Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

25/7/19

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημοσιογραφική αποστολή στην Πολωνία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Οικονομικό Επιμελητήριο της δυτικής περιοχής Πομερανία στην Πολωνία διοργανώνει τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη δημοσιογράφων στην εν λόγω περιοχή με αντικείμενο και στόχο την προώθηση του τομέα των υπηρεσιών και της ναυτιλίας στα ξένα ΜΜΕ. Το πολωνικό Επιμελητήριο αποτάθηκε στην Ένωση Συντακτών ζητώντας τη συμπερίληψη και δύο Κυπρίων δημοσιογράφων στην εν λόγω αποστολή. Το ταξίδι τοποθετείται μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου και όλα τα έξοδα, μετάβαση-διαμονή-διατροφή, είναι καλυμμένα από την πολωνική πλευρά. Καλούμε όσους δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΚ, ενδιαφέρονται, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019.
Εννοείται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε οικονομικούς συντάκτες και κυρίως σε συναδέλφους που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας και υπηρεσιών.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

24/7/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεοντολογικό ολίσθημα εκ μέρους τριών Μητροπολιτών

Εις γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου περιήλθε κοινή ανακοίνωση των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού, κ.κ Αθανασίου Νικηφόρου και Ησαΐα αντιστοίχως, η οποία δημοσιεύτηκε σε πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της Αθήνας και με την οποία Κύπριοι δημοσιογράφοι απειλούνται με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «αναληθή, ανυπόστατα, δυσφημιστικά και ψευδή» δημοσιεύματα για τη θέση των τριών Μητροπολιτών όσον αφορά το ζήτημα της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θεωρεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση συνιστά προληπτική λογοκρισία και επιχείρηση εκφοβισμού των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ εκ μέρους των τριών Μητροπολιτών.

Ως εκ τούτου οι τρεις σεβαστοί Ιεράρχες καλούνται να ανακαλέσουν και να αποσύρουν τις σχετικές απειλές σεβόμενοι την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης που ισχύει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως η Κυπριακή.

Η τοποθέτηση των τριών Μητροπολιτών στη σχετική ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικής ανάγνωσης της στάσης τους, αφού είναι ρητή και κατηγορηματική: «Καλούμε πατρικά τους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να κατανοήσουν το ολίσθημά τους, να αναγνωρίσουν τη ζημιά την οποία προκάλεσαν στο ποίμνιο της Εκκλησίας και, ανασκευάζοντας τα όσα ανυπόστατα δημοσίευσαν, να αποκαταστήσουν, αφού έλθουν σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους, σε γραπτή αναφορά τους, την όλη αλήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή από την καταφυγή στη Δικαιοσύνη».

Καλούμε τους τρεις Μητροπολίτες να σεβαστούν την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης, τον πλουραλισμό των απόψεων και τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων. Τους καλούμε τέλος να εμπιστευθούν την ευθυκρισία της κοινής γνώμης, που επιθυμεί να ενημερώνεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

26/6/19

Προτομή Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη στη Δημοσιογραφική Εστία

Δωρεά του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»

Προτομή του πρώτου Κύπριου δημοσιογράφου και εκδότη Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας. Σε σχετική συμφωνία κατέληξαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης». Η προτομή είναι ήδη έτοιμη. Απομένει η ανέγερση του βάθρου επί του οποίου θα τοποθετηθεί η προτομή, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα. Η προτομή του Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» προς την Ένωση Συντακτών Κύπρου. Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της θερινής περιόδου και θα ενταχθεί στα πλαίσια των εορτασμών για τα 60χρονα της ΕΣΚ.

Ο Θεόδουλος Φ. Κωνσταντινίδης, δάσκαλος και δημοσιογράφος, μετέφερε τυπογραφείο από την Αίγυπτο στην Κύπρο και τον Αύγουστο του 1878 εξέδωσε την πρώτη κυπριακή δίγλωσση εφημερίδα με τίτλο «Κύπρος-Cyprus». Θεωρείται πρωτεργάτης της κυπριακής δημοσιογραφίας και ως τέτοιος αποτιμάται από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» για την ευγενή και γενναιόδωρη χειρονομία του. Η προτομή του Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη θα κοσμεί τη Δημοσιογραφική Εστία, όπως ο ίδιος κόσμησε την κυπριακή δημοσιογραφία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

24/6/19

Θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα Κωνσταντίνου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της για το θάνατο του πρώην συναδέλφου Ανδρέα Κωνσταντίνου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας με πολυποίκιλη κοινωνικό-πολιτική δράση, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή, 23 Ιουνίου.

Ο μεταστάς υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για δεκαετίες, αρχικά ως συντάκτης στην «Ελεύθερη Κύπρο» και ακολούθως ως επικεφαλής, αρχισυντάκτης και διευθυντής, στην «Ελευθεροτυπία». Η γραφή του Α. Κωνσταντίνου υπήρξε συνετή, συνεπής και χαμηλόφωνη. Ως αρθρογράφος υπήρξε πάντα μελετημένος, συγκροτημένος και με επιχειρήματα που άντεχαν στη βάσανο της λογικής.

Ο Α. Κωνσταντίνου μετείχε και στα κοινά της δημοσιογραφικής οικογένειας, καθώς διατέλεσε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ συλλυπείται βαθιά τους οικείους του μεταστάντος συναδέλφου, τη σύζυγο, τα δύο τέκνα και τα εγγόνια του.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

19/6/19

Η ΕΣΚ στο 30ό Συνέδριο της Δ.Ο.Δ.


Ο γ.γ. της Οργάνωσης στο Συμβούλιο Φύλου της Ομοσπονδίας

Από τις 11 μέχρι και τις 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα της Τυνησίας το 30ό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), το πρώτο σε αφρικανική αλλά και σε αραβόφωνη χώρα. Στο σημαντικό αυτό φόρουμ την ΕΣΚ εκπροσώπησε ο γ.γ. της Οργάνωσης Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκε μέλος του Συμβουλίου Φύλου της Ομοσπονδίας.

Μετά από δύο ενδιαφέρουσες προσυνεδριακές συζητήσεις, «Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή» και «Η δημοσιογραφία μετά την Αραβική Άνοιξη», ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ.Ο.Δ. Philippe Leruth κήρυξε την  επίσημη έναρξη του Συνεδρίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι πρόεδροι της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Τυνησίας, της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Αραβικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το συνέδριο χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τυνησίας Beji Caid Essebsi. Ακολούθησε Πορεία Μνήμης για τους 300 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους μεταξύ 2016 και 2019.

Τη δεύτερη μέρα, μετά την εκλογή του Προεδρείου του Συνεδρίου, της Εκλογικής Επιτροπής και την έγκριση της Ημερήσιας Διάταξης, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger κατέθεσε την Έκθεση Δράσης της χρονιάς που πέρασε. Ακολούθησε η συζήτηση και έγκριση της επικαιροποιημένης Παγκόσμιας Χάρτας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με συζήτηση επί διαφόρων ψηφισμάτων που κατατέθηκαν, ενώ παράλληλα γίνονταν και περιφερειακές συνεδρίες.

Την τρίτη μέρα κατατέθηκε η Οικονομική Έκθεση από τον επίτιμο ταμία Jim Boumelha, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση των υποψηφίων για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρων και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ. Ακολούθησε η εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το πρωί της τέταρτης και τελευταίας μέρας του Συνεδρίου: πρόεδρος εξελέγη ο Younes M'Jahed (Μαρόκο), πρώτη αντιπρόεδρος η Zuliana Lainez (Περού), και αντιπρόεδροι ο Timur Shafir (Ρωσία) και η Sabina Inderjit. (Ινδία) Θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δ.Ο.Δ. διεκδίκησε και το στέλεχος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας Basin Sen, Cagdas Oguc, με τη στήριξη και της ΕΣΚ, πλην όμως ανεπιτυχώς. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

12/6/19

Σύσκεψη όλων των εταίρων στις επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. με πρωτοβουλία της ΕΣΚ

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Δημοσιογραφική Εστία προκαταρκτική σύσκεψη όλων των εταίρων στις επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη διενέργεια συνεργειών εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου, καθώς επίσης και του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου. Η όλη προκαταρκτική συζήτηση ανέδειξε συγκλίσεις, κοινές θέσεις, κοινές επιδιώξεις και στοχεύσεις, οι οποίες και θα κωδικοποιηθούν σ' ένα ενιαίο έγγραφο σε μεταγενέστερη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Οι υπό επεξεργασία συνέργειες εργοδοτών και εργοδοτουμένων στα κυπριακά ΜΜΕ θα έχουν ως αποδέκτες τόσο αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

10/6/19


Η ΕΣΚ σε δημοσιογραφικό εργαστήρι για διαφορετικότητα και ισότητα των φύλων

Το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην αξιολόγηση και ανέλιξη στον δημοσιογραφικό επαγγελματικό χώρο, αλλά και η αυξανόμενη τάση της παρενόχλησης και επιθετικότητας μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων ως αποτέλεσμα της δουλειάς και δράσης τους, τέθηκε σε διήμερο εργαστήρι που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη τις 28 και 29 Μαΐου. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε η δημοσιογράφος - μέλος της οργάνωσης, Ραλλή Παπαγεωργίου.

Στην παρουσία 38 δημοσιογράφων από δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμούς 19 χωρών διεξήχθη το εργαστήρι «Αναπτύσσοντας την διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας», στο οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των δημοσιογράφων, το ντοκιμαντέρ "A Dark Place", παραγωγής του γραφείου της ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ που παρουσιάζει γυναίκες δημοσιογράφους, θύματα ή στόχους διαδικτυακών επιθέσεων.

Το αυξανόμενο αυτό φαινόμενο, όπως λέχθηκε, ξεπερνά την διαδικτυακή ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων και το θέμα της ισότητας των φύλων, επηρεάζοντας άμεσα την ελευθερία του Τύπου, την ποιότητα της Δημοκρατίας καθώς και το δικαίωμα των πολιτών σε μια πλουραλιστική ενημέρωση και πληροφορία. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν γυναίκες δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης είτε γιατί ασχολούνται με θέματα ισότητας φύλων, ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, είτε λόγω αποκαλύψεων και του δημοσιογραφικού τους έργου.

Το ντοκιμαντέρ "A Dark Place" έχει επιλεγεί στoν τελικό προβολών του European Cinematography Awards στην κατηγορία «Το καλύτερο ντοκιμαντέρ».

Στο εργαστήρι παρουσιάστηκαν επίσης τρόποι αντιμετώπισης της διαδικτυακής παρενόχλησης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων και διασφάλισης της ασφάλειας, διαδικτυακής και μη, όπως επίσης και τρόποι αντιμετώπισης μιας εκστρατείας μίσους (hate campaign & hate speech) που μπορεί να καταλήξει σε διαδικτυακή παρενόχληση ή και κακοποίηση.

Παρουσιάστηκε επίσης από εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης η σύσταση για την «Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού» που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Μάρτιο.

Η καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω της ειδησεογραφίας και της κάλυψης της επικαιρότητας απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με την παρουσίαση του τρόπου που ακολουθεί στην ενημέρωση ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Σουηδία όπου η εκπροσώπηση των φύλων στην παρουσίαση και κάλυψη της ειδησεογραφίας είναι ίση.

Συζητήθηκαν επίσης στο πλαίσιο εργαστηρίων, πρακτικές ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων και θέματα που αφορούν τα κοινωνικά φύλα, σε μια ομαδική ή ατομική διαπραγμάτευση για την εργοδότηση δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ

-------------------------

25/5/19

Απεβίωσε ο Γιώργος Μαυρογένης

Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος.
Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο - λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.
Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο  Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι' αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα. 
Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

13/5/19

Πανευρωπαϊκή στήριξη στη Sevgul Uludag

Παρέμβαση ΕΣΚ στη Σύνοδο της ΕΟΔ

Την έγκριση ψηφίσματος υπέρ της υποψηφιότητας της Κυπρίας δημοσιογράφου Sevgul Uludag για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 πέτυχαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η Basin Sen στην Ετήσια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαΐου στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού οι δύο οργανώσεις ΕΣΚ και Basin Sen, στις οποίες η Sevgul Uludag είναι δραστήριο μέλος, εκθειάζονται οι πολυετείς και άοκνες προσπάθειες της συμπατριώτισσάς μας διερευνητικής δημοσιογράφου για την ανεύρεση αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και χαιρετίζεται η υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ετήσια σύνοδος της ΕΟΔ ενέκρινε συνολικά 15 ψηφίσματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα καταδικαστικά ψηφίσματα για δολοφονίες δημοσιογράφων, για τις φυλακίσεις, διώξεις και συλλήψεις στις οποίες υπόκεινται δημοσιογράφοι σε Τουρκία, Βόρεια Ιρλανδία, Γαλλία, όπως επίσης και ψηφίσματα υπέρ της ελευθεροτυπίας, της ανεξαρτησίας των πρακτορείων ειδήσεων και της ενίσχυσης της στρατηγικής ισότητας φύλων της ΕΟΔ.

Κατά την εξέταση των πεπραγμένων της απελθούσας διοικούσας επιτροπής της ΕΟΔ, έντονη ήταν η συζήτηση που διεξήχθη για την ανάγκη προσέλκυσης στο συνδικαλίζεσθαι των νεότερων γενεών των δημοσιογράφων, όπως επίσης και για την ανάγκη συνδικαλιστικής ενεργοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου. Η σύνοδος του Ταλίν περιλάμβανε και αρχαιρεσίες κατά τις οποίες εξελέγη η νέα ηγεσία της ΕΟΔ για την επόμενη τριετία. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Mogens Blicher Bjerregard (Δανία), αντιπρόεδρος η Marta Barcenilla (Ισπανία) και μέλη οι Γιάννης Κοτσιφός (Ελλάδα), Anna Del Freo (Ιταλία), Joachim Kreibich (Γερμανία), Marijana Camovic (Μαυροβούνιο), Mustafa Kuleli (Τουρκία), Martine Simonis (Βέλγιο) και Sergiy  Tomilenko (Ουκρανία).

Την ΕΣΚ εκπροσώπησαν στη σύνοδο της ΕΟΔ ο πρόεδρος και ο γ.γ. της οργάνωσης, Γιώργος Φράγκος και Χρίστος Χριστοφίδης, αντιστοίχως.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

2/5/19

Διακήρυξη Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την 3η Μαΐου,
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Ελεύθερα ΜΜΕ πυλώνας δημοκρατίας

Όπου δοκιμάζεται η ελευθερία, όπου τραυματίζεται η δημοκρατία, όπου πλήττεται η ελευθερία έκφρασης, δεινοπαθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και υποφέρουν οι δημοσιογράφοι. Αυτό το αξίωμα δεσπόζει στη σκέψη μας σήμερα, παραμονή της 3ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου σημασιολογεί την αυριανή ημέρα ως ημέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης, εργασιακής εγρήγορσης και συνειδησιακής αφύπνισης για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - όπου ανήκει και η ΕΣΚ - αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες και γενικά στις δημοκρατικές λειτουργίες των κρατών όλου του κόσμου. Είναι ένας ρόλος αδιαμφισβήτητα νευραλγικός και νομοτελειακά καθοριστικός. Αφού, αυταπόδεικτα, τα ΜΜΕ συνιστούν πυλώνα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Από τα πάθη και τα δεινά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων σε κάθε άκρη της γης, μπορούμε να συμπεράνουμε και το επίπεδο της δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Δυστυχώς, σε Ασία, Αφρική, Αμερική και Ευρώπη είναι αρκετά και απτά τα παραδείγματα όπου η ελευθερία του Τύπου δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών της.

Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πρώτα και κύρια, δεν έχουμε παρά να σταθούμε - και στεκόμαστε - αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στα τ/κ ΜΜΕ και στους συμπατριώτες μας Τ/κ δημοσιογράφους, που επίσης αγωνίζονται για δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης, αλλά σε πασιφανώς δυσκολότερες και δυσχερέστερες συνθήκες από εμάς. Οι Τ/κ συνάδελφοί μας μπορούν να διωχθούν - και αρκετοί διώκονται - ανά πάσα στιγμή, κάτω από αδιαφανείς και ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμες διαδικασίες. 

Την ίδια ώρα, φέρνουμε στο νου τις εκατοντάδες Τούρκους δημοσιογράφους που διώκονται και παρεμποδίζονται ποικιλοτρόπως από το στυγνό καθεστώς της χώρας τους. Φέρνουμε στο νου τους Τούρκους δημοσιογράφους που φυλακίζονται, που τυγχάνουν βίαιων συμπεριφορών και θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ίδια τους τη ζωή.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μια αέναη, διαχρονική στόχευση, που θα επιδιώκεται στο διηνεκές από το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, από το σύνολο των ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Η σκέψη μας την αυριανή ημέρα θα είναι με τους όπου γης συναδέλφους που δοκιμάζονται, υπόκεινται σε διώξεις και υποφέρουν.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

19/4/19

Απειλές κατά δημοσιογράφων για το ΓεΣΥ

Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας δέχθηκαν άμεσες ή έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις από κύκλους που αντιτίθενται στο ΓεΣΥ. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι προβάλλουν το ΓεΣΥ και τα οφέλη που απορρέουν για το σύνολο των πολιτών από την υλοποίησή του, δέχθηκαν πιέσεις, και έγιναν υποκείμενα εκφοβισμού από τους ίδιους κύκλους. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έγινε αποδέκτης συναφών καταγγελιών από συναδέλφους, τις οποίες και θα διαβιβάσει, σήμερα κιόλας, στις αστυνομικές αρχές.

Η ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν με κάθε σοβαρότητα τις πιο πάνω καταγγελίες. Καλεί δε και όσους δημοσιογράφους έγιναν αποδέκτες ανάλογων «μηνυμάτων», να το καταγγείλουν αμέσως, είτε απευθείας στις διωκτικές αρχές, είτε μέσω της ΕΣΚ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαμηνύει προς τους παρεκτραπέντες κύκλους ότι οι δημοσιογράφοι ούτε απειλούνται, ούτε εκφοβίζονται, ούτε και εκβιάζονται. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν και άμυνες υπάρχουν και όπλα αντίστασης και αντίδρασης. Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να διαβρωθεί από κανένα οργανωμένο κύκλωμα οικονομικών συμφερόντων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ρητά ότι η ΕΣΚ, ως συντεχνία εργαζομένων, στηρίζει σθεναρά και ολόψυχα το ΓεΣΥ ως μια κοινωνική κατάκτηση, ως ένα κοινωνικό αγαθό προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

17/4/19

Προς τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπο

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για το καθεστώς εργασίας που θα ισχύσει κατά τις προσεχείς ημέρες λόγω των αργιών του Πάσχα. Δεν θα υπάρξουν εκδόσεις την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα, 28 και 29 Απριλίου. Κι αυτό διότι δεν θα εργαστεί κανένας το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο, τη Δευτέρα του Πάσχα θα εργαστεί μια μικρή βάρδια, στα πρότυπα της βάρδιας της Κυριακής, διότι την επομένη, Τρίτη του Πάσχα, θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες, με καθεστώς ειδικής έκδοσης. Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα 30 Απριλίου, εργαζόμαστε με ωράριο Σάββατου, αφού την επομένη είναι πρωτομαγιά που είναι καθολική αργία και την αμέσως επομένη ημέρα 2 Μαΐου δεν κυκλοφορούν καθόλου εφημερίδες.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών  Κύπρου

---------------------------

8/4/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Άρνηση καταβολής ΑΤΑ στο Συγκρότημα «Δίας»

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Ένωση Συντακτών Κύπρου και ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ  καταγγέλλουν δημοσίως ότι η εργοδοτική πλευρά στον δημοσιογραφικό Οργανισμό «Δίας», εδώ και 15 μήνες, αρνείται να εφαρμόσει την τριμερή μεταβατική συμφωνία περί σταδιακής επαναφοράς του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
Η τριμερής συμφωνία της 27ης Ιουλίου 2017 είναι τριετής και αφορά τα έτη 2018-2020, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018. Έκτοτε παρήλθαν 15 μήνες και η εργοδοσία του Συγκροτήματος «Δίας» ουδέν έπραξεν.
Οι συντεχνίες ΕΣΚ και ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ προσέφυγαν στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας την 29η Ιανουαρίου 2018 καταγγέλλοντας εργατική διαφορά για το θέμα της ΑΤΑ. Αφού ακολουθήθηκε όλη η νενομισμένη διαδικασία, στις 12 Απριλίου 2018 η αρμόδια υπηρεσία απεφάνθη ότι η εργοδοσία οφείλει να καταβάλει ΑΤΑ σε όλα τα μέλη του προσωπικού που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, καθώς επίσης και σε όλα τα μέλη του προσωπικού για τα οποία ακολουθείτο η ίδια πρακτική πριν από την αναστολή του θεσμού. Πλην όμως και πάλιν η εργοδοσία του Συγκροτήματος «Δίας» δεν συμμορφώθηκε. Κι αυτό, παρά τα επανειλημμένα και συνεχή διαβήματα των δύο συντεχνιών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2019, τόσο προς τη Μεσολαβητική Υπηρεσία, όσο και προς τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος «Δίας».
Μετά από παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ως πρώτο βήμα αντίδρασης, και ενεργοποιώντας την ευχέρεια που παρέχεται από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, οι συντεχνίες δημοσιοποιούν το όλο πρόβλημα. Παράλληλα, καλούν την εργοδοτική πλευρά του Συγκροτήματος «Δίας», έστω και τώρα, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα. Διαφορετικά, επιφυλάσσουν τα δικαιώματά τους να προβούν σε περαιτέρω αντιδράσεις με τη λήψη συναφών μέτρων.

ΕΣΚ, ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ

---------------------------

8/4/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΣΚ-ΟΕΒ-Cyta

Τελετή απονομής Δημοσιογραφικών βραβείων
για το Επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο

Τα βραβεία του Α' ετήσιου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για το Επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η Cyta θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στις 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Κεντρικών  Γραφείων  της Cyta , στη Δασούπολη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τα βραβεία.
Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι :

  • κ. Γιώργος Φράγκος, Προέδρος ΕΣΚ
  • κ. Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος ΟΕΒ
  • κ. Αντρέας Νεοκλέους,  Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Cyta

Το σκεπτικό της βράβευσης των διακριθέντων δημοσιογράφων θα αναπτύξει   ο Προέδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης , κ. Κώστας Βενιζέλος.


Θα ακολουθήσει δεξίωση.

-----------------------

3/4/19

Ενημερωτική ανοικτή συγκέντρωση για το ΓεΣΥ
και το Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΕΣΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι,


μέλη και μη μέλη του Σχεδίου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΕΣΚ, μέλη και μη μέλη της Οργάνωσης, καλείστε σε ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση για το ΓεΣΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία. Η ενημέρωση θα γίνει από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμμίτση και τον Ανώτερο Λειτουργό Άγγελο Τρόπη.
Η συγκέντρωση έχει ως στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για τα όσα διαλαμβάνει το ΓεΣΥ, καθώς και για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής του. Θα ενημερωθούμε επίσης για τα όσα προνοούνται στις συναφείς συμφωνίες εργοδοτικής και εργατικής πλευράς για τη μεταβατική περίοδο συνύπαρξης του ΓεΣΥ και των συντεχνιακών ταμείων υγείας.
Τέλος, στη συγκέντρωση θα κληθούμε να θέσουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας για το τι δέον γενέσθαι με το Ταμείο Υγείας της ΕΣΚ μετά το 2020.


Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

2/4/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στήριξη στην υποψηφιότητα Sevgul Uludag

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις Ένωση Συντακτών Κύπρου, Basin Sen και Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων είναι πολύ υπερήφανες για το μέλος τους, διερευνητική δημοσιογράφο Sevgul Uludag, η οποία έχει προταθεί στη Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 από την Άννα Αγαθαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των «αγνοουμένων», όπως επίσης και για τη χρήση των δημοσιογραφικών της δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων των κοινοτήτων μας με δημοκρατικούς τρόπους με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η υποψηφιότητα αυτή τιμά επίσης και τις προσπάθειες της και τον ενεργό της αγώνα για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα.
Γεννημένη στη Λευκωσία το 1958, η Sevgul Uludag έχει αφιερώσει τα τελευταία 18 χρόνια της ζωής της στη δημοσιογραφία, δίνοντας έμφαση στο ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων, προσπαθώντας να εντοπίσει τους πιθανούς τόπους ταφής τους, ερευνώντας και γράφοντας τις οδυνηρές και τραγικές ιστορίες τους, κινητοποιώντας τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες για να δείξουν πιθανούς τόπους ταφής και βοηθώντας τους να συμβάλουν εθελοντικά και με ανθρωπιστικό τρόπο σε αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Τα τελευταία 13 χρόνια η Sevgul Uludag έχει δημιουργήσει εθελοντικά μια «Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή» (Hot Line) με τα κινητά της τηλέφωνα για τους αναγνώστες της και από τις δύο κοινότητες. Μέσω αυτών των γραμμών οι αναγνώστες της μπορούν να επικοινωνούν μαζί της ανώνυμα για να δώσουν πληροφορίες. Κάποιες από αυτές δημοσιεύονται στις εφημερίδες Yeniduzen και Πολίτης, στις οποίες δημοσιεύονται τα άρθρα της Sevgul Uludag, ενώ αρκετές άλλες καταθέτει ενώπιον της  Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, σπάζοντας έτσι πολύχρονες ένοχες σιωπές και ανοίγοντας το δρόμο της ανθρωπιστικής συνεργασίας για τις κοινότητες μας. Τόσο η ίδια όσο και οι δύο εφημερίδες έχουν δεχτεί πολλές φορές σοβαρές απειλές.
Η Sevgul Uludag έφερε μαζί τους συγγενείς των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν μια δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου που ονομάζεται «Μαζί Μπορούμε!»
Για την εργασία της και τις άοκνες προσπάθειές της η Sevgul Uludag έχει τιμηθεί με διάφορα διεθνή βραβεία, όπως το «Διεθνές Βραβείο Κουράγιου στη Δημοσιογραφία» το 2008, το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το «Βραβείο Ελευθερίας Τύπου από το RSF» και έχει τιμηθεί για το έργο της από την κοινωνία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.
Θεωρώντας την τιμή που δόθηκε στη δημοσιογράφο Sevgul Uludag ως τιμή και για εμάς, οι τρεις δημοσιογραφικές οργανώσεις στην Κύπρο υποστηρίζουμε  πλήρως την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης, η ΕΣΚ και η Basin Sen θα  ενημερώσουν για το θέμα αυτό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-ΕΟΔ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-ΔΟΔ, στις οποίες είναι και οι δύο συνδεδεμένα μέλη. Επιπλέον, θα υποβάλουν ψήφισμα στην Ετήσια Σύνοδο της ΕΟΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10/5/2019 στο Ταλίν και στο Συνέδριο της ΔΟΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 11-14/6/2019 στην Τύνιδα, ζητώντας την υποστήριξή τους σε αυτή την υποψηφιότητα.

 Ένωση Συντακτών Κύπρου               Basin Sen            Σύνδεσμος Τ/κ Δημοσιογράφων     

------------------------

29/3/2019

Η ΕΣΚ στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ανωνυμοποίηση των αποφάσεων

Οι δυσχέρειες που προκαλούνται στη δημοσιογραφική αξιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων ύστερα από την εφαρμογή της οδηγίας GDPR και τη συναφή ανωνυμοποιήσή τους, ήταν το κύριο αντικείμενο συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι κλιμάκιο της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτο και άλλα μέλη του Σώματος, ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε από πλευράς της Οργάνωσης.

Η δημοσιογραφική αντιπροσωπεία υποστήριξε ενώπιον των αξιωματούχων του Ανωτάτου ότι η φορμαλιστική, τυπολατρική και ισοπεδωτικά απόλυτη εφαρμογή της οδηγίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε τη Δικαιοσύνη υπηρετεί, ούτε το δημόσιο συμφέρον, αλλά ούτε και την επαρκή ενημέρωση του πολίτη διευκολύνει. Η ηγεσία της ΕΣΚ ζήτησε όπως εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας για κάθε περίπτωση χωριστά και όπως επιδεικνύεται υπερβατικό πνεύμα και ελαστικότητα, κυρίως για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν πολιτικά και κοινωνικά εκτεθειμένα δημόσια πρόσωπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ειδικά, τονίστηκε από δημοσιογραφικής πλευράς, το δημόσιο συμφέρον υπερκεράζει και υπερτερεί του όποιου δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Περαιτέρω σημειώθηκε ότι η διαδικασία ανωνυμοποίησης των δικαστικών αποφάσεων καθυστερεί ακόμα παραπάνω τη δημοσιοποίηση και δημοσιογραφική αξιοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρέστησαν στη συνάντηση άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση τα όσα ανέπτυξε η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ και διαβεβαίωσαν ότι θα προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου η όλη εικόνα των πραγμάτων να βελτιωθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και προς εξυπηρέτηση του Τύπου που είναι πυλώνας Δημοκρατίας.

Την αντιπροσωπεία της ΕΣΚ αποτελούσαν, ο Πρόεδρος Γιώργος Φράγκος, ο Γενικός Γραμματέας Χρίστος Χριστοφίδης και το μέλος της Οργάνωσης, δικαστηριακός συντάκτης, Γιώργος Μιχαήλ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

19/3/2019

Ενημέρωση ΕΣΚ για το ΓεΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ύστερα από δικό του αίτημα, έτυχε σήμερα ενδελεχούς ενημέρωσης περί του Γενικού Σχεδίου Υγείας, των όσων διαλαμβάνονται σε αυτό, καθώς και για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής του.
Η ενημέρωση έγινε από αρμόδιους αξιωματούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έφη Καμμίτση και τον Ανώτερο Λειτουργό Άγγελο Τρόπη.

Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη μεταβατική περίοδο της συνύπαρξης  του ΓεΣΥ και των συντεχνιακών ταμείων υγείας, στην προκειμένη περίπτωση του Σχεδίου Υγείας της ΕΣΚ.

Η πιο πάνω ενημέρωση θα επαναληφθεί, πολύ σύντομα, ενώπιον του συνόλου των μελών του Σχεδίου Υγείας της ΕΣΚ, σε συγκέντρωση που θα συγκαλέσει το Δ.Σ. της Οργάνωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------

18/3/2019

Τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη

Συμμετοχή ΕΣΚ σε σεμινάριο της ΕΟΔ στο Βουκουρέστι

Η αντιπαράθεση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μέσων μαζικής επικοινωνίας δεν έχει νόημα, ούτε και εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Αυτό ήταν το κύριο πόρισμα πανευρωπαϊκού σεμιναρίου εργασίας που διοργάνωσε πρόσφατα στο Βουκουρέστι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Στο σεμινάριο, που έφερε τον γενικό τίτλο: «Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων μέσων μαζικής επικοινωνίας διά της τεχνολογίας και του διαλόγου», υπογραμμίστηκε ακόμη ότι σε χώρες με ισχυρά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα επηρεάζεται θετικά όλη η αγορά των ΜΜΕ. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε στο πιο πάνω σεμινάριο το μέλος του Δ.Σ. και ταμίας της Οργάνωσης Γιάννης Σεϊτανίδης.

Στις εργασίες του σεμιναρίου επισημάνθηκε η σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην προαγωγή της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, καθώς και  στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου στην Ευρώπη, με τα δημόσια μέσα να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για το σύνολο της βιομηχανίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Στις εργασίες του σεμιναρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες (BBC Academy). Η κατάρτιση αποτελεί το κλειδί για την προσαρμογή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη ψηφιακή εποχή.

Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στη διαμόρφωση του προγράμματος και του περιεχομένου. Ως καλή πρακτική παρουσιάστηκε το παράδειγμα του νορβηγικού NRK, όπου λειτουργεί υπηρεσία Ηθικής και Προτύπων. Η εν λόγω υπηρεσία δέχεται καταγγελίες για ζητήματα δεοντολογίας, τα οποία και αξιολογεί. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η πολιτική πίεση προς τη δημοσιογραφική ομάδα του NRK.

Ειδική θεματική αφορούσε την επίθεση που δέχονται τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τα παραδείγματα της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Φιλανδίας αναδείχθηκε η ανάγκη αποτελεσματικότερης ενημέρωσης των πολιτικών και της κοινής γνώμης για το ρόλο και τη σημασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Στην Αυστρία το δημόσιο ORF παράγει σειρά εκθέσεων και μελετών προκειμένου να επικοινωνεί το έργο του δικτύου, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας έρευνας (με 23.000 ερωτηματολόγια) μέσω της οποίας το κοινό αξιολόγησε το ORF, αλλά και δήλωσε τι είδους προγράμματα επιθυμεί.

Η επιρροή της πολιτικής εξουσίας επί των δημόσιων μέσων αποτελεί, δυστυχώς,  μια κοινή πρόκληση σε όλη την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα τα εν λόγω μέσα αποτελούν μια Δημόσια Αξία για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και είναι πολύτιμα και σημαντικά.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα ενημερώσει τα μέλη της και την κοινή γνώμη για την κατάληξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Είναι προφανές ότι πολλά και χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν και για τα καθ' ημάς.

Το υπό αναφορά σεμινάριο αποτελεί μέρους του έργου  «Διαχείριση των αλλαγών στα Μέσα» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών  Κύπρου

--------------------------

15/3/2019

Θέμα: Ενημέρωση αναφορικά με τις καταστατικές αλλαγές που υπερψηφίστηκαν κατά την Καταστατική Συνέλευση της 4ης Δεκεμβρίου 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι η Έφορος Συντεχνιών, Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη, αποφάσισε να μην εγγράψει τις καταστατικές αλλαγές που εγκρίναμε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ότι δεν τηρήθηκαν πλήρως κάποια από τα άρθρα του Καταστατικού μας.

Η μη τήρηση αυτών των άρθρων, κατά απόλυτο τρόπο, προέκυψε κυρίως από πρακτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει η ΕΣΚ εδώ και δεκαετίες, προς όφελος όμως, και για διευκόλυνση των ιδίων των μελών της. Πιο συγκεκριμένα, οι πρακτικές αυτές αφορούν τον καθορισμό κατώτατης και ανώτατης συνδρομής, τον καθορισμό μιας συμβολικής συνδρομής για τα συνταξιούχα μέλη μας και το δικαίωμα να θεωρούνται ενεργά και να μετέχουν στις ψηφοφορίες μέλη τα οποία οφείλουν συνδρομές στη συντεχνία τα τελευταία δύο χρόνια. Με βάση το γράμμα του Καταστατικού μας, η συνδρομή των μελών καθορίζεται στο 0,5% των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών τους, χωρίς καθορισμό ανώτατης ή κατώτατης συνδρομής, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη με πλήρως τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά πως οι πρακτικές αυτές, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες και δεν είναι δημιούργημα του εν ενεργεία Δ.Σ., ήταν πρακτικές που στόχευαν μόνο στο όφελος και τη διευκόλυνση των μελών μας και για το λόγο αυτό υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονταν από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.

Η έρευνα της Εφόρου Συντεχνιών προέκυψε ύστερα από καταγγελία 15 μελών κατά των τροποποιήσεων που μαζικά εγκρίναμε, αλλά και από αβάσιμες κατηγορίες για παραβιάσεις του Καταστατικού, όχι αυτές τις οποίες εν τέλει διαπίστωσε η Έφορος μετά την έρευνα της. Η μόνη καταγγελία που ευσταθούσε ήταν αυτή της μη ανάγνωσης του καταλόγου των μελών με δικαίωμα ψήφου στην αρχή της συνέλευσης, πρακτική που και πάλι εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για διευκόλυνση των μελών μας, τα οποία έχουν ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Η Έφορος αναφερόμενη στις τροποποιήσεις που υπερψηφίστηκαν από την καταστατική συνέλευση τόνισε στην επιστολή της ότι «οι Συντεχνίες έχουν το δικαίωμα να συντάσσουν ελεύθερα τα καταστατικά τους, στο πλαίσιο της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι και σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης περί της Συνδικαλιστικής Ελευθερίας και Προστασίας του Συνδικαλιστικού Δικαιώματος Συμβάσεως του 1948, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που έχει κυρωθεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το ΔΣ της ΕΣΚ θα εξετάσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην επόμενη συνεδρία του και θα ενημερώσει τα μέλη της συντεχνίας για τα επόμενα βήματά μας. Θεωρούμε ότι η μαζική προσέλευση στη Γενική & Καταστατική Συνέλευση του περασμένου Δεκέμβρη, όπως και η έγκριση των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμοποίησης των προτάσεών μας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

4/3/2019

Συλλυπητήρια ΕΣΚ για τη Βαρβάρα Λυσσαρίδου

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη για την απώλεια της συζύγου του Βαρβάρας Cornwall Λυσσαρίδου. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θερμά συλλυπάται επί τούτου και την ευρύτερη οικογένεια του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Η Βαρβάρα Λυσσαρίδου διατέλεσε για χρόνια δημοσιογράφος, υπηρετώντας με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ήθος τις αρχές και της αξίες της δημοσιογραφίας. Υπήρξε συντάκτης της αγγλόφωνης κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine στην Κύπρο. Αιωνία της η μνήμη. 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

31/1/2019

Κάλεσμα για συλλογική διαχείριση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το εξής φαινόμενο: συνάδελφοί μας, με χρόνια υπηρεσίας στη δουλειά, προσεγγίζονται από τους εργοδότες τους και βολιδοσκοπούνται για να συναινέσουν σε διαφοροποίηση του εργασιακού τους καθεστώτος, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους για την επιχείρηση που τους εργοδοτεί. Θερμή παράκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, προς όλους τους συναδέλφους μέλη ή μη μέλη της Οργάνωσης, που έτυχαν ανάλογης προσέγγισης, είναι όπως μη προχωρήσουν σε εξατομικευμένη διαβούλευση. Δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν στην όποια υποχώρηση ή να δώσουν την όποια βεβιασμένη και υπό το κράτος πανικού απάντηση. Η θέση αρχής που προτάσσει το Δ.Σ. της ΕΣΚ ως κόκκινη γραμμή είναι ότι κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να αποδεχθεί, σε καμιά των περιπτώσεων, τη μετάταξη του από καθεστώς μόνιμου υπαλλήλου σε καθεστώς συνεργάτη.

Η νομοθεσία περί των εργασιακών σχέσεων είναι με το μέρος μας. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι που έτυχαν αναλόγων κρούσεων όπως επικοινωνήσουν πάραυτα με την ηγεσία της ΕΣΚ για συντονισμό και συλλογική διαχείριση του όλου θέματος. Κανένας δεν θα αφεθεί μόνος και κανένας δεν πρέπει να επιλέξει μοναχικό δρόμο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------------

24/1/2019

Τιμαριθμικό επίδομα 0,76% από 1ην Ιανουαρίου 2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, αλλά και με βάση σχετική εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, υπάρχει αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,51%.

Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018, με βάση την μεταβατική τριμερή συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017, για περίοδο τριών ετών, για ετήσια καταβολή Α.Τ.Α. στο 50%, οι μισθοί από την 1 Ιανουαρίου 2019 θα έχουν αύξηση στο τιμαριθμικό επίδομα κατά 0,76%.

Υπενθυμίζεται ότι για την αντίστοιχη περσινή περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 υπήρξε αύξηση στο τιμάριθμο κατά 0,28%.

Έτσι η συνολική αύξηση τιμαρίθμου και των δύο ετών θα ανέλθει στο 1.04%.

Όσοι και όποιοι συνάδελφοι διαπιστώσουν ότι, με το τέλος του μήνα, δεν επήλθε η επιβαλλόμενη διαφοροποίηση στο μισθολόγιό τους, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσουν πάραυτα με την Ένωση Συντακτών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------------

10/1/2019

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή ΕΣΚ και τελετή εγκαινίων

Στην πλήρως ανακαινισμένη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοσιογραφικής Εστίας πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Η γιορτή φέτος συνδυάστηκε με την τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων, που έγινε με την ευγενή χορηγία της ΟΠΑΠ Κύπρου. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης.

Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές και εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου και του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου. Παρέστησαν επίσης ευρείες αντιπροσωπείες εκ μέρους του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin Sen. Και βεβαίως δεκάδες δημοσιογράφοι, μέλη και στελέχη της ΕΣΚ.

Σύντομους χαιρετισμούς πριν από την κοπή της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς αγώνες που αναμένουν τους δημοσιογράφους εντός του 2019. Ο ΥΠΕΣ εξήρε το ρόλο της ΕΣΚ στο κυπριακό γίγνεσθαι, ενώ ο αξιωματούχος της ΟΠΑΠ εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω στήριξη της οργάνωσης των δημοσιογράφων.

Το καλλιτεχνικό μέρος της όλης εκδήλωσης κάλυψε, με ευχάριστες και ποιοτικές μουσικές ανάσες, το μουσικό σχήμα των Πάρη Παράσχου και Δημήτρη Μεσημέρη.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------------


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου