Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

22/12/20

Καλύτερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις δικαστικές αίθουσες

Καλύτερες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις δικαστικές αίθουσες εν μέσω κορωνοϊού, δημιουργεί σχετικό διάβημα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου προς το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου κα. Περσεφόνη Παναγή, στην οποία σημειωνόταν ότι οι πολύ αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά την είσοδο στις δικαστικές αίθουσες στην ουσία εκμηδενίζουν τη δημοσιογραφική παρουσία, αφού δεν επιτρέπεται παρουσία πέραν των έξι ατόμων. Ως εκ τούτου, υπογραμμιζόταν, το δικαστηριακό ρεπορτάζ, που στις πλείστες των περιπτώσεων έχει προεκτάσεις που το καθιστούν και κοινωνικό ρεπορτάζ, έχει συρρικνωθεί καθοριστικά. Πολλές υποθέσεις που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων θα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, τόνιζε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

Με την παρέλευση λίγων μόνον ημερών ελήφθη επισήμως απάντηση με την οποία η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από πλευράς ΕΣΚ, γινόταν αποδεκτή. Στη σχετική απαντητική επιστολή, που υπογράφει η Αρχιπρωτοκολλητής Ειρήνη Χριστοδούλου, σημειώνεται ότι «όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες και τα εν ισχύ πρωτόκολλα για την παρεμπόδιση της διασποράς του κορωνοϊού, βεβαίως και μπορούν να παρίστανται δημοσιογράφοι στις δικαστικές αίθουσες».

Το ΔΣ της ΕΣΚ ευχαριστεί τόσο την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και την Αρχιπρωτοκολλητή για την άμεση ανταπόκρισή τους στο διάβημα της οργάνωσης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------------

18/12/20

Ματαίωση πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, συμμορφούμενο και με τα σχετικά διατάγματα της κυβέρνησης, αποφάσισε τη μη πραγματοποίηση των καθιερωμένων πρωτοχρονιάτικων γιορτών της Οργάνωσης, τη δεξίωση για την κοπή της βασιλόπιτας καθώς και την παιδική γιορτή.

Ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων της ΕΣΚ το Δ.Σ.  προσανατολίζεται να διοργανώσει συνεστίαση όλων των μελών και των οικογενειών τους, εντός της προσεχούς πασχαλινής περιόδου, στο Δημοσιογραφικό Χωριό.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

16/12/20

Δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη στα μέλη της ΕΣΚ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η 61η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου η οποία και την έκθεση δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης για το 2020. Ανάμεσα στις αποφάσεις που ξεχωρίζουν, είναι η παροχή δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης έναντι ατυχήματος σε όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, το κόστος της οποίας θα απορροφήσει εξολοκλήρου η οργάνωση.

Συγκεκριμένα, από τα χρηματικά αποθέματα που δημιουργούνται στο Ταμείο Ευημερίας της ΕΣΚ, το Δ.Σ. αποφάσισε να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη έναντι ατυχήματος για όλα τα τακτοποιημένα μέλη της συντεχνίας. Το ετήσιο κόστος ανά ασφαλιζόμενο είναι €16,30 και προσφέρει κάλυψη €20.000 για θάνατο ή ολική ανικανότητα από ατύχημα. Καλύπτει επίσης τα πρώτα €1.000 για ιατρικά έξοδα από ατύχημα. Παράλληλα, μελετάται η εκπόνηση συμπληρωματικού προς το ΓεΣΥ Σχεδίου Υγείας, η ακριβής διάσταση και το περιεχόμενο του οποίου θα διαπιστωθεί μέσω λεπτομερούς ερωτηματολογίου, το οποίο θα κληθούν τα μέλη να απαντήσουν.

Η συζήτηση των μελών, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης,  επικεντρώθηκε στα προβλήματα που επισώρευσε η πανδημία του κορωνοϊού στο δημοσιογραφικό κλάδο, τόσο εργασιακά, όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας των δημοσιογράφων.

Η συνέλευση διαπίστωσε επίσης ότι πέραν του αριθμού πλεοναζόντων συναδέλφων, ιδιαίτερα δυσχερείς καθίστανται οι συνθήκες και για τη μάζα των δημοσιογράφων, που διατηρούν τη θέση εργασίας τους. Οι μονομερείς ενέργειες της εργοδοτικής πλευράς σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές και ποικίλλουν αναλόγως της κάθε χωριστής περίπτωσης. Αλλού συνεχίζεται η περικοπή μισθών, αλλού η περικοπή επιδομάτων βάρδιας και αλλού η αμοιβή για αργίες και Κυριακές αντικαταστάθηκε με παραχώρηση ρεπό. Εντός Ιανουαρίου αποφασίστηκε όπως συγκληθούν εκ νέου τοπικές συνελεύσεις της ΕΣΚ, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια η νέα κατάσταση πραγμάτων, να εξαχθούν συμπεράσματα και να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις προς αντιμετώπιση των νέων ακόμη πιο δυσχερών δεδομένων.

Η συνέλευση ενέκρινε επίσης την οικονομική έκθεση της οργάνωσης για το 2019.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

11/12/20

Καταδικαστέα τα επεισόδια έξω από το συγκρότημα «Δίας»

Η δημοσιογραφία, ως βασικός πυλώνας δημοκρατικής έκφρασης, πρέπει να ασκείται ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα, χωρίς προπηλακισμούς, ύβρεις, εκφοβισμούς και τραμπουκισμούς. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Δίας» είναι κατάπτυστα και καταδικαστέα. Προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας και συνιστούν ύβρη για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει έντονα τα έκτροπα αυτά και καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε αυτά να μην επαναληφθούν. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του προς όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους του συγκροτήματος «Δίας» καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού. Η ελευθεροτυπία ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε και λοιδωρείται.

Η οχλαγωγία που σημειώθηκε χθες έξω από το συγκρότημα «Δίας» συνιστά εκχυδαϊσμό της όποιας διαμαρτυρίας για οτιδήποτε. Η άλλη άποψη, η όποια άλλη άποψη, δεν υπηρετείται με πέτρες, ύβρεις και γιουχαϊσματα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

10/12/20

Λευκή Χάρτα για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών δημοσιογράφων με 600.000 μέλη σε 150 χώρες, μέλος της οποίας είναι και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, σηματοδοτεί τη φετινή Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που τιμάται σήμερα 10 Δεκεμβρίου, με την δημοσίευση της «Λευκής Χάρτας για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία». Το πολυσέλιδο αυτό έγγραφο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοσιογραφία παγκόσμια και περιλαμβάνει μελέτες σχετικά με την ελευθερία έκφρασης, τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, την ισότητα των φύλων στο χώρο της δημοσιογραφίας, καθώς και μελέτες για την κρίση στον Τύπο και την επίδραση που είχε η πανδημία του COVID-19-19 στον δημοσιογραφικό κλάδο.
Στη «Λευκή Χάρτα για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία» δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των δολοφονιών δημοσιογράφων και στην ατιμωρησία των ενόχων. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, που αποτελείται από 62 σελίδες, 2658 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από το 1990, 42 από αυτούς το 2020. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο δολοφονημένους δημοσιογράφους κάθε εβδομάδα!
Παράλληλα, 235 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών, η Ευρώπη είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων στη φυλακή. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων περιλαμβάνουν την Τουρκία (67), την Αίγυπτο (21), την Κίνα (23), την Ερυθραία (16), τη Σαουδική Αραβία (14), τη Λευκορωσία (11), την Υεμένη και την Καμπότζη (9), το Καμερούν (6), το Μαρόκο και το Μιανμάρ (5). Η φυλάκιση των δημοσιογράφων αποτελεί συχνά μια μορφή αντιποίνων στο πρόσωπο τους και προσπάθεια καταστολής τους, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.
Πάνω από 50% των δολοφονιών δημοσιογράφων διαπράχθηκαν στις δέκα πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογραφική εργασία σύμφωνα με τα στατιστικά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Οι χώρες αυτές είναι χώρες που είτε υπέστησαν πόλεμο, είτε ταλανίζονται από έγκλημα και διαφθορά, καθώς και από καταστροφική κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Το Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή των χωρών αυτών με 338 σκοτωμένους δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν το Μεξικό (175 δημοσιογράφοι), οι Φιλιππίνες (159 δημοσιογράφοι), το Πακιστάν (138 δημοσιογράφοι), η Ινδία (116 δημοσιογράφοι), η Ρωσική Ομοσπονδία (110 δημοσιογράφοι), η Αλγερία (106 δημοσιογράφοι), η Συρία (96 δημοσιογράφοι), η Σομαλία (93 δημοσιογράφοι) και το Αφγανιστάν (93 δημοσιογράφοι).
Για το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων παγκοσμίως, υπήρξε ελάχιστη ή καθόλου δίωξη των ενόχων. Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων οι δολοφόνοι δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η δολοφονία έχει γίνει ο ευκολότερος και ο φθηνότερος τρόπος σίγασης «ενοχλητικών» για κάποιους δημοσιογράφων. Περιστασιακά, κάποιοι από τους ενόχους εντοπίζονται και κινείται δικαστική διαδικασία εναντίον τους, δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις απαλλάσσονται των κατηγοριών.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη  «Λευκή Χάρτα για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία»:
https://www.ifj.org/fileadmin/user_upload/IFJ_White_Book_compressed.pdf

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

--------------------------

8/12/20

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, στις 10 π.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία. Με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού της Οργάνωσης, αν στις 10 πμ δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα και, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, θα προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της στις 10.30 π.μ.

Η ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνει:

  1. Παρουσίαση της έκθεσης δράσης του Δ.Σ. για το 2020.
  2. Οικονομική Έκθεση για το 201

Κατά τη Συνέλευση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αυτά επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για καλύτερη οργάνωση, παρακαλούμε όσα μέλη θα παραστούν στη Συνέλευση να το δηλώσουν στη Γραμματεία της Οργάνωσης, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2020. Εάν ο αριθμός των μελών που δηλώσουν ότι θα παραστούν στη Συνέλευση ξεπεράσει τα 75 άτομα (ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στην αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας), τότε η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και ώρα διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής zoom, κατόπιν έγκρισης της Εφόρου Συντεχνιών και με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2020.

Συνάδελφοι,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, συνδικαλιστικά, οργανωτικά, οικονομικά και άλλα, είναι πολλά, δυσβάσταχτα και δισεπίλυτα. Η πανδημία του κορωνοϊού τα έχει καταστήσει ακόμη πιο επαχθή για το σύνολο των δημοσιογράφων του τόπου. Ως εκ τούτου η παρουσία στη Συνέλευση όσο το δυνατό περισσότερων μελών κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Η δύναμη μιας οργάνωσης είναι τα μέλη της. Στηρίξετε το συνδικαλιστικό μας όργανο για να μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να σας ανταποδώσει τη στήριξη με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις διεκδικήσεις, τις απαιτήσεις και τα αιτήματά σας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------

25/11/20

Καταδικαστέο φραστικό επεισόδιο

Μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής Ιεράς Συνόδου, κατά τις δηλώσεις των συνοδικών ενώπιον των δημοσιογράφων, σημειώθηκε ένα θλιβερό και καταδικαστέο φραστικό επεισόδιο, που παραβιάζει βάναυσα τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος, απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο είπε τη λέξη «σκασμός», ενώ τον προσφώνησε και με δύο κοσμητικά επίθετα τα οποία δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε. Όσο φορτικές, πιεστικές και επίμονες κι αν ήταν οι ερωτήσεις του συναδέλφου Βικέτου, η συμπεριφορά του Μητροπολίτη Νικηφόρου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα και απαράδεκτη. Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος οφείλει να βρει το θάρρος και το σθένος να απολογηθεί, τόσο στο δημοσιογράφο που προσέβαλε, όσο και στην κοινή γνώμη που έθιξε με τη στάση του. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η απολογία στην οποία προέβη, μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, δεν περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο που προσέβαλε.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

24/11/20

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαλακάκος

Υστέρα από ολιγόμηνη πάλη με ανίατη ασθένεια, σήμερα το πρωί, έχασε τη μάχη για τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαλακάκος, σε ηλικία 60 ετών. Ο αποθανών διακρινόταν για την εργατικότητα, την κοινωνικότητα και το πράο του χαρακτήρα του. Ήταν ανοιχτόκαρδος, γλυκομίλητος και πολυεπίπεδα δραστήριος. Ο μεταστάς διατέλεσε στέλεχος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με πλούσια δράση. Εντάχθηκε στην Οργάνωση τον Οκτώβριο του 1994 και έφερε αύξοντα αριθμό μητρώου το 323. Διατέλεσε πρόεδρος του κλιμακίου της ΕΣΚ στη Λεμεσό όπου δραστηριοποιόταν επαγγελματικά, ενώ το ενδιαφέρον του για την οργάνωση υπήρξε αδιάπτωτο.

Ο αείμνηστος Δημήτρης Μιχαλακάκος καταγόταν από τη Σπάρτη, ενώ σπούδασε δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, νυν Αγίας Πετρούπολης. Ήταν νυμφευμένος με την Έλενα Χαρίτου από τη Λεμεσό, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα το 1993. Διατέλεσε για χρόνια αρχισυντάκτης στο ραδιοφώνου του Capital στη Λεμεσό, ενώ είχε καθημερινή πρωινή εκπομπή. Στη συνέχεια ανέλαβε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του Capital. Συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες “Ο Φιλελεύθερος” και “Το Βήμα”, ενώ ήταν για χρόνια ανταποκριτής του ραδιοφώνου “¶στρα”. Την τελευταία περίοδο εργαζόταν ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης».

Η κηδεία του μεταστάντος δημοσιογράφου θα τελεστεί εντός των προσεχών ημερών, μόλις καταστεί δυνατή η άφιξη στην Κύπρο από την Ελλάδα στενών συγγενικών του προσώπων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει τη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του συνάδελφου Δ. Μιχαλακάκου και συλλυπείται θερμά τη σύζυγο και τα τέκνα του, όλους τους οικείους, φίλους και συγγενείς του.  

Διοικητικό Συμβούλιο
 Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

20/11/20

Ο COVID-19  αύξησε την ανισότητα των φύλων και στη δημοσιογραφία

Όπως κατέδειξε έρευνα του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων -που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών δημοσιογράφων από 52 χώρες του κόσμου περιλαμβανομένης και της Κύπρου- η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε περαιτέρω την ανισότητα των φύλων στο δημοσιογραφικό κλάδο. Η ενδιάμεση συνεδρία της Ολομέλειας - ανάμεσα σε δύο Τακτικά Συνέδρια 20019-2022 - του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 26 Οκτωβρίου.  Στο πιο πάνω σώμα μετέχει ως εκλεγμένο μέλος και ο Χρίστος Χριστοφίδης, πρώην ΓΓ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Στη συνεδρία του Συμβουλίου Φύλου της ΔΟΔ, ανάμεσα σε άλλα, εξετάστηκαν και τα πορίσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Αυτή διεξήχθη μεταξύ 19 και 30 Ιουνίου 2020 με τη συμμετοχή 538 γυναικών δημοσιογράφων από 52 χώρες, περιλαμβανομένων και αρκετών Κυπρίων συναδέλφισσων. Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες πιστεύουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων αυξήθηκαν λόγω του COVID-19 και ότι η πανδημία συνέτεινε σε: α) καταστροφικές συνέπειες στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής (62%) β) αντίκτυπο στις εργασιακές ευθύνες (46%) και στους μισθούς (27%) γ) υπερβολικό επίπεδο αύξησης του στρες δ) ψυχολογική επίδραση κατά την κάλυψη θεμάτων COVID-19 ε) φόβο για απώλεια θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, α) περισσότερες από τους μισές συμμετέχουσες δήλωσαν ότι η υγεία τους είχε επηρεαστεί (σχεδόν 75% σε προβλήματα ύπνου) β) μόνο 4 στις 10 γυναίκες δημοσιογράφοι έλαβαν προστατευτικό εξοπλισμό από τους εργοδότες τους γ) το 60% εργάστηκε με κάποια μορφή τηλεργασίας ενώ το 1/3 εργάστηκε κυρίως από το σπίτι και το 1/3 κυρίως στο γραφείο. Παρατηρήθηκαν επίσης: α) εργασία σε απομόνωση, οικογενειακή φροντίδα και κατ’ οίκον εκπαίδευση, εντάσεις στο σπίτι και β) αυξημένος φόρτος εργασίας, συνηθισμένες αυστηρές προθεσμίες, πολλές ώρες εργασίας, εκφοβισμός από εργοδότες.
Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που κατέδειξε η έρευνα, είναι ότι περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες υποστήριξαν ότι οι συντεχνίες τους δεν μπορέσαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την ανισότητα των φύλων σε συνθήκες COVID-19.

Το Συμβούλιο Φύλου της ΔΟΔ, σε σχετική διακήρυξή του, καλεί τα συνδικάτα μέλη Ομοσπονδίας να προωθήσουν πρότυπα στις χώρες τους για να ρυθμίσουν όλα όσα σχετίζονται με την τηλεργασία και να διευκολύνουν την εισαγωγή της σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καλεί επίσης την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, για να διασφαλίσει ότι η ισότητα των φύλων παραμένει προτεραιότητα και δεν υποβιβάζεται λόγω του COVID-19.

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

12/11/20

Κανένα κώλυμα για επιτέλεση της δημοσιογραφικής αποστολής

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε δημοσιογραφική αποστολή, φέροντας μαζί τους σχετική γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, εξαιρούνται των πρόσθετων έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό διασαφηνίστηκε ρητά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο.

Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι που έχουν να καλύψουν ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει στη Λεμεσό ή την Πάφο δικαιούνται να το πράξουν, από όποια περιοχή και αν μεταβούν στις προαναφερθείσες πόλεις. Προκειμένου για δημοσιογραφικές αποστολές δεν υφίστανται ούτε απαγορευμένες περιοχές, ούτε απαγορευτικές ώρες. Συνεπώς, και οι δημοσιογράφοι που διαμένουν σε Λεμεσό και Πάφο δικαιούνται να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις και περιοχές, εάν η εργασία τους είναι εκεί. Ακόμη, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν να καλύψουν αθλητικά γεγονότα και αγώνες στις δύο πόλεις δικαιούνται απρόσκοπτα να το πράττουν. Όποτε και εφόσον προκύπτει το οποιοδήποτε εξειδικευμένο ζήτημα, οι επηρεαζόμενοι δημοσιογράφοι καλούνται να επικοινωνούν με την ΕΣΚ προς άμεση επίλυσή του σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ευχαρίστησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τη στήριξη και κατανόηση που επιδεικνύει η Κυβέρνηση γύρω από το όλο ζήτημα, που συνιστά ύψιστο κεφάλαιο για την πλήρη ενημέρωση του πολίτη, η οποία με τη σειρά της αποτελεί καίριο πυλώνα δημοκρατίας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

6/11/20

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΣΚ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ EFJ
Η δημοσιογραφία πλήττεται πανευρωπαϊκά

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), στην οποία ανήκει και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, πραγματοποιήθηκε φέτος, για προφανείς λόγους, διαδικτυακά. Στη Σύνοδο, που ήταν μονοήμερη και διεξήχθη την 3η Νοεμβρίου 2020, έλαβαν μέρος 56 δημοσιογραφικές ενώσεις από 40 διαφορετικές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η βαριά σκιά της πανδημίας του Covid 19 τέθηκε στο επίκεντρο του φόρουμ. Η εργασιακή και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία έπληξε καίρια το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της EFJ, μόνο στον τομέα των δημοσιογράφων ελεύθερων επαγγελματιών (Freelancers) πανευρωπαϊκά προκλήθηκε ανεργία της τάξης του 40%. Ενώ οι συνολικές αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στα εργασιακά ζητήματα, η σωματική ασφάλεια των δημοσιογράφων σε ώρα εργασίας, οι τρόποι στήριξης των λειτουργών του Τύπου και των ΜΜΕ, υπήρξαν αντικείμενα εκτενούς συζήτησης και περιλήφθηκαν σε σχετικά ψηφίσματα που ενέκρινε η Σύνοδος. Χωριστό θέμα αποτέλεσε η διατήρηση και υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου με ιδιαίτερες νύξεις μέσα από σχετικά ντοκουμέντα για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει Λευκορωσία και Τουρκία με άσκηση βίας, διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο της EFJ από την ΓΓ της ΕΣΚ, Ραλλή Παπαγεωργίου και τον ΓΓ της τ/κ συντεχνίας εργατών Τύπου Basin Sen, Cagdas Oguc. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλοστή φορά ΕΣΚ και Basin Sen είχαν κοινή στάση και ψήφο σε όλες τις διαδικασίες έγκρισης ετήσιων και θεματικών εκθέσεων, δράσεων της EFJ, ψηφισμάτων και ανακοινωθέντων της Συνόδου.

O Πρόεδρος της EFJ, Mogens Blicher, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλό τίμημα εξασκώντας το επάγγελμά τους. Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε ότι τόσο εργασιακά, όσο και σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου, οι επιπτώσεις ήταν δραματικές. Σημείωσε δε ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν χάσει την ζωή 29 δημοσιογράφοι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο Πρόεδρος της EFJ ενημέρωσε ακόμη ότι η Ομοσπονδία πραγματοποίησε δυο συναντήσεις με τους Επιτρόπους της ΕΕ, Vera Jourova και Thierry Bret, από κοινού με οργανώσεις εργοδοτών, με στόχο την ένταξη των επιχειρήσεων ΜΜΕ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (European Economic Recovery Plan).

Το ψήφισμα-καταπέλτης για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα η Σύνοδος της EFJ παρουσιάστηκε με εισαγωγικές  τοποθετήσεις ηγετών τουρκικών δημοσιογραφικών ενώσεων, που παρουσίασαν την όλη κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα με τα πιο μελανά χρώματα. Ο πρόεδρος της DISK κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει αποτύχει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την πολιτική των συλλήψεων, κατηγοριών και φυλακίσεων εκατοντάδων δημοσιογράφων, που απλώς ασκούν κριτική στο καθεστώς του. O πρόεδρος της TGS ανέφερε ότι φέτος μέχρι τώρα, 100 δημοσιογράφοι έχουν μπει στη φυλακή ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο δικαστήριο, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να αυτοεξορίζονται για να γλιτώσουν από τις διώξεις.

Στο ψήφισμα η EFJ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι παρά τις έντονες εκστρατείες που έχουν αναληφθεί πανευρωπαϊκά από χιλιάδες ακτιβιστές, πολιτικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η Τουρκία παραμένει μια από τις χώρες με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Σε άλλο ψήφισμα της η Σύνοδος της EFJ καταδικάζει την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ εκδοτών και πολυεθνικών πλατφορμών, απαιτεί συμμετοχή στην όλη συζήτηση και των δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ζητά επίσης την έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με παρατηρητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δημοσιογράφοι, τονίζεται, ως οι μοναδικοί κάτοχοι των συγγραφικών δικαιωμάτων των έργων τους, πρέπει να αμείβονται έως και το 50% των δικαιωμάτων που πληρώνονται από τις πλατφόρμες.

Σε άλλο ψήφισμα της η Γ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων χαιρετίζει την επείγουσα πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και τους Υπουργούς Απασχόλησης της ΕΕ για παράταση και επέκταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της απασχόλησης σε ολόκληρη την ΕΕ. «Η επισφαλής θέση των ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία σε μια χρονική στιγμή που απαιτείται δημοσιογραφία με ήθος για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», υπογραμμίζεται.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση προτρέπει τα μέλη της EFJ να καλέσουν τις κυβερνήσεις τους να υιοθετήσουν ισχυρές δηλώσεις που να καταδικάζουν τη δίωξη δημοσιογράφων, τη σωματική βία και την καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στη Λευκορωσία.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

2/11/20

ΕΣΚ: Τερματίστε τη ατιμωρησία για εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων

Σήμερα, 2 Νοεμβρίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων. Με αυτή την αφορμή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) – στην οποία ανήκει και η Ένωση Συντακτών Κύπρου - ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία εναντίον εκείνων που διατάζουν τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοσιογράφων και παραμένουν ατιμώρητοι. Η ΔΟΔ (IFJ), και μαζί της εκατοντάδες εθνικές οργανώσεις δημοσιογράφων, απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις όπως λάβουν επείγοντα και αυστηρά μέτρα για να τερματίσουν την ατιμωρησία και να προστατεύσουν την ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΔ, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δολοφονηθεί 998 δημοσιογράφοι. Οι δολοφονίες δημοσιογράφων προσλαμβάνουν διαστάσεις και αποτελούν περίτρανη απόδειξη για τις τεράστιες προσπάθειες ισχυρών και σκοτεινών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, να κρύψουν την αλήθεια και να τρομοκρατήσουν εκείνους που τολμούν να την αποκαλύπτουν.

Αυτές οι δολοφονίες δεν αφαιρούν μόνο τη ζωή των δημοσιογράφων  -που είναι από μόνο του εγκληματικό και απεχθές- υπονομεύουν και το θεμελιώδες δικαίωμα ενημέρωσης και γνώσης της αλήθειας. Στην ουσία, οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι χιλιάδες ιστορίες που παραμείνουν ανείπωτες και όταν συμβαίνει αυτό, η ελευθερία έκφρασης τραυματίζεται βαριά και η δημοκρατία λαβώνεται ανεπανόρθωτα.

Επιπλέον, μόνο ένα στα δέκα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων εξιχνιάζεται. Οι δολοφόνοι και οι εγκέφαλοι πίσω από αυτούς, κυκλοφορούν ελεύθεροι και διατηρούν τις ισχυρές τους θέσεις. Βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις  ισχύος.

Η ΔΟΔ υπενθυμίζει επίσης τον τεράστιο αριθμό σωματικών και λεκτικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που παραμένουν ατιμώρητες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και του κύματος εκφοβισμού και κακοποίησης που αντιμετώπισαν δημοσιογράφοι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αναγκάζοντας τους να σιωπήσουν.

Φέτος ειδικά, η ΔΟΔ, στα πλαίσια της εκστρατείας για  την Παγκόσμια Ημέρα για Τερματισμό της Ατιμωρησίας όσον αφορά Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, δίνει έμφαση σε πέντε χώρες όπου το επίπεδο ατιμωρησίας παραμένει σημαντικά υψηλό και απειλεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Υεμένη, Ρωσία, Μεξικό, Σομαλία και Ινδία.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία της ΔΟΔ και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές  ανά την υφήλιο να αναλάβουν αμέσως δράση και να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί πάραυτα η ατιμωρησία και να προστατευτεί, καίρια και ουσιαστικά, η ελευθερία του Τύπου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

14/10/20

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Η φράση, «Μην μου αναφέρετε για Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας», ήταν μια άτυχη, άκομψη, άβολη και δυσάρεστη στιγμή του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη, που προφανώς έγινε υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης, αλλά δεν περιποιεί τιμή σε κανένα, ούτε στο θεσμό που ο ίδιος ο ΠτΔ εκπροσωπεί, ούτε στην δημοσιογραφική κοινότητα της πατρίδας μας, την τέταρτη εξουσία όπως αρέσκονται να μας χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί.

Δεν ήταν αστειϊσμός, παρόλο που ούτε τέτοιος μπορεί να γίνει αποδεκτός. Και δεν αποτελεί δικαιολογία το ενδεχόμενο ο ΠτΔ να μην γνώριζε ότι τη δεδομένη στιγμή έγραφαν οι κάμερες.

Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι ο ΠτΔ, με την πρώτη ευκαιρία θα θελήσει να ανασκευάσει την κακή εντύπωση που δημιουργήθηκε και να επανορθώσει.

Συχνά-πυκνά οι δημοσιογράφοι χρηματίζουμε ως σάκος του μποξ και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Όπως δυσάρεστο είναι, με την πάσα ευκολία, να πυροβολείται ο αγγελιαφόρος. Η ουσία όμως έγκειται στο να απαντηθεί, πειστικά και τεκμηριωμένα, η όποια αγγελία και η όποια καταγγελία.

-----------------------

12/10/20

€1100 οι εισφορές εις μνήμην Αλέκας Γράβαρη-Πρέκα

Στο συνολικό ποσό των €1100 ανήλθαν οι εισφορές εις μνήμην της Αλέκας Γράβαρη Πρέκα και υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Οι εισφορές προήλθαν από συνολικά 63 εισφορείς και έγιναν, ύστερα από έκκληση της οικογένειας της εκλιπούσας δημοσιογράφου κατά την τέλεση της κηδείας της. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος δυσπραγούντων και ανέργων δημοσιογράφων.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει γι’ ακόμη μια φορά, τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια της εκλιπούσας δημοσιογράφου και διαβεβαιώνει ότι πάντα θα συντροφεύει μνήμη αγαθή, μέσα σε όλη τη δημοσιογραφική οικογένεια, το άκουσμα του ονόματος της Αλέκας Γράβαρη Πρέκα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

2/10/20

Η κυπριακή εμπειρία χρήσιμη σε Μολδαβία - Υπερδνειστερία

Εμπειρίες και διδάγματα από τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, επιχειρούν να αντλήσουν οι δημοσιογράφοι της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας. Σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ την περασμένη βδομάδα, Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι μοιράστηκαν τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Κυπριακός Διάλογος», με τους συναδέλφους τους από τη Μολδαβία και την αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν τον Απρίλιο του 2017 η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων και η Τ/κ Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen και το οποίο έκτοτε υλοποιείται με συνέπεια και προσήλωση. Οι δημοσιογράφοι της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ανταλλαγών Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων από τη μια κοινότητα στην άλλη, το οποίο και υλοποιήθηκε επιτυχώς δύο φορές.

Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησαν στην πιο πάνω τηλεδιάσκεψη το μέλος του Δ.Σ. Λουκιανός Λυρίτσας και ο τέως ΓΓ της οργάνωσης και εκ των συντονιστών του προγράμματος «Κυπριακός Διάλογος» Χρίστος Χριστοφίδης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

29/9/20

Απεβίωσε η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα

Απεβίωσε αιφνιδίως σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 76 χρονών η γνωστή και καταξιωμένη δημοσιογράφος της παλιάς φρουράς, Αλέκα Γράβαρη Πρέκα. Το γεγονός θλίβει πολύ τη δημοσιογραφική οικογένεια, καθώς η αποβιώσασα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης - όχι μόνο στους δημοσιογραφικούς κύκλους - για το πράο του χαρακτήρα της, την καταδεκτικότητά της, τα πολυποίκιλα ενδιαφέροντά της και την πλούσια δράση της σε πάρα πολλούς τομείς.

Η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα από τα πιο παλιά μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, υπήρξε για πολλές δεκαετίες υπερδραστήριο στέλεχος της οργάνωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη γραμματέα στην Επιτροπή του Κλάδου Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ. Η δε παρουσία της στη Δημοσιογραφική Εστία ήταν αδιάλειπτη, με τελευταία την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα εργασιακά προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου, κατά την οποία κρατούσε και σχετικό πλακάτ μαζί με άλλους νεότερους συναδέλφους.

Η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα, ως βετεράνος δημοσιογράφος πια, αρθρογραφούσε πολύ συχνά σε όλες τις εφημερίδες του τόπου. Προσφιλής θεματολογία της υπήρξαν τα κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα, ο εθελοντισμός-ανθρωπισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία. Το προτελευταίο της άρθρο δημοσιεύτηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και αφορούσε τα προβλήματα της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα ήταν η πρώτη γυναίκα λειτουργός στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο ΡΙΚ σχεδόν για 30 χρόνια ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Η εκπομπή της «Εμείς και ο κόσμος μας» είχε ευρεία αποδοχή στο κοινό, ενώ υπήρξε ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα του κρατικού ραδιοφώνου.

Πάντα θα θυμόμαστε το χαμόγελο, την καλή κουβέντα, το έντονο ενδιαφέρον και τη θαλπωρή με την οποία περιέβαλλε όλους η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα τελεστεί η κηδεία της εκλιπούσας δημοσιογράφου δεν έχει ακόμα οριστεί.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------

24/9/20

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ειδικά για φέτος ο Σύνδεσμος Εκδοτών αποφάσισε να κάμει χρήση του δικαιώματος που του παρέχεται από τη συλλογική μας σύμβαση για ειδική έκδοση των εφημερίδων στις 2 Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι φέτος η επέτειος της Ανεξαρτησίας συμπίπτει με τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως θα θυμάστε, εδώ και αρκετά  χρόνια – συγκεκριμένα από το 2012- οι εκδότες αποποιούνται τη συγκεκριμένη έκδοση, θεωρώντας την ασύμφορη.
Ειδικά φέτος, την 1η Οκτωβρίου θα εργαστεί βάρδια για την έκδοση της επομένης στο πρότυπο της βάρδιας της Κυριακής. Δηλαδή, το προσωπικό που θα εργαστεί θα είναι, αριθμητικά, εκείνο που απασχολείται συνήθως κατά τις Κυριακές. Ομοίως και οι αμοιβές αυτών που θα εργαστούν θα είναι όμοιες με ό,τι ισχύει με τις βάρδιες της Κυριακής.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

22/9/20

 

Πορτρέτο Κύρου Σταυρινίδη δωρεά στην ΕΣΚ

Πίνακα στον οποίο απεικονίζεται ένας από τους πρωτοπόρους στυλοβάτες της κυπριακής δημοσιογραφίας, ο εκδότης και διακεκριμένος αρθρογράφος Κύρος Σταυρινίδης, δώρισε στην Ένωση Συντακτών Κύπρου ο κ. Λούης Περεντός, διαχειριστής της διαθήκης της Μάρως Θεοδοσιάδου, στην οποία ανήκε ο πίνακας. Το πορτρέτο φιλοτέχνησε ο γνωστός  Έλληνας  ζωγράφος Γεράσιμος Απελλής, τη δεκαετία του 1920.

Ο Κύρος Σταυρινίδης, (1868-1931) μαζί με τον αδελφό του Δημοσθένη Σταυρινίδη (1878-1957), υπήρξε συνιδρυτής της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθερία» το 1906, την οποία και διηύθυνε μέχρι τον θάνατο του.

Η Μάρω Θεοδοσιάδου (1939-2019) διατέλεσε για δεκαετίες τηλεσκηνοθέτης και τηλεπαραγωγός στο ΡΙΚ, που με το έργο της αναδείκνυε τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου. Η μητέρα της Μάρως Θεοδοσιάδου Κίκα Θεοδοσιάδου ήταν ανηψιά του Κύρου Σταυρινίδη.

Το ΔΣ της ΕΣΚ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον κ. Λούη Περεντό διαχειριστή της διαθήκης της Μάρως Θεοδοσιάδου για το πολύτιμο απόκτημα, τον πίνακα-πορτρέτο του Κύρου Σταυρίδη, που θα κοσμεί πλέον τους εκθεσιακούς χώρους της Δημοσιογραφικής Εστίας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

18/9/20

Κοινή δράση ΕΣΚ-ΕΑΚ για τα συνδικαλιστικά ζητήματα


Κοινή συνεδρία πραγματοποίησαν χθες κλιμάκια των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου με κύριο αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης των δύο οργανώσεων προς όφελος των μελών τους, αλλά και του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου ευρύτερα.


Όπως ήταν φυσικό, η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στα εξειδικευμένα συνδικαλιστικά προβλήματα που απασχολούν τους αθλητικούς συντάκτες, όσο και στα γενικά συνδικαλιστικά προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου στο σύνολό του. Τα προβλήματα αυτά εκτείνονται σε όλο το φάσμα του Τύπου, έντυπου, διαδικτυακού και ηλεκτρονικού.


Ειδικά για τους αθλητικούς συντάκτες συμφωνήθηκε ότι είναι πλέον επιβεβλημένο να διεκδικηθούν: 1) Τερματισμός της υπαμοιβής των συναδέλφων και βελτίωση της ανταμοιβής για τις ακατάλληλες ώρες εργασίας. 2) Αμοιβή για τις ώρες εργασίας κατά τις αργίες. 3) Διασφάλιση της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας εκεί όπου τούτο δεν ισχύει.

Η ΕΣΚ ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο του συνόλου των συντακτών-πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών, αθλητικών και λοιπών - και η ΕΑΚ ως ο μοναδικός επαγγελματικός σύνδεσμος των αθλητικών συντακτών θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων και όχι μόνο αυτών. Για να γίνει τούτο κατορθωτό και οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης του αγώνα που αναλαμβάνεται να είναι μεγαλύτερες, χρειάζεται όσο το δυνατό περισσότερα μέλη της ΕΑΚ να αποκτήσουν και την ιδιότητα μέλους της ΕΣΚ

Διοικητικά Συμβούλια ΕΣΚ - ΕΑΚ

-----------------------

15/9/20

Δωρεάν θεατρική παράσταση για τα μέλη της Ένωσης Συντακτών

Ύστερα από συμφωνία που σύναψε το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με το Θέατρο ΑντίΛογος, την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση του έργου «Επάγγελμα Πόρνη», την παραμονή της επίσημης πρεμιέρας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν όλα τα μέλη της συντεχνίας, απλά και μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους της οργάνωσης. Το έργο, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της σημαντικής Ελληνίδας συγγραφέως Λιλής Ζωγράφου, έχει ευθέως να κάμει με την ελευθέρια του λόγου και με τον αγώνα αυτή η ελευθερία να κατακτηθεί. Ως εκ τούτου έχει ακαριαία αποδέκτη και τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Θέατρο Μασκαρίνι - Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', Αρ. 5 (Αθαλάσσης 11), Λατσιά. Η δωρεάν είσοδος θα ισχύει ατομικά μόνο για τους κατόχους της ταυτότητας της ΕΣΚ.

Το θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου σε δραματουργική επεξεργασία της Αλεξίας Παπαλαζάρου που σκηνοθετεί τους Πόπη Αβραάμ, Χριστίνα Χριστόφια και Δημήτρη Αντωνίου στις αυτοβιογραφικές ιστορίες μιας αντισυμβατικής συγγραφέως, ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία ως το ύψιστο αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί απ' την δουλοπρέπεια της πείνας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρο

---------------------------

8/9/20

Απεβίωσε ο βετεράνος δημοσιογράφος Γλαύκος Ξένος

Απεβίωσε χθες το απόγευμα σε ηλικία 85 χρόνων ο βετεράνος δημοσιογράφος Γλαύκος Ξένος, που άφησε εποχή ως βιρτουόζος του ανθρωποκεντρικού χρονογραφήματος. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους σκαπανείς της έντυπης δημοσιογραφίας στην εποχή του.  Μέσα από μια πλειάδα εντύπων στα οποία εργάστηκε για δεκαετίες είτε ως απλός συντάκτης, είτε ως αρχισυντάκτης άφησε σημαντικό και αξιομνημόνευτο στίγμα με την ευθύβολη γραφίδα του.

Ο Γλαύκος Ξένος κόσμησε με την παρουσία του τις τάξεις της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στην οποία η δράση του υπήρξε έντονη και παραγωγική, τόσο ως απλού μέλους της Οργάνωσης, όσο και ως μέλους  του Δ.Σ. της συντεχνίας την περίοδο 1969-1973.

Ο Γλαύκος Ξένος ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1952 στην εφημερίδα «Κύπρος» και την ολοκλήρωσε τη δεκαετία του '90 στην εφημερίδα «Αλήθεια» ως αρθρογράφος με το ψευδώνυμο ο «Κάσσανδρος». Στο μεσοδιάστημα υπήρξε ο δημιουργός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Καλημέρα σας» το 1971 από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ήταν ο δημοσιογράφος που αντίκρισε πρώτος το νεκρό σώμα του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Κυριάκου Μάτση μέσα στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο, γεγονός που κατέγραψε σ' ένα απαράμιλλο ρεπορτάζ, άξιο λόγου μέχρι τις μέρες μας.

Η κηδεία του Γλαύκου Ξένου θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ από την Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλληπητήρια λόγω των μέτρων της πανδημίας. Εισφορές στο ίδρυμα Αροδαφνούσα. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει τα θερμά συλληπήτηριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και ιδιαίτερα στην κόρη του, επίσης δημοσιογράφο Ελένη Ξένου. Η ΕΣΚ θα παραστεί στην κηδεία και θα καταθέσει στεφάνι.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Δημοσιογραφική Εστία, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Εμείς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού τύπου, που βλέπουμε το εργασιακό μας περιβάλλον, τις συνθήκες, τους όρους απασχόλησης και τις απολαβές μας συνεχώς να διολισθαίνουν, διεκδικούμε:

(α) Από τον εργοδοτικό κόσμο:
- Τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που καθιστά τους εργαζόμενους είλωτες, και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν ποιοτικά λιποβαρές.
- Απολαβές ισάξιες με το ρόλο και την αποστολή μας στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι.
- Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, χωρίς προσκόμματα και αιτιάσεις, ενάσκηση του ιερού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.

(β) Από την κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους:
- Διασφάλιση του ότι η όποια αρωγή προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ θα μετακυλίεται αναλογικά και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τους δημοσιογράφους.
- Αυστηρή εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής όλων των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης, έτσι που να μην παρατηρούνται παρατυπίες, στρεβλώσεις και ετεροβαρείς αναγνώσεις, μονίμως προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων.
- Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

(γ) Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα:
- Οι δημοσιογράφοι δεν είναι φίλα ή εχθρικά προσκείμενοι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Είναι εργαζόμενοι, που χρειάζονται στήριξη, όπως κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος μισθωτών.
- Το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει ν΄ αποτελέσει βήμα έκφρασης των δικαίων και των δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.

(δ) Από την κοινωνία των πολιτών:
- Αγκαλιάστε τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. Είναι βασικός πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενίσχυση του τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας.
- Ενημερωθείτε έγκυρα, σφαιρικά και ολοκληρωμένα, από αυτούς που είναι επαγγελματικά επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή, από τους δημοσιογράφους.

(ε) Από τη δημοσιογραφική κοινότητα:
- Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής διεκδίκησης και αγώνα.
- Πυκνώστε τις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για το δικό σας καλό, για το καλό της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειές σας.

----------------------------

2/9/20

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητή συναδέλφισσα,

η εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα εργασιακά προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου, που εξήγγειλε το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 10 πμ στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας είναι, ίσως, η πιο σημαντική κινητοποίηση της Οργάνωσής μας τα τελευταία χρόνια.

Τα μηνύματα που οφείλουμε να στείλουμε είναι πολλά και με πολλούς αποδέκτες. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας μπορεί να είναι συμβολική, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και αντιπροσωπευτικά μαζική. Μόνον έτσι τα μηνύματα που θα σταλούν θα είναι ξεκάθαρα ηχηρά.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να απαντήσουμε όλοι «παρών», όλες «παρούσες»! Έχει μεγάλη σημασία να πείσουμε και τους συναδέλφους μας - ο καθένας και η καθεμιά μας στον εργασιακό μας χώρο - να προσέλθουν στην εκδήλωση, έστω κι αν δεν ανήκουν στην ΕΣΚ, έστω κι αν έχουν, για διάφορους λόγους, απομακρυνθεί από την Οργάνωση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ενώστε τη φωνή σας με το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών. Έφτασε η ώρα να λάβουν τα επιβαλλόμενα μηνύματα όλοι, οι εργοδότες, η κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας.

Έχουμε έτοιμα τα πίκετ και τα πανό και σας περιμένουμε. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 10 πμ στη Δημοσιογραφική Εστία δίνουμε όλοι δυναμικά το παρόν μας. Να μιλήσουμε μια φορά και για τα δικά μας προβλήματα, όχι μόνο προβλήματα όλων των άλλων κλάδων. Ας μη λείψει κανείς, ας μη λείψει καμιά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

2/9/20

Έξω από πολιτικά παιχνίδια η Ένωση Συντακτών Κύπρου

Τα πολιτικά κόμματα - όλα ανεξαιρέτως - είναι καλό να αφήσουν τους δημοσιογράφους έξω από τις συνεχείς αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και διελκυστίνδες τους. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι, συχνά-πυκνά, οι δημοσιογράφοι χρησιμεύουν ως σάκος του μποξ από όλους τους πολιτικούς χώρους, αναλόγως των περιστάσεων και των συγκυριών.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου είναι μια ανεξάρτητη, υπερκομματική συντεχνία και θα συνεχίσει να διαφυλάσσει αυτή την ακεραιότητά της ως κόρη οφθαλμού στο διηνεκές. Το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της Κύπρου δεν ενεπλάκη ποτέ στο παρελθόν σε πολιτικά παίγνια και ούτε πρόκειται να το πράξει στο μέλλον.

Σήμερα που ο δημοσιογραφικός κλάδος δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα λόγω των γνωστών κοινωνικο-οικονομικών συγκυριών οι προτεραιότητες της οργάνωσης είναι άλλες. Είναι η μέγιστη δυνατή συνδικαλιστική συσπείρωση και ενότητα όλων των δημοσιογράφων, προκειμένου να διαφυλαχθούν εργασιακά δικαιώματα και να ανακτηθούν απολεσθέντα ωφελήματα. Ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του καλείται να σεβαστεί αυτή την προτεραιότητα και να στηρίξει τη δημοσιογραφική οικογένεια στις διεκδικήσεις της.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------------

1/9/20

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ. ΕΣΚ

Εισαγωγική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, σοβαρά εργασιακά προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, επιδεινώνονται συνεχώς. Οι συνθήκες και οι όροι εργοδότησης καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερείς. Οι απολαβές συρρικνώνονται και τα παρεμφερή ωφελήματα εξαϋλώνονται.

Μετά το βάραθρο στο οποίο οδηγήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2013, ακολούθησε και δεύτερη ευμεγέθης διολίσθηση των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από χθες έχουν εκπνεύσει τα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης της εργασίας. Και εμείς, ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα: Επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα ως αυτή ίσχυε προ της πανδημίας. Αυτό εξάλλου προνοείται ρητώς, ως κυρίαρχος όρος, στα κυβερνητικά σχέδια.

Καλούμε τον εργοδοτικό κόσμο, όλους τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, όπως επιστρέψουν πάραυτα, από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, στην εργασιακή κανονικότητα, με όρους, συνθήκες και απολαβές του προσωπικού τους όπως ίσχυαν τον παρελθόντα Φεβρουάριο. Οτιδήποτε διαφορετικό θα συνιστά εκτροπή από τους όρους και τις προϋποθέσεις των κυβερνητικών σχεδίων από τα οποία οι ίδιοι επωφελήθηκαν τα μέγιστα.

Καλούμε την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, όπως εποπτεύσει ενδελεχώς και αποτελεσματικά την πλήρη και ομαλή επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο. Διαφορετικά, δεν θα έχουν νόημα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που εκδαπανήθηκαν για τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, όπως στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η οργάνωση για έξοδο από το εργασιακό βάραθρο, για ανάσχεση της εργασιακής διολίσθησης του δημοσιογραφικού κλάδου, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς απολαβές.

Την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ., στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας κατερχόμαστε σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα όσα ταλανίζουν τον επαγγελματικό μας κλάδο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όπως δώσουν δυναμικά το παρόν τους. Να φωνάξουμε το δίκαιό μας. Να διεκδικήσουμε τα όσα δικαίως μας αναλογούν. Να διακηρύξουμε τη βούλησή μας για αντίσταση στην οποιαδήποτε περαιτέρω εργασιακή οπισθοχώρηση.

-------------------

31/8/20

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΣΚ

Προσκαλείστε σε συνέντευξη τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020 στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία.

Το θέμα της συνέντευξης είναι τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος και η ανάγκη περαιτέρω συνδικαλιστικής συσπείρωσης όλων των συναδέλφων. Είναι επίσης τα αιτήματα των δημοσιογράφων προς την εργοδοτική πλευρά, την πολιτεία, τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς, με αφορμή και τη λήξη των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης της εργασίας.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

28/8/20

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Δ.Σ. ΕΣΚ

Επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα από 1η Σεπτεμβρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την προσεχή Δευτέρα 31η Αυγούστου 2020 εκπνέουν τα ειδικά σχέδια επιδότησης της εργασίας της κυβέρνησης.  Ως εκ τούτου, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου επιστρέφουμε άπαντες στην εργασία μας, με όρους, συνθήκες και απολαβές ως ίσχυαν προ της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά το σύνολο του προσωπικού κάθε επιχείρησης, ακόμη και εκείνους που απείχαν εντελώς από την εργασία τους λαμβάνοντας το έκτακτο ανεργιακό επίδομα. Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα όπως ρητά αναφέρεται τόσο στα συναφή υπουργικά διατάγματα, όσο και στη γραπτή απάντηση που ζητήσαμε και λάβαμε από την Διευθύντρια του Τμήματος Εργασίας του αρμόδιου υπουργείου στις 27 Απριλίου 2020. Αυτή είναι η επιστροφή στην πραγματικότητα, όπως επανειλημμένα διατυπώθηκε επισήμως από την αρμόδια αρχή σε όλες τις συναντήσεις μεταξύ εργατικής και εργοδοτικής πλευράς, που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτή τη θέση ούτε κατά ένα χιλιοστό. Διεκδικούμε και αναμένουμε την απαρέγκλιτη τήρηση όλων όσων προνοούνται στα υπουργικά διατάγματα και στα κυβερνητικά σχέδια καθώς επίσης και την πιστή εφαρμογή όλου του συναφούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

συναφώς σας ενημερώνουμε ότι και η όποια πιθανή διαδικασία προώθησης πλεονασμού υπαλλήλων δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν από την 1η Νοεμβρίου. Εσφαλμένα και  παραπλανητικά κάποιοι εργοδότες προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι από την 1η Νοεμβρίου δικαιούνται να προβούν σε πλεονασμούς. Ουδέν τούτον αναληθέστερον. Εκείνο που δικαιούνται τη συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι να ενεργοποιήσουν τη σχετική διαδικασία περί πλεονασμού επιδίδοντας τις συναφείς επιστολές προειδοποίησης στους επηρεαζόμενους. Επί τούτου υπάρχει επίσης γραπτή και ρητή διαβεβαίωση από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου. Για όλο το διάστημα που θα προηγηθεί είναι πολύ σημαντικό εκείνοι οι οποίοι τυχόν θα πλεονάσουν να έχουν απολαβές και κυρίως εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ίσχυαν προ της πανδημίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την παρούσα ενημερωτική εγκύκλιο, θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε για τη συλλογική δράση που ανέπτυξε το Δ.Σ. της συντεχνίας μας όλο αυτό το διάστημα γύρω από την πανδημία και τα παρεπόμενά της. Έχουν συγκληθεί τοπικές συνελεύσεις των μελών μας σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ, σε κάποιες περιπτώσεις δύο και τρεις φορές. Έχουν εν συνεχεία επιδοθεί γραπτά υπομνήματα - με τις εισηγήσεις, τις ενστάσεις και τις θέσεις μας - προς τις διευθύνσεις όλων των πιο πάνω επιχειρήσεων.

Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συναντήσεις - διά ζώσης και διαδικτυακά - με εκπροσώπους της εργοδοσίας στις πλείστες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μάλιστα, σε μία περίπτωση έχουμε οδηγηθεί ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας προς επίλυση εργατικής διαφοράς.

Όλο αυτό το διάστημα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ βρισκόταν επί ποδός. Η συνεργασία μας με τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ και ΠΕΟ, είναι αγαστή, συνεχής και πλήρης.

Συνάδελφοι,

τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις προβλέπεται να είναι καθοριστικές και καταιγιστικές. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Σας καλούμε λοιπόν σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να δράσουμε συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά, για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Να αναμένετε, ανά πάσα στιγμή, νέα ενημέρωση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

------------------------

25/8/20

Συμπαράσταση ΕΣΚ στους Λευκορώσους δημοσιογράφους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πολιτική αναταραχή που παρατηρείται στη Λευκορωσία, και τα κατασταλτικά μέτρα τα οποία μετέρχεται το καθεστώς Λουκασένκο. Μέτρα, τα οποία, δυστυχώς, ανάμεσα σε άλλα, πλήττουν και τη δημοσιογραφική κοινότητα, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και τον πλουραλισμό των απόψεων.

Αυτή την περίοδο στη Λευκορωσία και ειδικά στην πρωτεύουσα Μινσκ έχουν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, ενώ εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι έχουν δεχθεί επιθέσεις από τις αρχές ασφαλείας του κράτους. Όπου η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της υπόκεινται σε διώξεις και περιορισμούς, η δημοκρατία υποφέρει.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, μαζί με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της προς τους Λευκορώσους δημοσιογράφους και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει ούτως ώστε να μην υποφέρουν στη χώρα αυτή ούτε οι επαγγελματίες λειτουργοί του Τύπου, αλλά ούτε και οι απλοί πολίτες.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

7/8/20

Η ΕΣΚ συμπαρίσταται στο λαό και τους δημοσιογράφους του Λιβάνου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου από τα δεινά που επισώρευσε  στη χώρα η ανείπωτη τραγωδία της θηριώδους έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ καλεί τα μέλη της οργάνωσης, όλους τους Κύπριους  δημοσιογράφους, όπως ενισχύσουν όσο και όπως μπορούν, όλες τις εξαγγελθείσες εκστρατείες συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για το γειτονικό λαό του Λιβάνου που υποφέρει.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Λιβάνου Joseph El Kosseifi στον οποίο και ανακοίνωσε συμβολική εισφορά χιλίων ευρώ προς όφελος των πληγέντων από την έκρηξη Λιβανέζων δημοσιογράφων. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά της ΕΣΚ να συμβάλει περαιτέρω στη στήριξη των συναδέλφων του Λιβάνου με την αποστολή συναφούς υλικού. Από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου έχουν τραυματιστεί δεκαεπτά δημοσιογράφοι, τρεις από τους οποίους σοβαρά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

10/7/20

Προς τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπου

ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπενθυμίζουμε σε όλους το καθεστώς που θα ισχύσει κατά τις αργίες του Δεκαπενταύγουστου, 14 και 15 του μηνός, που φέτος συμπίπτει να είναι Παρασκευή και Σάββατο.

  1. Παρασκευή 14 Αυγούστου: Η ημέρα αυτή είναι αργία, αλλά, με βάση τη σύμβασή μας, οι εκδότες μπορούν να προβαίνουν σε διευθετήσεις έτσι ώστε την επαύριο να κυκλοφορούν εφημερίδες σε έκτακτη έκδοση. Συνεπώς, το προσωπικό που θα εργαστεί θα είναι, αριθμητικά, εκείνο που απασχολείται συνήθως κατά τις Κυριακές. Ομοίως και οι αμοιβές αυτών που θα εργαστούν θα είναι όμοιες με ό,τι ισχύει με τις βάρδιες της Κυριακής.
  1. Σάββατο 15 Αυγούστου: Τηρείται ως πλήρης αργία και δεν διεξάγεται καμιά απολύτως εργασία στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
  1. Κυριακή, 16 Αυγούστου: Θα ισχύσει και πάλι ό,τι ισχύει συνήθως τις Κυριακές για να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες τη Δευτέρα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

9/6/20

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Στάση αναμονής προς συλλογική αντιμετώπιση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όλο αυτό το διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ τελεί υπό καθεστώς διαρκούς συνεδρίας, λόγω του ρευστού εργασιακού τοπίου, που είναι απότοκο των μέτρων αλλά και των συναφών σχεδίων της Κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.  Η ΕΣΚ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ και ΠΕΟ καθώς επίσης και με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες.

Οι όποιες παρατυπίες, παρασπονδίες, παρερμηνείες ή εκτροπές έχουν παρατηρηθεί από εργοδοτικής πλευράς, σε σχέση με τα κυβερνητικά σχέδια αρωγής της μισθοδοσίας και την εφαρμογή τους, είναι καταγεγραμμένες και έχουν διαβιβασθεί αρμοδίως εκεί όπου πρέπει.

Στο παρόν στάδιο τελούμε σε αναμονή εν όψει των αποφάσεων της Κυβέρνησης για το τι δέον γενέσθαι μετά την 12η Ιουνίου 2020 που λήγουν τα υφιστάμενα σχέδια αρωγής.  Παράλληλα, διερευνούμε τις εργοδοτικές προθέσεις σε κάθε χωριστή επιχείρηση ΜΜΕ, που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.

Μόλις αποσαφηνιστεί η όλη εικόνα, τόσο από πλευράς κυβερνητικών σχεδίων όσο και από πλευράς εργοδοτικών προθέσεων και σχεδιασμών, θα συγκληθούν τοπικές συνελεύσεις των μελών της ΕΣΚ προς λήψη αποφάσεων, σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Για την ώρα συστήνουμε σε όλους τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, να μην προβαίνουν σε ατομικές διευθετήσεις με την εργοδοσία, αλλά να αναμένουν τη σύγκληση των τοπικών συνελεύσεων. Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική μορφή διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης στο εργασιακό τοπίο. Και η συλλογική διαχείριση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των συντεχνιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο μέσω της Ένωσης Συντακτών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

18/5/20

Επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα, ζητά η Ένωση Συντακτών

Την επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό, ζητά η Ένωση Συντακτών Κύπρου σε γραπτό διάβημά της προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Το διάβημα αφορά όλες τις συνεντεύξεις Τύπου τόσο των κυβερνητικών στελεχών, όσο και των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη σχετική επιστολή, που στάλθηκε στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει το ταχύτερο η επάνοδος στις δημοσιογραφικές διασκέψεις διά φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων. Ήδη τέτοια πρακτική άρχισε να παρατηρείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρεί. Περαιτέρω τονίζεται ότι οι εύλογοι περιορισμοί στη δημοσιογραφική διερεύνηση πρέπει, επίσης σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν.

Στην επιστολή της ΕΣΚ προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο περιλαμβάνονται ακόμη οι ακόλουθες κριτικές επισημάνσεις:

α) Οι δημοσιογραφικές διασκέψεις υπό την παρούσα μορφή, στερούνται αμεσότητας και κυρίως δυνατότητας υποβολής διευκρινιστικής ερώτησης επί του αρχικού ερωτήματος, αναλόγως της απάντησης που έχει δοθεί.

β) Η ομαδοποίηση των ερωτήσεων, ενδεχομένως να αδικεί τις πλέον «αιχμηρές» και ως εκ τούτου πλέον «ενοχλητικές» ερωτήσεις, που απαβλύνονται με τον τρόπο που γίνεται η ομαδοποίηση.

γ) Στις δημοσιογραφικές διασκέψεις δεν κρίνονται μόνο οι ερωτώμενοι, αλλά και οι ερωτούντες. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να κατονομάζονται οι δημοσιογράφοι που υποβάλλουν την ερώτηση, καθώς και το ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

6/5/20

Η ΕΣΚ καταδικάζει τη φίμωση του «Diyalog TV» στα κατεχόμενα

Για πολλοστή φορά το απολυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία επιχειρεί να φιμώσει ΜΜΕ και δημοσιογράφους στην κατεχόμενη Κύπρο. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου απερίφραστα καταδικάζει και καταγγέλλει την ετσιθελική διακοπή μετάδοσης των προγραμμάτων του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Diyalog TV», η οποία και αποφασίστηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTURK).

Η πιο πάνω καταδικαστέα απόφαση είχε ως μοναδικό γνώμονα την κριτική που άσκησε ο εν λόγω σταθμός κατά της πολιτικής που ασκεί το τουρκικό καθεστώς σε βάρος των κατεχομένων. Αυτή η ενέργεια συνιστά καταφανή φίμωση ενός ΜΜΕ και των δημοσιογράφων του, πλήττει την ελευθερία έκφρασης, την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό των απόψεων. Και ως τέτοια δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα από κάθε ελευθερόφρονα δημοσιογράφο, από κάθε ελευθερόφρονα, δημοκράτη πολίτη.

Το ΔΣ της ΕΣΚ συμπαρατάσσεται και συμμερίζεται απόλυτα την αντίσταση και την αντίδραση του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Δημοσιογράφων απέναντι σε τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές. Η ΕΣΚ εκφράζει επίσης την ευαρέσκειά της για την καταδικαστική τοποθέτηση επί του όλου θέματος του εκπρόσωπου του γραφείου για την ελευθερία του Τύπου στον ΟΑΣΕ, Χαρλέμ Ντεζίρ.

Όπου και όποτε δοκιμάζεται η ελευθεροτυπία, όπου και όποτε παρεμποδίζονται οι δημοσιογράφοι να ασκήσουν το έργο τους και να επιτελέσουν την αποστολή τους η Ένωση Συντακτών τοποθετείται καταδικαστικά και θα συνεχίσει να το πράττει στο διηνεκές. Πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στην ίδια μας την πατρίδα από την κατοχική δύναμη, και αυτοί που δοκιμάζονται είναι συμπατριώτες μας Τ/Κ δημοσιογράφοι.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

5/5/20

Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας, εισηγείται η ΔΟΔ

Τη δημιουργία «Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ποιοτικής Δημοσιογραφίας» προτείνει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στα πλαίσια των εισηγήσεών της για αποτελεσματική διαχείριση των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση παγκοσμίως. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, τακτικό μέλος της ΔΟΔ εδώ και δεκαετίες, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πιο πάνω εισήγησης. Η ΕΣΚ, στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

Η ΔΟΔ στη σχετική εγκύκλιό της, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει:

«Η υγειονομική, πολιτική και οικονομική κρίση του Covid-19 που έχει οδηγήσει στην αδράνεια το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, θα έχει φοβέρες συνέπειες σε όλες τις κοινωνίες σήμερα και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο. Πολλές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη κλείσει, εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαϋλώθηκαν και οι δημοσιογράφοι υπέστησαν καίριο πλήγμα, αν και όταν ξεσπούν κρίσεις η ποιοτική ενημέρωση, είναι απαραίτητη στην κοινή γνώμη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η κορυφαία παγκόσμια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί δημοσιογράφους και έχει περισσότερα από 600.000 μέλη σε 146 χώρες, προτείνει ένα ισχυρό και άμεσο σχέδιο ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα και των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια. Γι' αυτό καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών αυτή τη χρονική στιγμή να δεσμευτούν, για την ποιοτική δημοσιογραφία απέναντι στην παραπληροφόρηση και με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά μέτρα, να διασφαλίσουν την επιβίωση των ποιοτικών μέσων ενημέρωσης και των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Πολλές Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο και έχουν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και ομοσπονδίες εργοδοτών, προκειμένου:

-  Να διασφαλίσουν την προσωπική και ψυχολογική προστασία των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης.

-  Να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των δημοσιογράφων κατά την περίοδο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και οι Ενώσεις μέλη της από όλο τον κόσμο θα είναι στο προσκήνιο της αυριανής δημοσιογραφίας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, για να συνεχίσουν να προωθούν την ποιοτική, δεοντολογική και αλληλέγγυη δημοσιογραφία για την οποία αγωνίζονται από το 1926, που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία. 

Η ΔΟΔ προτείνει την «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ποιοτικής Δημοσιογραφίας», για τη διάσωση και προστασία των θέσεων εργασίας στα μέσα ενημέρωσης και τη δημιουργία στο μέλλον ενός οικονομικού τομέα Ενημέρωσης βιώσιμου, που θα διέπεται από τις αρχές τη δεοντολογίας και θα υποστηρίζεται από το δημόσιο. Η ενημέρωση πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.

-  Η ΔΟΔ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν  άμεσα διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Google, Apple, Facebook, Amazonκαι Microsoft (GAFAM) και να εισπράξουν φόρους για τα έσοδα που προκύπτουν στην εθνική επικράτεια των κρατών τους.

- Αυτές οι εταιρείες σε πολλές χώρες δεν πληρώνουν φόρους ενώ εισπράττουν έσοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.

- Η επιβολή φόρου 6% σε αυτά τα έσοδα θα αποφέρει στη δημοσιογραφία 54 δισεκατομμύρια δολάρια.

- Η ΔΟΔ ζητεί η διαχείριση αυτού του πόρου να γίνει από κοινού με Ενώσεις που εκπροσωπούν δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και εθνικές εργοδοτικές οργανώσεις.

- Η ΔΟΔ καλεί αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για να στηρίξουν κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, που δεν ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να τεκμηριώνουν ότι χρήζουν ανάγκης.

- Η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη στήριξη των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια (συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων freelance), με τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας, να απολαμβάνουν τον ελάχιστο εθνικό μισθό, να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και να τους δοθούν τραπεζικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

- Η ΔΟΔ ζητά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μειωμένης φορολογίας, εφόσον:

- Τηρούνται και σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO.

- Οι εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια, να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή άλλες μοχλεύσεις εξαγοράς που θα έχουν ως αποτέλεσμα  περικοπές των θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών».

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στηρίζει με θέρμη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΔΟΔ προκειμένου η παγκόσμια δημοσιογραφία να οδηγηθεί σε ακόμα πιο ψηλή ποιοτική στάθμη και οι επαγγελματίες του κλάδου να ανταμειφθούν καθώς τους αξίζει.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------

2/5/20

Διακήρυξη ΕΣΚ για την 3η Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του Τύπου καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστικό, ακόμα πιο νευραλγικό και κυρίαρχο, σε συνθήκες πανδημίας. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου τιμάται και αποτιμάται μέσα από ακόμα μια πρόσθετη διάσταση, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού και των δεινών που επισωρεύει επί όλης της ανθρωπότητας, επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως επί του δικαιώματος της υγείας.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου ανήκει, και ανήμερα της 3ης Μαΐου Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, διατρανώνει τη βούλησή της, μαζί με τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου, να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού των απόψεων.

Η πανδημία του κορωνοϊού καθιστά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτελείται η δημοσιογραφική αποστολή ακόμα πιο δυσχερείς. Η σφαιρική, αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης γίνεται ακόμη πιο δύσβατη. Ο έλεγχος των κέντρων λήψεως αποφάσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολος. Οι δημοσιογράφοι εκθέτουν πλέον τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, για τα δικαιώματά τους, αλλά και για την εργασιακή τους κατοχύρωση.

Η ελευθερία του Τύπου δεν έπαψε ποτέ να δοκιμάζεται. Και τώρα σε συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού δοκιμάζεται ακόμα παραπάνω. Διάφορες εξουσίες ανά την Ευρώπη αλλά και ανά την υφήλιο, επιχειρούν χειραγώγηση της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων διάφορες κυβερνήσεις επιχειρούν με διώξεις να εκφοβίσουν δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των ΜΜΕ.

Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου σεμνυνόμαστε ότι στην πατρίδα μας δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δεν διώκονται. Δεν διώκονται μεν, δοκιμάζονται δε σκληρά υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες. Και δοκιμάζονται πολυεπίπεδα και ποικιλότροπα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαβεβαιώνει όλους τους δημοσιογράφους του τόπου πως όσο δυσχερείς κι αν καταστούν οι συνθήκες, όσο δυσοίωνο κι αν γίνει το εργασιακό περιβάλλον, θα συνεχίσει τον καλό, συλλογικό αγώνα για την ελευθερία του Τύπου, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και για την ευημερία όλων των συναδέλφων.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------------------

29/4/20

Αλλαγή στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΣΚ

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Αγκαστινιώτης, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους και επαγγελματικό φόρτο εργασίας, υπέβαλε την παραίτηση του από το σώμα. Το Δ.Σ. έκαμε αποδεκτή την απόφαση του συνάδελφου. Ως εκ τούτου -και σύμφωνα με σχετική πρόνοια του καταστατικού της συντεχνίας- η πρώτη επιλαχούσα στις τελευταίες εκλογές της οργάνωσης Τώνια Σταυρινού, καθίσταται τακτικό μέλος του σώματος. Για τη σχετική αλλαγή στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΣΚ θα ενημερωθεί καθηκόντως και η Έφορος Συντεχνιών.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

24/4/20

Δωρεάν διαδικτυακό μάθημα για δημοσιογράφους

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) στην οποία ανήκει και η ΕΣΚ, σε συνεργασία με το Thomson Foundation, προσφέρει δωρεάν εκτενές διαδικτυακό μάθημα ασφάλειας για δημοσιογράφους που καλύπτουν την πανδημία COVID-19.

Με αυτό το μάθημα θα μάθετε πώς να διασφαλίζετε την ασφάλειά σας και εκείνη των ατόμων με τα οποία εργάζεστε και συναντάτε όταν καλύπτετε μια πανδημία όπως ο Covid-19. Θα μάθετε πώς να λαμβάνετε συνεντεύξεις και να συλλέγετε πληροφορίες σε μια περίοδο που οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις επαφές δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τους δημοσιογράφους. Το μάθημα βασίζεται στην κάλυψη προηγούμενων επιδημιών και πανδημιών όπως του Sars και του Έμπολα και περιλαμβάνει παραδείγματα των καλύτερων πρακτικών που χρησιμοποιούν δημοσιογράφοι και οργανισμοί ΜΜΕ οι οποίοι καλύπτουν το ξέσπασμα του Covid-19. Το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να παραμείνουν ασφαλείς, αλλά παράλληλα να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να καλύπτουν το όλο θέμα σε μια περίοδο που οι πολίτες βασίζονται σε αυτούς για να τους κρατούν ενήμερους.

Μέσα από το μάθημα θα μάθετε να προσαρμόζετε τις εργασιακές σας πρακτικές και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό σας για να επιτύχετε την πιο αποτελεσματική κάλυψη κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Θα ενημερωθείτε για τις διαδικασίες και τους ελέγχους που απαιτούνται για τον προγραμματισμό κάλυψης του Covid-19. Θα μάθετε ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε ή να μολύνετε άλλους, όταν καλύπτετε την πανδημία Covid-19. Θα γνωρίσετε τα πρακτικά βήματα που πρέπει να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό για την εγγραφή ήχου και εικόνας κατά τη διάρκεια πανδημίας όπως το Covid-19. Θα ενημερωθείτε ακόμη για τις πιθανές συναισθηματικές συνέπειες της κάλυψης μιας πανδημίας, πώς να χειριστείτε αυτές τις συνέπειες και πού να ζητήσετε βοήθεια εάν χρειαστεί.

Βασική εκπαιδεύτρια του προγράμματος είναι η Deborah Kelly, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Επικοινωνιών στο Thomson Foundation. Έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας ως αρχισυντάκτρια και διευθύντρια σε βρετανικούς και διεθνείς οργανισμούς ΜΜΕ όπως το BBC, το Al Jazeera, το ITV και το Thomson Reuters.

Παράλληλα στο πρόγραμμα συμμετέχει μια ισχυρή ομάδα ειδικών στα ΜΜΕ όπως ο Ernest Sagaga, επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ασφάλειας στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ο Joel Whittaker, επικεφαλής Υψηλού Κινδύνου για το ITN και η Louise Heren, παραγωγός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ, συγγραφέας και ακαδημαϊκός με εμπειρία άνω των 30 ετών στον κλάδο των ΜΜΕ.

Το μάθημα περιλαμβάνει επτά ενότητες και ολοκληρώνεται μόλις σε τέσσερις ώρες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο:
https://thomsonfoundation.edcastcloud.com/learn/reporting-on-covid-19-safety-self-paced

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου προτρέπει όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη της οργάνωσης, στο μέτρο του δυνατού και όσο το επιτρέπουν οι πολύωρες εργασιακές τους υποχρεώσεις, να παρακολουθήσουν το πιο πάνω μάθημα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------------

21/4/20

Κάλυψη όλων των δημοσιογράφων και χωριστό σχέδιο για ΜΜΕ ζητά η ΕΣΚ

Την επέκταση του Σχεδίου Μερικής Αναστολής Εργασιών ούτως ώστε αυτό να καλύπτει το 100% του προσωπικού των επιχειρήσεων ΜΜΕ, όπως επίσης και την εκπόνηση ενός χωριστού εξειδικευμένου σχεδίου ειδικά για τα ΜΜΕ, ζητά, με γραπτό διάβημά της προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Το σχετικό διάβημα, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της οργάνωσης Γιώργο Φράγκο, αποφασίστηκε σε συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΣΚ την Μεγάλη Τετάρτη και αποστάλθηκε στην κα Αιμιλιανίδου, την Μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα δε αυτό κοινοποιείται στα μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, στα μέλη του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου και στους ιδιοκτήτες των βασικών ιδιωτικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, σταθμών.

Αναλυτικά, η ΕΣΚ εισηγείται την ένταξη όλων των απασχολούμενων δημοσιογράφων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ στο Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα και να μην ισχύει η οροφή του 75%. Σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να γίνεται λόγος μόνο για 100-150 εργαζόμενους επιπλέον.

Η ΕΣΚ προτείνει ακόμα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση ενός χωριστού και εξειδικευμένου σχεδίου στήριξης της απασχόλησης στα ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της επιδότησης της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση μετρήσιμων και ορθολογιστικών κριτήριων όπως η κυκλοφορία, η επισκεψιμότητα, η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα. Την ίδια ώρα η συντεχνία θεωρεί επιβεβλημένο να προσμετρήσει κυρίαρχα το πόσους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργοδοτεί κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός - επιχείρηση. Η ΕΣΚ εκφράζει τέλος την ετοιμότητα να συμβάλει στην εκπόνηση τέτοιου σχεδίου, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

16/4/20

Προτροπή ΕΣΚ στους δημοσιογράφους να υποβληθούν σε εξέταση για COVID-19

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, διαδικτυακά και ηλεκτρονικά, συνεχίζουν να εργάζονται όχι μόνο σε πλήρεις αλλά και σε ακόμη πιο έντονους ρυθμούς λόγω των πρόσθετων ενημερωτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να εργάζονται είτε από τις αίθουσες σύνταξης, είτε από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στούντιο, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι διακινούνται συνεχώς σε δημόσιους χώρους για σκοπούς ρεπορτάζ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου προτρέπει όλους τους συναδέλφους όπως υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις για τη νόσο COVID-19.

Οι δημοσιογράφοι, ως επαγγελματίες που συνεχίζουν να εργάζονται αδιαλείπτως και σε συνθήκες πανδημίας, μπορούν να περιληφθούν στη δειγματοληψία των 20,000 εργαζομένων που διενεργείται αυτές τις ημέρες με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το οποίο φέρει ημερομηνία 8 Απριλίου 2020. Διευκρινίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να υποβληθούν στην εργαστηριακή εξέταση, πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με το εργαστήριο της προτίμησής τους για διευθέτηση ραντεβού και για σκοπούς επιβεβαίωσης, θα πρέπει, κατά τη δειγματοληψία, να προσκομίζουν αποδεικτικό στοιχείο, όπως βεβαίωση εργοδότη, με το οποίο να πιστοποιείται η ιδιότητα τους και ότι συνεχίζουν να εργάζονται.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------------

14/4/20

Πρόσθετη στήριξη για ΜΜΕ υποσχέθηκε ο ΠτΔ στην ΕΣΚ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Γιώργο Φράγκο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αντικρύζει με ιδιαίτερη κατανόηση τα προβλήματα του Τύπου και των λειτουργών του, ιδιαίτερα τώρα που αυτά διευρύνονται και αυξάνονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ΠτΔ αντικρύζει με θετικό πνεύμα τις εισηγήσεις που υπέβαλε η ΕΣΚ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της. Επιπρόσθετα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΚ ότι έχει δώσει οδηγίες όπως τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας προμηθεύονται καθημερινά αριθμό φύλλων όλων των ημερήσιων εφημερίδων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα γίνει παρότρυνση προς όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς όπως προβαίνουν σε συναφείς διαφημιστικές καταχωρήσεις σε όλα τα έντυπα ΜΜΕ.

Τέλος, ο ΠτΔ ανέφερε ότι το τριετές πρόγραμμα, de minimis, στήριξης του έντυπου τύπου, θα επαναληφθεί από φέτος με το συνολικό κονδύλι αυξημένο κατά 100 χιλιάδες ευρώ, από 200 χιλ. σε 300 χιλ. Ο όρος στο εν λόγω πρόγραμμα, που προνοεί εργοδότηση επαγγελματιών δημοσιογράφων - μελών της ΕΣΚ, παραμένει αναλλοίωτος.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος ευχαρίστησε τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη για την κατανόηση που επιδεικνύει όσον αφορά τα προβλήματα της δημοσιογραφικής οικογένειας και διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συμβάλει ούτως ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια και από ευρωπαϊκούς φορείς προς ενίσχυση της όλης προσπάθειας στήριξης του Τύπου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------------

13/4/20

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου χαιρετίζει τα πρώτα μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο προς στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα μέτρα αυτά συνιστούν ένα μικρό αλλά ουδόλως ευκαταφρόνητο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η ΕΣΚ φρονεί πως επιπρόσθετα χρειάζεται ένας πιο μακρόπνοος και οικονομικά πιο ισχυρός σχεδιασμός. Εκείνο που επιβάλλεται να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό είναι ένα γενναίο, χωριστό σχέδιο άμεσης αρωγής ειδικά για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ και πρωτίστως για τον έντυπο Τύπο που δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της η Κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση προτείνουμε, λόγω της ιδιαιτερότητας των εργασιών των ΜΜΕ, όπως το υφιστάμενο Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών καλύπτει το 100% των δημοσιογράφων. Η ρύθμιση αυτή θα διασφαλίσει το σύνολο των θέσεων εργασίας. Σε δεύτερη φάση, εισηγούμαστε να αξιοποιηθούν οι χαλαρώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για παροχή κρατικής στήριξης που θα διασφαλίζει σε ορίζοντα 12μήνου, μετά το πέρας της ισχύς των υφιστάμενων σχεδίων του υπουργείου Εργασίας, τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η ΕΣΚ είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπόνηση τέτοιου σχεδίου, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα όπως η διάχυση κάθε κυβερνητικής αρωγής προς τα ΜΜΕ γίνεται στη βάση μετρήσιμων και ορθολογιστικών κριτήριων όπως η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα. Την ίδια ώρα επιβάλλεται να προσμετρήσει κυρίαρχα και το πόσους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργοδοτεί κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός - επιχείρηση. 

Παράλληλα, η ίδια η Ένωση Συντακτών διεκδικεί την ενεργό συμμετοχή της οργάνωσης στις όποιες διεργασίες εκπόνησης σχεδίων στήριξης των ΜΜΕ ως το μοναδικό, ανεξάρτητο και υπερκομματικό συνδικαλιστικό όργανο όλων των δημοσιογράφων της Κύπρου. Πάγια θέση της ΕΣΚ είναι ότι η όποια στήριξη, η όποια αρωγή εκ μέρους του κράτους προς τα ΜΜΕ πρέπει να διασφαλίζεται πως θα μετακυλήσει κατά ανάλογο τρόπο και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν το μιντιακό προϊόν, δηλαδή τους δημοσιογράφους και τους λοιπούς μισθωτούς των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Τέλος, θα επιμένουμε μέχρι τέλους ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις στα ΜΜΕ ούτε και οι ήδη μειωμένοι μισθοί να συρρικνωθούν περαιτέρω. Όποια επιχείρηση ΜΜΕ παραβιάζει τα εργασιακά θέσμια, αξιοποιώντας την πανδημία ιδιοτελώς και μονομερώς, δεν πρέπει να τυγχάνει του ευεργετήματος των μέτρων στήριξης του κράτους. Επίσης, όποια επιχείρηση ΜΜΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει παράτυπα, διαστρεβλωτικά και ετεροβαρώς αυτά τα μέτρα, θα καταγγέλλεται πάραυτα στις αρμόδιες αρχές. Επί τούτου καλούμε όλους τους συναδέλφους να επαγρυπνούν και να ενημερώνουν αμέσως τη συντεχνία.

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------------

27/3/20

Ικανοποίηση ΕΣΚ για δήλωση ΥΠΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την ικανοποίηση του για τη διορθωτική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή αναφορικά με τη διακίνηση των δημοσιογράφων. Η δήλωση ουσιαστικά επανάφερε τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΣΚ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τη διαφορά ότι αντί βεβαίωσης εργοδότη θα συμπληρώνεται το Έντυπο Α όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους για σκοπούς ισοπολιτείας. Στο εδάφιο του εντύπου για τον σκοπό της μετακίνησης θα αναγράφεται απλώς ότι ο δημοσιογράφος: «βρίσκεται σε συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή». Όπως διευκρινίσαμε με τον αρμόδιο υπουργό, το εδάφιο για τις ώρες και τις ημερομηνίες διακίνησης δεν θα συμπληρώνεται για τους δημοσιογράφους και θα διαγράφεται. Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ διαβεβαιώνουμε τον κ. υπουργό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάχρηση της πιο πάνω διευκόλυνσης. Και όπου υπάρξει θα είναι καταδικαστέα εκ μέρους μας. Οι δημοσιογράφοι είναι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Εξάλλου, όλες αυτές τις κρίσιμες ημέρες και ώρες δεν έχουν χρόνο ούτε να ανασάνουν. Και θέλουν και οι ίδιοι να μένουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους όπως όλος ο κόσμος.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, που έγινε αργά ψες, αναιρεί την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τις διακινήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2020 και ώρα ανάρτησης 14.19.  Αναμένουμε ότι η επίμαχη ανάρτηση θα αφαιρεθεί όπως μας υποσχέθηκε ο κ. υπουργός.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

 

24/3/20

Απρόσκοπτη λειτουργία ΜΜΕ, ελεύθερη διακίνηση δημοσιογράφων

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο διευκρινίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και ομίλοι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς εξαιρούνται από το πρώτο αρχικό απαγορευτικό διάταγμα της Κυβέρνησης. Η ενημέρωση του κοινού είναι βασικός και κυρίαρχος πυλώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις ΜΜΕ αποτελούν την εμπροσθοφυλακή αυτής της αποστολής.

Διευκρινίζεται επίσης ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, που βρίσκονται σε υπηρεσία και επαγγελματική αποστολή έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, ανεξαρτήτως ωραρίου. Φτάνει να φέρουν μαζί τους, εκτός από την πολιτική τους ταυτότητα, έγκυρη και σε ισχύ δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς επίσης και σχετική βεβαίωση από το ΜΜΕ που τους εργοδοτεί. Ο δημοσιογράφος πρέπει συνεχώς να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

 

24/3/20

Η λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΣΚ μετά την λήψη των νέων μέτρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ με αίσθημα ευθύνης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), όπως και των Ενώσεων μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αποφάσισε όπως ανασταλεί η λειτουργία των γραφείων της οργάνωσης μέχρι την 13η Απριλίου 2020, ενώ το γραμματειακό προσωπικό και ο Πρόεδρος της συντεχνίας θα συνεχίσουν να εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. θα πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη. Τα νέα μέτρα τα οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, συνιστούν εντολή που όλοι πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά, δείχνοντας έμπρακτα κοινωνική ευαισθησία και υπεύθυνη συμπεριφορά.

Η Δημοσιογραφική Εστία θα παραμείνει κλειστή, ωστόσο οι υπηρεσίες της Ένωσης θα συνεχίσουν να παρέχονται αδιαλείπτως. Το τηλεφωνικό κέντρο (22446090) θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, ενώ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα θα είναι πάντοτε διαθέσιμο το κεντρικό email της Ένωσης (cyjourun@logosnet.cy.net). Καλούμε τα μέλη μας εάν και εφόσον αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην εργασία τους να επικοινωνήσουν πάραυτα με τη συντεχνία τους. Η Ένωση Συντακτών ως έχει χρέος θα σταθεί αρωγός δίπλα σε όλους τους δημοσιογράφους στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με βασικό μέλημά μας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία της υγείας όλων των συναδέλφων.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------------

16/3/20

Δημοσιογραφική εργασία από το σπίτι και πρόσθετα μέτρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την ευαρέσκειά του για το σύνολο των εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και καλεί άπαντες, εργοδότες και εργοδοτούμενους, όπως εφαρμόζουν πιστά και κατά γράμμα όλες τις συναφείς οδηγίες. Είναι ώρα συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και ο καθένας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που διάγει η πατρίδα μας και ολόκληρη η υφήλιος η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού προσλαμβάνει χαρακτήρα ύψιστου ανθρωπιστικού χρέους. Μετά τους λειτουργούς της Υγείας, οι λειτουργοί του Τύπου επωμίζονται ίσως τη σημαντικότερη αποστολή σ' αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες για την ανθρωπότητα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου βρίσκεται σε διαρκή και συνεχή επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, με τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, με τις πλείστες διευθύνσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, σχεδόν με το σύνολο των συναδέλφων δημοσιογράφων ανά το παγκύπριο. Επαγρυπνούμε τόσο για την επάρκεια της ενημερότητας του κοινού, όσο και για τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων.

Όπου η δημοσιογραφική εργασία μπορεί να επιτελείται από το σπίτι του κάθε συναδέλφου, αυτό να γίνεται πράξη και κανόνας. Με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, αρκετοί συνάδελφοι εργάζονται από το σπίτι τους. Στον ηλεκτρονικό Τύπο, τα πράγματα είναι δυσκολότερα λόγω της ιδιομορφίας του, αλλά και εκεί μπορεί να επιτελεστεί και επιτελείται εργασία από το σπίτι. Περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω συμμόρφωσης προς τις σχετικές οδηγίες των αρμοδίων, υπάρχουν σε όλα τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού δεν αφορούν μόνο την υγεία αλλά και την οικονομία και κατ΄ επέκταση και τις εργασιακές σχέσεις. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έχει την πεποίθηση ότι η κατανομή των βαρών από την πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, ισομερής, κοινωνικά ευαίσθητη και αλληλέγγυα. Εργοδότες και εργοδοτούμενοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, να επωμιστούν το βάρος που πραγματικά τους αναλογεί, χωρίς η πλάστιγγα να γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Όποτε διαπιστώνεται «αξιοποίηση» του κορωνοϊού προς περαιτέρω συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, το Δ.Σ. της ΕΣΚ θα προβαίνει στις δέουσες ενέργειες, καταγγέλλοντας και στηλιτεύοντας ανάλογα φαινόμενα.

Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι από την διαμορφωθείσα κατάσταση έχει πληγεί ιδιαιτέρως ο κλάδος των αθλητικών συντακτών και ειδικά οι συνάδελφοι μας που ασχολούνται με ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις. Αγώνες δεν θα διεξάγονται και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν ούτε μεταδόσεις. Πέραν των 65 δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ θα υποστούν σημαντικό οικονομικό κόστος. Καλούμε την εργοδοτική πλευρά αλλά και το υπουργείο εργασίας να ενεργήσουν έτσι ώστε το κόστος αυτός να εκλογικευτεί και να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------------

11/3/20

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (EFJ)

Η EFJ προτρέπει πολιτικούς και ΜΜΕ
να αναφέρονται υπεύθυνα απέναντι στον COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης για την υγεία απέναντι στην πανδημία του COVID-19. Η ΕΟΔ καλεί τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές σε χάραξη πολιτικής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, με τη διατύπωση σαφών συστάσεων σε συντονισμό με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να παράσχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες και σαφείς συστάσεις σε πολίτες που είναι όλο και περισσότερο ενοχλημένοι από την πληθώρα των πληροφοριών γύρω από το COVID-19. Έχουν καθήκον να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωναϊό. Έχουν την ευθύνη να δώσουν το λόγο σε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είναι κατάλληλοι να σχολιάζουν τέτοια ευαίσθητα ζητήματα.

Τόσο η Διεθνής όσο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλούν τα ΜΜΕ να αναφέρονται υπεύθυνα και να αποφεύγουν να δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό ή να μοιράζουν διακρίσεις και ρατσιστικά σχόλια. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων είναι να παρέχουν στους πολίτες επαληθευμένες, ακριβείς και πραγματικές αναφορές και να αποφεύγουν το συναισθηματισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό και φόβο.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης Δεοντολογίας για τους Δημοσιογράφους της ΔΟΔ είναι μια εξαιρετική αναφορά σε τέτοιους καιρούς αβεβαιότητας. Οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να αναφέρουν γεγονότα και αξιόπιστες επιστημονικές πηγές, αποφεύγοντας την εντυπωσιοθηρία. Το λεξιλόγιο που προκαλεί φόβο, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση συναγερμού που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, πρέπει να αποφευχθεί. Οι δημοσιογράφοι πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των προσβεβλημένων ατόμων.

Ως εκ τούτου, η EFJ καλεί τις δημόσιες αρχές και τα ιατρικά ιδρύματα να παρέχουν έγκαιρες και διαφανείς πληροφορίες, ώστε οι δημοσιογράφοι και το κοινό να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Η EFJ καλεί επίσης τους εργοδότες των μέσων ενημέρωσης να αξιολογούν καθημερινά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι τόσο έξω όσο και μέσα στις αίθουσες σύνταξης.

-------------------

11/3/20

Μέτρα κατά κορωνοϊου και για τους δημοσιογράφους

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, όλους τους ιδιοκτήτες δημοσιογραφικών οργανισμών και επιχειρήσεων ΜΜΕ όπως μεριμνήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για τη λήψη όλων των επιβαλλομένων μέτρων προς προστασία του προσωπικού που εργοδοτούν από τον κορωνοϊό. Η ΕΣΚ καλεί όλους τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ όπως εφαρμόσουν πάραυτα και κατά γράμμα όλες τις συναφείς οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και όπως ακολουθήσουν πιστά όλα τα διατάγματα των αρμοδίων υπουργείων.

Η ΕΣΚ καλεί παράλληλα όλα τα μέλη της και γενικά όλους τους δημοσιογράφους του τόπου όπως λαμβάνουν με σχολαστικότητα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και εκφράζει την ετοιμότητά της για άμεση και αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Τέλος, η ΕΣΚ ασπάζεται πλήρως τη σχετική εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και καλεί όλους τους δημοσιογράφους όπως στα σχετικά με τον κορωνοϊό ρεπορτάζ αποφεύγουν το συναισθηματισμό, την εντυπωσιοθηρία και την υπερβολή και όπως απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους αρμόδιους και στους εμπειρογνώμονες για άντληση ενημέρωσης και συναφών πληροφοριών.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-------------------

9/3/20

Στη Λήδρας τραυματίστηκαν Τ/κ δημοσιογράφοι

Κατά τη δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 7 Μαρτίου στο τέρμα της οδού Λήδρας, τραυματίστηκαν Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι σε ώρα καθήκοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο Δημοσιογράφων, τρεις συμπατριώτες συνάδελφοί μας, ο Serkan Soyalan του τηλεοπτικού καναλιού Sim, ο Erol Uysal του πρακτορείου ειδήσεων TAK και η Pinar Barut της εφημερίδας Havadis χρειάστηκε να τύχουν ιατρικής βοήθειας μετά που δέχθηκαν στο πρόσωπο δακρυγόνα σπρέι από άνδρες της Αστυνομίας Κύπρου. Μάλιστα, ένας από τους Τ/κ συναδέλφους, ο Serkan Soyalan, χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο όπου έτυχε σχετικής θεραπευτικής αγωγής.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί ότι ο τραυματισμός δημοσιογράφων σε ώρα καθήκοντος είναι πράξη μη αποδεκτή όπου κι αν συμβαίνει και οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία όταν έχουν απέναντι τους δημοσιογράφους που απλά επιτελούν το καθήκον, το ρόλο και την αποστολή τους.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------

4/3/20

Καταδίκη βομβιστικής επίθεσης στον όμιλο MC Digital Media

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει έντονα, με οργή και αποτροπιασμό, την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ειδησεογραφικού ομίλου MC Digital Media, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Λεμεσό. Η διοίκηση και τα μέλη του προσωπικού του ειδησεογραφικού ομίλου MC Digital Media, δημοσιογράφοι και μη, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας. Η ελευθεροτυπία, η ελευθερία έκφρασης, η κριτική σκέψη και ο πλουραλισμός των απόψεων δεν μπορούν να παρεμποδιστούν ούτε με βόμβες, ούτε με σφαίρες. Τίποτε δεν μπορεί να μπει φραγμός στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, του συνόλου των πολιτών.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές του κράτους, Αστυνομία και Εισαγγελία, να ενεργήσουν πάραυτα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε οι αίτιοι, εκτελεστικά όργανα και ηθικοί αυτουργοί, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

-----------------

3/3/20

Ελεγκτική Υπηρεσία και δημοσιογραφία

Παρεμβάσεις επί εργασιακών θεμάτων που άπτονται του εργασιακού καθεστώτος συναδέλφων δημοσιογράφων επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Ελεγκτική Υπηρεσία, είτε με συναφείς εκθέσεις, είτε με ανακοινώσεις της. Πρωτίστως, γίνεται λόγος για δημοσιογράφους που εργάζονται με καθεστώς συνεργάτη-παροχέα υπηρεσιών στο ΡΙΚ, κυρίως ως ανταποκριτές. Το όλο θέμα δεν αφορά παρά ελάχιστους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται για δεκαετίες ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας, με πολύ δυσμενείς όρους και . απεριόριστο ωράριο. Με την μετατροπή τους σε συνεργάτες ορισμένου χρόνου - αν μη τι άλλο επιχειρείται η μερική έστω άρση μιας στρέβλωσης και η ελλειπής έστω αποκατάσταση μιας αδικίας που οι τελευταίοι υφίστανται για πάρα πολλά χρόνια. Ομοίως και ο τρόπος αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης στο ΚΥΠΕ έτυχε σχολιασμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Τα ζητήματα αυτά τυγχάνουν χειρισμού από τις διοικήσεις των δύο Οργανισμών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Φρονούμε ότι τα ζητήματα συνδικαλιστικής υφής πρέπει να αφήνονται να τυγχάνουν χειρισμού μεταξύ εργοδοτικής και εργατικής πλευράς, με βάση τα ειωθότα της ελεύθερης διαβούλευσης. Με όλο το σέβας προς την αρμόδια υπηρεσία, θεωρούμε ότι το συνδικαλίζεσθαι δεν χρήζει ελεγκτικής αξιολόγησης.

Περαιτέρω θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο και αδόκιμο συνάδελφοι δημοσιογράφοι να στοχοποιούνται και να δέχονται προσωπικές επιθέσεις είτε μέσω ανακοινώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είτε μέσω αναρτήσεων του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ιερές αγελάδες για να βρίσκονται εκτός σφαίρας κριτικής, ομοίως βέβαια και απαξάπαντες οι θεσμοί και οι θεσμικοί αξιωματούχοι. Είναι, αν μη τι άλλο, άτοπο να εκλαμβάνεται έστω και το παραμικρό ψήγμα κριτικής ως λοιδορία. Οι δε ονομαστικές αναφορές σε δημοσιογράφους και τα μέλη των οικογενειών τους με υπόνοιες διαπλοκής εκφεύγουν της δεοντολογίας και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

27/2/20

Πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ο υπό διαμόρφωση κώδικας δεοντολογίας της Βουλής

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου αντικρίζει με βαθύ προβληματισμό, έντονο σκεπτικισμό και μεγάλη ανησυχία τον υπό τελική διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις βουλευτών-ΜΜΕ. Μέσα από μια πλειάδα όρων, προϋποθέσεων και περιορισμών συρρικνώνονται δραστικά οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ βουλευτών και δημοσιογράφων. Η πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης δυσχεραίνεται περαιτέρω. Δημιουργούνται πρόσθετα κωλύματα στους λειτουργούς του Τύπου, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο και την αποστολή τους, που είναι η πλήρης, σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Με απαγορευτικές διατάξεις, που ούτως ή άλλως αποδίδουν αλλότρια και ευτελή κίνητρα τόσο στους βουλευτές όσο και στους δημοσιογράφους, ούτε η ελευθεροτυπία έκφρασης καθιερώνεται, ούτε ο πλουραλισμός των απόψεων εμπεδώνεται. Η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο δεν είναι προϊόν ιδιοτελούς συναλλαγής, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί μέσα από τον υπό εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών. Η εξασφάλιση έγκυρων πηγών πληροφόρησης για ένα δημοσιογράφο είναι προϊόν επίμοχθης και μακροχρόνιας προσπάθειας, βασιζόμενης στη σοβαρότητα, την αμοιβαιότητα, την υπευθυνότητα και την εγκυρότητα ενός εκάστου εξ ημών.

Οι «αρμονικές και ισοζυγισμένες σχέσεις με τον Τύπο» με ποιου το μέτρο και το ζύγι καθορίζονται; Δεν μπορούν όλοι να έχουν τις ίδιες σχέσεις με όλους. Αυτό οδηγεί στην ισοπέδωση τόσο το κοινοβουλευτικό όσο και το δημοσιογραφικό έργο. Πώς γίνεται να τίθεται ένας βουλευτής «εκτός τάξης» όταν επικοινωνεί - μέσω των ΜΜΕ - με τους πολίτες, δηλαδή με το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε στη βουλευτική έδρα; Πώς γίνεται ένας βουλευτής να μην «προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ»; Το κοινοβουλευτικό έργο είναι μόνο συλλογικό, σε επίπεδο ολομέλειας; Δεν υπάρχει εξατομικευμένο κοινοβουλευτικό έργο; ¶ρα και η προβολή στα ΜΜΕ θα είναι αντίστοιχη και ανάλογη.

Ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της πατρίδας μας, ως η μοναδική επαγγελματική τους οργάνωση, ουδέποτε έχουμε κληθεί να εκφέρουμε άποψη, τουλάχιστον για το κεφάλαιο και τα εδάφια του υπό διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας που αφορούν άμεσα και αποκλειστικά τη δημοσιογραφική κοινότητα. Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά ειδικά τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, να προβληματιστούν ξανά και ξανά επί του όλου θέματος. Αυτός ο κώδικας δεοντολογίας, όπως τείνει να διαμορφωθεί, συνιστά πλήγμα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα του οίκου της νομοθετικής εξουσίας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

--------------

26/2/20

Καθεστώς εργασίας αργιών στον έντυπο Τύπο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κυριακή 1 Μαρτίου, εορτή της Τυροφάγου, είναι με βάση τη συλλογική μας σύμβαση, αργία. Ως εκ τούτου, κατά την ημέρα αυτή δεν διεξάγεται καμιά εργασία στον Τύπο και συνακόλουθα δεν κυκλοφορούν εφημερίδες την επομένη ημέρα.

Όσον αφορά την επομένη, τη Δευτέρα της Καθαράς (2 Μαρτίου), είναι επίσης αργία. Ωστόσο, εργάζεται μόνο μικρός αριθμός συντακτών ώστε να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Τρίτη, υπό μορφή ειδικής έκδοσης. Το ωράριο εργασίας που τηρείται στις ειδικές εκδόσεις, είναι ανάλογο με αυτό που συνήθως ακολουθείται κατά την εργασία τις Κυριακές.

Με ευχές για καλή ξεκούραση,

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

----------------

21/2/20

Η ΕΣΚ στηρίζει την πρωτοβουλία «Είναι η Ώρα»

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ένθερμα και ολόψυχα, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την μονόωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ανεξάρτητη πρωτοβουλία «Είναι η Ώρα» καλώντας όλες τις γυναίκες της Κύπρου να απέχουν από τα καθήκοντα τους για μία ώρα από τις 11:00 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί όλες στις γυναίκες μέλη της να μετέχουν στην πιο πάνω στάση εργασίας διεκδικώντας να τεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου οι σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και να κινητοποιηθεί η κυπριακή κοινωνία και οι φορείς της Πολιτείας, απέναντι σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας.

Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Είναι η ώρα
. Για εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών
. Για ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις
. Για ισότητα ευκαιριών και εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία
. Για ενίσχυση των δομών υγείας και υπηρεσιών φροντίδας, με στόχο τη συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής.
. Για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα άρουν τον αποκλεισμό των γυναικών από θέσεις εξουσίας
. Για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστατριών
. Για αποτελεσματική εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευση στις υγιείς σχέσεις στην παιδεία.
. Για καταπολέμηση των στερεοτύπων και του σεξισμού που είναι διάχυτος σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των γυναικών και κοριτσιών.
. Για νομοθεσίες, δομές και μέτρα που θα εξαλείψουν τις ανισότητες και όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των γυναικών.

Την κινητοποίηση έχουν ήδη υποστηρίξει στο σύνολό τους οι γυναικείες οργανώσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, εταιρείες, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, με τους οποίους συντάσσεται και η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

21/2/20

¶τοπες οι δηλώσεις Μασιά

Ο κ. Δημήτρης Μασιάς, πρώην διαιτητής, νυν πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου και μάνατζερ ποδοσφαιριστών, που βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες περί συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, περί συνωμοσίας για καταδολίευση και για χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, επιχείρησε χθες, να προβεί σε ειρωνικές - απαξιωτικές υποδείξεις προς τους λειτουργούς του Τύπου. Ο κ. Μασιάς, ελεύθερος με εγγύηση 75.000 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 17 Μαρτίου 2020, είναι προτιμότερο να δει πώς υπερασπίζεται τον εαυτό του ενώπιον της Δικαιοσύνης, παρά να μέμφεται τους δημοσιογράφους για το πώς ιεραρχούν τις προτεραιότητές τους.

Η διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ύψιστου δημοσίου ενδιαφέροντος και ως τέτοιο θα τυγχάνει της αρμόζουσας δημοσιογραφικής προσοχής. Εάν η δημοσιογραφική οικογένεια χειρίζεται με επάρκεια τα του εθνικού θέματος ή τα του κορωνοϊού, ο κ. Μασιάς δεν είναι το πλέον αρμόδιο άτομο να το κρίνει. Ας περιοριστεί στα φλέγοντα ζητήματα που τον αφορούν άμεσα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

---------------------

19/2/20

Σύσταση υποεπιτροπών ΕΣΚ για διαχείριση ζητημάτων που απασχολούν τους δημοσιογράφους

Τη σύσταση πέραν των δέκα θεματικών υποεπιτροπών, που θα λειτουργήσουν ως ομάδες εργασίας για τη μελέτη εξειδικευμένων ζητημάτων τα οποία απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Οι θεματικές υποεπιτροπές θα έχουν ως στόχο την παραγωγή ιδεών και διαμόρφωση εισηγήσεων προς το Δ.Σ. της οργάνωσης για την όσο το δυνατό πιο δημιουργική και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που απασχολούν τους δημοσιογράφους της πατρίδας μας.

Μεταξύ άλλων, έχουν συσταθεί υποεπιτροπές με θεματικά αντικείμενα το διαδίκτυο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη συνδικαλιστική ενεργοποίηση νέων μελών, το μέλλον του συντεχνιακού σχεδίου υγείας, τους φωτορεπόρτερ-κινηματογραφιστές και ούτω καθεξής.

Επικεφαλής των θεματικών υποεπιτροπών έχουν τεθεί μέλη του Δ.Σ. ενώ αυτές απαρτίζονται από μέλη της οργάνωσης, με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, ούτως ώστε να υπάρξει διάχυση καθηκόντων και ευθυνών σε όλη τη βάση της οργάνωσης, με στόχο την όσο το δυνατό πιο ευρεία συλλογική δράση.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή τη νέα συλλογική προσπάθεια - και δεν έχουν προσεγγισθεί ήδη από το Δ.Σ. - μπορούν να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους, επικοινωνόντας με τον Πρόεδρο της ΕΣΚ Γιώργο Φράγκο ή με τη Γραμματεία της Οργάνωσης.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------

11/2/20

Αιτήματα και πρόβλημα των δημοσιογράφων ενώπιον του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πάγια αιτήματα αλλά και χρονίζοντα προβλήματα της δημοσιογραφικής οικογένειας ήγειρε ενώπιον του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, κλιμάκιο της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό, ανάμεσα σε άλλα, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν διευκολύνσεις και υποδομική υποστήριξη των δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν θέματα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της θεσμικής συνεργασίας του μοναδικού συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων με την Κυβέρνηση και ειδικά την Προεδρία.

Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου και την επιτακτική ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού του, καθώς επίσης και για την ανάγκη επανάληψης του κυβερνητικού σχεδίου αρωγής προς τον Τύπο, με την προοπτική διεύρυνσης του ούτως ώστε να περιλαμβάνει και τον διαδικτυακό Τύπο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση την ηγεσία της ΕΣΚ και υποσχέθηκε να προωθήσει προς ρύθμιση ή επίλυση τα πλείστα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση.

Το κλιμάκιο της ηγεσίας της ΕΣΚ που συναντήθηκε με τον κ. Κούσιο αποτελούσαν ο Πρόεδρος Γιώργος Φράγκος, η Αντιπρόεδρος Λένια Καρατζιά, η Γ.Γ. Ραλλή Παπαγεωργίου, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Στρατής και ο Β΄ Επιλαχών στο Σώμα Φάνης Μακρίδης.

Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

6/2/20

Αλληλεγγύη ΕΣΚ σε Τούρκους δημοσιογράφους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και σε ένδειξη αλληλεγγύης στις νομικές διεκδικήσεις των 45 Τούρκων συναδέλφων της ημερήσιας εφημερίδας Hurriyet - που απολύθηκαν μαζικά και αιφνιδιαστικά λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο έντυπο που τους εργοδοτούσε - απέστειλε το ποσό των 500 ευρώ στο ταμείο αλληλεγγύης που έχει συστήσει για αυτό το σκοπό η ΕΟΔ.

Σε ανάλογη χειρονομία αλληλεγγύης έχουν προβεί ήδη αρκετές δημοσιογραφικές ενώσεις μέλη της ΕΟΔ, περιλαμβανομένης και της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, οι τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις στηρίζουν ποικιλοτρόπως τον αγώνα των Τούρκων συναδέλφων που απώλεσαν τις θέσεις εργασίας τους.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, από θέσεις αρχών κινουμένη, όσο και όποτε το επιτρέπουν οι δυνάμεις της, θα στηρίζει συναδέλφους δημοσιογράφους όπου και όποτε δοκιμάζονται είτε συνδικαλιστικά είτε καθεστωτικά.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

------------------------------

8/1/20

Χρονιά με προσδοκίες το 2020 για τη δημοσιογραφική οικογένεια

Στην παρουσία πολιτειακών και κομματικών αξιωματούχων, πολυμελούς αντιπροσωπείας Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και δεκάδων μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τρίτης 7 Ιανουάριου, η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή της οργάνωσης στη Δημοσιογραφική Εστία. 

Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αρμόδιος για θέματα Τύπου, υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, οι βουλευτές και εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου και του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η εκπρόσωπος Τύπου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, ο επίσης βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας Μιχάλης Σοφοκλέους και άλλοι. 

Το 2020 ξεκινά με προσδοκίες για όλη την κοινωνία αλλά και για τη δημοσιογραφική οικογένεια ειδικά. Πριν από τη τελετή κοπής της βασιλόπιττας σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Ο Γ. Φράγκος συνέδεσε το 2020 με την αριστεία, υπογραμμίζοντας πως η δημοσιογραφική αριστεία είναι «ο έλεγχος όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων, κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών». Και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αριστεύσουν «στην υπηρεσία της αλήθειας, της ενημέρωσης, της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΕΣΚ, τόνισε: «Είμαστε και θα είμαστε και ανεκτικοί και συνεργάσιμοι στην κριτική σας, προσδοκώντας ότι αυτή η κριτική θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και θα είναι μια κριτική που θα εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέλεξε να απευθυνθεί ιδιαίτερα στους παριστάμενους Τ/κ δημοσιογράφους λέγοντας «μοιραζόμαστε κοινή ιστορία και απόψεις, και πιστεύω ότι αν εργαστούμε μαζί μπορούμε να ζήσουμε σε ένα ενωμένο νησί εν ειρήνη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα από τις Κατερίνα Παράσχου και Φρειδερίκη Τομπάζου, με τον Ραφαέλλο Αγαπίου στα πλήκτρα.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου