Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

20/12/18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εορταστική εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα προϋπαντήσει το 2019 - χρονιά κατά την οποία συμπληρώνει εξήντα χρόνια ζωής και δράσης - με την καθιερωμένη μεν αλλά πιο λαμπρή αυτή τη φορά, εορταστική εκδήλωση της, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία.

Φέτος η εκδήλωση θα συνδυαστεί και με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης, με χορηγία της ΟΠΑΠ, αίθουσας εκδηλώσεων της ΕΣΚ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η όλη εκδήλωση περιλαμβάνει δεξίωση, ζωντανή μουσική με το μουσικό σχήμα των Πάρη Παράσχου και Δημήτρη Μεσημέρη, κόψιμο βασιλόπιτας και κλήρωση με πλούσια δώρα. Ευπρόσδεκτοι όλοι δημοσιογράφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

.......................................

11/12/18

Προς τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το καθεστώς που θα ισχύσει κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων θα είναι το ακόλουθο:

1. Χριστούγεννα:
α) Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6μ.μ., καθώς τηρείται καθεστώς ημιαργίας.
β) Την Τρίτη, ημέρα των Χριστουγέννων, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και οι εφημερίδες δεν κυκλοφορούν την Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου.
γ) Την Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου, εργάζεται πολύ μικρός αριθμός συντακτών, πάνω σε εθελοντική βάση, ώστε να κυκλοφορήσουν οι πρωινές εφημερίδες σε ειδική έκδοση την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου. Τα μέλη του προσωπικού που θα εργασθούν εθελοντικά την 26η Δεκεμβρίου θα έχουν, πέραν του κανονικού τους μισθού, αποζημίωση ίση με τα 2/21α  των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους καθώς και μια επιπρόσθετη ημέρα στην ετήσια άδεια τους, εφ΄ όσον είναι η δεύτερη αργία που εργάζονται.

2. Πρωτοχρονιά: 
α) Τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, το ωράριο εργασίας περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.
β) Την Τρίτη, ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία και δεν κυκλοφορούν εφημερίδες την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου.

3. Θεοφάνεια:
Φέτος η αργία των Θεοφανείων, 6η Ιανουαρίου 2019, συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, έτσι μεταφέρεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, που είναι η Δευτέρα 7η Ιανουαρίου. Ωστόσο, έκδοση την 8ην Ιανουαρίου θα υπάρξει υπό την μορφή της ειδικής έκδοσης. Έτσι στις 7 Ιανουαρίου θα εργαστεί μόνο μικρός αριθμός συναδέλφων και σε εθελοντική βάση, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που θα ισχύσουν την 26η Δεκεμβρίου 2018.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟY

----------------------

4/12/18

Πραγματοποιήθηκαν η τακτική και η καταστατική συνέλευση της ΕΣΚ

Με αθρόα προσέλευση των μελών και με ευρεία συμμετοχή στη συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η 59η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και αμέσως μετά ακολούθησε Καταστατική Συνέλευση της Οργάνωσης.

Στην τακτική συνέλευση συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δημοσιογραφικό κλάδο όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση και οι παραβιάσεις των εργασιακών θεσμίων εκ μέρους εργοδοτών. Έντονη και εκτενής συζήτηση διεξήχθη και όσον αφορά το Γλωσσάρι του ΟΑΣΕ για αμοιβαία αποδεκτούς όρους μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, όπου διατυπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Η συνέλευση έθεσε ως στρατηγικούς στόχους για το 2019 την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη συλλογικής σύμβασης με την εργοδοτική πλευρά και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μέσω της νέας νομοθεσίας περί Τύπου. Παράλληλα, αποφασίσθηκε να τιμηθούν τα 60χρονα της ΕΣΚ με όσο το δυνατό πιο λαμπρό και αντιπροσωπευτικό τρόπο. Στην τακτική συνέλευση παρευρέθηκαν 77 μέλη της ΕΣΚ. Η Έκθεση Δράσης της ΕΣΚ για το 2018 ενεκρίθη με ποσοστό 89% και η οικονομική έκθεση με δύο ψήφους κατά.

Στην Καταστατική Συνέλευση που ακολούθησε μετείχαν 45 μέλη. Ενεκρίθησαν και οι 16 εισηγήσεις του Δ.Σ. για καταστατικές τροποποιήσεις με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 66% και 75%. Έντονη υπήρξε η συζήτηση αναφορικά με τη νέα πρόνοια που επιτρέπει την ένταξη στη συντεχνία δημοσιογράφων που εργοδοτούνται ως εκπρόσωποι τύπου διαφόρων οργανισμών. Η ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές έγινε μυστικά, με κάλπη, όπως προνοεί το καταστατικό της Οργάνωσης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

3/12/18

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, η οποία θα είναι και Καταστατική. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Συντεχνίας, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 π.μ.

Κατά τη συνέλευση θα συζητηθούν η Έκθεση Δράσης του Δ.Σ. για το 2018, καθώς και η Οικονομική Έκθεση της ΕΣΚ για το 2017. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η Καταστατική Συνέλευση. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες θα έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της ΕΣΚ, με τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που θα συζητηθούν, η παρουσία όσο το δυνατό περισσότερων συναδέλφων είναι όχι απλός αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη. Παρακαλούμε όπως προσέλθετε.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Σημείωση: Καλούνται όσα μέλη της Οργάνωσης δεν έλαβαν την πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση και το σχετικό υλικό όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της Οργάνωσης για σκοπούς ενημέρωσης των στοιχείων επικοινωνίας τους. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση στάλθηκε στα δηλωμένα emails των μελών και κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις 16 Νοεμβρίου 2018.

--------------------------------

 

28/11/18

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, η οποία θα είναι και Καταστατική. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Συντεχνίας, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 π.μ.

Κατά τη συνέλευση θα συζητηθούν η Έκθεση Δράσης του Δ.Σ. για το 2018, καθώς και η Οικονομική Έκθεση της ΕΣΚ για το 2017. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η Καταστατική Συνέλευση. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες θα έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της ΕΣΚ, με τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που θα συζητηθούν, η παρουσία όσο το δυνατό περισσότερων συναδέλφων είναι όχι απλός αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη. Παρακαλούμε όπως προσέλθετε.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

19/11/18

Πρωτόκολο συνεργασίας ΕΣΚ-ΕΔΡ

 Πρωτόκολο συνεργασίας με την Ένωση Δημοσιογράφων Ρωσίας υπέγραψε, την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα, η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Το πρωτόκολο, ανάμεσα σε άλλα, διαλαμβάνει και αξιοποίηση του Δημοσιογραφικού Χωριού της ΕΣΚ στα Περβόλια εκ μέρους των μελών της Ένωσης Δημοσιογράφων Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΔΡ αριθμούν μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Το πρωτόκολο ΕΣΚ-ΕΔΡ διαλαμβάνει επίσης συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, κοινή συμμετοχή σε φόρουμ και άλλες συναφείς εκδηλώσεις. Διαλαμβάνει ακόμα αξιοποίηση των πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας Κύπρου και Ρωσίας, προς περαιτέρω επαγγελματική επιμόρφωση των μελών των δύο οργανώσεων.

Η διάρκεια του πρωτοκόλου ΕΣΚ-ΕΔΡ είναι πενταετής και η υπογραφή του έγινε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100χρονα από την ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ρωσίας. Το πρωτόκολο υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, που συγκαταλεγόταν στους επίσημους προσκεκλημένους της ΕΔΡ για τα 100χρονά της.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

16/11/18

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 π.μ.

Κατά τη συνέλευση θα συζητηθούν η Έκθεση Δράσης του Δ.Σ. για το 2018, καθώς και η Οικονομική Έκθεση της ΕΣΚ για το 2017.

Το Δ.Σ. αποφάσισε όπως η φετινή Γενική Συνέλευση είναι ταυτοχρόνως και Καταστατική. Για καλύτερη διεξαγωγή του έργου της Καταστατικής Συνέλευσης παρακαλούμε τα μέλη μας να υποβάλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο γραπτώς τις οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία τροποποίησης του Καταστατικού θα έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της ΕΣΚ, με τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------------------

14/11/18

Η ΕΣΚ σε διάλογο δημοσιογραφικών ενώσεων της ΔΟΔ στην Αθήνα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, διοργάνωσαν στην Αθήνα από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2018 το «Διάλογο Δημοσιογραφικών Ενώσεων - Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας». Στο Διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων - μελών της ΔΟΔ από 16 χώρες.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι για πρώτη φορά συμμετείχε μεγάλος αριθμός δημοσιογραφικών Ενώσεων - Μελών της ΔΟΔ από αραβικές χώρες, ενώ συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων.

Εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, συμμετείχε η αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, Λένια Καρατζιά, η οποία σε παρέμβασή της, μετέφερε στο συνέδριο την εικόνα που επικρατεί στο δημοσιογραφικό κλάδο του τόπου μας, δίνοντας έμφαση στα εργασιακά ζητήματα, τα οποία προέκυψαν κυρίως μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις που έγιναν στα ΜΜΕ, στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων, στις μειώσεις μισθών και στην φθίνουσα πορεία των εντύπων. Επίσης επισήμανε την προσπάθεια που κάνει η Ένωση Συντακτών Κύπρου για τη στήριξη και αλληλεγγύη προς τους άνεργους δημοσιογράφους, καθώς και στην ίδρυση του ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο ενισχύεται και με τη μηνιαία εισφορά εργαζόμενων δημοσιογράφων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις δημοσιογράφων από τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, το Μαρόκο κ.α. Συγκλονισμό προκάλεσε στους σύνεδρους, η περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους στις χώρες τους. Δολοφονίες, φυλακίσεις, φίμωση, κλείσιμο ΜΜΕ για πολιτικούς λόγους, απαγόρευση εξάσκησης της δημοσιογραφίας, κατάργηση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, κίνδυνος και απειλές για την προσωπική τους ασφάλεια, καθώς και καταδίκες, όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες, αλλά άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στο συνέδριο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------

13/11/18

Στήριξη των άνεργων δημοσιογράφων ζήτησε η ΕΣΚ από την αρμόδια Υπουργό

Θέμα στήριξης των άνεργων, υποαπασχολούμενων και ετεραπασχολούμενων δημοσιογράφων ήγειρε ενώπιον της υπουργού Εργασίας κλιμάκιο της ηγεσίας της ΕΣΚ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018, ύστερα από αίτημα της συντεχνίας, αντιπροσωπεία του Δ.Σ., μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Φράγκο, συζήτησε διεξοδικά με την κ. Αιμιλιανίδου ζητήματα που αφορούν την επιμόρφωση και επανα-εργοδότηση άνεργων δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζήτησε τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών άντλησης κονδυλίων τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), όσο και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., αλλά και από εγχώριους εθνικούς πόρους, προς όφελος των άνεργων δημοσιογράφων.

Η κα. Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή, ενδιαφέρον και κατανόηση τα όσα διεκτραγώδησε η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τη συντεχνία, θα κινηθούν προς τρεις κατευθύνσεις: α) Την επιδότηση εκπαιδευτικού προγράμματος στις νέες τεχνολογίες για άνεργους δημοσιογράφους άνω των 50 ετών. Β) Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος επιδότησης της μισθοδοσίας ανέργων δημοσιογράφων της ίδιας ηλικιακής ομάδας. γ) Τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας, σε συνεργασία και με τους εργοδοτικούς συνδέσμους, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες εργοδότησης άνεργων δημοσιογράφων σε παρεμφερείς τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ, στην οποία πέραν του Προέδρου μετείχαν οι Χρίστος Χριστοφίδης, Γιώργος Θεοδούλου και Έλενα Σταύρου, ευχαρίστησε την αρμόδια υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και εξέφρασε την  ετοιμότητα να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου Εργασίας, στην υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν, το ταχύτερο δυνατό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

1/11/18

Διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων σε βάρος δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) που διοργανώνει, ανά το παγκόσμιο, εκστρατεία κατά της ατιμωρησίας για εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων. Η εκστρατεία της ΔΟΔ στοχεύει στην καταγγελία όλων των εγκλημάτων ενάντια σε δημοσιογράφους που παραμένουν ατιμώρητα και παράλληλα απαιτεί από όλες τις αρμόδιες  κυβερνητικές αρχές πλήρη διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων  και δίωξη όλων των ενεχομένων σε αυτά.

Η εκστρατεία της ΔΟΔ ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων. Η Παγκόσμια Ημέρα θεσπίστηκε το 2013 όταν δολοφονήθηκαν δύο δημοσιογράφοι στο Μάλι. Η όλη εκστρατεία θα λήξει την 23η Νοεμβρίου, άλλη σημαδιακή ημερομηνία, αφού το 2009 την ίδια ημέρα στις Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 δημοσιογράφοι στην πιο θανατηφόρα επίθεση κατά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΟΔ, 73 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους  σε ώρα καθήκοντος από την αρχή του έτους. Σήμερα, μόνο μία στις δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων καταλήγει σε καταδίκη.

Φέτος η εκστρατεία, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 23 Νοεμβρίου, θα επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν, τη Μάλτα, το Μεξικό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και την Υεμένη. Η επιλογή αυτών των χωρών βασίστηκε σε ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

- Στα μόνιμα υψηλά επίπεδα βίας κατά των δημοσιογράφων

- Στη συστηματική αποτυχία των αρχών να καταπολεμούν την ατιμωρησία

- Στη σταθερότητα των κυβερνήσεων και τη σχετική δύναμη των θεσμών που είναι σε θέση να διερευνήσουν και να τιμωρήσουν εκείνους που επιτίθενται στους δημοσιογράφους.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί τα μέλη της, όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο του τόπου και κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες να τιμήσει ποικιλότροπα αυτή την εκστρατεία. Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι ένας πυλώνας δημοκρατικής έκφρασης και το κάθε πλήγμα σε αυτήν είναι πλήγμα στη δημοκρατία. Η ατιμωρησία ενθαρρύνει την ασυδοσία των όποιων κραταιών ενοχλούνται από το δημόσιο δημοσιογραφικό έλεγχο και ψόγο. Όπου κινδυνεύει ένας δημοσιογράφος κινδυνεύει και το πολίτευμα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------

24/10/18

Διεθνές συνέδριο για την τρομοκρατία και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Κύπρο με την στήριξη της ΕΣΚ

Το 14ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» θα διεξαχθεί στην Κύπρο από την 31η Οκτωβρίου έως την  1η Νοεμβρίου 2018. Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας (IATR) και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας για τον Τύπο και τα ΜΜΕ και από την Ένωση Συντακτών Κύπρου. Το φόρουμ αποσκοπεί να προσελκύσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας των μέσων ενημέρωσης και των εθνικών κρατικών και δημόσιων φορέων σε προβλήματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο Leonid Mlechin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της IATR, επικεφαλής του ρωσικού δημόσιου τηλεοπτικού τμήματος ιστορικών και δημοσιογραφικών προγραμμάτων και ο Vladimir Kozlov, αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ.

Στο συνέδριο αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Στις εργασίες του φόρουμ θα λάβουν μέρος Ρώσοι και ξένοι εκπρόσωποι ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκπρόσωποι δημοσίων φορέων και εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, Ισπανία, Γαλλία κλπ.

Η επίσημη έναρξη του συνέδριου, καθώς και οι εργασίες της πρώτης ημέρας, θα πραγματοποιηθούν στη Δημοσιογραφική Εστία στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 11.00. Την επομένη, 1η Νοεμβρίου, το συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο ξενοδοχείο «Grand Resort» στη Λεμεσό.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

19/10/18

Ενώπιον προκλήσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιογράφων, φωτογράφων, σκιτσογράφων και άλλων λειτουργών του Τύπου, οι συνθήκες εργοδότησής τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απασχόλησαν διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στη Στοκχόλμη, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο σεμινάριο πήραν μέρος δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων από 25 και πλέον χώρες, περιλαμβανομένης της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον συνάδελφο Γιάννη Αντωνίου.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για δημοσιογράφους, φωτογράφους, σκιτσογράφους, αρθρογράφους και γενικά τους λειτουργούς του Τύπου, οι οποίοι απασχολούνται με καθεστώς συνεργάτη (freelance). Από όσα κατατέθηκαν στο σεμινάριο διαπιστώνεται το χάσμα που επικρατεί από χώρα σε χώρα, σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων αυτών των εργαζομένων, τους όρους απασχόλησής τους, το ύψος της αμοιβής τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους, οι freelancer εργαζόμενοι (στον Τύπο και τις υπόλοιπες βιομηχανίες) έχουν αναλογικά τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με τους συναδέλφους τους που απασχολούνται σε μόνιμη βάση. Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση αυτής της κατηγορίας των λειτουργούν του Τύπου, συνεπεία του μεγάλου αριθμού των δημοσιογράφων που έμειναν χωρίς μόνιμη εργασία και αναζητούν έστω και μερική απασχόληση, φαινόμενο που παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Κύπρος. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν πρέπει να θεωρούνται η φθηνή λύση» ανέφερε ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντμ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί περισσότερα από 320 χιλιάδες μέλη σε 43 χώρες.

Σε χώρες με παράδοση στην απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιογράφων, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία, οι τοπικές δημοσιογραφικές ενώσεις δημιούργησαν διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών τους, για όποιον επιθυμεί να αγοράσει τις υπηρεσίες τους. Στη Φινλανδία η ένωση δημοσιογράφων έχει συστήσει μη κερδοσκοπική εταιρεία, με μετόχους τους δημοσιογράφους, η οποία συνομολογεί τις συμφωνίες, εισπράττει τα έσοδα και αναλαμβάνει τα έξοδα. Με τον τρόπο αυτό οι δημοσιογράφοι απαλλάσσονται από τα διοικητικά και άλλα έξοδα, που είναι υψηλά και σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επέδειξε ενδιαφέρον για την παροχή βοήθειας σε τεχνογνωσία ή άλλως πως στην Ένωση Συντακτών Κύπρου, σε θέματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους που απασχολούνται στη χώρα μας. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

18/10/18

Επικίνδυνες εποχές για δημοσιογράφους

Στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη στυγερή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια. Όμως το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο. Η θλιβερή επέτειος σχεδόν συνέπεσε με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτώρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία, αλλά και με την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόνγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, τον Φεβρουάριο έπεφτε νεκρός στη Βέλκα Μάτσα της Σλοβακίας ακόμα ένας δημοσιογράφος, ο Γιαν Κούτσακ.

Όλα αυτά μπορεί να τα παρατηρούμε από σχετική απόσταση και να θεωρούμε ότι δεν αφορούν ιδιαιτέρως την Κύπρο. Ωστόσο, ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κίνδυνος εκφοβισμού και φίμωσης -με άμεσα ή έμμεσα μέτρα- των δημοσιογράφων και του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν, δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε στον τόπο μας. Τα κέντρα εξουσίας, πολιτικά, οικονομικά και άλλα, είναι και στον τόπο μας ισχυρά. Οι υποθέσεις διαφθοράς που χρήζουν διερεύνησης είναι επίσης πολλές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με το ισχυρό πολίτευμα της προεδρικής δημοκρατίας, ο ρόλος του Τύπου ως τέταρτη εξουσία είναι ακόμα σημαντικότερος.

«Γνωρίζουμε όλοι την αξία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Εάν οι δημοσιογράφοι  φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση». Αυτό δεν το λέει η ΕΣΚ, αλλά η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ισότητας Φύλου της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα.

Στις 16 Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας συναδέλφου Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου και η ΕΣΚ ανήκει, οργάνωσαν σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στις Βρυξέλλες. Ο γιος της, Μάθιου, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, οι δράστες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι κάθονται στα βουλευτικά έδρανα και χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ.

Ως ΕΣΚ στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια της Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια και συντασσόμαστε με το αίτημα όχι μόνο των παιδιών και του συζύγου της αλλά και όλων των ευαισθητοποιημένων και συνειδητοποιημένων πολιτών στη Μάλτα και αλλού για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης.

Ελπίζουμε επίσης να εξακριβωθεί άμεσα η τύχη του Σαουδάραβα συναδέλφου Τζαμάλ Κασόνγκι, ο οποίος αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου και να μην επιβεβαιωθεί η φημολογία περί άγριας δολοφονίας του εντός του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα είναι η τέταρτη σε λιγότερο από ένα χρόνο στη «γειτονιά» μας.

Τέλος, καλούμε την κυπριακή πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου χωρίς απειλές και αθέμιτες πιέσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Ακόμη καλούμε και το κοινό να κατανοήσει την αξία της δημοσιογραφίας και να στηρίξει το δημοσιογραφικό λειτούργημα με όποιο μέσο διαθέτει.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

17/10/18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υπερβάλλων ζήλο επιδεικνύει  η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ουδέποτε θεώρησε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο, ομοίως ουδέποτε αμφισβήτησε το ρόλο των αρμοδίων θεσμικών οργάνων να ελέγχουν και να επιτηρούν τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους. Ωστόσο, με θλίψη παρατηρούμε ότι, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται υπερβάλλων ζήλος ή φορμαλίστικη και τυπολατρική προσέγγιση, σε τέτοιο βαθμό που να θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη και απρόσκοπτη ενάσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Αναφερόμαστε ειδικά στον τρόπο που λειτουργεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και την καλούμε να αφουγκράζεται τους κραδασμούς της κοινωνίας, όπως πράττει και η δημοσιογραφική οικογένεια. Ένα από τα κύρια καθήκοντα των δημοσιογράφων είναι να ψέγουν τα κακώς έχοντα και όσους ενέχονται σε αυτά. Σε αυτή την αποστολή οφείλουν να είναι αυστηροί, καυστικοί και δηκτικοί. Ο καθωσπρεπισμός και μια στρεβλή έννοια της ευπρέπειας του λόγου δεν πρέπει να απολήγουν σε ανάσχεση της ελευθεροτυπίας, σε τροχοπέδη για την ελευθερία έκφρασης. Όταν μια συμπεριφορά είναι κατάπτυστη, δεν μπορούμε παρά να το υποδεικνύουμε.

Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου- απολογητή της Χούντας και δεδηλωμένου οπαδού της Χρυσής Αυγής-για την οποία διερευνάται ο συνάδελφος δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου, φρονούμε ότι η APK  ενήργησε καθ' υπερβολή και καθ' υπέρβαση καθήκοντος.

Ως ΕΣΚ καλούμε την ΑΡΚ να μην ενεργεί επιλεκτικά. Παράλληλα την καλούμε να μετέρχεται τα όποια διωκτικά, τα όποια κατασταλτικά μέτρα της παρέχονται δια νόμου με φειδώ, μέτρο και αυτοσυγκράτηση. Υπεράνω όλων των θεσμών βρίσκεται ο θεσμός της δημοκρατίας, ο θεσμός της ελεύθερης έκφρασης.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

5/10/18

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάλεσμα ΕΣΚ στους εταίρους για διάλογο

Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει βέλτιστες δυνατές συνθήκες για τον κάθε εργαζόμενο και την ίδια ώρα επαρκέστερη δυνατή αμοιβή. Αξιοπρεπής εργασία σε δυσχερείς συνθήκες και με ανεπαρκή μισθοδοσία δεν μπορεί να υπάρξει. Στις 7 Οκτωβρίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας και η Ένωση Συντακτών Κύπρου δεν μπορεί να προσποιείται ότι τα πράγματα στο εργασιακό τοπίο της πατρίδας μας βαίνουν καλώς. Και δεν βαίνουν καλώς τόσο στις εργασιακές σχέσεις συνολικά, όσο και στον δημοσιογραφικό κλάδο ειδικά.

Παρά τις κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συνολική αγορά εργασίας σε σχέση με την ανεργία αλλά και τις απολαβές, το εργασιακό πεδίο στον δημοσιογραφικό κλάδο παραμένει επαχθές. ΜΜΕ συρρικνώνονται και δημοσιογράφοι πλεονάζουν. Και όπου δεν πλεονάζουν υπο-αμείβονται και υπο-απασχολούνται. Την ίδια ώρα η μισθοδοσία εισδοχής στο δημοσιογραφικό κλάδο, ανεξαρτήτως προσόντων και κατάρτισης, βρίσκεται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αξιοπρεπούς εργασίας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί όλους τους εταίρους στο μιντιακό χώρο - τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, τους καναλάρχες του τόπου - σ' ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να βελτιωθεί το εργασιακό τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ συνολικά. Το όφελος δεν θα είναι απλώς αμοιβαίο, θα είναι καθολικό. Η ΕΣΚ καλεί όλους τους εταίρους στο μιντιακό χώρο σε από κοινού διεκδικήσεις τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτά να λαμβάνουν την ανταπόδοση που τους αρμόζει, για το λειτούργημα που υπηρετούν και την υπηρεσία που προσφέρουν στη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό των απόψεων.

Την ίδια ώρα, πάλι με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και τους λοιπούς εργαζομένους στα ΜΜΕ - έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά - σε εγρήγορση και αγώνα, όχι μόνο προς αποτροπή της περαιτέρω εργασιακής διολίσθησης, αλλά και προς σταδιακή επανάκτηση των στοιχειωδών κεκτημένων που απωλέσθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η αξιοπρέπεια στην εργασία διασφαλίζεται μόνο με συλλογικότητα, ενότητα και διεκδικητικότητα. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου, στο πλευρό κάθε εργαζομένου στα ΜΜΕ, στυλοβάτης, αρωγός και συνοδοιπόρος.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------

25/9/18

Χωρίς έκδοση στις 2 Οκτωβρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με βάση την πρακτική που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια - και πέραν των όσων προνοούνται στη συλλογική μας σύμβαση - η 1η Οκτωβρίου είναι πλέον πλήρης αργία για τον ημερήσιο Τύπο. Ως εκ τούτου στις 2 Οκτωβρίου δεν υπάρχει έκδοση. Αυτό θα ισχύσει και φέτος.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ωράριο της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου, για τη βάρδια που θα εργαστεί  τη συγκεκριμένη ημερομηνία, παραμονή της 1η Οκτωβρίου, παραμένει αναλλοίωτο και θα ισχύσει ό,τι ισχύει κάθε Κυριακή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

---------------------

10/9/18

Να μείνουν οι διαφημίσεις στο ΡΙΚ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, από θέσεις αρχών κινούμενη, τάσσεται πάντοτε και ανεπιφύλακτα υπέρ κάθε μέτρου που μπορεί να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως πυλώνες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Η θέση αυτή αφορά τόσο τα ΜΜΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, όσο και αυτά που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η όποια κρατική αρωγή προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ιδιωτικής και αντιστρόφως. Ως εκ τούτου, η κυβερνητική πρόθεση να αποστερηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση από τη δυνατότητα να διεκδικεί εμπορικές διαφημίσεις, εάν υλοποιηθεί, φρονούμε ότι δεν θα προσφέρει καμίαν υπηρεσία σε κανένα. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων οικονομικών πόρων πέραν της κρατικής χορηγίας. Και η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση ενδεχομένως να μην προσποριστεί κανένα όφελος. Αφού οι δύο φορείς δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ούτως ώστε να συμπεραίνεται πως ό,τι αποτελεί απώλεια για τον ένα, συνιστά όφελος για τον άλλο.

Η τηλεθέαση, η ακροαματικότητα, η αναγνωσιμότητα και η επισκεψιμότητα κάθε ΜΜΕ είναι εμπορικά και εμπορεύσιμα προϊόντα και ως τέτοια πρέπει να τυγχάνουν επιχειρηματικής αξιοποίησης προς εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Η βιωσιμότητα και η οικονομική ευρωστία κάθε ΜΜΕ, δημόσιου ή ιδιωτικού, μας απασχολεί ως ΕΣΚ διότι μέσον τους διασφαλίζονται θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας αλλά και εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικά στις μέρες μας όλα τα ΜΜΕ χρήζουν θεσμικής αρωγής, τόσο κυβερνητικής όσο και ευρύτερα πολιτειακής. Η ΕΣΚ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και καλεί και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, τους εταίρους του κλάδου της ενημέρωσης, να συμπορευθούν μαζί της.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

6/9/18

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, σε συνεργασία με την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει στα μέλη της Οργάνωσης τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Εκπαίδευση δημοσιογράφων για την προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό και τα τυχερά παιγνίδια». Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Στα πλαίσια του έργου προγραμματίζεται εκπαίδευση 16 δημοσιογράφων μέχρι 35 ετών, για την προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό και τα τυχερά παιγνίδια. Η εκπαίδευση θα έχει τη μορφή βιωματικής μάθησης, είναι διάρκειας 30 ωρών και αναμένεται να υλοποιηθεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018 με προσανατολισμό την κατανομή παροχής σε πέντε Σάββατα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία.

Η εκπαίδευση έχει βασιστεί στις υποδείξεις του Responsible Gambling, Victorian Responsible Gambling Foundation, παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετικό πιστοποιητικό κατάρτισης.

Παράκληση του Δ.Σ. είναι όπως όσα μέλη της ΕΣΚ ενδιαφέρονται για το πιο πάνω πρόγραμμα και πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια που τίθενται από τους διοργανωτές, επικοινωνήσουν απευθείας μέχρι την 1η Νοεμβρίου με την κάτωθι διεύθυνση:

- Υπεύθυνη Διοικητική Λειτουργός προγράμματος Ραφαέλλα Σταύρου.
Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο
ad.sr@frederick.ac.cy
με παράκληση για κοινοποίηση και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΣΚ: cyjourun@logosnet.cy.net .

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στο +357 22431355, ext.44120 ( ¶ντρη Ανδρονίκου )

Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------

5/9/18

Έκκληση ΕΣΚ για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - στις οποίες εξάλλου ανήκει - και καλεί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως στην προσεχή Ολομέλεια του Σώματος στις 12 Σεπτεμβρίου υπερψηφίσουν την Οδηγία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (ΨΕΑ).

Η εκστρατεία κατά της Οδηγίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυρίαρχων εταιρειών του Διαδικτύου και όχι τα συμφέροντα αυτών που επιτελούν την πνευματική/συγγραφική εργασία. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υιοθέτησαν μαζί με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις εκδοτών εφημερίδων κοινή θέση σχετικά με το ¶ρθρο 11 της πιο πάνω Οδηγίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη που απορρέουν από το μελλοντικό δικαίωμα των εκδοτών να κατανέμονται δίκαια και αναλογικά μεταξύ δημοσιογράφων και εκδοτών.

Τα μέσα διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων δημοσιογράφων και εκατομμυρίων συγγραφέων σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Χωρίς προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, δεν θα υπήρχε επαγγελματική δημοσιογραφία.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με χωριστές προσωπικές επιστολές και προς τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές -Λ. Χριστοφόρου, Ε. Θεοχάρους Ν. Συλικιώτη, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρίδη και Δ. Παπαδάκη- τους καλεί να υπερψηφίσουν την Οδηγία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Αγορά (ΨΕΑ).

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τα μέλη της Οργάνωσης και συνολικά όλους τους δημοσιογράφους της Κύπρου να ενεργήσουν αναλόγως, στέλνοντας στους Κύπριους ευρωβουλευτές επιστολές ανάλογου περιεχομένου, προκειμένου να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα και η πνευματική εργασία των δημοσιογράφων και γενικά όλων των συγγραφέων.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

3/8/18

Ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων ΕΣΚ με χορηγία ΟΠΑΠ

Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στη Δημοσιογραφική Εστία ανακαινίζεται πλήρως εντός της προσεχούς περιόδου με χορηγία της ΟΠΑΠ Κύπρου. Με δαπάνη που θα ξεπεράσει τις ?53.000 η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο οίκημα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θα αποκτήσει καινούργιο πάτωμα, νέο ηχοσύστημα, νέο και πιο σύγχρονο φωτισμό και καινούργια καθίσματα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει και δημόσια θερμές ευχαριστίες στην ΟΠΑΠ Κύπρου για τη θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της Οργάνωσης. Διαβεβαιώνουμε ότι η γενναιόδωρη απόφαση της ΟΠΑΠ Κύπρου θα δικαιωθεί σε απόλυτο βαθμό. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στη Δημοσιογραφική Εστία θα αναβαθμιστεί αισθητικά και ποιοτικά, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές ανέσεις και υπηρεσίες σε όσους την χρησιμοποιούν. Την ίδια ώρα, η ΕΣΚ θα σεμνύνεται για ένα ριζικά ανανεωμένο λειτουργικό στολίδι που θα παραδώσει στο κοινό, και η ΟΠΑΠ Κύπρου θα περηφανεύεται ότι υπήρξε ο κύριος, ο μοναδικός αρωγός σ΄ αυτή την ευγενή προσπάθεια.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

 

31/7/18

Σ. Λεβέντ και Α. Οσμάν να προστατευθούν από την μήνιν της ¶γκυρας

Για πολλοστή φορά ο Τ/κ δημοσιογράφος και εκδότης Σενέρ Λεβέντ διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν. Αυτή τη φορά επιχειρείται, για πρώτη φορά, να δικαστεί από δικαστήριο της ¶γκυρας στην ίδια την Τουρκία για επικριτικά προς το τουρκικό καθεστώς δημοσιεύματα στην «Αφρίκα» τόσο του ιδίου, όσο και του αρθρογράφου Αλί Οσμάν.

Οι δημοσιογραφικές απόψεις αποτελούν συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας. Ούτε διώκονται, ούτε καταδιώκονται, ούτε και ποινικοποιούνται. Η Τουρκία κατακρίνεται διεθνώς για διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της. Τώρα επεκτείνει προκλητικά αυτή την κατακριτέα και κατάπτυστη συμπεριφορά και εκτός των εδαφών της.

Οι Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι και συμπατριώτες Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβούν σε όλα τα δέοντα μέτρα προκειμένου οι δύο δημοσιογράφοι να προστατευθούν από την οργή του καθεστώτος Ερντογάν.

Από δικής της πλευράς, η ΕΣΚ θα ενημερώσει για το νέο κατατρεγμό που δέχεται η «Αφρίκα» και οι συντάκτες της, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καθώς και το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

------------------------------------

30/7/18

ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπενθυμίζουμε σε όλους το καθεστώς που θα ισχύσει κατά τις αργίες του Δεκαπενταύγουστου (14 και 15 του μηνός) και παρακαλούμε όπως γίνουν οι δέουσες ρυθμίσεις για την εργασία του προσωπικού.

  1. Τρίτη 14 Αυγούστου: Η ημέρα αυτή είναι αργία, αλλά, με βάση τη σύμβασή μας, οι εκδότες μπορούν να προβαίνουν σε διευθετήσεις έτσι ώστε την επαύριο να κυκλοφορούν εφημερίδες σε έκτακτη έκδοση. Κατ' ακολουθίαν, το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι (αριθμητικά)εκείνο που απασχολείται συνήθως κατά τις Κυριακές. Οι συντάκτες που θα εργαστούν, πέραν των κανονικών τους απολαβών, θα λάβουν και αποζημίωση ίση με τα 2/21α των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών τους. Επίσης, στους συντάκτες που εργάζονται πέραν της μιας έκτακτης έκδοσης παραχωρείται μια ελεύθερη ημέρα (day off) σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τον εκδότη.
  1. Τετάρτη 15 Αυγούστου: Τηρείται ως πλήρης αργία και δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

30/7/18

Βοήθεια ΕΣΚ στους πυρόπληκτους της ΕΣΗΕΑ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα συνεισφέρει το συμβολικό ποσό των ?3000 προς στήριξη των οικογενειών των πυρόπληκτων δημοσιογράφων της Αττικής, μελών της ΕΣΗΕΑ. Το σχετικό κονδύλι θα αντληθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΣΚ και θα προστεθεί στο ποσό που ήδη εκδαπανεί η ΕΣΗΕΑ προς ενίσχυση των πυρόπληκτων συναδέλφων.

Από τη λαίλαπα της φωτιάς στην Αττική έχουν πληγεί 15 οικογένειες δημοσιογράφων. Τα μέλη της ΕΣΚ, ως μέλη της κυπριακής κοινωνίας, μετέχουν ποικιλοτρόπως στην παλλαϊκή εκστρατεία στήριξης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Ωστόσο, τούτη την ώρα έχει τη σημασία της και η συναδελφική αλληλεγγύη. Η αξία της είναι πολλαπλάσια του μεγέθους της, διότι δεικνύει ότι κανείς δεν είναι μόνος την ώρα της ανάγκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

26/7/18

Απειλές κατά δημοσιογράφου

Ο δημοσιογράφος του συγκροτήματος «Πολίτης», συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου δέχθηκε, μέσω διαδικτύου, απειλές κατά της ίδιας του της ζωής και προέβη επί τούτου σε σχετική καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με κάθε κατηγορηματικότητα, καταδικάζει μετά βδελυγμίας αυτήν και άλλες ανάλογες συμπεριφορές που προσβάλλουν βαθιά τον πολιτικό μας πολιτισμό, πλήττουν βάναυσα την ελευθερία του Τύπου και διαβρώνουν κατάφορα τα δημοκρατικά ειωθότα στο κράτος μας.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της στο συνάδελφο Κώστα Κωνσταντίνου και καλεί τις αρμόδιες Αρχές του κράτους όπως ενεργήσουν πάραυτα, έτσι που όσοι και όποιοι ενέχονται στις απειλές κατά της ζωής του να οδηγηθούν τάχιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου.

Μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής είναι και η διατύπωση απόψεων σε στήλες και εκπομπές. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να απειλείται, δεν πρέπει να λοιδωρείται, δεν πρέπει να συκοφαντείται και να διαπομπεύεται για απόψεις που διατυπώνει ενασκώντας το λειτούργημά του.

Επιτέλους, και στην κυπριακή πολιτεία, η ρητορική μίσους πρέπει ν' αρχίσει να χαλιναγωγείται.

 Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------

25/7/18

Δωρεάν εισιτήρια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στηρίζει και φέτος το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού και προσκαλεί τα μέλη της στην προβολή του ντοκιμαντέρ: «Chris the Swiss», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Τα μέλη της ΕΣΚ μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν εισιτήρια για την πιο πάνω προβολή από σήμερα από τα γραφεία της Οργάνωσης στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, καθώς επίσης και από τη Δευτέρα από τις εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού Κανάλι Έξι στη Λεμεσό.

To ντοκιμαντέρ: «Chris the Swiss», είναι παραγωγής Ελβετίας, Γερμανίας, Κροατίας, και Φινλανδίας και διαρκεί 98 λεπτά. Αναφέρεται δε στο εξής περιστατικό: Κροατία, Ιανουάριος 1992. Εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Chris, ένας νεαρός Ελβετός δημοσιογράφος, βρίσκεται νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες, φορώντας τη στολή μιας διεθνούς ομάδας μισθοφόρων. Η Anja Kofmel, σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, είναι ξαδέρφη του. Όταν ήταν μικρή, θαύμαζε πολύ τον όμορφο αυτό νεαρό. Τώρα, ενήλικη πια, αποφασίζει να διερευνήσει την ιστορία του, προσπαθώντας να αντιληφθεί πώς ακριβώς είχε εμπλακεί ο Chris στη σύγκρουση.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

-------------------

23/7/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος 2, 3 και 4 Αυγούστου στο Δημοσιογραφικό Χωριό

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει από τις 5 Μαρτίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνήψε συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώτρια του γνωστού μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος. Φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια. Το Φεστιβάλ θα είναι τριήμερο, στις 2, 3 και 4 Αυγούστου.

Οι διοργανωτές παραχωρούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε ΌΛΑ τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καθ' όλη τη διάρκειά του Φεστιβάλ. Η είσοδος των μελών μας θα γίνεται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας της ΕΣΚ, που πρέπει να είναι σε ισχύ. Το δικαίωμα δωρεάν εισόδου θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατόχους της ταυτότητας μας και όχι οποιονδήποτε άλλο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο. Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ, εξακριβώστε έγκαιρα ότι η ταυτότητά σας δεν έχει λήξει. Διαφορετικά, ελάτε στα γραφεία μας να την ανανεώσετε μέσα σε λίγα λεπτά έναντι του ποσού των 8 ευρώ, όπως προνοείται στο καταστατικό της Οργάνωσης.

Για την είσοδο των μελών της ΕΣΚ στο Φεστιβάλ Φέγγαρος - όλος ο χώρος του Δημοσιογραφικού Χωριού θα περιφραχθεί - οι διοργανωτές έχουν ορίσει υπεύθυνο άτομο, το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο εστιατόριο Ενάλια από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, στις 2, 3 και 4 Αυγούστου. Αυτός θα σας παραχωρεί την πρόσκληση της δωρεάν εισόδου, αφού επιδείξετε την σε ισχύ ταυτότητα της ΕΣΚ. Παρακαλούμε πολύ, η προσέλευση σας να γίνεται μεταξύ των ωρών 18.00 μέχρι 21.00 γιατί μετά το άτομο αυτό θα έχει άλλα καθήκοντα στο Φεστιβάλ, και δεν θα μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

Εκφράζουμε την προσδοκία η όλη διοργάνωση να στεφθεί με επιτυχία και να αποβεί προς αμοιβαίο όφελος τόσο των διοργανωτών όσο και της ΕΣΚ και των μελών της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ

----------------------

17/7/18

ΕΣΚ: Δεν υιοθετούμε το Γλωσσάρι

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ύστερα από διεξοδική μελέτη και εξαντλητική συζήτηση, αποφάσισε ότι ουδόλως υιοθετεί το συνολικό περιεχόμενο του Γλωσσαρίου του ΟΑΣΕ. Το Δ.Σ. αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις των εμπνευστών και συντακτών του Γλωσσαρίου. Πλην όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προθέσεις αυτές.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ υπερασπιζόμενο την ελευθερία έκφρασης, καλεί τον κάθε δημοσιογράφο να πράξει κατά συνείδηση. Εκ του αποτελέσματος η προώθηση της όλης ιδέας εκ μέρους του ΟΑΣΕ, δυστυχώς, αποδείχθηκε άτοπη.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

4/7/18

Κοινή δράση ΕΣΚ-ΕΑΚ

Συνάντηση με το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου είχε την Τρίτη 3 Ιουλίου το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε αυτή συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και λήφθηκαν αποφάσεις για προώθηση κοινών δράσεων και συνεργιών με αποδέκτες τόσο πολιτειακούς φορείς όσο και εργοδοτικούς οργανισμούς.

Από πλευράς ΕΑΚ ηγέρθησαν θέματα συνδικαλιστικής υφής που η Οργάνωση, ως επαγγελματικός σύνδεσμος, αδυνατεί να προωθήσει, αποστολή που μπορεί να φέρει σε πέρας η ΕΣΚ, ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο όλων των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ και σε όλους τους κλάδους ρεπορτάζ.

Ως τέτοια θέματα έχουν θιγεί στη συνάντηση η υποστελέχωση των αθλητικών τμημάτων στα πλείστα ΜΜΕ, η ανεξέλεγκτη είσοδος στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ και οι δυσχερείς συνθήκες εργασίας. ΕΣΚ και ΕΑΚ προσανατολίζονται να συνδιαμορφώσουν υπόμνημα στο οποίο να κωδικοποιούνται όλα τα συναφή συνδικαλιστικά ζητήματα.

Περαιτέρω η ΕΣΚ ανέλαβε τη δέσμευση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της ΕΑΚ για εξασφάλιση επιμορφωτικών προγραμμάτων προς όφελος των μελών της. Από δικής της πλευράς η ΕΑΚ θα συνδράμει στην προσπάθεια της ΕΣΚ να καταστήσει συνδικαλιστικά ενεργούς όλους τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

3/7/18

Έκκληση Δ.Σ. ΕΣΚ για συναίνεση και μετριοπάθεια

Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται για το Γλωσσάρι κοινά αποδεκτών όρων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, το οποίο ετοιμάζεται με πρωτοβουλία του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, απευθυνόμενοι ειδικά στην ΕΣΚ, είναι ως να επιχειρούν να παραβιάσουν πόρτες ανοικτές. Η ΕΣΚ κατανοεί τις όποιες ανησυχίες, επιφυλάξεις, ενδοιασμούς, ή και ενστάσεις καταγράφονται. Εξού και δεν ενεπλάκη στο όλο ζήτημα πέραν της προκαταρτικής συζήτησης όπου και ξεκαθάρισε με σαφήνεια στους ιθύνοντες του ΟΑΣΕ ότι το όλο θέμα εκπίπτει των δικαιοδοσιών και της αποστολής της. Αυτό έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2017 στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία και έκτοτε η ΕΣΚ δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη.

Όσον αφορά την προφορική δήλωση του Προέδρου της Οργάνωσης, Γιώργου Φράγκου, που έγινε στις 5 Μαΐου 2018 στην κατεχόμενη Λευκωσία: «Επεξεργαζόμαστε από κοινού γλωσσάριο.», αυτή έγινε εν τη ρύμη του προφορικού λόγου και αφορούσε την ευρύτερη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων και όχι ενέργειες που σχετίζονται με την κοινή δράση ειδικά της ΕΣΚ και του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων.

Η ΕΣΚ είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους δημοσιογράφους. Η συντεχνία μας δεν είναι μέρος καμιάς διελκυστίνδας ούτε και συστατικό στοιχείο του όποιου πολωτικού κλίματος τείνει να δημιουργηθεί γύρω από το όλο θέμα.

Η ΕΣΚ υπενθυμίζει ότι η χρήση του Γλωσσαρίου είναι προαιρετική και ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να αποφασίσει την προοπτική απόρριψης ή εθελούσιας, μερικής ή ολικής, υιοθέτησης του όποιου γλωσσαρίου εξατομικευμένα. Αλλά να το πράξει με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια συναινετική και υπερβατική διάθεση.

Την προσεχή εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ θα βρίσκεται στη Λευκωσία για την παρουσίαση του προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μία κοινότητα στην άλλη, αλλά και για την παρουσίαση του Γλωσσαρίου. Η ΕΣΚ μετέχει στο όλο πρόγραμμα του ΟΑΣΕ «Διάλογος Κύπρος», έστω κι αν απείχε από τις διεργασίες εκπόνησης του γλωσσαρίου. Ως εκ τούτου, η ΕΣΚ θα είναι παρούσα στην όλη εκδήλωση, αλλά η παρουσία της δεν εξυπακούει υιοθέτηση του Γλωσσαρίου. Το Γλωσσάρι θα το κρίνει η ίδια η ζωή και η καθημερινή δημοσιογραφική πρακτική. Η όποια επιτυχία ή αποτυχία του, η όποια υιοθέτηση ή απόρριψή του θα είναι αυταπόδεικτες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

29/6/18

Πρωτόκολλο συνεργασίας δημοσιογράφων Κύπρου-Κίνας

Πρωτόκολλο συνεργασίας πενταετούς διάρκειας μεταξύ της Πανκινέζικης Οργάνωσης Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου υπέγραψαν οι Προέδροι των δύο Οργανώσεων Zhang Yannong και Γιώργος Φράγκος, στις 20 Ιουνίου 2018 στο Πεκίνο. Το πρωτόκολλο, που πρώτη φορά συνάπτεται μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για δημοσιογράφους και στις δύο χώρες, τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, την αλληλοπροβολή δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και την ανταλλαγή επισκέψεων δημοσιογράφων από την Κίνα στην Κύπρο και αντιστρόφως.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στα πλαίσια διεθνούς Συνόδου δημοσιογραφικών Ενώσεων από 47 χώρες του κόσμου στην οποία παρέστησαν πέραν των εκατό συνέδρων. Τη σύνοδο απασχόλησαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της σύγχρονης δημοσιογραφίας σε όλο τον πλανήτη. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Συνόδου, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που θέτει ενώπιον της διεθνούς δημοσιογραφίας, η σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου, σε διμερείς επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ διεφάνη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σύναψη συναφών πρωτοκόλλων με τις δημοσιογραφικές ενώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες οργανώσεις εξεδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χρήση των καταλυμάτων του Δημοσιογραφικού Χωριού στα Περβόλια, κυρίως σε περιόδους μη αιχμής.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

8/5/18

Συμμετοχή ΕΣΚ στην Ετήσια Σύνοδο της ΕΟΔ

Θέματα συνδικαλιστικής συσπείρωσης και συνδικαλιστικής κατοχύρωσης των Ευρωπαίων δημοσιογράφων συζήτησε η Ετήσια Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στις 6 Ιουνίου. Η Σύνοδος, στην οποία παρέστησαν δεκάδες αντιπροσωπείες δημοσιογραφικών ενώσεων από όλη την Ευρώπη, ασχολήθηκε επίσης με θέματα που αφορούν την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των όρων ένταξης σε μια συνδικαλιστική δημοσιογραφική οργάνωση. Ιδιαίτερη συζήτηση διεξήχθη για το καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιογράφων, όπως επίσης και των φοιτητών δημοσιογραφίας με μερική απασχόληση στον κλάδο.

Η Σύνοδος της ΕΟΔ ενέκρινε σωρεία ψηφισμάτων και άλλων συναφών αποφάσεων, μέσα από τις οποίες πρυτανεύει το πνεύμα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους για όλο το πλέγμα των προβλημάτων και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Της Συνόδου προηγήθηκαν, επί ένα διήμερο, δύο εξειδικευμένα εργαστήρια, με θέματα το μέλλον και την ενδυνάμωση των δημοσιογραφικών ενώσεων στο σύγχρονο περιβάλλον με τις ιδιάζουσες συνθήκες, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση της ρομποτικής στη δημοσιογραφία.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσωπήθηκε τόσο στη Σύνοδο της ΕΟΔ όσο και στο πρώτο εργαστήριο, από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Γιώργο Φράγκο και Χρίστο Χριστοφίδη, αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι όποτε η ΕΣΚ ζήτησε την στήριξη της ΕΟΔ την είχε. Πρόσφατα ήταν οι περιπτώσεις με τη δίωξη και τους βανδαλισμούς σε βάρος του Σενέρ Λεβέντ και της εφημερίδας «Αφρίκα», καθώς επίσης και με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων για το γνωστό θέμα που προέκυψε στη Γενική Εισαγγελία.

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

7/5/18

Δικοινοτική έκθεση δημοσιογραφικής φωτογραφίας

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων συνδιοργανώνουν  έκθεση δημοσιογραφικής φωτογραφίας με θέμα την καθημερινότητα στη Λευκωσία, και από τις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Στην έκθεση καλούνται να λάβουν μέρος τα μέλη των δυο οργανώσεων, φωτογραφίζοντας στιγμές της καθημερινότητας σε όποιο μέρος της Λευκωσίας επιθυμούν. Σκοπός της έκθεσης δημοσιογραφικής φωτογραφίας είναι να αναδείξει τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα της καθημερινής ζωής που συνδέουν όλους τους κατοίκους και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας.


Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που θα συμμετάσχουν στην έκθεση μπορούν να υποβάλουν έως και πέντε μη δημοσιευμένες φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή στη δημοσιογραφική τους οργάνωση έως τις 31 Ιουλίου 2018. Την εκτύπωση των φωτογραφιών οι οποίες θα εκτεθούν θα αναλάβουν από κοινού οι δύο οργανώσεις. Τα έργα που θα υποβληθούν για συμμετοχή θα εξεταστούν από δικοινοτική επιτροπή ειδικών, την οποία θα ορίσουν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.


Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου.

--------------------------------

2/5/18

Διακήρυξη Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Εγρήγορση και αφύπνιση για την ελευθεροτυπία

Η 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν είναι επέτειος, αλλά ούτε και γιορτή. Είναι ημέρα εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μια αέναη, διαχρονική στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, από το σύνολο των ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Όταν τιμούμε και αποτιμούμε την ελευθεροτυπία, επί της ουσίας τιμούμε και αποτιμούμε τη δημοκρατία. Καθότι ελευθεροτυπία και δημοκρατία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Κι επειδή ο αγώνας για το βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας δεν τελειώνει ποτέ, δεν τελειώνει ποτέ και η συλλογική προσπάθεια για εμβάθυνση και ενίσχυση της ελευθεροτυπίας. Πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της μη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων του τόπου, προασπίζεται με συνέπεια, συνέχεια και σθένος την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό των απόψεων στην πατρίδα μας, όπως και την τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Σεμνύνεται μάλιστα ότι έχει τη δική της συμβολή στο επίπεδο αυτών των αξιών στον τόπο μας. Την ίδια ώρα, η ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αφειδώλευτη αλληλεγγύη της προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τους Τ/κ συναδέλφους που αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες σε δυσμενέστερες και δυσκολότερες συνθήκες.

Σήμερα που τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορούμε παρά να φέρνουμε στη σκέψη μας τις δολοφονίες των δημοσιογράφων Daphne Caruana Glizia (Μάλτα) και Jan Kuciak (Σλοβακία) που πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους για σωστή ενημέρωση του κοινού, τον εντελώς πρόσφατο θάνατο δέκα δημοσιογράφων στην Καμπούλ, τις φυλακίσεις και διώξεις δημοσιογράφων και Μέσων ανά τον κόσμο και, κυρίως,τους Τούρκους δημοσιογράφους που υπόκεινται σε μαζικές διώξεις, σε μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου ανήκουμε, και απαιτούμε την άμεση εξιχνίαση των δολοφονιών και την άρση όλων των περιορισμών της ελευθεροτυπίας του Τύπου και της ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας, ενός λειτουργήματος που πρωτίστως υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία.

Είθε η ελευθεροτυπία να δει καλύτερες ημέρες φέτος, όπου κι αν δοκιμάζεται ανά τον πλανήτη. Η σκέψη μας είναι με τους όπου Γης συναδέλφους, οι οποίοι υπόκεινται σε αυτή τη δοκιμασία.

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

30/4/18

Θλίψη ΕΣΚ για το θάνατο του ¶κη Φάντη

Βαθιά θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του ¶κη Φάντη, πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μάχιμου δημοσιογράφου για δεκαετίες, αλλά και καθηγητή δημοσιογραφίας, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ο ¶κης Φάντης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ζήλο, σθένος και συνέπεια από τρεις διαφορετικές επάλξεις: α) Ως μάχιμος δημοσιογράφος διατέλεσε σημαντικό στέλεχος στις εφημερίδες «Χαραυγή», «Αθλητικό Βήμα», «Εμπρός» και «Το Βήμα», ενώ τελεύτησε τον βίο του ως ανταποκριτής της εφημερίδας των Συντακτών της Αθήνας. Διατέλεσε δε εκδότης διαφόρων περιοδικών εντύπων. β) Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου, την περίοδο 1988-1993, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία από την αντίπερα όχθη, ως παροχέας πληροφόρησης. Και όλοι οι συνάδελφοι έχουν να λένε πόσο συνεργάσιμος και υποβοηθητικός υπήρξε. γ) Ως καθηγητής δημοσιογραφίας υπηρέτησε τον κλάδο από τα διδακτικά έδρανα. Εξέδωσε βιβλία και εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τη δημοσιογραφία.

Η προσφορά του ¶κη Φάντη στην κυπριακή δημοσιογραφία υπήρξε πολύπλευρη, πολυσχιδής και πολυετής. Είναι μια προσφορά αξιοπρόσεκτη και αξιομνημόνευτη, που θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας για πάντα.

Η κηδεία του ¶κη Φάντη θα τελεστεί την Τετάρτη, 2 Μαΐου, στις 12.00 από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ συλλυπείται θερμά τη σύζυγο, τις τρεις θυγατέρες, τις τρεις εγγονές και όλους τους οικείους του μεταστάντος.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

26/4/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διευκρινίσεις για προσεχείς αργίες

Αγαπητοί συνάδελφοι,

α) Η καθολική αργία της Πρωτομαγιάς φέτος συμπίπτει με ημέρα Τρίτη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με τη συλλογική μας σύμβαση, την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, ισχύει καθεστώς ημιαργίας.

β) Η εορτή του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι στις 28 Μαΐου, σύμφωνα με την πρακτική που υιοθετήσαμε από κοινού με το Σύνδεσμο Εκδοτών τα τελευταία χρόνια, θα είναι καθολική αργία. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει έκδοση την επομένη 29 του μήνα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

29/3/18

Συμμετοχή ΕΣΚ σε εργαστήριο για τη διαδικτυακή δημοσιογραφία

Σε διήμερο εργαστήριο με θέμα "Διαδικτυακή Δημοσιογραφία και Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα," που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) συμμετείχε η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου 2018 στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Την ΕΣΚ εκπροσώπησε ο συνάδελφος Χρήστος Δανέζης. Στο εργαστήριο συμμετείχαν περισσότεροι από 35 δημοσιογράφοι από 21 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν τις τάσεις της τεχνολογίας, τη ρομποτική δημοσιογραφία, αλλά και τα διάφορα νέα μοντέλα χρηματοδότησης επιχειρήσεων ΜΜΕ και πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι εκδότες.

Η Alexandra Borchardt του Ινστιτούτου Reuters παρουσίασε τα βασικότερα στοιχεία της ετήσιας έρευνας που παρουσιάζει τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επιρροή που θα έχουν στη δημοσιογραφία, όσο και τους τρόπους που το κοινό επιλέγει να ενημερώνεται.
Στο διήμερο εργαστήριο της EFJ παρουσιάστηκαν επίσης δύο πετυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζουν τη χρηματοδότησή τους στο κοινό (crowdfunding). Το πρώτο που λειτουργεί στη Σουηδία πραγματοποιεί διερευνητική δημοσιογραφία στο εξωτερικό και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες-χρηματοδότες να επιλέξουν τα θέματα που επιθυμούν να ερευνήσει η δημοσιογραφική ομάδα. Το δεύτερο μοντέλο που λειτουργεί στην Ελβετία, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να είναι εκδότες και κατά συνέπεια "τα αφεντικά μας" όπως κατά λέξη είπε η Nadja Schnetzler, μία εκ των εμπνευστών της ιδέας.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία και τα στούντιο του ARD/ZDF όπου και παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες το Media Academy που λειτουργεί εκεί με σκοπό την εκπαίδευση δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού. Την ανάγκη να μπορεί ο δημοσιογράφος να συνδυάζει πολλαπλές ικανότητες και δεξιότητες στην αίθουσα σύνταξης, υπογράμμισε ο managing editor του ARD/ZDF Roland Zimmermann.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προγραμματίζει ακόμα ένα συναφές σεμινάριο, τον προσεχή Ιούνιο στην Πορτογαλία, στο οποίο η ΕΣΚ επίσης θα εκπροσωπηθεί.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

28/3/18

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπενθυμίζουμε το εορτολόγιο για τις ημέρες του Πάσχα:

Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου: Η εργασία στις εφημερίδες περατώνεται το αργότερο στις 6 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο, 7 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Κυριακή του Πάσχα, 8 Απριλίου: Πλήρης αργία και καμία εργασία
στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου: Εργασία με ειδικές διευθετήσεις.
Απασχολείται λίγο προσωπικό, όπως γίνεται τις Κυριακές.
Οι συντάκτες που θα εργαστούν θα αποζημιωθούν, πέραν των κανονικών τους απολαβών, με ποσό ίσο με τα 2/21α  του συνολικού μηνιαίου μισθού τους (βασικού + τιμαριθμικού επιδόματος). Επιπλέον, στους συντάκτες
που θα έχουν εργαστεί σε περισσότερες από μια έκτακτη έκδοση
θα παραχωρηθεί μια ελεύθερη μέρα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί
με τη Διεύθυνση.

Συνάδελφοι,

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

19/3/18

 Καταδίκη εμπρησμού οχήματος δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό οχήματος των δημοσιογράφων Μάριου και Σταυρούλας Ιγνατίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Πάφο.

Οι δύο συνάδελφοι είναι πεπεισμένοι ότι η κακόβουλη αυτή ενέργεια έχει να κάμει με τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους και πιθανές αναρτήσεις ή δημοσιεύματά τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους δύο συναδέλφους και καλεί τις αρμόδιες Αρχές και πρωτίστως την Αστυνομία όπως δράσουν πάραυτα. Το έγκλημα αυτό επιβάλλεται να διαλευκανθεί τάχιστα και όσοι και όποιοι ενέχονται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Το δημοσιογραφικό λειτούργημα πρέπει να τυγχάνει προστασίας και στήριξης από τα αρμόδια όργανα του κράτους πάντοτε, κυρίως όμως όταν θίγει συμφέροντα διερευνώντας υποθέσεις που χρήζουν δημόσιας προσοχής.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

19/3/18

Αργία 25ης Μαρτίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

φέτος η αργία της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με Κυριακή. Με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, η αργία που συμπίπτει με Κυριακή μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρεται στη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών, ύστερα από συνεννόηση με τις συνδικαλιστές οργανώσεις ΕΣΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, αποφάσισε να αποποιηθεί του δικαιώματος για ειδική έκδοση την 27η Μαρτίου, επομένη της μεταφερόμενης αργίας. Συνεπώς, η 26η Μαρτίου θα είναι αργία για άπαντες τους εργαζόμενους στον έντυπο Τύπο. Συντακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό θα έχουν αργία τη Δευτέρα 26 Μαρτίου. Και ως εκ τούτου, δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τρίτη 27 Μαρτίου.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

16/3/18

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΣΚ με Γ. Εισαγγελέα για ανακρίσεις δημοσιογράφων

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΣΚ, μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Φράγκο, είχε σήμερα το πρωΐ συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
κ. Κώστα Κληρίδη, αναφορικά με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων από τις Αστυνομικές Αρχές, σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση της διαρροής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. της ΕΣΚ στο οποίο ο Γ. Εισαγγελέας ανταποκρίθηκε αμέσως.

Η ηγεσία της ΕΣΚ ήγειρε θέμα τερματισμού ή ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, το ταχύτερο δυνατό και με τον μέγιστο βαθμό διακριτικότητας, καθότι αυτή πλήττει τη δημόσια εικόνα του τόπου μας ως μιας ευνομούμενης πολιτείας όπου τυγχάνουν σεβασμού η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία έκφρασης και το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ επικαλέστηκε προς τούτο τις επικριτικές παρεμβάσεις του ΟΑΣΕ αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι ως χώρα εκτιθέμεθα διεθνώς.

Στη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Γ. Εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τις απόψεις της ΕΣΚ και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προνοεί ο Νόμος και το Σύνταγμα, χωρίς η Νομική Υπηρεσία να βρίσκεται σε αντιδικία με κανένα δημοσιογράφο χωριστά ή με τη δημοσιογραφική οικογένεια, συνολικά.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΚ μετείχαν επίσης ο Ταμίας της Οργάνωσης Γιάννης Σεϊτανίδης και τα μέλη του Δ.Σ. Αριστείδης Βικέτος, Μάριος Δημητρίου, Γιώργος Θεοδούλου και Χρίστος Γεωργίου.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ

-----------------------------------

5/3/18

Απώλεια για την δημοσιογραφική οικογένεια

Η δημοσιογραφική οικογένεια απώλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα εκλεκτό μέλος της, τον Κωστάκη Αντωνίου. Ο μεταστάς υπήρξε σημαντικός αρθρογράφος και αξιόλογος πολιτικός αναλυτής για δεκαετίες, αρχικά στην εφημερίδα «Αγών» και ακολούθως στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο Κωστάκης Αντωνίου είχε πάντοτε γραφίδα καυστική, κριτική, διεισδυτική και εξοπλισμένη με επιχειρήματα, θέσεις και αρχές. Η αρθρογραφία του, συχνά υπό το ψευδώνυμο «Ο Παρατηρητής», αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την καθαρότητα της σκέψης του.

Ο μεταστάς συνάδελφος θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας ως ένας πολιτικός συντάκτης και αναλυτής μεγάλης εμβέλειας και υψηλού επιπέδου. Τα κείμενά του απέπνεαν φιλοπατρία, έγνοια για τα κοινά και δημοσιολογική σπουδή.

Ο Κωστάκης Αντωνίου μπήκε στο στίβο της δημοσιογραφίας το 1966, ενώ το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ακολούθως, άρχισε να τον καταβάλλει σταδιακά η επάρατη νόσος. Απεβίωσε σε ηλικία 70 χρόνων.

Η κηδεία του τελείται σήμερα το απόγευμα στις 3.30 μ.μ. από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κωστάκη Αντωνίου και συλλυπείται θερμά την οικογένεια και όλους τους οικείους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

-----------------------------------

5/3/18

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος στο Δημοσιογραφικό Χωριό

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνήψε συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι, διοργανώτρια του γνωστού μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος. Φέτος το ομώνυμο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια. Ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα σπιτιών και διαμερισμάτων μεταξύ 29ης και 31ης Ιουλίου θα είναι περιορισμένη, καθότι θα διεξάγονται προπαρασκευαστικές εργασίες και πρόβες των μουσικών σχημάτων που θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ. Ακολούθως, μεταξύ 1ης και 6ης Αυγούστου 2018 το Δημοσιογραφικό Χωριό θα είναι πλήρως κατειλημμένο από τους διοργανωτές και τους μουσικούς του Φεστιβάλ Φέγγαρος. Γι’ αυτό όσοι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, επιθυμούν το προσεχές καλοκαίρι να κάμουν χρήση των καταλυμάτων του Δημοσιογραφικού Χωριού, ας κάμουν τον ανάλογο προγραμματισμό -εξαιρουμένων των πιο πάνω ημερομηνιών-  και ας φροντίσουν εγκαίρως να κάμουν κρατήσεις μέσω της Γραμματείας της Οργάνωσής μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι λόγοι που ώθησαν το Δ.Σ. στη σύναψη της πιο πάνω συμφωνίας είναι οι εξής:

1) Η Οργάνωση έχει ανάγκη από οικονομικούς πόρους. Τα έσοδα από τη χρήση που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι μας στο Δημοσιογραφικό Χωριό είναι πενιχρότατα. Αφού η πληρότητα των καταλυμάτων περιορίζεται μόνο στο δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και για δέκα μήνες του χρόνου, ελάχιστοι επιλέγουν την ξεκούραση στα αναπαυτήρια μας. Η συμφωνία με την εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αποφέρει ένα αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος στην ΕΣΚ.

2) Η δημοφιλία και η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ Φέγγαρος είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρσι το Φεστιβάλ είχε 5.000 επισκέπτες και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Αυτός όλος ο κόσμος θα γνωρίσει το Δημοσιογραφικό Χωριό και τις εγκαταστάσεις του και δυνητικά, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να θελήσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται και σε τρίτους να ενοικιάσουν διαμέρισμα ή σπίτι στις εγκαταστάσεις μας, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

3) Η εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι θα αναλάβει, με δικά της έξοδα, να εξωραΐσει τον περιβάλλοντα χώρο στο Δημοσιογραφικό Χωριό, να τοποθετήσει νέα περίφραξη και να προβεί και σε ό,τι άλλες εργασίες χρειαστεί, προκειμένου οι υποδομές μας να μπορούν να φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ.

4) Οι διοργανωτές παραχωρούν δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε ΌΛΑ τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στο Φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η είσοδος των μελών μας θα γίνεται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας της ΕΣΚ, που πρέπει να είναι σε ισχύ. Το δικαίωμα δωρεάν εισόδου θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατόχους της ταυτότητας και όχι οποιονδήποτε άλλο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

καταβάλλουμε μια σοβαρή προσπάθεια να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον για το Δημοσιογραφικό Χωριό, προς όφελος της Οργάνωσής μας και κατ’ επέκταση όλων των μελών της. Ο σωστός προγραμματισμός θα αποβεί επωφελής για όλους μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣK

------------------------------------

22/1/18

Όχι στη βαρβαρότητα κατά Αφρίκα-Λεβέντ

Όνειδος, ντροπή και προσβολή για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας συνιστούν οι βανδαλισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι προπηλακισμοί ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάρος της εφημερίδας Αφρίκα, των δημοσιογράφων και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε βάρος μιας εφημερίδας και των λειτουργών της. Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους και στηρίζουν την προσπάθεια τους για το αυτονόητο, να λένε ελεύθερα την άποψή τους στην κοινή γνώμη στην οποία απευθύνονται. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι υπηρέτες καμιάς εξουσίας, όσο ισχυρή και απόλυτη κι αν είναι αυτή. Η φίμωση δεν θα περάσει.

Για τα όσα βιώνουν, γι' ακόμη μια φορά η Αφρίκα και οι άνθρωποι της θα ενημερωθούν ενδελεχώς η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

18/1/18

Θλίψη για το θάνατο του Ε. Ευαγγελίδη

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του δημοσιογράφου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, που επεσυνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018 και θερμά συλληπάται τους οικείους του. Ο συνάδελφος Ε. Ευαγγελίδης, μέλος της ΕΣΚ από το 1983 και φέρων τον αύξοντα αριθμό 132 στο μητρώο της Οργάνωσης, υπήρξε δραστήριος συνδικαλιστής, ευαίσθητος και μαχητικός για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια. Ενόσω ήταν στην ενεργό δράση, ο μεταστάς είχε αδιάλειπτη παρουσία στις δραστηριότητες της Οργάνωσης.

Θα τον θυμόμαστε για την εργατικότητά του, για το ενδιαφέρον που επεδείκνυε για τα κοινά, αλλά και για τη διεκδικητικότητα με την οποία αγωνιζόταν για ό,τι θεωρούσε δίκαιο και σωστό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

16/1/18

Να ανακληθεί η απόφαση για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας Λοΐζου

 Την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου ζητά το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζητά από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοφάνη Τρύφωνος, όπως ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, η οποία διευρύνει την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος της συναδέλφου εδώ και μια δεκαετία.

 Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη που διερωτάται για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις και για το πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου, αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει αιφνίδιους, απότομους και απρόβλεπτους χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι  θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της Ευδοκίας Λοΐζου στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ' αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο.

Τέλος το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωσή του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.

 Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της με έξοδα του κράτους και τότε και μόνον τότε, αφού αποθεραπευτεί πλήρως, να τερματιστεί η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε μέχρι πρότινος.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

8/1/18

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ

Με αθρόα προσέλευση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε αυτήν παρευρέθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και Ελένη Μαύρου, οι Δήμαρχοι Αγλαντζιάς και Γερίου, Χαράλαμπος Πετρίδης και Νεόφυτος Παπαλαζάρου αντιστοίχως, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες εκ μέρους του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen.

Σύντομους χαιρετισμούς πριν από την κοπή της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Προέδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ευχήθηκε να είναι το 2018 καλό, δημιουργικό και παραγωγικό για όλο τον κόσμο και ειδικά για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΣΚ, ευχήθηκε αποτελεσματικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, ακόμη πιο διασφαλισμένη ελευθεροτυπία και ελευθερία έκφρασης, ακόμη πιο καλλιεργημένη δημοσιογραφική δεοντολογία, επαγγελματικό ήθος και επίπεδο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, παρά την προεκλογική περίοδο, θα αποφύγει την πολιτικολογία, και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και ευημερία, σε όλους τους δημοσιογράφους. Εξήρε δε την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με την ΕΣΚ και την ηγεσία της.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου