημοσιογραφικό λειτούργημα πρέπει να τυγχάνει προστασίας και στήριξης από τα αρμόδια όργανα του κράτους πάντοτε, κυρίως όμως όταν θίγει συμφέροντα διερευνώντας υποθέσεις που χρήζουν δημόσιας προσοχής.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

19/3/18

Αργία 25ης Μαρτίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

φέτος η αργία της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με Κυριακή. Με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, η αργία που συμπίπτει με Κυριακή μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρεται στη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών, ύστερα από συνεννόηση με τις συνδικαλιστές οργανώσεις ΕΣΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, αποφάσισε να αποποιηθεί του δικαιώματος για ειδική έκδοση την 27η Μαρτίου, επομένη της μεταφερόμενης αργίας. Συνεπώς, η 26η Μαρτίου θα είναι αργία για άπαντες τους εργαζόμενους στον έντυπο Τύπο. Συντακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό θα έχουν αργία τη Δευτέρα 26 Μαρτίου. Και ως εκ τούτου, δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τρίτη 27 Μαρτίου.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

16/3/18

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΣΚ με Γ. Εισαγγελέα για ανακρίσεις δημοσιογράφων

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΣΚ, μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Φράγκο, είχε σήμερα το πρωΐ συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
κ. Κώστα Κληρίδη, αναφορικά με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων από τις Αστυνομικές Αρχές, σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση της διαρροής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. της ΕΣΚ στο οποίο ο Γ. Εισαγγελέας ανταποκρίθηκε αμέσως.

Η ηγεσία της ΕΣΚ ήγειρε θέμα τερματισμού ή ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, το ταχύτερο δυνατό και με τον μέγιστο βαθμό διακριτικότητας, καθότι αυτή πλήττει τη δημόσια εικόνα του τόπου μας ως μιας ευνομούμενης πολιτείας όπου τυγχάνουν σεβασμού η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία έκφρασης και το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ επικαλέστηκε προς τούτο τις επικριτικές παρεμβάσεις του ΟΑΣΕ αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι ως χώρα εκτιθέμεθα διεθνώς.

Στη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Γ. Εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τις απόψεις της ΕΣΚ και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προνοεί ο Νόμος και το Σύνταγμα, χωρίς η Νομική Υπηρεσία να βρίσκεται σε αντιδικία με κανένα δημοσιογράφο χωριστά ή με τη δημοσιογραφική οικογένεια, συνολικά.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΚ μετείχαν επίσης ο Ταμίας της Οργάνωσης Γιάννης Σεϊτανίδης και τα μέλη του Δ.Σ. Αριστείδης Βικέτος, Μάριος Δημητρίου, Γιώργος Θεοδούλου και Χρίστος Γεωργίου.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

5/3/18

Απώλεια για την δημοσιογραφική οικογένεια

Η δημοσιογραφική οικογένεια απώλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα εκλεκτό μέλος της, τον Κωστάκη Αντωνίου. Ο μεταστάς υπήρξε σημαντικός αρθρογράφος και αξιόλογος πολιτικός αναλυτής για δεκαετίες, αρχικά στην εφημερίδα «Αγών» και ακολούθως στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο Κωστάκης Αντωνίου είχε πάντοτε γραφίδα καυστική, κριτική, διεισδυτική και εξοπλισμένη με επιχειρήματα, θέσεις και αρχές. Η αρθρογραφία του, συχνά υπό το ψευδώνυμο «Ο Παρατηρητής», αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την καθαρότητα της σκέψης του.

Ο μεταστάς συνάδελφος θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας ως ένας πολιτικός συντάκτης και αναλυτής μεγάλης εμβέλειας και υψηλού επιπέδου. Τα κείμενά του απέπνεαν φιλοπατρία, έγνοια για τα κοινά και δημοσιολογική σπουδή.

Ο Κωστάκης Αντωνίου μπήκε στο στίβο της δημοσιογραφίας το 1966, ενώ το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ακολούθως, άρχισε να τον καταβάλλει σταδιακά η επάρατη νόσος. Απεβίωσε σε ηλικία 70 χρόνων.

Η κηδεία του τελείται σήμερα το απόγευμα στις 3.30 μ.μ. από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κωστάκη Αντωνίου και συλλυπείται θερμά την οικογένεια και όλους τους οικείους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

-----------------------------------

5/3/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος στο Δημοσιογραφικό Χωριό

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνήψε συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώτρια του γνωστού μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος. Φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια. Ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα σπιτιών και διαμερισμάτων μεταξύ 29ης και 31ης Ιουλίου θα είναι περιορισμένη, καθότι θα διεξάγονται προπαρασκευαστικές εργασίες και πρόβες των μουσικών σχημάτων που θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ. Ακολούθως, μεταξύ 1ης και 6ης Αυγούστου 2018 το Δημοσιογραφικό Χωριό θα είναι πλήρως κατειλημμένο από τους διοργανωτές και τους μουσικούς του Φεστιβάλ Φέγγαρος. Γι’ αυτό όσοι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, επιθυμούν το προσεχές καλοκαίρι να κάμουν χρήση των καταλυμάτων του Δημοσιογραφικού Χωριού, ας κάμουν τον ανάλογο προγραμματισμό -εξαιρουμένων των πιο πάνω ημερομηνιών-  και ας φροντίσουν εγκαίρως να κάμουν κρατήσεις μέσω της Γραμματείας της Οργάνωσής μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι λόγοι που ώθησαν το Δ.Σ. στη σύναψη της πιο πάνω συμφωνίας είναι οι εξής:

1) Η Οργάνωση έχει ανάγκη από οικονομικούς πόρους. Τα έσοδα από τη χρήση που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι μας στο Δημοσιογραφικό Χωριό είναι πενιχρότατα. Αφού η πληρότητα των καταλυμάτων περιορίζεται μόνο στο δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και για δέκα μήνες του χρόνου, ελάχιστοι επιλέγουν την ξεκούραση στα αναπαυτήρια μας. Η συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αποφέρει ένα αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος στην ΕΣΚ.

2) Η δημοφιλία και η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ Φέγγαρος είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρσι το Φεστιβάλ είχε 5.000 επισκέπτες και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Αυτός όλος ο κόσμος θα γνωρίσει το Δημοσιογραφικό Χωριό και τις εγκαταστάσεις του και δυνητικά, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να θελήσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται και σε τρίτους να ενοικιάσουν διαμέρισμα ή σπίτι στις εγκαταστάσεις μας, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

3) Η εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αναλάβει, με δικά της έξοδα, να εξωραΐσει τον περιβάλλοντα χώρο στο Δημοσιογραφικό Χωριό, να τοποθετήσει νέα περίφραξη και να προβεί και σε ό,τι άλλες εργασίες χρειαστεί, προκειμένου οι υποδομές μας να μπορούν να φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ.

4) Οι διοργανωτές παραχωρούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε ΌΛΑ τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στο Φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η είσοδος των μελών μας θα γίνεται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας της ΕΣΚ, που πρέπει να είναι σε ισχύ. Το δικαίωμα δωρεάν εισόδου θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατόχους της ταυτότητας και όχι οποιονδήποτε άλλο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

καταβάλλουμε μια σοβαρή προσπάθεια να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον για το Δημοσιογραφικό Χωριό, προς όφελος της Οργάνωσής μας και κατ’ επέκταση όλων των μελών της. Ο σωστός προγραμματισμός θα αποβεί επωφελής για όλους μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

------------------------------------

22/1/18

Όχι στη βαρβαρότητα κατά Αφρίκα-Λεβέντ

Όνειδος, ντροπή και προσβολή για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας συνιστούν οι βανδαλισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι προπηλακισμοί ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάρος της εφημερίδας Αφρίκα, των δημοσιογράφων και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε βάρος μιας εφημερίδας και των λειτουργών της. Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους και στηρίζουν την προσπάθεια τους για το αυτονόητο, να λένε ελεύθερα την άποψή τους στην κοινή γνώμη στην οποία απευθύνονται. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι υπηρέτες καμιάς εξουσίας, όσο ισχυρή και απόλυτη κι αν είναι αυτή. Η φίμωση δεν θα περάσει.

Για τα όσα βιώνουν, γι' ακόμη μια φορά η Αφρίκα και οι άνθρωποι της θα ενημερωθούν ενδελεχώς η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

18/1/18

Θλίψη για το θάνατο του Ε. Ευαγγελίδη

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, που επεσυνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018 και θερμά συλληπάται τους οικείους του. Ο συνάδελφος Ε. Ευαγγελίδης, μέλος της ΕΣΚ από το 1983 και φέρων τον αύξοντα αριθμό 132 στο μητρώο της Οργάνωσης, υπήρξε δραστήριος συνδικαλιστής, ευαίσθητος και μαχητικός για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια. Ενόσω ήταν στην ενεργό δράση, ο μεταστάς είχε αδιάλειπτη παρουσία στις δραστηριότητες της Οργάνωσης.

Θα τον θυμόμαστε για την εργατικότητά του, για το ενδιαφέρον που επεδείκνυε για τα κοινά, αλλά και για τη διεκδικητικότητα με την οποία αγωνιζόταν για ό,τι θεωρούσε δίκαιο και σωστό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

16/1/18

Να ανακληθεί η απόφαση για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας Λοΐζου

 Την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου ζητά το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζητά από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοφάνη Τρύφωνος, όπως ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, η οποία διευρύνει την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος της συναδέλφου εδώ και μια δεκαετία.

 Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη που διερωτάται για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις και για το πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου, αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει αιφνίδιους, απότομους και απρόβλεπτους χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι  θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της Ευδοκίας Λοΐζου στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ' αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο.

Τέλος το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωσή του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της με έξοδα του κράτους και τότε και μόνον τότε, αφού αποθεραπευτεί πλήρως, να τερματιστεί η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε μέχρι πρότινος.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

8/1/18

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ

Με αθρόα προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε αυτήν παρευρέθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και Ελένη Μαύρου, οι Δήμαρχοι Αγλαντζιάς και Γερίου, Χαράλαμπος Πετρίδης και Νεόφυτος Παπαλαζάρου αντιστοίχως, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες εκ μέρους του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen.

Σύντομους χαιρετισμούς πριν από την κοπή της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Προέδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ευχήθηκε να είναι το 2018 καλό, δημιουργικό και παραγωγικό για όλο τον κόσμο και ειδικά για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΣΚ, ευχήθηκε αποτελεσματικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, ακόμη πιο διασφαλισμένη ελευθεροτυπία και ελευθερία έκφρασης, ακόμη πιο καλλιεργημένη δημοσιογραφική δεοντολογία, επαγγελματικό ήθος και επίπεδο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, παρά την προεκλογική περίοδο, θα αποφύγει την πολιτικολογία, και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και ευημερία, σε όλους τους δημοσιογράφους. Εξήρε δε την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με την ΕΣΚ και την ηγεσία της.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου