Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

30/12/19

Θλίψη στη δημοσιογραφική οικογένεια από τον θάνατο του Κώστα Γεννάρη

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στη δημοσιογραφική οικογένεια και γενικά στην κοινή γνώμη, η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του σημαντικού και ευρέως γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη, που απεβίωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 29ης Δεκεμβρίου 2019. Ο μεταστάς υπήρξε διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής, βαθύς γνώστης των διεργασιών για το Κυπριακό και έγκυρος σχολιαστής των διεθνών εξελίξεων.

Ο Κ. Γεννάρης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1946 και άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1968 στα νεανικά του χρόνια, συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα, ελληνόφωνα και αγγλόφωνα. Ύστερα διατέλεσε Ακόλουθος Τύπου στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως λειτουργός στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Την περίοδο 1990-2006, μέχρι την αφυπηρέτηση του, εργάστηκε ως συντάκτης στο Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ. Υπήρξε συνεργάτης του CNN και για πολλά χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κύπρο.

Ως δημοσιογράφος ο Κ. Γεννάρης διακρινόταν για την αναλυτική του δεινότητα, την τεκμηρίωση και τη νηφαλιότητα των επιχειρημάτων του, αλλά και τη διεισδυτική του ματιά πίσω και πέρα από τα πασιφανή γεγονότα της πρώτης γραμμής. Δεκάδες εκτενή τηλεοπτικά ρεπορτάζ του, συναφή ντοκιμαντέρ αλλά και συνεντεύξεις με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα διεθνούς εμβέλειας, θα παραμείνουν ουσιαστική παρακαταθήκη για την ιστορία και τα επιτεύγματα της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Ο Κ. Γεννάρης έγινε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1992 και έφερε αριθμό μητρώου 467. Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητα στον Κλάδο Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ και ήταν αναπληρωματικό μέλος της αρμόδιας επιτροπής. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά της δημοσιογραφικής οικογένειας ήταν αδιάπτωτο και παρακολουθούσε ανελλιπώς την όλη δραστηριότητα της ΕΣΚ.

Ο μεταστάς καταλείπει σύζυγο και δύο ενήλικα τέκνα. Η κηδεία του θα τελεστεί την προσεχή Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Η ΕΣΚ θερμά συλλυπείται τους οικείους του. Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της οργάνωσης θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------

17/12/2019

Καταρτίστηκε σε Σώμα το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στην πρώτη του συνεδρία μετά τις εκλογές της 11ης τρέχοντος και καταρτίστηκε σε Σώμα.

Στη συνεδρία πληρώθηκαν οι θέσεις του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία. Στις εν λόγω θέσεις ομόφωνα εκλέγηκαν αντιστοίχως οι συνάδελφοι Λένια Καρατζιά, Ραλλή Παπαγεωργίου και Γιάννης Σεϊτανίδης.

Ως εκ τούτου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ έχει ως ακολούθως:

Γιώργος Φράγκος, Πρόεδρος

Λένια Καρατζιά, Αντιπρόεδρος

Ραλλή Παπαγεωργίου, Γενική Γραμματέας

Γιάννης Σεϊτανίδης, Ταμίας

Μέλη οι: Γιώργος Αγκαστινιώτης, Λουκιανός Λυρίτσας, Δημήτρης Στρατής.

Κατά σειρά, επιλαχόντα μέλη στο Σώμα είναι οι: Τώνια Σταυρινού, Φάνης Μακρίδης, Μάριος Δημητρίου και Στέφανος Κουρατζής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο ΔΣ της ΕΣΚ μετέχουν τρεις γυναίκες, οι δύο μάλιστα ως αξιωματούχοι. Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του Δ.Σ. μειώθηκε κατά μία δεκαετία, από τα 56 χρόνια που ήταν στο προηγούμενο Δ.Σ. στα 46 χρόνια με το νεοεκλεγέν Σώμα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------

12/12/2019

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Συντακτών Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, στη Δημοσιογραφική Εστία, η 60η  Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία ήταν και εκλογική.

Η συνέλευση ενέκρινε την έκθεση δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για το 2019, καθώς επίσης και την οικονομική έκθεση του 2018 με ποσοστό 93%.

Ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Τις έξι θέσεις του Σώματος διεκδίκησαν έντεκα υποψήφιοι. Δικαίωμα ψήφου είχαν τα μέλη της Οργάνωσης με εξοφλημένες τις συνδρομές και του 2019, τα οποία και ανήλθαν σε 222. Από αυτούς άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 139 μέλη. Δηλαδή, το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έφθασε το 63%.

Στο Δ.Σ. της ΕΣΚ εξελέγησαν, κατά σειρά ψήφων που έλαβαν, οι ακόλουθοι συνάδελφοι:

1.Ραλλή Παπαγεωργίου

2.Λένια Καρατζιά

3.Γιώργος Αγκαστινιώτης

4.Γιάννης Σεϊτανίδης

5.Λουκιανός Λυρίτσας

6. Δημήτρης Στρατής

Επιλαχόντες:

1. Τώνια Σταυρινού

2. Φάνης Μακρίδης

3. Μάριος Δημητρίου

4. Στέφανος Κουρατζής

Επειδή οι συνάδελφοι Τώνια Σταυρινού και Δημήτρης Στρατής ισοψήφησαν για την έκτη και τελευταία θέση του Δ.Σ. εφαρμόστηκε το άρθρο 19 του καταστατικού της ΕΣΚ και συγκεκριμένα η παράγραφος 19 που προνοεί τη διενέργεια κλήρωσης μεταξύ των δύο ισοψηφησάντων από τη Εφορευτική Επιτροπή. Η κλήρωση ευνόησε το Δημήτρη Στρατή.

Το νέο Δ.Σ. θα συνέλθει εντός των προσεχών ημερών για να καταρτισθεί σε Σώμα. Ως γνωστόν, Πρόεδρος της ΕΣΚ έχει επανεκλεγεί, άνευ υποψηφίου, ο Γιώργος Φράγκος.

Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΚ

-------------------------------

30/11/2019

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Στέλιος Κρέουζος

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κρέουζος, σε ηλικία μόλις 51 χρόνων - αντιμετωπίζοντας χρόνια και πολλαπλά προβλήματα υγείας - ύστερα από πολυήμερη παραμονή στην εντατική μονάδα θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπέκυψε στο μοιραίο. Έχασε τη μάχη για τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής. Ο Στ. Κρέουζος καταλείπει δύο παιδιά, τον Αντρέα και την Εβίτα-Μαρίνα ηλικίας οκτώ χρόνων.


Ο μεταστάς ασκούσε το δημοσιογραφικό λειτούργημα εδώ και 25 χρόνια, εργαζόμενος στον έντυπο τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εργάστηκε στη «Χαραυγή», τον «Άστρα», το «Σίγμα», ενώ τα τελευταία χρόνια ανήκε στο δυναμικό του ΡΙΚ. Όπου κι αν εργάστηκε υπήρξε κοινωνικά δραστήριος και συνδικαλιστικά ενεργός. Διακρινόταν για το πράο του χαρακτήρα του, την καλοσύνη και τη θέρμη με την οποία περίβαλλε φίλους και συναδέλφους.


Ο αείμνηστος Στ. Κρέουζος υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου από το 1995 και έφερε τον αριθμό μητρώου 317. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά και για τα όσα απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια ήταν έκδηλο, αδιάπτωτο και συνεχές.


Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους γονείς και τα παιδιά του Στ. Κρέουζου και γενικά σε όλους τους συγγενείς, φίλους και οικείους του. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της οργάνωσης θα παραστεί στην κηδεία του και θα καταθέσει στεφάνι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον καλό συνάδελφο.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------

27/11/2019

Υποψήφιοι για τις θέσεις Προέδρου και Μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Έληξε σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του Προέδρου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, που θα εκλεγούν κατά την 60η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της δημοσιογραφικής οργάνωσης, την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019.

Εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του Καταστατικού της Ένωσης Συντακτών, όπως αυτό επικυρώθηκε από την Έφορο Συντεχνιών μετά την Καταστατική Συνέλευση της 20ης Νοεμβρίου 2019, το Δ.Σ. σε συνεδρία του μετά τη λήξη της προθεσμίας επικύρωσε τον κατάλογο των υποψηφίων για τις θέσεις των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως:

Υποψηφιότητες για τη θέση των Μελών του Δ.Σ.:

1. Αγκαστινιώτης Γιώργος
2. Δημητρίου Μάριος
3. Καρατζιά Λένια
4. Κουρατζής Στέφανος
5. Λυρίτσας Λουκιανός
6. Μακρίδης Φάνης
7. Παπαγεωργίου Ραλλή
8.Σεϊτανίδης Γιάννης
9. Σταυρινού Τώνια
10. Σταύρου Έλενα
11.Στρατής Δημήτρης

Για τη θέση του Προέδρου υπεβλήθη μία υποψηφιότητα – από τον Γιώργο Φράγκο, ο οποίος, με βάση το Καταστατικό της ΕΣΚ, επανεκλέγεται άνευ ανθυποψηφίου για μία τριετή θητεία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------

18/11/2019

Υπενθύμιση για καταστατική συνέλευση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας υπενθυμίζουμε ότι μεθαύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ. – και ύστερα από υπόδειξη της Εφόρου Συντεχνιών – συγκαλείται έκτακτη καταστατική συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Στη συνέλευση θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνον όσα τακτικά μέλη έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους μέχρι και το τέλος του 2019. Με βάση τις πρόνοιες του υφιστάμενου καταστατικού η συνδρομή υπολογίζεται στο 0,5% επί των ακαθάριστων απολαβών του μέλους. Τα άνεργα μέλη εξαιρούνται της πληρωμής συνδρομής, θα πρέπει όμως απαραιτήτως να προσκομίσουν αποδειχτικό ανεργίας για να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι για να μπορέσει η Γραμματεία να υπολογίσει την ετήσια συνδρομή θα πρέπει το μέλος να προσκομίσει πρόσφατο πιστοποιητικό αποδοχών ή αποδειχτικό ανεργίας. Χωρίς την προσκόμιση των πιο πάνω αποδειχτικών η Γραμματεία δεν θα μπορεί να εισπράξει οποιαδήποτε συνδρομή.

Για τα μέλη των οποίων η συνδρομή αποκόπτεται από το Ταμείο Προνοίας τους και δεν έχουν πρόσφατες εισφορές από εργοδότη στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης ή στο Ταμείο Προνοίας, από τις οποίες μπορεί να υπολογιστεί ο ακαθάριστος μισθός τους, καλούνται να αποστείλουν στη Γραμματεία της Ένωσης πιστοποιητικό απολαβών ή αποδεικτικό ανεργίας. Σε διαφορετική περίπτωση η αποκοπή της συνδρομής του 2019 δεν θα γίνει πριν την καταστατική συνέλευση της 20η Νοεμβρίου και ως εκ τούτου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην εν λόγω συνέλευση. Εάν και εφόσον εγκριθεί από τη συνέλευση και επικυρωθεί από την Έφορο Συντεχνιών η νέα πρόνοια που αφορά τη συνδρομή των μελών, η αποκοπή της συνδρομής του 2019 θα γίνει στη βάση της νέας πρόνοιας και τα μέλη αυτά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ετήσια Γενική Εκλογική Συνέλευση που θα ακολουθήσει, στις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Η Γραμματεία της Οργάνωσης είναι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες διευκρινήσεις χρειασθείτε.

Στόχος της συνέλευσης είναι να ρυθμιστεί το θέμα της συνδρομής με το εφάπαξ ποσό των €80 ετησίως για όλα τα μέλη, εκτός των ανέργων, και €20 για τα συνταξιούχα μέλη. Επίσης, ενώπιον σας θα τεθούν εκ νέου και όλες οι καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2018, αλλά δεν κυρώθηκαν από την Έφορο Συντεχνιών για τους γνωστούς λόγους. Με τη ρύθμιση του θέματος της συνδρομής θα μπορέσουμε να πάμε στην εκλογική συνέλευση της 11η Δεκεμβρίου 2019 με όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------------

15/11/2019

Απεβίωσε  ο βετεράνος δημοσιογράφος Λουκής Λουκαΐδης

Ο βετεράνος δημοσιογράφος Λουκής Λουκαΐδης, γνωστός και επιτυχημένος αστυνομικός ρεπόρτερ για δεκαετίες, απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 73 χρόνων. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο (σήμερα) Σάββατο στις 11 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Έγκωμη. Ο Λουκής Λουκαΐδης εντάχθηκε στις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το 1968 και στο μητρώο μελών της οργάνωσης σήμερα φέρει τον αύξοντα αριθμό 27. Υπήρξε δραστήριος, αεικίνητος και πάντοτε εγκαίρως και πλήρως πληροφορημένος στα θέματα που παρακολουθούσε.

Γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1946 στο χωριό Μένοικο. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1968. Το 1971 προσελήφθη στην εφημερίδα “Αγών” όπου και παρέμεινε μέχρι που η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της το 1998. Προσελήφθη στη συνέχεια στον  ΑΝΤΕΝΑ, το ΣΙΓΜΑ και την εφημερίδα “Σημερινή”.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, σύχναζε στους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ και πάντοτε ενδιαφερόταν τόσο για τα θέματα της επικαιρότητας, όσο και για τα συνδικαλιστικά ζητήματα της οργάνωσης.

Θα τον θυμόμαστε ως ένα καλό συνάδελφο που πρόσφερε στα της δημοσιογραφίας του τόπου μας, ιδιαίτερα στον τομέα του αστυνομικού ρεπορτάζ. Η ΕΣΚ θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του και θα καταθέσει στεφάνι.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------------

14/11/2019

Η ΕΣΚ γιόρτασε τα 60χρονά της

Καθ' όλα επιτυχής, αντιπροσωπευτική και συγκινητική υπήρξε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία τιμώντας τα 60χρονα της συντεχνίας. Τιμήθηκαν τα μέλη του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου της οργάνωσης, ζώντες και τεθνεώτες, με ειδική αναμνηστική πλακέτα την οποία επέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Η Β' αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη, τιμώντας την επέτειο, επέδωσε στον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο το χάλκινο μετάλλιο της οργάνωσης «Ξενοφών».

Σε μαγνητοσκοπημένα μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jounes Mjahed, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Mogens Blicher καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του Γραφείου για την ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ Harlem Desir εξήραν τη συνεργασία τους με την ΕΣΚ και τον εποικοδομητικό - δημιουργικό ρόλο που διαδραματίζει το συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων τόσο εντός της πατρίδας μας όσο πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών, ανάμεσα σε άλλα, επανέλαβε ρητά τη θέση της Κυβέρνησης ότι η ρύθμιση του ζητήματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας είναι δικαιοδοσία που πρέπει να εκχωρηθεί αποκλειστικά στην Ένωση Συντακτών. Εξήγγειλε επίσης ότι το τριετές Σχέδιο Επιδότησης του Έντυπου Τύπου θα επαναληφθεί για άλλη μια τριετία.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι στις μέρες μας «το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι έχει διαβρωθεί αισθητά, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός των απόψεων δέχονται ανηλεή και συνεχή πλήγματα». Όμως, πρόσθεσε, η Οργάνωση δεν το βάζει κάτω: «Αγωνιζόμαστε για επιστροφή όλων των εκχωρήσεων που έγιναν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για αποκατάσταση των μισθών και των λοιπών ωφελημάτων μας. Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε δυναμικά, όποτε πλήττεται η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Rumba Attack.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

11/11/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύγκληση Έκτακτης Καταστατικής Συνέλευσης (20 Νοεμβρίου 2019)

και σύγκληση Ετήσιας Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης (11 Δεκεμβρίου 2019)

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ αποφάσισε, ύστερα από μακρά διαβούλευση μεταξύ του νομικού συμβούλου της (Γραφείο Σκορδή και Παπαπέτρου) και της Εφόρου Συντεχνιών, τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής-Καταστατικής Συνέλευσης των μελών της Οργάνωσης την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, στις 10 πμ, στη Δημοσιογραφική Εστία.

Κατά την Έκτακτη καταστατική συνέλευση τα μέλη της ΕΣΚ θα κληθούν να εγκρίνουν νέα πρόνοια για ρύθμιση των συνδρομών, αλλά και να εγκρίνουν εκ νέου τις καταστατικές αλλαγές που υπερψηφίστηκαν στην Καταστατική Συνέλευση του 2018. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 πμ.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία τροποποίησης του Καταστατικού θα έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της ΕΣΚ, με τακτοποιημένες τις συνδρομές τους έως το τέλος του 2019, με βάση τους κανονισμούς του Καταστατικού ως έχει σήμερα. Η τακτοποίηση των υποχρεώσεων του μέλους θα μπορεί να γίνεται και ολίγον πριν την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, με προσκόμιση πιστοποιητικού απολαβών ή αποδεικτικό ανεργίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Έφορος Συντεχνιών αποφάσισε να μην κυρώσει τις καταστατικές αλλαγές που εγκρίναμε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ότι δεν τηρήθηκαν πλήρως κάποια από τα άρθρα του Καταστατικού μας, που αφορούν τη συνδρομή των μελών.

Η μη τήρηση αυτών των άρθρων, κατά απόλυτο τρόπο, προέκυψε κυρίως από πρακτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η ΕΣΚ εδώ και δεκαετίες, προς όφελος όμως, και για διευκόλυνση των ιδίων των μελών της. Πιο συγκεκριμένα, οι πρακτικές αυτές αφορούν τον καθορισμό κατώτατης και ανώτατης συνδρομής, τον καθορισμό μιας συμβολικής συνδρομής για τα συνταξιούχα μέλη μας και το δικαίωμα να θεωρούνται ενεργά και να μετέχουν στις ψηφοφορίες μέλη τα οποία οφείλουν συνδρομές στη συντεχνία τα τελευταία δύο χρόνια. Με βάση το γράμμα του Καταστατικού μας, η συνδρομή των μελών καθορίζεται στο 0,5% των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους, χωρίς καθορισμό ανώτατης ή κατώτατης συνδρομής, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη με πλήρως τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά πως οι πρακτικές αυτές, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες και δεν είναι δημιούργημα του εν ενεργεία Δ.Σ., ήταν πρακτικές που στόχευαν μόνο στο όφελος και τη διευκόλυνση των μελών μας και για το λόγο αυτό υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονταν από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.

Η έρευνα της Εφόρου Συντεχνιών προέκυψε ύστερα από καταγγελία 15 μελών κατά των τροποποιήσεων που μαζικά εγκρίναμε, αλλά και από αβάσιμες κατηγορίες για παραβιάσεις του Καταστατικού, όχι αυτές τις οποίες εν τέλει διαπίστωσε η Έφορος μετά την έρευνα της. Η μόνη καταγγελία που ευσταθούσε ήταν αυτή της μη ανάγνωσης του καταλόγου των μελών με δικαίωμα ψήφου στην αρχή της συνέλευσης, πρακτική που και πάλι εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για διευκόλυνση των μελών μας, τα οποία έχουν ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Οι προτεινόμενες για έγκριση καταστατικές αλλαγές στη συνέλευση της 20ης Νοεμβρίου 2019 επισυνάπτονται.

Ακολούθως, στις 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 10 πμ, στη Δημοσιογραφική Εστία, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΚ, η οποία φέτος θα είναι και εκλογική. Η Συνέλευση θα γίνει με βάση το διαφοροποιημένο καταστατικό, όταν και εφ' όσον εγκριθεί στις 20 Νοεμβρίου και επικυρωθεί από την Έφορο Συντεχνιών.

Η ημερήσια διάταξη της Ετήσιας Γενικής-Εκλογικής Συνέλευσης καθορίζεται ως ακολούθως:

  1. Παρουσίαση Έκθεσης Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2019.
  2. Παρουσίαση Οικονομικής Έκθεσης για το 2018.
  3. Εκλογές Προέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,

Αν στην καθορισμένη ώρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης (10 πμ) δεν υπάρχει απαρτία οι εργασίες αναβάλλονται για μισή ώρα, μετά το πέρας της οποίας η Συνέλευση αρχίζει και πραγματοποιεί τις εργασίες της, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών.

Επισύρουμε την προσοχή των μελών στις πρόνοιες του Καταστατικού αναφορικά με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου:

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα τακτικά μέλη με τακτοποιημένες τις συνδρομές τους έως το τέλος του 2019. Η τακτοποίηση των υποχρεώσεων του μέλους θα μπορεί να γίνεται και ολίγον πριν την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν τα τακτικά μέλη που οι συνδρομές τους είναι πλήρως τακτοποιημένες έως το τέλος του 2019. Η εξόφληση πρέπει να γίνει πριν την υποβολή της υποψηφιότητας τους.

Οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. υποβάλλονται στο Δ.Σ. της Ένωσης το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη μεσημβρινή ώρα της 15ης ημέρας προ των εκλογών - δηλαδή έως το μεσημέρι της Τετάρτης, 27ης Νοεμβρίου, 2019.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγεται με άμεση μυστική ψηφοφορία. Αν είναι ένας ο υποψήφιος δεν διεξάγεται εκλογή και ο υποψήφιος θεωρείται ως εκλεγείς. Αν υπάρχουν πέραν των δύο υποψηφίων και ουδείς εξ αυτών εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία (50% συν μια ψήφο) η εκλογή επαναλαμβάνεται εντός μιας εβδομάδας με υποψήφιους τους δύο με τις περισσότερες ψήφους.

Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης της Έκθεσης Δράσης του Δ.Σ. και της Οικονομικής Έκθεσης στη Γενική Συνέλευση και θα συνεχιστεί έως τις 6 μμ.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

6/11/19

Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν δικαιώματα από την Google

Την άρνηση της Google να αποζημιώνει τους λειτουργούς του Τύπου για τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που συλλέγονται και αξιοποιούνται εμπορικά από τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωση τους, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η καταγγελία αφορά εμπλοκή στην εφαρμογή Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συγγενικά δικαιώματα. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, μέλος αμφοτέρων των δημοσιογραφικών ομοσπονδιών, ταυτίζεται πλήρως με την κοινή τοποθέτηση Δ.Ο.Δ. και Ε.Ο.Δ. και καλεί τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ενεργήσουν πάραυτα προς συμμόρφωση της Google στη συγκεκριμένη Οδηγία.

Συνοπτικά το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης της Δ.Ο.Δ.- Ε.Ο.Δ. έχει ως εξής:

«Περισσότεροι από 850 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, στελέχη των ΜΜΕ και ρεπόρτερ υπέγραψαν δήλωση ενάντια στην απόφαση της Google, που αρνείται να αποζημιώσει τον κλάδο του Τύπου για τις πληροφορίες, οι οποίες συλλέγονται από τη μηχανή αναζήτησης και τις υπηρεσίες της. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων που εκπροσωπούν 320.000 δημοσιογράφους στην Ευρώπη και 600.000 δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, συνυπέγραψαν αυτή τη δήλωση και καλούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη Google.

Σήμερα, η Google στρέφεται εναντίον του Τύπου. Αύριο θα στραφεί εναντίον της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου. Θεωρούμε ότι η Google δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο ούτε μπορεί να παραβιάζει τη βούληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα Δημοκρατίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ρεπόρτερ αλλά και οι καλλιτέχνες, έχουν αγωνιστεί πολύ για αυτό το κείμενο. Επειδή είναι πολυδάπανη η παραγωγή της ποιοτικής ενημέρωσης. Επειδή όπως έχουν τώρα τα πράγματα η Google αποσπά το μεγαλύτερο μέρος των διαφημιστικών εσόδων, τα οποία προέρχονται από τις πληροφορίες που συλλέγονται από τη μηχανή αναζήτησης και δημιουργείται μια αδιανόητη κατάσταση στον Τύπο, που κάθε χρόνο βυθίζεται σε μεγαλύτερη κρίση.

Τα ΜΜΕ που υποχρεώνονται να δώσουν στη Google λευκή επιταγή, να αποποιηθούν της αμοιβής και με αυτό τον τρόπο, να συνεχιστεί το υφιστάμενο μοντέλο του τζάμπα. Πρόκειται για αργό θάνατο με τον οποίο άρχισαν να αδειάζουν οι αίθουσες σύνταξης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ΜΜΕ που αρνούνται την αμοιβή, παρόλο που ελπίζουν ότι θα τους καταβληθεί. Και αντιμετωπίζουν τρομερά αντίποινα καθώς περιορίζεται η θέαση του περιεχομένου τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμφανίζεται σαν μια απλουστευμένη φράση. Δεν θα υπάρχουν πλέον φωτογραφίες, δεν θα υπάρχουν πλέον κείμενα, ένα κομμάτι ή τίτλος, όταν οι χρήστες θα αναζητούν πληροφορίες δεν πρόκειται να εμφανίζεται τίποτα περισσότερο. Πρόκειται για την αυτοκτονία του Τύπου. Καθώς πριν φθάσει κανείς στο σάιτ ενός ΜΜΕ, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες οδηγούνται στο Διαδίκτυο περνά από τη Google. Οι άλλες μηχανές αναζήτησης δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Οι εκδότες το γνωρίζουν, όμως δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να στηρίξουν την κάθετη πτώση της κυκλοφορίας των σάιτ τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Google παραβιάζει το νόμο. Εκμεταλλεύεται τις λεπτομέρειες για να αποκρύψει τις προθέσεις της. Όπως έπραξε με τόση επιτυχία ο αμερικανός γίγαντας με τα φορολογικά πακέτα, που του επέτρεψαν να φοροδιαφεύγει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καλούμε σε αντεπίθεση όλους τους δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων. Πρέπει τα κείμενα να βελτιωθούν ώστε η Google να μην έχει άλλες διεξόδους διαφυγής και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουν στο οπλοστάσιό τους, για να πολεμήσουν την κατάχρηση από τη Google της δεσπόζουσας θέσης της».

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

10/10/19

Συνεργασία Ένωσης Συντακτών με τους δημοσιογράφους της Σεβαστούπολης

Τη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και το Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των δημοσιογράφων της Σεβαστούπολης στην Κριμαία Σεργκέϊ Γκορμπατσόφ. Ο κ. Γκορμπατσόφ ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, τόσο στη Λευκωσία όσο και στα Περβόλια. Ο Πρόεδρος των Δημοσιογράφων της Σεβαστούπολης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδομή που διαθέτει η ΕΣΚ. Εκθείασε δε ιδιαίτερα το Δημοσιογραφικό Χωριό και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον διαμονής σε αυτό εκ μέρους των μελών της οργάνωσής του.

Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Η τοπική Οργάνωση των δημοσιογράφων της Σεβαστούπολης ανήκει στην Ένωση Δημοσιογράφων Ρωσίας, με την οποία η ΕΣΚ έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασία το Νοέμβριο του 2018.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

4/10/19

Συνέχεια στη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ

Η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, με στόχο την ενίσχυση κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, συνεχίζεται με σταθερά βήματα, υπηρετώντας το όραμα της επανένωσης και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Στα πλαίσια του Προγράμματος «Κυπριακός διάλογος», που τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, στο σπίτι της Συνεργασίας παρά το Λήδρα Πάλας, συνάντηση των ηγεσιών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen, υπό την προεδρία του Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου Χάρλεμ Ντεζίρ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα περαιτέρω βήματα της δικοινοτικής συνεργασίας των δημοσιογράφων, εξετάστηκε η προοπτική νέων κοινών δράσεων και λήφθηκαν αποφάσεις για βελτιωτικές αλλαγές στις υφιστάμενες μορφές συνεργασίας. Ο κ. Ντεζίρ ευχαρίστησε θερμά τις τρεις οργανώσεις για την εποικοδομητική στάση που τηρούν και διαβεβαίωσε ότι ο ΟΑΣΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Κυπρίων δημοσιογράφων για το καλό της ποιοτικής δημοσιογραφίας, της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και της ειρήνης.

Κατά το δεύτερο σκέλος της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δημοσιογράφοι, οκτώ από κάθε κοινότητα, που θα μετέχουν στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής του ΟΑΣΕ όπου δημοσιογράφοι από τη μια κοινότητα θα εργαστούν σε ΜΜΕ της άλλης κοινότητας και μετά θα καταγράψουν την εμπειρία τους στο ΜΜΕ που τους εργοδοτεί στη δική τους κοινότητα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και δημοσιογράφοι που μετείχαν ήδη στο πιο πάνω πρόγραμμα, αναλύοντας πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία που είχαν. Ο Εκπρόσωπος για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ εκθείασε το όλο πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το πρωτοποριακό, και συγχάρηκε θερμά για την απόφασή τους, τους δημοσιογράφους που θα λάβουν μέρος στο νέο κύκλο ανταλλαγής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

30/9/19

Προβολή του Δημοσιογραφικού Χωριού της ΕΣΚ στη Ρωσία

Τις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Χωριού στα Περβόλια είχε την ευκαιρία να προβάλει η Ένωση Συντακτών Κύπρου, στα πλαίσια του 23ου Πανρωσικού Φεστιβάλ Δημοσιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στο τουριστικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στις 21-27 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 1500 δημοσιογράφων από όλη τη ρωσική επικράτεια. Στους επίσημους προσκεκλημένους τους Φεστιβάλ περιλαμβάνονταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Younnes M' Jahed, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, και οι επικεφαλής άλλων δέκα δημοσιογραφικών Ενώσεων από ισάριθμες χώρες, κυρίως της Ευρώπης και της Ασίας.

Σε ειδική ημερίδα με θέμα την αναψυχή των δημοσιογράφων στο εξωτερικό παρουσιάστηκαν τα αναπαυτήρια των δημοσιογραφικών ενώσεων της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Την παρουσίαση του Δημοσιογραφικού Χωριού έκαμε ο Γ. Φράγκος στα ρωσικά, με την προβολή σχετικού φιλμ, αλλά και με διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στα αγγλικά. Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές και υποβλήθηκαν αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με την Κύπρο και τα αναπαυτήρια της ΕΣΚ.

Στη διάρκεια του εξαήμερου φεστιβάλ ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλές δημοσιογραφικές αντιπροσωπείες τόσο από άλλες χώρες, όσο και από διάφορες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύναψη διμερών συμφωνιών συνεργασίας επιδείχθηκε από πλευράς των δημοσιογραφικών Ενώσεων της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Νοτίου Κορέας, της Μογγολίας και της Αμπχαζίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θα μελετήσει όλες τις σχετικές προτάσεις και θα πράξει αναλόγως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

16/9/19

Διαβεβαιώσεις ενίσχυσης έλαβε η ΕΣΚ από τον ΠτΔ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το πρωί κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Φράγκο. Κατά τη συνάντηση, η ηγεσία της ΕΣΚ ανακίνησε ζητήματα που έχουν να κάμουν με την περαιτέρω κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την ενίσχυση της δημοσιογραφικής οικογένειας εκ μέρους της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, ηγέρθη θέμα ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατό της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Τύπου, έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού, με τρόπο που να διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτών που πρωτογενώς παράγουν δημοσιογραφικό έργο, δηλαδή των δημοσιογράφων. Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη οριστικής ρύθμισης του θέματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας, για το οποίο η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως η συγκεκριμένη δικαιοδοσία εκχωρηθεί πλήρως στην Ένωση Συντακτών.

Ηγέρθη επίσης εκ νέου η ανάγκη επανάληψης του τριετούς Σχεδίου Επιδότησης του Έντυπου Τύπου που λήγει φέτος. Όπως διαβεβαίωσε ο ΠτΔ την ηγεσία της ΕΣΚ, το σχέδιο αυτό θα επαναληφθεί για ακόμη μια τριετία. Από πλευράς της συνδικαλιστικής οργάνωσης ηγέρθη και θέμα διεύρυνσης του πιο πάνω σχεδίου, ούτως ώστε να καλύπτονται και τα εβδομαδιαία έντυπα. Περαιτέρω ζητήθηκε η εκπόνηση συναφούς ή παρεμφερούς σχεδίου που να καλύπτει και τον διαδικτυακό Τύπο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ ευχαριστεί τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη για την κατανόηση και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε για όλα τα ζητήματα που ήγειρε η οργάνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

6/9/19

Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Ένωσης Συντακτών

Συμφωνία Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ ΠΚ και ΕΣΚ προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς προώθηση της σωστής, ποιοτικά και δεοντολογικά, δημοσιογραφίας στον τόπο μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράφει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνδικαλιστική οργάνωση.

Ανάμεσα σε άλλα η Συμφωνία διαλαμβάνει:

i. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων σε θέματα νέων τεχνολογιών δημοσιογραφίας.

ii. Συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή/και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.

iii. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και της υποδομής αμφοτέρων των Συμβαλλομένων Μερών για τους σκοπούς αυτής της Συμφωνίας.

iv. Ανταλλαγή πληροφόρησης και απόψεων σε θέματα δημοσιογραφίας καθώς και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αρωγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ αμφοτέρων των Συμβαλλομένων Μερών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Π.χ. βιβλιοθηκονομία, εκμάθηση ξένων γλωσσών από τη μια, πρακτική εξάσκηση στον έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό δημοσιογραφικό λόγο από την άλλη.

v. Συμμετοχή σε συναντήσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες και ακαδημαϊκές συναθροίσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό σε θέματα που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία.

Η Συμφωνία θα έχει αρχικά τριετή διάρκεια και την συνυπέγραψαν ο Πρύτανης του ΠΚ, Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

30/7/19

Δωρεάν εισιτήρια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στηρίζει και φέτος το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού και προσκαλεί τα μέλη της στην προβολή της ταινίας: «Bellingcat - Truth in a Post-Truth World», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου και ώρα 22:30 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Τα μέλη της ΕΣΚ μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν εισιτήρια για την πιο πάνω προβολή από σήμερα από τα γραφεία της Οργάνωσης στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, καθώς επίσης και από τις εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού Κανάλι Έξι στη Λεμεσό.

Η ταινία «Bellingcat - Truth in a Post-Truth World» είναι ολλανδικής παραγωγής διάρκειας 88 λεπτών. Αποτελεί δε μια συναρπαστική ματιά στο δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, του οποίου η σύγχρονη τεχνολογία είναι πολύ πιο «έξυπνη» από εκείνη πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών. To Bellingcat εξετάζει συγκεκαλυμμένες υποθέσεις με στόχο να ρίξει φως στην αλήθεια, μέσα από τον αγώνα για δημοσιογραφική ακεραιότητα, στην εποχή των fake news.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

25/7/19

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημοσιογραφική αποστολή στην Πολωνία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Οικονομικό Επιμελητήριο της δυτικής περιοχής Πομερανία στην Πολωνία διοργανώνει τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη δημοσιογράφων στην εν λόγω περιοχή με αντικείμενο και στόχο την προώθηση του τομέα των υπηρεσιών και της ναυτιλίας στα ξένα ΜΜΕ. Το πολωνικό Επιμελητήριο αποτάθηκε στην Ένωση Συντακτών ζητώντας τη συμπερίληψη και δύο Κυπρίων δημοσιογράφων στην εν λόγω αποστολή. Το ταξίδι τοποθετείται μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου και όλα τα έξοδα, μετάβαση-διαμονή-διατροφή, είναι καλυμμένα από την πολωνική πλευρά. Καλούμε όσους δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΚ, ενδιαφέρονται, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019.
Εννοείται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε οικονομικούς συντάκτες και κυρίως σε συναδέλφους που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας και υπηρεσιών.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

24/7/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεοντολογικό ολίσθημα εκ μέρους τριών Μητροπολιτών

Εις γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου περιήλθε κοινή ανακοίνωση των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού, κ.κ Αθανασίου Νικηφόρου και Ησαΐα αντιστοίχως, η οποία δημοσιεύτηκε σε πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της Αθήνας και με την οποία Κύπριοι δημοσιογράφοι απειλούνται με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «αναληθή, ανυπόστατα, δυσφημιστικά και ψευδή» δημοσιεύματα για τη θέση των τριών Μητροπολιτών όσον αφορά το ζήτημα της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θεωρεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση συνιστά προληπτική λογοκρισία και επιχείρηση εκφοβισμού των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ εκ μέρους των τριών Μητροπολιτών.

Ως εκ τούτου οι τρεις σεβαστοί Ιεράρχες καλούνται να ανακαλέσουν και να αποσύρουν τις σχετικές απειλές σεβόμενοι την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης που ισχύει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως η Κυπριακή.

Η τοποθέτηση των τριών Μητροπολιτών στη σχετική ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικής ανάγνωσης της στάσης τους, αφού είναι ρητή και κατηγορηματική: «Καλούμε πατρικά τους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να κατανοήσουν το ολίσθημά τους, να αναγνωρίσουν τη ζημιά την οποία προκάλεσαν στο ποίμνιο της Εκκλησίας και, ανασκευάζοντας τα όσα ανυπόστατα δημοσίευσαν, να αποκαταστήσουν, αφού έλθουν σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους, σε γραπτή αναφορά τους, την όλη αλήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή από την καταφυγή στη Δικαιοσύνη».

Καλούμε τους τρεις Μητροπολίτες να σεβαστούν την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης, τον πλουραλισμό των απόψεων και τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων. Τους καλούμε τέλος να εμπιστευθούν την ευθυκρισία της κοινής γνώμης, που επιθυμεί να ενημερώνεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

26/6/19

Προτομή Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη στη Δημοσιογραφική Εστία

Δωρεά του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»

Προτομή του πρώτου Κύπριου δημοσιογράφου και εκδότη Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας. Σε σχετική συμφωνία κατέληξαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης». Η προτομή είναι ήδη έτοιμη. Απομένει η ανέγερση του βάθρου επί του οποίου θα τοποθετηθεί η προτομή, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα. Η προτομή του Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» προς την Ένωση Συντακτών Κύπρου. Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της θερινής περιόδου και θα ενταχθεί στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60χρονα της ΕΣΚ.

Ο Θεόδουλος Φ. Κωνσταντινίδης, δάσκαλος και δημοσιογράφος, μετέφερε τυπογραφείο από την Αίγυπτο στην Κύπρο και τον Αύγουστο του 1878 εξέδωσε την πρώτη κυπριακή δίγλωσση εφημερίδα με τίτλο «Κύπρος-Cyprus». Θεωρείται πρωτεργάτης της κυπριακής δημοσιογραφίας και ως τέτοιος αποτιμάται από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» για την ευγενή και γενναιόδωρη χειρονομία του. Η προτομή του Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη θα κοσμεί τη Δημοσιογραφική Εστία, όπως ο ίδιος κόσμησε την κυπριακή δημοσιογραφία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

24/6/19

Θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα Κωνσταντίνου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της για το θάνατο του πρώην συναδέλφου Ανδρέα Κωνσταντίνου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας με πολυποίκιλη κοινωνικό-πολιτική δράση, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή, 23 Ιουνίου.

Ο μεταστάς υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για δεκαετίες, αρχικά ως συντάκτης στην «Ελεύθερη Κύπρο» και ακολούθως ως επικεφαλής, αρχισυντάκτης και διευθυντής, στην «Ελευθεροτυπία». Η γραφή του Α. Κωνσταντίνου υπήρξε συνετή, συνεπής και χαμηλόφωνη. Ως αρθρογράφος υπήρξε πάντα μελετημένος, συγκροτημένος και με επιχειρήματα που άντεχαν στη βάσανο της λογικής.

Ο Α. Κωνσταντίνου μετείχε και στα κοινά της δημοσιογραφικής οικογένειας, καθώς διατέλεσε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ συλλυπείται βαθιά τους οικείους του μεταστάντος συναδέλφου, τη σύζυγο, τα δύο τέκνα και τα εγγόνια του.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

19/6/19

Η ΕΣΚ στο 30ό Συνέδριο της Δ.Ο.Δ.


Ο γ.γ. της Οργάνωσης στο Συμβούλιο Φύλου της Ομοσπονδίας

Από τις 11 μέχρι και τις 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα της Τυνησίας το 30ό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), το πρώτο σε αφρικανική αλλά και σε αραβόφωνη χώρα. Στο σημαντικό αυτό φόρουμ την ΕΣΚ εκπροσώπησε ο γ.γ. της Οργάνωσης Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκε μέλος του Συμβουλίου Φύλου της Ομοσπονδίας.

Μετά από δύο ενδιαφέρουσες προσυνεδριακές συζητήσεις, «Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή» και «Η δημοσιογραφία μετά την Αραβική Άνοιξη», ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Ο.Δ. Philippe Leruth κήρυξε την  επίσημη έναρξη του Συνεδρίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι πρόεδροι της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Τυνησίας, της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Αραβικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το συνέδριο χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τυνησίας Beji Caid Essebsi. Ακολούθησε Πορεία Μνήμης για τους 300 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους μεταξύ 2016 και 2019.

Τη δεύτερη μέρα, μετά την εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου, της Εκλογικής Επιτροπής και την έγκριση της Ημερήσιας Διάταξης, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger κατέθεσε την Έκθεση Δράσης της χρονιάς που πέρασε. Ακολούθησε η συζήτηση και έγκριση της επικαιροποιημένης Παγκόσμιας Χάρτας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με συζήτηση επί διαφόρων ψηφισμάτων που κατατέθηκαν, ενώ παράλληλα γίνονταν και περιφερειακές συνεδρίες.

Την τρίτη μέρα κατατέθηκε η Οικονομική Έκθεση από τον επίτιμο ταμία Jim Boumelha, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση των υποψηφίων για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρων και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ. Ακολούθησε η εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το πρωί της τέταρτης και τελευταίας μέρας του Συνεδρίου: πρόεδρος εξελέγη ο Younes M'Jahed (Μαρόκο), πρώτη αντιπρόεδρος η Zuliana Lainez (Περού), και αντιπρόεδροι ο Timur Shafir (Ρωσία) και η Sabina Inderjit. (Ινδία) Θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δ.Ο.Δ. διεκδίκησε και το στέλεχος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας Basin Sen, Cagdas Oguc, με τη στήριξη και της ΕΣΚ, πλην όμως ανεπιτυχώς. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

12/6/19

Σύσκεψη όλων των εταίρων στις επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. με πρωτοβουλία της ΕΣΚ

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Δημοσιογραφική Εστία προκαταρκτική σύσκεψη όλων των εταίρων στις επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη διενέργεια συνεργειών εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου, καθώς επίσης και του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου. Η όλη προκαταρκτική συζήτηση ανέδειξε συγκλίσεις, κοινές θέσεις, κοινές επιδιώξεις και στοχεύσεις, οι οποίες και θα κωδικοποιηθούν σ' ένα ενιαίο έγγραφο σε μεταγενέστερη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Οι υπό επεξεργασία συνέργειες εργοδοτών και εργοδοτουμένων στα κυπριακά ΜΜΕ θα έχουν ως αποδέκτες τόσο αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

10/6/19


Η ΕΣΚ σε δημοσιογραφικό εργαστήρι για διαφορετικότητα και ισότητα των φύλων

Το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην αξιολόγηση και ανέλιξη στον δημοσιογραφικό επαγγελματικό χώρο, αλλά και η αυξανόμενη τάση της παρενόχλησης και επιθετικότητας μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων ως αποτέλεσμα της δουλειάς και δράσης τους, τέθηκε σε διήμερο εργαστήρι που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη τις 28 και 29 Μαΐου. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε η δημοσιογράφος - μέλος της οργάνωσης, Ραλλή Παπαγεωργίου.

Στην παρουσία 38 δημοσιογράφων από δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμούς 19 χωρών διεξήχθη το εργαστήρι «Αναπτύσσοντας την διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας», στο οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των δημοσιογράφων, το ντοκιμαντέρ "A Dark Place", παραγωγής του γραφείου της ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ που παρουσιάζει γυναίκες δημοσιογράφους, θύματα ή στόχους διαδικτυακών επιθέσεων.

Το αυξανόμενο αυτό φαινόμενο, όπως λέχθηκε, ξεπερνά την διαδικτυακή ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων και το θέμα της ισότητας των φύλων, επηρεάζοντας άμεσα την ελευθερία του Τύπου, την ποιότητα της Δημοκρατίας καθώς και το δικαίωμα των πολιτών σε μια πλουραλιστική ενημέρωση και πληροφορία. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν γυναίκες δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης είτε γιατί ασχολούνται με θέματα ισότητας φύλων, ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, είτε λόγω αποκαλύψεων και του δημοσιογραφικού τους έργου.

Το ντοκιμαντέρ "A Dark Place" έχει επιλεγεί στoν τελικό προβολών του European Cinematography Awards στην κατηγορία «Το καλύτερο ντοκιμαντέρ».

Στο εργαστήρι παρουσιάστηκαν επίσης τρόποι αντιμετώπισης της διαδικτυακής παρενόχλησης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων και διασφάλισης της ασφάλειας, διαδικτυακής και μη, όπως επίσης και τρόποι αντιμετώπισης μιας εκστρατείας μίσους (hate campaign & hate speech) που μπορεί να καταλήξει σε διαδικτυακή παρενόχληση ή και κακοποίηση.

Παρουσιάστηκε επίσης από εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης η σύσταση για την «Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού» που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Μάρτιο.

Η καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω της ειδησεογραφίας και της κάλυψης της επικαιρότητας απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με την παρουσίαση του τρόπου που ακολουθεί στην ενημέρωση ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Σουηδία όπου η εκπροσώπηση των φύλων στην παρουσίαση και κάλυψη της ειδησεογραφίας είναι ίση.

Συζητήθηκαν επίσης στο πλαίσιο εργαστηρίων, πρακτικές ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων και θέματα που αφορούν τα κοινωνικά φύλα, σε μια ομαδική ή ατομική διαπραγμάτευση για την εργοδότηση δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ

-------------------------

25/5/19

Απεβίωσε ο Γιώργος Μαυρογένης

Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος.
Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο - λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.
Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο  Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι' αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα. 
Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

13/5/19

Πανευρωπαϊκή στήριξη στη Sevgul Uludag

Παρέμβαση ΕΣΚ στη Σύνοδο της ΕΟΔ

Την έγκριση ψηφίσματος υπέρ της υποψηφιότητας της Κυπρίας δημοσιογράφου Sevgul Uludag για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 πέτυχαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η Basin Sen στην Ετήσια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαΐου στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού οι δύο οργανώσεις ΕΣΚ και Basin Sen, στις οποίες η Sevgul Uludag είναι δραστήριο μέλος, εκθειάζονται οι πολυετείς και άοκνες προσπάθειες της συμπατριώτισσάς μας διερευνητικής δημοσιογράφου για την ανεύρεση αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και χαιρετίζεται η υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ετήσια σύνοδος της ΕΟΔ ενέκρινε συνολικά 15 ψηφίσματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα καταδικαστικά ψηφίσματα για δολοφονίες δημοσιογράφων, για τις φυλακίσεις, διώξεις και συλλήψεις στις οποίες υπόκεινται δημοσιογράφοι σε Τουρκία, Βόρεια Ιρλανδία, Γαλλία, όπως επίσης και ψηφίσματα υπέρ της ελευθεροτυπίας, της ανεξαρτησίας των πρακτορείων ειδήσεων και της ενίσχυσης της στρατηγικής ισότητας φύλων της ΕΟΔ.

Κατά την εξέταση των πεπραγμένων της απελθούσας διοικούσας επιτροπής της ΕΟΔ, έντονη ήταν η συζήτηση που διεξήχθη για την ανάγκη προσέλκυσης στο συνδικαλίζεσθαι των νεότερων γενεών των δημοσιογράφων, όπως επίσης και για την ανάγκη συνδικαλιστικής ενεργοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου. Η σύνοδος του Ταλίν περιλάμβανε και αρχαιρεσίες κατά τις οποίες εξελέγη η νέα ηγεσία της ΕΟΔ για την επόμενη τριετία. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Mogens Blicher Bjerregard (Δανία), αντιπρόεδρος η Marta Barcenilla (Ισπανία) και μέλη οι Γιάννης Κοτσιφός (Ελλάδα), Anna Del Freo (Ιταλία), Joachim Kreibich (Γερμανία), Marijana Camovic (Μαυροβούνιο), Mustafa Kuleli (Τουρκία), Martine Simonis (Βέλγιο) και Sergiy  Tomilenko (Ουκρανία).

Την ΕΣΚ εκπροσώπησαν στη σύνοδο της ΕΟΔ ο πρόεδρος και ο γ.γ. της οργάνωσης, Γιώργος Φράγκος και Χρίστος Χριστοφίδης, αντιστοίχως.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

2/5/19

Διακήρυξη Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την 3η Μαΐου,
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Ελεύθερα ΜΜΕ πυλώνας δημοκρατίας

Όπου δοκιμάζεται η ελευθερία, όπου τραυματίζεται η δημοκρατία, όπου πλήττεται η ελευθερία έκφρασης, δεινοπαθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και υποφέρουν οι δημοσιογράφοι. Αυτό το αξίωμα δεσπόζει στη σκέψη μας σήμερα, παραμονή της 3ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου σημασιολογεί την αυριανή ημέρα ως ημέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης, εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - όπου ανήκει και η ΕΣΚ - αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες και γενικά στις δημοκρατικές λειτουργίες των κρατών όλου του κόσμου. Είναι ένας ρόλος αδιαμφισβήτητα νευραλγικός και νομοτελειακά καθοριστικός. Αφού, αυταπόδεικτα, τα ΜΜΕ συνιστούν πυλώνα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Από τα πάθη και τα δεινά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων σε κάθε άκρη της γης, μπορούμε να συμπεράνουμε και το επίπεδο της δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Δυστυχώς, σε Ασία, Αφρική, Αμερική και Ευρώπη είναι αρκετά και απτά τα παραδείγματα όπου η ελευθερία του Τύπου δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών της.

Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πρώτα και κύρια, δεν έχουμε παρά να σταθούμε - και στεκόμαστε - αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στα τ/κ ΜΜΕ και στους συμπατριώτες μας Τ/κ δημοσιογράφους, που επίσης αγωνίζονται για δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης, αλλά σε πασιφανώς δυσκολότερες και δυσχερέστερες συνθήκες από εμάς. Οι Τ/κ συνάδελφοί μας μπορούν να διωχθούν - και αρκετοί διώκονται - ανά πάσα στιγμή, κάτω από αδιαφανείς και ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμες διαδικασίες. 

Την ίδια ώρα, φέρνουμε στο νου τις εκατοντάδες Τούρκους δημοσιογράφους που διώκονται και παρεμποδίζονται ποικιλοτρόπως από το στυγνό καθεστώς της χώρας τους. Φέρνουμε στο νου τους Τούρκους δημοσιογράφους που φυλακίζονται, που τυγχάνουν βίαιων συμπεριφορών και θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ίδια τους τη ζωή.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μια αέναη, διαχρονική στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, από το σύνολο των ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Η σκέψη μας την αυριανή ημέρα θα είναι με τους όπου γης συναδέλφους που δοκιμάζονται, υπόκεινται σε διώξεις και υποφέρουν.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

19/4/19

Απειλές κατά δημοσιογράφων για το ΓεΣΥ

Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας δέχθηκαν άμεσες ή έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις από κύκλους που αντιτίθενται στο ΓεΣΥ. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι προβάλλουν το ΓεΣΥ και τα οφέλη που απορρέουν για το σύνολο των πολιτών από την υλοποίησή του, δέχθηκαν πιέσεις, και έγιναν υποκείμενα εκφοβισμού από τους ίδιους κύκλους. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έγινε αποδέκτης συναφών καταγγελιών από συναδέλφους, τις οποίες και θα διαβιβάσει, σήμερα κιόλας, στις αστυνομικές αρχές.

Η ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν με κάθε σοβαρότητα τις πιο πάνω καταγγελίες. Καλεί δε και όσους δημοσιογράφους έγιναν αποδέκτες ανάλογων «μηνυμάτων», να το καταγγείλουν αμέσως, είτε απευθείας στις διωκτικές αρχές, είτε μέσω της ΕΣΚ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαμηνύει προς τους παρεκτραπέντες κύκλους ότι οι δημοσιογράφοι ούτε απειλούνται, ούτε εκφοβίζονται, ούτε και εκβιάζονται. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν και άμυνες υπάρχουν και όπλα αντίστασης και αντίδρασης. Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να διαβρωθεί από κανένα οργανωμένο κύκλωμα οικονομικών συμφερόντων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ρητά ότι η ΕΣΚ, ως συντεχνία εργαζομένων, στηρίζει σθεναρά και ολόψυχα το ΓεΣΥ ως μια κοινωνική κατάκτηση, ως ένα κοινωνικό αγαθό προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

17/4/19

Προς τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπο

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για το καθεστώς εργασίας που θα ισχύσει κατά τις προσεχείς ημέρες λόγω των αργιών του Πάσχα. Δεν θα υπάρξουν εκδόσεις την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα, 28 και 29 Απριλίου. Κι αυτό διότι δεν θα εργαστεί κανένας το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο, τη Δευτέρα του Πάσχα θα εργαστεί μια μικρή βάρδια, στα πρότυπα της βάρδιας της Κυριακής, διότι την επομένη, Τρίτη του Πάσχα, θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες, με καθεστώς ειδικής έκδοσης. Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα 30 Απριλίου, εργαζόμαστε με ωράριο Σάββατου, αφού την επομένη είναι πρωτομαγιά που είναι καθολική αργία και την αμέσως επομένη ημέρα 2 Μαΐου δεν κυκλοφορούν καθόλου εφημερίδες.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών  Κύπρου

---------------------------

8/4/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Άρνηση καταβολής ΑΤΑ στο Συγκρότημα «Δίας»

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Ένωση Συντακτών Κύπρου και ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ  καταγγέλλουν δημοσίως ότι η εργοδοτική πλευρά στον δημοσιογραφικό Οργανισμό «Δίας», εδώ και 15 μήνες, αρνείται να εφαρμόσει την τριμερή μεταβατική συμφωνία περί σταδιακής επαναφοράς του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
Η τριμερής συμφωνία της 27ης Ιουλίου 2017 είναι τριετής και αφορά τα έτη 2018-2020, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018. Έκτοτε παρήλθαν 15 μήνες και η εργοδοσία του Συγκροτήματος «Δίας» ουδέν έπραξεν.
Οι συντεχνίες ΕΣΚ και ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ προσέφυγαν στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας την 29η Ιανουαρίου 2018 καταγγέλλοντας εργατική διαφορά για το θέμα της ΑΤΑ. Αφού ακολουθήθηκε όλη η νενομισμένη διαδικασία, στις 12 Απριλίου 2018 η αρμόδια υπηρεσία απεφάνθη ότι η εργοδοσία οφείλει να καταβάλει ΑΤΑ σε όλα τα μέλη του προσωπικού που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, καθώς επίσης και σε όλα τα μέλη του προσωπικού για τα οποία ακολουθείτο η ίδια πρακτική πριν από την αναστολή του θεσμού. Πλην όμως και πάλιν η εργοδοσία του Συγκροτήματος «Δίας» δεν συμμορφώθηκε. Κι αυτό, παρά τα επανειλημμένα και συνεχή διαβήματα των δύο συντεχνιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2019, τόσο προς τη Μεσολαβητική Υπηρεσία, όσο και προς τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος «Δίας».
Μετά από παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ως πρώτο βήμα αντίδρασης, και ενεργοποιώντας την ευχέρεια που παρέχεται από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, οι συντεχνίες δημοσιοποιούν το όλο πρόβλημα. Παράλληλα, καλούν την εργοδοτική πλευρά του Συγκροτήματος «Δίας», έστω και τώρα, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα. Διαφορετικά, επιφυλάσσουν τα δικαιώματά τους να προβούν σε περαιτέρω αντιδράσεις με τη λήψη συναφών μέτρων.

ΕΣΚ, ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ

---------------------------

8/4/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΣΚ-ΟΕΒ-Cyta

Τελετή απονομής Δημοσιογραφικών βραβείων
για το Επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο

Τα βραβεία του Α' ετήσιου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για το Επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η Cyta θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στις 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Κεντρικών  Γραφείων  της Cyta , στη Δασούπολη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τα βραβεία.
Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι :

  • κ. Γιώργος Φράγκος, Προέδρος ΕΣΚ
  • κ. Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος ΟΕΒ
  • κ. Αντρέας Νεοκλέους,  Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Cyta

Το σκεπτικό της βράβευσης των διακριθέντων δημοσιογράφων θα αναπτύξει   ο Προέδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης , κ. Κώστας Βενιζέλος.


Θα ακολουθήσει δεξίωση.

-----------------------

3/4/19

Ενημερωτική ανοικτή συγκέντρωση για το ΓεΣΥ
και το Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΕΣΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι,


μέλη και μη μέλη του Σχεδίου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΕΣΚ, μέλη και μη μέλη της Οργάνωσης, καλείστε σε ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση για το ΓεΣΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία. Η ενημέρωση θα γίνει από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμμίτση και τον Ανώτερο Λειτουργό Άγγελο Τρόπη.
Η συγκέντρωση έχει ως στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για τα όσα διαλαμβάνει το ΓεΣΥ, καθώς και για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής του. Θα ενημερωθούμε επίσης για τα όσα προνοούνται στις συναφείς συμφωνίες εργοδοτικής και εργατικής πλευράς για τη μεταβατική περίοδο συνύπαρξης του ΓεΣΥ και των συντεχνιακών ταμείων υγείας.
Τέλος, στη συγκέντρωση θα κληθούμε να θέσουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας για το τι δέον γενέσθαι με το Ταμείο Υγείας της ΕΣΚ μετά το 2020.


Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

2/4/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στήριξη στην υποψηφιότητα Sevgul Uludag

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις Ένωση Συντακτών Κύπρου, Basin Sen και Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων είναι πολύ υπερήφανες για το μέλος τους, διερευνητική δημοσιογράφο Sevgul Uludag, η οποία έχει προταθεί στη Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 από την Άννα Αγαθαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των «αγνοουμένων», όπως επίσης και για τη χρήση των δημοσιογραφικών της δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων μας με δημοκρατικούς τρόπους με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η υποψηφιότητα αυτή τιμά επίσης και τις προσπάθειες της και τον ενεργό της αγώνα για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα.
Γεννημένη στη Λευκωσία το 1958, η Sevgul Uludag έχει αφιερώσει τα τελευταία 18 χρόνια της ζωής της στη δημοσιογραφία, δίνοντας έμφαση στο ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων, προσπαθώντας να εντοπίσει τους πιθανούς τόπους ταφής τους, ερευνώντας και γράφοντας τις οδυνηρές και τραγικές ιστορίες τους, κινητοποιώντας τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες για να δείξουν πιθανούς τόπους ταφής και βοηθώντας τους να συμβάλουν εθελοντικά και με ανθρωπιστικό τρόπο σε αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Τα τελευταία 13 χρόνια η Sevgul Uludag έχει δημιουργήσει εθελοντικά μια «Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή» (Hot Line) με τα κινητά της τηλέφωνα για τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες. Μέσω αυτών των γραμμών οι αναγνώστες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί της ανώνυμα για να δώσουν πληροφορίες. Κάποιες από αυτές δημοσιεύονται στις εφημερίδες Yeniduzen και Πολίτης, στις οποίες δημοσιεύονται τα άρθρα της Sevgul Uludag, ενώ αρκετές άλλες καταθέτει ενώπιον της  Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σπάζοντας έτσι πολύχρονες ένοχες σιωπές και ανοίγοντας το δρόμο της ανθρωπιστικής συνεργασίας για τις κοινότητες μας. Τόσο η ίδια όσο και οι δύο εφημερίδες έχουν δεχτεί πολλές φορές σοβαρές απειλές.
Η Sevgul Uludag έφερε μαζί τους συγγενείς των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν μια δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου που ονομάζεται «Μαζί Μπορούμε!»
Για την εργασία της και τις άοκνες προσπάθειές της η Sevgul Uludag έχει τιμηθεί με διάφορα διεθνή βραβεία, όπως το «Διεθνές Βραβείο Κουράγιου στη Δημοσιογραφία» το 2008, το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το «Βραβείο Ελευθερίας Τύπου από το RSF» και έχει τιμηθεί για το έργο της από την κοινωνία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.
Θεωρώντας την τιμή που δόθηκε στη δημοσιογράφο Sevgul Uludag ως τιμή και για εμάς, οι τρεις δημοσιογραφικές οργανώσεις στην Κύπρο υποστηρίζουμε  πλήρως την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης, η ΕΣΚ και η Basin Sen θα  ενημερώσουν για το θέμα αυτό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-ΕΟΔ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-ΔΟΔ, στις οποίες είναι και οι δύο συνδεδεμένα μέλη. Επιπλέον, θα υποβάλουν ψήφισμα στην Ετήσια Σύνοδο της ΕΟΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10/5/2019 στο Ταλίν και στο Συνέδριο της ΔΟΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 11-14/6/2019 στην Τύνιδα, ζητώντας την υποστήριξή τους σε αυτή την υποψηφιότητα.

 Ένωση Συντακτών Κύπρου               Basin Sen            Σύνδεσμος Τ/κ Δημοσιογράφων     

------------------------

29/3/2019

Η ΕΣΚ στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ανωνυμοποίηση των αποφάσεων

Οι δυσχέρειες που προκαλούνται στη δημοσιογραφική αξιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων ύστερα από την εφαρμογή της οδηγίας GDPR και τη συναφή ανωνυμοποιήσή τους, ήταν το κύριο αντικείμενο συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι κλιμάκιο της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτο και άλλα μέλη του Σώματος, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε από πλευράς της Οργάνωσης.

Η δημοσιογραφική αντιπροσωπεία υποστήριξε ενώπιον των αξιωματούχων του Ανωτάτου ότι η φορμαλιστική, τυπολατρική και ισοπεδωτικά απόλυτη εφαρμογή της οδηγίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε τη Δικαιοσύνη υπηρετεί, ούτε το δημόσιο συμφέρον, αλλά ούτε και την επαρκή ενημέρωση του πολίτη διευκολύνει. Η ηγεσία της ΕΣΚ ζήτησε όπως εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας για κάθε περίπτωση χωριστά και όπως επιδεικνύεται υπερβατικό πνεύμα και ελαστικότητα, κυρίως για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν πολιτικά και κοινωνικά εκτεθειμένα δημόσια πρόσωπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ειδικά, τονίστηκε από δημοσιογραφικής πλευράς, το δημόσιο συμφέρον υπερκεράζει και υπερτερεί του όποιου δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Περαιτέρω σημειώθηκε ότι η διαδικασία ανωνυμοποίησης των δικαστικών αποφάσεων καθυστερεί ακόμα παραπάνω τη δημοσιοποίηση και δημοσιογραφική αξιοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρέστησαν στη συνάντηση άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση τα όσα ανέπτυξε η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ και διαβεβαίωσαν ότι θα προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου η όλη εικόνα των πραγμάτων να βελτιωθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και προς εξυπηρέτηση του Τύπου που είναι πυλώνας Δημοκρατίας.

Την αντιπροσωπεία της ΕΣΚ αποτελούσαν, ο Πρόεδρος Γιώργος Φράγκος, ο Γενικός Γραμματέας Χρίστος Χριστοφίδης και το μέλος της Οργάνωσης, δικαστηριακός συντάκτης, Γιώργος Μιχαήλ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

19/3/2019

Ενημέρωση ΕΣΚ για το ΓεΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ύστερα από δικό του αίτημα, έτυχε σήμερα ενδελεχούς ενημέρωσης περί του Γενικού Σχεδίου Υγείας, των όσων διαλαμβάνονται σε αυτό, καθώς και για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής του.
Η ενημέρωση έγινε από αρμόδιους αξιωματούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμμίτση και τον Ανώτερο Λειτουργό Άγγελο Τρόπη.

Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη μεταβατική περίοδο της συνύπαρξης  του ΓεΣΥ και των συντεχνιακών ταμείων υγείας, στην προκειμένη περίπτωση του Σχεδίου Υγείας της ΕΣΚ.

Η πιο πάνω ενημέρωση θα επαναληφθεί, πολύ σύντομα, ενώπιον του συνόλου των μελών του Σχεδίου Υγείας της ΕΣΚ, σε συγκέντρωση που θα συγκαλέσει το Δ.Σ. της Οργάνωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------

18/3/2019

Τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη

Συμμετοχή ΕΣΚ σε σεμινάριο της ΕΟΔ στο Βουκουρέστι

Η αντιπαράθεση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μέσων μαζικής επικοινωνίας δεν έχει νόημα, ούτε και εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Αυτό ήταν το κύριο πόρισμα πανευρωπαϊκού σεμιναρίου εργασίας που διοργάνωσε πρόσφατα στο Βουκουρέστι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Στο σεμινάριο, που έφερε τον γενικό τίτλο: «Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων μέσων μαζικής επικοινωνίας διά της τεχνολογίας και του διαλόγου», υπογραμμίστηκε ακόμη ότι σε χώρες με ισχυρά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα επηρεάζεται θετικά όλη η αγορά των ΜΜΕ. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε στο πιο πάνω σεμινάριο το μέλος του Δ.Σ. και ταμίας της Οργάνωσης Γιάννης Σεϊτανίδης.

Στις εργασίες του σεμιναρίου επισημάνθηκε η σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην προαγωγή της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, καθώς και  στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου στην Ευρώπη, με τα δημόσια μέσα να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για το σύνολο της βιομηχανίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Στις εργασίες του σεμιναρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες (BBC Academy). Η κατάρτιση αποτελεί το κλειδί για την προσαρμογή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη ψηφιακή εποχή.

Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στη διαμόρφωση του προγράμματος και του περιεχομένου. Ως καλή πρακτική παρουσιάστηκε το παράδειγμα του νορβηγικού NRK, όπου λειτουργεί υπηρεσία Ηθικής και Προτύπων. Η εν λόγω υπηρεσία δέχεται καταγγελίες για ζητήματα δεοντολογίας, τα οποία και αξιολογεί. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η πολιτική πίεση προς τη δημοσιογραφική ομάδα του NRK.

Ειδική θεματική αφορούσε την επίθεση που δέχονται τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τα παραδείγματα της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Φιλανδίας αναδείχθηκε η ανάγκη αποτελεσματικότερης ενημέρωσης των πολιτικών και της κοινής γνώμης για το ρόλο και τη σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Στην Αυστρία το δημόσιο ORF παράγει σειρά εκθέσεων και μελετών προκειμένου να επικοινωνεί το έργο του δικτύου, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας έρευνας (με 23.000 ερωτηματολόγια) μέσω της οποίας το κοινό αξιολόγησε το ORF, αλλά και δήλωσε τι είδους προγράμματα επιθυμεί.

Η επιρροή της πολιτικής εξουσίας επί των δημόσιων μέσων αποτελεί, δυστυχώς,  μια κοινή πρόκληση σε όλη την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα τα εν λόγω μέσα αποτελούν μια Δημόσια Αξία για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και είναι πολύτιμα και σημαντικά.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα ενημερώσει τα μέλη της και την κοινή γνώμη για την κατάληξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Είναι προφανές ότι πολλά και χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν και για τα καθ' ημάς.

Το υπό αναφορά σεμινάριο αποτελεί μέρους του έργου  «Διαχείριση των αλλαγών στα Μέσα» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών  Κύπρου

--------------------------

15/3/2019

Θέμα: Ενημέρωση αναφορικά με τις καταστατικές αλλαγές που υπερψηφίστηκαν κατά την Καταστατική Συνέλευση της 4ης Δεκεμβρίου 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι η Έφορος Συντεχνιών, Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη, αποφάσισε να μην εγγράψει τις καταστατικές αλλαγές που εγκρίναμε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ότι δεν τηρήθηκαν πλήρως κάποια από τα άρθρα του Καταστατικού μας.

Η μη τήρηση αυτών των άρθρων, κατά απόλυτο τρόπο, προέκυψε κυρίως από πρακτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η ΕΣΚ εδώ και δεκαετίες, προς όφελος όμως, και για διευκόλυνση των ιδίων των μελών της. Πιο συγκεκριμένα, οι πρακτικές αυτές αφορούν τον καθορισμό κατώτατης και ανώτατης συνδρομής, τον καθορισμό μιας συμβολικής συνδρομής για τα συνταξιούχα μέλη μας και το δικαίωμα να θεωρούνται ενεργά και να μετέχουν στις ψηφοφορίες μέλη τα οποία οφείλουν συνδρομές στη συντεχνία τα τελευταία δύο χρόνια. Με βάση το γράμμα του Καταστατικού μας, η συνδρομή των μελών καθορίζεται στο 0,5% των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους, χωρίς καθορισμό ανώτατης ή κατώτατης συνδρομής, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη με πλήρως τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά πως οι πρακτικές αυτές, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες και δεν είναι δημιούργημα του εν ενεργεία Δ.Σ., ήταν πρακτικές που στόχευαν μόνο στο όφελος και τη διευκόλυνση των μελών μας και για το λόγο αυτό υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονταν από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.

Η έρευνα της Εφόρου Συντεχνιών προέκυψε ύστερα από καταγγελία 15 μελών κατά των τροποποιήσεων που μαζικά εγκρίναμε, αλλά και από αβάσιμες κατηγορίες για παραβιάσεις του Καταστατικού, όχι αυτές τις οποίες εν τέλει διαπίστωσε η Έφορος μετά την έρευνα της. Η μόνη καταγγελία που ευσταθούσε ήταν αυτή της μη ανάγνωσης του καταλόγου των μελών με δικαίωμα ψήφου στην αρχή της συνέλευσης, πρακτική που και πάλι εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για διευκόλυνση των μελών μας, τα οποία έχουν ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Η Έφορος αναφερόμενη στις τροποποιήσεις που υπερψηφίστηκαν από την καταστατική συνέλευση τόνισε στην επιστολή της ότι «οι Συντεχνίες έχουν το δικαίωμα να συντάσσουν ελεύθερα τα καταστατικά τους, στο πλαίσιο της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι και σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης περί της Συνδικαλιστικής Ελευθερίας και Προστασίας του Συνδικαλιστικού Δικαιώματος Συμβάσεως του 1948, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που έχει κυρωθεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το ΔΣ της ΕΣΚ θα εξετάσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην επόμενη συνεδρία του και θα ενημερώσει τα μέλη της συντεχνίας για τα επόμενα βήματά μας. Θεωρούμε ότι η μαζική προσέλευση στη Γενική & Καταστατική Συνέλευση του περασμένου Δεκέμβρη, όπως και η έγκριση των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμοποίησης των προτάσεών μας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

4/3/2019

Συλλυπητήρια ΕΣΚ για τη Βαρβάρα Λυσσαρίδου

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη για την απώλεια της συζύγου του Βαρβάρας Cornwall Λυσσαρίδου. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θερμά συλλυπάται επί τούτου και την ευρύτερη οικογένεια του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Η Βαρβάρα Λυσσαρίδου διατέλεσε για χρόνια δημοσιογράφος, υπηρετώντας με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ήθος τις αρχές και της αξίες της δημοσιογραφίας. Υπήρξε συντάκτης της αγγλόφωνης κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine στην Κύπρο. Αιωνία της η μνήμη. 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

31/1/2019

Κάλεσμα για συλλογική διαχείριση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το εξής φαινόμενο: συνάδελφοί μας, με χρόνια υπηρεσίας στη δουλειά, προσεγγίζονται από τους εργοδότες τους και βολιδοσκοπούνται για να συναινέσουν σε διαφοροποίηση του εργασιακού τους καθεστώτος, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους για την επιχείρηση που τους εργοδοτεί. Θερμή παράκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, προς όλους τους συναδέλφους μέλη ή μη μέλη της Οργάνωσης, που έτυχαν ανάλογης προσέγγισης, είναι όπως μη προχωρήσουν σε εξατομικευμένη διαβούλευση. Δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν στην όποια υποχώρηση ή να δώσουν την όποια βεβιασμένη και υπό το κράτος πανικού απάντηση. Η θέση αρχής που προτάσσει το Δ.Σ. της ΕΣΚ ως κόκκινη γραμμή είναι ότι κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να αποδεχθεί, σε καμιά των περιπτώσεων, τη μετάταξη του από καθεστώς μόνιμου υπαλλήλου σε καθεστώς συνεργάτη.

Η νομοθεσία περί των εργασιακών σχέσεων είναι με το μέρος μας. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι που έτυχαν αναλόγων κρούσεων όπως επικοινωνήσουν πάραυτα με την ηγεσία της ΕΣΚ για συντονισμό και συλλογική διαχείριση του όλου θέματος. Κανένας δεν θα αφεθεί μόνος και κανένας δεν πρέπει να επιλέξει μοναχικό δρόμο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

24/1/2019

Τιμαριθμικό επίδομα 0,76% από 1ην Ιανουαρίου 2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, αλλά και με βάση σχετική εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, υπάρχει αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,51%.

Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018, με βάση την μεταβατική τριμερή συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017, για περίοδο τριών ετών, για ετήσια καταβολή Α.Τ.Α. στο 50%, οι μισθοί από την 1 Ιανουαρίου 2019 θα έχουν αύξηση στο τιμαριθμικό επίδομα κατά 0,76%.

Υπενθυμίζεται ότι για την αντίστοιχη περσινή περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 υπήρξε αύξηση στο τιμάριθμο κατά 0,28%.

Έτσι η συνολική αύξηση τιμαρίθμου και των δύο ετών θα ανέλθει στο 1.04%.

Όσοι και όποιοι συνάδελφοι διαπιστώσουν ότι, με το τέλος του μήνα, δεν επήλθε η επιβαλλόμενη διαφοροποίηση στο μισθολόγιό τους, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσουν πάραυτα με την Ένωση Συντακτών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------------

10/1/2019

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ και τελετή εγκαινίων

Στην πλήρως ανακαινισμένη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοσιογραφικής Εστίας πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Η γιορτή φέτος συνδυάστηκε με την τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων, που έγινε με την ευγενή χορηγία της ΟΠΑΠ Κύπρου. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης.

Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές και εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου και του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου. Παρέστησαν επίσης ευρείες αντιπροσωπείες εκ μέρους του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen. Και βεβαίως δεκάδες δημοσιογράφοι, μέλη και στελέχη της ΕΣΚ.

Σύντομους χαιρετισμούς πριν από την κοπή της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς αγώνες που αναμένουν τους δημοσιογράφους εντός του 2019. Ο ΥΠΕΣ εξήρε το ρόλο της ΕΣΚ στο κυπριακό γίγνεσθαι, ενώ ο αξιωματούχος της ΟΠΑΠ εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω στήριξη της οργάνωσης των δημοσιογράφων.

Το καλλιτεχνικό μέρος της όλης εκδήλωσης κάλυψε, με ευχάριστες και ποιοτικές μουσικές ανάσες, το μουσικό σχήμα των Πάρη Παράσχου και Δημήτρη Μεσημέρη.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου