Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

5/3/18

Απώλεια για την δημοσιογραφική οικογένεια

Η δημοσιογραφική οικογένεια απώλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα εκλεκτό μέλος της, τον Κωστάκη Αντωνίου. Ο μεταστάς υπήρξε σημαντικός αρθρογράφος και αξιόλογος πολιτικός αναλυτής για δεκαετίες, αρχικά στην εφημερίδα «Αγών» και ακολούθως στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο Κωστάκης Αντωνίου είχε πάντοτε γραφίδα καυστική, κριτική, διεισδυτική και εξοπλισμένη με επιχειρήματα, θέσεις και αρχές. Η αρθρογραφία του, συχνά υπό το ψευδώνυμο «Ο Παρατηρητής», αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την καθαρότητα της σκέψης του.

Ο μεταστάς συνάδελφος θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας ως ένας πολιτικός συντάκτης και αναλυτής μεγάλης εμβέλειας και υψηλού επιπέδου. Τα κείμενά του απέπνεαν φιλοπατρία, έγνοια για τα κοινά και δημοσιολογική σπουδή.

Ο Κωστάκης Αντωνίου μπήκε στο στίβο της δημοσιογραφίας το 1966, ενώ το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ακολούθως, άρχισε να τον καταβάλλει σταδιακά η επάρατη νόσος. Απεβίωσε σε ηλικία 70 χρόνων.

Η κηδεία του τελείται σήμερα το απόγευμα στις 3.30 μ.μ. από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κωστάκη Αντωνίου και συλλυπείται θερμά την οικογένεια και όλους τους οικείους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

-----------------------------------

5/3/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος στο Δημοσιογραφικό Χωριό

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνήψε συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώτρια του γνωστού μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος. Φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια. Ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα σπιτιών και διαμερισμάτων μεταξύ 29ης και 31ης Ιουλίου θα είναι περιορισμένη, καθότι θα διεξάγονται προπαρασκευαστικές εργασίες και πρόβες των μουσικών σχημάτων που θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ. Ακολούθως, μεταξύ 1ης και 6ης Αυγούστου 2018 το Δημοσιογραφικό Χωριό θα είναι πλήρως κατειλημμένο από τους διοργανωτές και τους μουσικούς του Φεστιβάλ Φέγγαρος. Γι’ αυτό όσοι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, επιθυμούν το προσεχές καλοκαίρι να κάμουν χρήση των καταλυμάτων του Δημοσιογραφικού Χωριού, ας κάμουν τον ανάλογο προγραμματισμό -εξαιρουμένων των πιο πάνω ημερομηνιών-  και ας φροντίσουν εγκαίρως να κάμουν κρατήσεις μέσω της Γραμματείας της Οργάνωσής μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι λόγοι που ώθησαν το Δ.Σ. στη σύναψη της πιο πάνω συμφωνίας είναι οι εξής:

1) Η Οργάνωση έχει ανάγκη από οικονομικούς πόρους. Τα έσοδα από τη χρήση που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι μας στο Δημοσιογραφικό Χωριό είναι πενιχρότατα. Αφού η πληρότητα των καταλυμάτων περιορίζεται μόνο στο δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και για δέκα μήνες του χρόνου, ελάχιστοι επιλέγουν την ξεκούραση στα αναπαυτήρια μας. Η συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αποφέρει ένα αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος στην ΕΣΚ.

2) Η δημοφιλία και η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ Φέγγαρος είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρσι το Φεστιβάλ είχε 5.000 επισκέπτες και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Αυτός όλος ο κόσμος θα γνωρίσει το Δημοσιογραφικό Χωριό και τις εγκαταστάσεις του και δυνητικά, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να θελήσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται και σε τρίτους να ενοικιάσουν διαμέρισμα ή σπίτι στις εγκαταστάσεις μας, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

3) Η εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αναλάβει, με δικά της έξοδα, να εξωραΐσει τον περιβάλλοντα χώρο στο Δημοσιογραφικό Χωριό, να τοποθετήσει νέα περίφραξη και να προβεί και σε ό,τι άλλες εργασίες χρειαστεί, προκειμένου οι υποδομές μας να μπορούν να φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ.

4) Οι διοργανωτές παραχωρούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε ΌΛΑ τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στο Φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η είσοδος των μελών μας θα γίνεται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας της ΕΣΚ, που πρέπει να είναι σε ισχύ. Το δικαίωμα δωρεάν εισόδου θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατόχους της ταυτότητας και όχι οποιονδήποτε άλλο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

καταβάλλουμε μια σοβαρή προσπάθεια να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον για το Δημοσιογραφικό Χωριό, προς όφελος της Οργάνωσής μας και κατ’ επέκταση όλων των μελών της. Ο σωστός προγραμματισμός θα αποβεί επωφελής για όλους μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

------------------------------------

22/1/18

Όχι στη βαρβαρότητα κατά Αφρίκα-Λεβέντ

Όνειδος, ντροπή και προσβολή για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας συνιστούν οι βανδαλισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι προπηλακισμοί ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάρος της εφημερίδας Αφρίκα, των δημοσιογράφων και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε βάρος μιας εφημερίδας και των λειτουργών της. Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους και στηρίζουν την προσπάθεια τους για το αυτονόητο, να λένε ελεύθερα την άποψή τους στην κοινή γνώμη στην οποία απευθύνονται. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι υπηρέτες καμιάς εξουσίας, όσο ισχυρή και απόλυτη κι αν είναι αυτή. Η φίμωση δεν θα περάσει.

Για τα όσα βιώνουν, γι' ακόμη μια φορά η Αφρίκα και οι άνθρωποι της θα ενημερωθούν ενδελεχώς η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

18/1/18

Θλίψη για το θάνατο του Ε. Ευαγγελίδη

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, που επεσυνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018 και θερμά συλληπάται τους οικείους του. Ο συνάδελφος Ε. Ευαγγελίδης, μέλος της ΕΣΚ από το 1983 και φέρων τον αύξοντα αριθμό 132 στο μητρώο της Οργάνωσης, υπήρξε δραστήριος συνδικαλιστής, ευαίσθητος και μαχητικός για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια. Ενόσω ήταν στην ενεργό δράση, ο μεταστάς είχε αδιάλειπτη παρουσία στις δραστηριότητες της Οργάνωσης.

Θα τον θυμόμαστε για την εργατικότητά του, για το ενδιαφέρον που επεδείκνυε για τα κοινά, αλλά και για τη διεκδικητικότητα με την οποία αγωνιζόταν για ό,τι θεωρούσε δίκαιο και σωστό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

16/1/18

Να ανακληθεί η απόφαση για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας Λοΐζου

 Την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου ζητά το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζητά από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοφάνη Τρύφωνος, όπως ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, η οποία διευρύνει την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος της συναδέλφου εδώ και μια δεκαετία.

 Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη που διερωτάται για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις και για το πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου, αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει αιφνίδιους, απότομους και απρόβλεπτους χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι  θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της Ευδοκίας Λοΐζου στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ' αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο.

Τέλος το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωσή του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της με έξοδα του κράτους και τότε και μόνον τότε, αφού αποθεραπευτεί πλήρως, να τερματιστεί η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε μέχρι πρότινος.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

8/1/18

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ

Με αθρόα προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε αυτήν παρευρέθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και Ελένη Μαύρου, οι Δήμαρχοι Αγλαντζιάς και Γερίου, Χαράλαμπος Πετρίδης και Νεόφυτος Παπαλαζάρου αντιστοίχως, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες εκ μέρους του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen.

Σύντομους χαιρετισμούς πριν από την κοπή της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Προέδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ευχήθηκε να είναι το 2018 καλό, δημιουργικό και παραγωγικό για όλο τον κόσμο και ειδικά για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΣΚ, ευχήθηκε αποτελεσματικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, ακόμη πιο διασφαλισμένη ελευθεροτυπία και ελευθερία έκφρασης, ακόμη πιο καλλιεργημένη δημοσιογραφική δεοντολογία, επαγγελματικό ήθος και επίπεδο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, παρά την προεκλογική περίοδο, θα αποφύγει την πολιτικολογία, και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και ευημερία, σε όλους τους δημοσιογράφους. Εξήρε δε την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με την ΕΣΚ και την ηγεσία της.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου