23/9/21

ρευνα για την κυπριακ δημοσιογραφα

Η νωση Συντακτν Κπρου σας προσκαλε σε δισκεψη Τπου η οποα θα πραγματοποιηθε την Τετρτη 29 Σεπτεμβρου στις 11 π.μ. στη Δημοσιογραφικ Εστα. Αντικεμενο της δισκεψης εναι η παρουσαση των αποτελεσμτων της πρτης μεγλης παγκπριας αξιολογικς ρευνας για τα ποιοτικ χαρακτηριστικ της κυπριακς δημοσιογραφας και των λειτουργν της. Μια ρευνα που διενεργθηκε με πρωτοβουλα και για λογαριασμ της ΕΣΚ σε δεγμα χιλων ατμων και η οποα φιλοδοξεται να καταστε ετσιος θεσμς.

Η ρευνα για την κυπριακ δημοσιογραφα και τους λειτουργος της διεξχθηκε με την εμπειρογνωμοσνη της Cypronetwork και την υποστριξη της Τρπεζας Κπρου. Εκτιμται τι η ρευνα αυτ και τα αποτελσματ της θα αποτελσουν χρσιμο εργαλεο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογρφους του τπου, αλλ και αξιολογικ μποσουλα για τους ενεργος πολτες που επιθυμον να ενημερνονται αντικειμενικ και ολοκληρωμνα.

Τα αποτελσματα της ρευνας θα παρουσισει ο Διευθυντς της Cypronetwork κ. Χρστος Μιχαηλδης, εν χαιρετισμ θα απευθνει ο Διευθυντς Διεθυνσης Εταιρικν Υποθσεων της Τρπεζας Κπρου κ. Μιχλης Περσινης.

Διοικητικ Συμβολιο
 νωσης Συντακτν Κπρου

----------------

2/9/21

Απεβωσε ο λγιος δημοσιογρφος Πανκος Παιονδης

Πλρης ημερν, σε ηλικα 96 χρονν, απεβωσε το πρω της Πμπτης στη γεντειρα του Λεμεσ, ο Πανκος Παιονδης, νας λγιος δημοσιογρφος με την κλασικ ννοια του ρου. Ο Π. Παιονδης υπρξε απ τους πιο επιφανες δημοσιογρφους της Κπρου στα πρτα μετανεξαρτησιακ χρνια, εν ανκει στην ολιγριθμη ομδα των συναδλφων που πρτοι σπευσαν να εγγραφον στην νωση Συντακτν Κπρου, μλις η οργνωση ενεγρφη ως σωματεο στον φορο Συντεχνιν τον Ιονιο του 1960. Ο Π. Παιονδης υπρξε για πρα πολλ χρνια δραστριο μλος της ΕΣΚ, εν την περοδο 1971-1973 διατλεσε και μλος του Δ.Σ. της Οργνωσης.

Ο μεταστς, σημαντικς και πολυβραβευμνος λογοτχνης και κριτικς λογοτεχνας πρα απ δημοσιογρφος, ξεκνησε τη δημοσιογραφικ του σταδιοδρομα απ τα φοιτητικ του χρνια στην πρωτεουσα της Βουλγαρας, Σφια. Με την επιστροφ του στην Κπρο εξδωσε το περιοδικ «Να Εποχ» που κυκλοφορε μχρι της μρες μας και εναι το μακροβιτερο λογοτεχνικ περιοδικ του τπου. Στη συνχεια εργστηκε ως συντκτης στην εφημερδα «Χαραυγ», αλλ και ως εκδτης της εφημερδας «Δημοκρατα». Ο ρλος του Π. Παιονδη στο να αποκτσει η κυπριακ λογοτεχνα βμα και λγο στον ντυπο και περιοδικ Τπο του τπου υπρξε καταλυτικς.

Η κηδεα του Π. Παιονδη θα τελεστε το Σββατο 4 Σεπτεμβρου απ τον Ιερ Να Αγου Νικολου στη Λεμεσ. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θα εκπροσωπηθε στην εξδιο ακολουθα, εν ο Πρεδρος της Οργνωσης θα εκφωνσει επικδειο λγο.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-------------------

19/8/21

Πλγμα και για τη δημοσιογραφα η επικρτηση των Ταλιμπν στο Αφγανιστν

Στο Αφγανιστν, μσα σε ελχιστο χρονικ διστημα, εκατοντδες ΜΜΕ χουν αναστελει τη λειτουργα τους, χιλιδες δημοσιογρφοι χασαν τις θσεις εργασας τους, εν απαγορετηκε ρητ και αυστηρ στις γυνακες δημοσιογρφους να εργζονται. λα αυτ ως απτοκο της προλασης και τελικς επικρτησης των ισλαμιστν ανταρτν Ταλιμπν σε λο το Αφγανιστν. Η Διεθνς Ομοσπονδα Δημοσιογρφων με πρωτοπρο την Ευρωπακ Ομοσπονδα Δημοσιογρφων χουν αποδυθε σε μια τιτνια εκστρατεα στριξης, παροχς βοθειας και αλληλεγγης στους δοκιμαζμενους Αφγανος συναδλφους.

Η νωση Συντακτν Κπρου εννει τη φων της με τις δυο δημοσιογραφικς ομοσπονδες στις οποες ανκει και καλε την παγκσμια προοδευτικ ανθρωπτητα να συνδρμει στην προσπθεια που καταβλλεται για την ασφλεια, τη σωτηρα και τη διαφυγ των Αφγανν δημοσιογρφων, που αποδεδειγμνα πλον κινδυνεουν ετε να φυλακιστον ετε να χσουν τη ζω τους. δη αρκετ ευρωπακ κρτη χουν δεσμευτε να παρσχουν πολιτικ συλο στους Αφγανος δημοσιογρφους που συνεργζονται με ΜΜΕ της χρας τους. λλα κρτη μελετον την προοπτικ να φιλοξενσουν, στω και προσωριν, Αφγανος δημοσιογρφους. Η νωση Συντακτν Κπρου καλε και την Κυβρνηση της χρας μας πως, στο μτρο των δυνατοττων μας, σταθε αρωγς σε αυτ τη μεγλη ανθρωπιστικ προσπθεια που καταβλλεται διεθνς.

Η οργνωση μας θα ενσει τις ταπεινς της δυνμεις με τις δημοσιογραφικς ενσεις λου του κσμου παρακολουθντας το λο κεφαλαιωδς ανθρωπιστικ ζτημα συνεχς και αναζητντας τρπους μπρακτης βοθειας στους Αφγανος δημοσιογρφους. Ως πρτο βμα το ΔΣ της ΕΣΚ αποφσισε την αποστολ ενς συμβολικο χρηματικο ποσο στο ειδικ ταμεο «IFJ Safety Fund» που χει δημιουργηθε ειδικ για τη στριξη των διωκμενων δημοσιογρφων του Αφγανιστν.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-------------------------

26/7/21

Δωρεν εισιτρια στο Φεστιβλ Ντοκιμαντρ

Η νωση Συντακτν Κπρου στηρζει και φτος το 16ο Διεθνς Φεστιβλ Ντοκιμαντρ Λεμεσο και προσκαλε τα μλη της στην προβολ δο ντοκιμαντρ που σχετζονται με τη διερευνητικ δημοσιογραφα. Η πρτη προβολ αφορ την ταινα “Collective” και θα πραγματοποιηθε στο Κντρο Ευαγρα Λαντη στη Λεμεσ την Τταρτη 4 Αυγοστου 2021 στις 20.30. Η δετερη προβολ αφορ την ταινα “Writing with fire” και θα προβληθε την Πμπτη 5 Αυγοστου 2021, στον διο χρο αλλ στις 18.30. Και για τις δυο προβολς υπρχει περιορισμνος αριθμς δωρεν εισιτηρων στον χρο της εκδλωσης, ειδικ για τα μλη της ΕΣΚ, τα οποα και θα παραχωρονται απ τους διοργανωτς στους ενδιαφερμενους με την επδειξη ταυττητας μλους της οργνωσης.

Η ταινα “Collective” πραγματεεται την υπθεση μιας πυρκαγις που ξσπασε τον Οκτβριο του 2015, στο κλαμπ Collectiv στο Βουκουρστι απ την οποα σκοτθηκαν 27 τομα και τραυματστηκαν 180. Τους επμενους μνες υπκυψαν στα τραματ τους ακμα 37 νθρωποι, εν μρει λγω της λλειψης κατλληλης υγειονομικς περθαλψης στα δημσια νοσοκομεα. Το ντοκιμαντρ ακολουθε μια ειδικ ομδα ερευνητν δημοσιογρφων της εφημερδας Gazeta Sporturilor, καθς αποκαλπτουν μια τερστια απτη στον τομα της υγεας, απ την οποα εχαν ωφεληθε διφοροι μεγιστνες και πολιτικο.

Η ταινα “Writing with fire” αναφρεται στο ανδροκρατομενο μιντιακ τοπο της Ινδας, που εμφανζεται η μνη εφημερδα της χρας που διευθνεται αποκλειστικ απ γυνακες. Οπλισμνες με smartphones, οι Ινδς δημοσιογρφοι  σπνε τις παραδσεις, αντιμετωπζουν την εδραιωμνη μεροληψα των φλων και μσα απ συντριπτικ εμπδια και απειλς, επαναπροσδιορζουν τι σημανει να εσαι ισχυρς. Ετε που συμβανουν τα γεγοντα, ετε απ το σπτι τους, ερευνον βιαιοπραγες, παρνομες εξορυκτικς επιχειρσεις, την νοδο του ινδουιστικο εθνικισμο και πολλ λλα.

Περισστερες πληροφορες και για τις δυο ταινες στα λινγκ που ακολουθον:
https://www.filmfestival.com.cy/film-list-2021/item/412-collective
https://www.filmfestival.com.cy/film-list-2021/item/414-writing-with-fire

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-------------

23/7/21

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κοιν εξαγγελα απ νωση Συντακτν Κπρου,
Cypronetwork και Τρπεζα Κπρου

Μεγλη παγκπρια αξιολογικ ρευνα για τα ποιοτικ χαρακτηριστικ της κυπριακς δημοσιογραφας και των λειτουργν της, που φιλοδοξεται να καταστε ετσιος θεσμς, εξαγγλει η νωση Συντακτν Κπρου. Η ρευνα, με δεγμα χιλων ατμων, θα διενεργεται περ τα τλη κθε χρονις, με την εμπειρογνωμοσνη της Cypronetwork και την υποστριξη της Τρπεζας Κπρου.

Η πρτη ρευνα για λογαριασμ των τριν εταρων, που περιλαμβνει σωρεα αξιολογικν και κατατακτριων ερωτσεων, ρχισε δη να υλοποιεται. Τα αποτελσματ της θα ανακοινωθον σε δισκεψη Τπου που θα πραγματοποιηθε εντς Σεπτεμβρου στη Δημοσιογραφικ Εστα.

Η νωση Συντακτν Κπρου, η εταιρεα ερευνν Cypronetwork και η Τρπεζα Κπρου ευελπιστον και οραματζονται τι η ρευνα για την κυπριακ δημοσιογραφα και τα πορσματ της θα αποτελσουν χρσιμο εργαλεο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογρφους του τπου, αλλ και αξιολογικ μποσουλα για τους ενεργος πολτες που επιθυμον να ενημερνονται αντικειμενικ και ολοκληρωμνα.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ             CYPRONETWORK                      ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ              

----------------

20/7/21

Επθεση διαδηλωτν κατ φωτορεπρτερ ξω απ το Προεδρικ

Επθεση απ διαδηλωτς δχθηκε την περασμνη Κυριακ 18 Ιουλου ξω απ το Προεδρικ ο φωτορεπρτερ του πρακτορεου Associated Press και μλος της νωσης Συντακτν Κπρου, Πτρος Καρατζις. Ο φωτορεπρτερ φρει εκδορς σε διφορα μρη του σματος του, εν δχτηκε κτυπματα και στο κεφλι. Οι διαδηλωτς προσπθησαν να του αποσπσουν και τον εξοπλισμ του, με αποτλεσμα αυτς να υποστε ζημις.

Ο Πτρος Καρατζις, με παρτρυνση και της ΕΣΚ, κανε γραπτ καταγγελα και δωσε κατθεση στην Αστυνομα. Εξετστηκε δε και απ γιατρ του Δημοσου, ο οποος διαπστωσε τα εμφαν σημδια της βας που ασκθηκε πνω του.

Η νωση Συντακτν Κπρου καταδικζει την βα που ασκθηκε σε βρος ενς επαγγελματα λειτουργο του Τπου, που υπηρετε μλιστα σε να ξνο ειδησεογραφικ πρακτορεο, γεγονς που εκθτει την πατρδα μας διπλ. δη το Associated Press προβανει σε σχετικ διαβματα τσο προς τις αρμδιες κυπριακς Αρχς, σο και σε διεθν φρουμ.

Η νωση Συντακτν Κπρου καλε τις αρμδιες Αρχς να διερευνσουν το πιο πνω απαρδεκτο περιστατικ με σο το δυνατ πιο πλρη και αποτελεσματικ τρπο. Η βα, ο εκφοβισμς και οι προπηλακισμο δεν θα περσουν. Η αλθεια πρπει πντα να φτνει ανεμπδιστα στην κοιν γνμη και οι δημοσιογρφοι να επιτελον το ργο και την αποστολ τους, απρσκοπτα.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

----------------

19/7/21

μεση Ανταπκριση EFJ στο διβημα της ΕΣΚ

μεση και ταχεα υπρξε η ανταπκριση της Ευρωπακς Ομοσπονδας Δημοσιογρφων (EFJ) στο διβημ της νωσης Συντακτν Κπρου αναφορικ με τα βαια επεισδια απ μαινμενους διαδηλωτς εντς του Συγκροτματος «ΔΙΑΣ». Αυθημερν η EFJ εξδωσε μακροσκελ καταδικαστικ ανακονωση:  https://europeanjournalists.org/blog/2021/07/19/cyprus-tv-station-attacked-by-crowd-protesting-covid-measures-and-vaccination/.

Ανμεσα σε λλα η Ευρωπακ Ομοσπονδα Δημοσιογρφων, υπογραμμζει πως εννει τη φων της με το μλος της, την ΕΣΚ, «καταδικζει αυτ τη βναυση επθεση και καλε τις Αρχς να προβον σε διεξοδικς ρευνες».

Ο Ricardo Gutiérrez, Γενικς Γραμματας του EFJ, σε σχετικ δλωσ του, στα πλασια της διας ανακονωσης, υπογρμμισε τα εξς: «Χαιρετζουμε τις συνεχιζμενες ρευνες για αυτς τις απαρδεκτες επιθσεις, τις οποες καταδικζουμε ντονα. Αυτ το εππεδο βας και ασβειας για τους επαγγελματες των μσων ενημρωσης εναι νευ προηγουμνου στην Κπρο και αποτελε περαιτρω απδειξη της ανγκης μεγαλτερης προστασας για τους δημοσιογρφους».
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφρζει την ευαρσκεια του προς την EFJ για τη στριξη, τη συμπαρσταση και την αλληλεγγη που επιδεικνει ποτε η δημοσιογραφικ κοιντητα της Κπρου αντιμετωπζει προβλματα.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-------------------

19/7/21

Η βα κατ δημοσιογρφων και ΜΜΕ δεν θα περσει

Με αποτροπιασμ, βδελυγμα και βαθι ανησυχα, η νωση Συντακτν Κπρου καταδικζει εντοντατα τα βαια επεισδια που λαβαν χρα ψες εντς του Συγκροτματος «ΔΙΑΣ». Οι πρωτοφανες πρξεις βας, με βανδαλισμος και εμπρησμος, απ να ετερκλητο μαινμενο πλθος αρνητν του κορωνοο και αντιεμβολιαστν, συνιστον απειλ για τη δημοκρατα, την ελευθερα κφρασης και την ελευθεροτυπα.

Οι δημοσιογρφοι του Συγκροτματος «ΔΙΑΣ» και λο το υπλοιπο προσωπικ του Οργανισμο χουν την αμριστη στριξη και αλληλεγγη της νωσης Συντακτν Κπρου. Σσσωμη η δημοσιογραφικ κοιντητα της πατρδας μας βρσκεται στο πλευρ τους.

Η νωση Συντακτν Κπρου καλε τις αρμδιες Διωκτικς Αρχς του κρτους πως ενεργσουν πραυτα, αποφασιστικ και αποτελεσματικ, τσι που οι υπεθυνοι γι’ αυτ το κρως ανησυχητικ ργιο εκνομας να οδηγηθον ενπιον της Δικαιοσνης και να τιμωρηθον παραδειγματικ.

Η νωση Συντακτν Κπρου, απ δικς της πλευρς, θα ενημερσει για το συμβν την Ευρωπακ αλλ και τη Διεθν Ομοσπονδα Δημοσιογρφων, ζητντας τη δημσια καταδκη του και εκ μρους τους.

Σε μια ευνομομενη πολιτεα πως η πατρδα μας, καννας που απειλε βιαιοπραγε κατ ΜΜΕ και δημοσιογρφων δεν μνει ατιμρητος. Αυτ πιστεουμε και γι’ αυτ θα εργαστομε.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-------------------

14/7/21

Ανησυχα ΕΣΚ για τη βα σε βρος δημοσιογρφων

Η κλιμακομενη βα σε βρος δημοσιογρφων σε ευρωπακ κρτη προκαλε ντονη ανησυχα και προβληματισμ για τους αυξανμενους κινδνους τους οποους διατρχει η ελευθερα κφρασης, η ελευθεροτυπα αλλ και η δια η ζω των λειτουργν του Τπου, στην Ευρπη και λο τον κσμο γενικ. Το Διοικητικ Συμβολιο της νωσης Συντακτν Κπρου, με αφορμ δο πρσφατα περιστατικ, να στην Ολλανδα και να στη Γεωργα, εννει τη φων του με την Ευρωπακ και τη Διεθν Ομοσπονδα Δημοσιογρφων, που και η ΕΣΚ ανκει, καταδικζοντας απερφραστα και κατηγορηματικ τη βα κατ των που γης δημοσιογρφων. που και ποτε ασκεται βα κατ δημοσιογρφων, η βιαιοπραγα αυτ συνιστ αππειρα κατλυσης διβρωσης της Δημοκρατας.

Ο θνατος του δημοσιογρφου Αλεξντρ Λασκαρβα στη Γεωργα, στερα απ ξυλοδαρμ που υπστη απ ακροδεξι στοιχεα σε πορεα υπρ των ΛΟΑΤΚ, η αππειρα δολοφονας του δημοσιογρφου Πτερ ντε Βρις στο μστερνταμ, που δχθηκε απανωτος πυροβολισμος μετ την ξοδ του απ τηλεοπτικ στοντιο, χουν συγκλονσει την παγκσμια δημοσιογραφικ κοιντητα, αλλ και λη τη δημοκρατικ ανθρωπτητα.

Η νωση Συντακτν Κπρου εχεται και προσεχεται, ο ερευνητς δημοσιογρφος Πτερ ντε Βρις να ξεπερσει γργορα τον κνδυνο για τη ζω του και να εξλθει του νοσοκομεου. Η νωση Συντακτν Κπρου τιμ τη μνμη του αποθανντος ακτιβιστ δημοσιογρφου Αλεξντερ Λασκαρβα και καλε σε εγργορση αλλ και αντσταση κατ της ποιας μορφς βας τον κθε δημοσιογρφο.
που δοκιμζεται η δημοσιογραφα και οι λειτουργο της, δοκιμζεται η Δημοκρατα και οι θεσμο της. Απαθες δεν θα μενουμε ποτ.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

------------------

15/7/21

Δημοσιογραφικ Βραβεο «Daphne Caruana Galizia»

Το Ευρωπακ Κοινοβολιο πως ανακοινθηκε δη, χει θεσπσει ως να νο θεσμ το βραβεο δημοσιογραφας «Daphne Caruana Galizia», στη μνμη της αδικοχαμνης συναδλφου απ τη Μλτα, η οποα δολοφονθηκε το 2017, πειτα απ μακρ σειρ παρενοχλσεων και απειλν που δεχταν, προκειμνου να σταματσει τις ρευνες που διεξγαγε επ ζητημτων διαφθορς, οργανωμνου εγκλματος και σκανδλων. Το βραβεο, το οποο μπορον να διεκδικσουν επαγγελματες δημοσιογρφοι αν την υφλιο, θα απονεμηθε απ ανεξρτητη επιτροπ, για σημαντικ δημοσιογραφικ επιτεγματα, τα οποα υπερασπζονται και προγουν τις θεμελιδεις αξες της Ευρωπακς νωσης και θα συνοδεεται απ χρηματικ παθλο αξας 20.000 ευρ. Στην κριτικ επιτροπ για το βραβεο δημοσιογραφας «Daphne Caruana Galizia» την νωση Συντακτν Κπρου θα εκπροσωπσει το μλος του Δ.Σ. της Οργνωσης Τνια Σταυρινο.
Τα υποψφια ρθρα μπορον να υποβλλονται μσω της πλατφρμας  https://daphnejournalismprize.eu/ ως την 1η Σεπτεμβρου 2021. Γνονται δεκτς υποψηφιτητες απ επαγγελματες δημοσιογρφους και ομδες δημοσιογρφων απ οποιαδποτε χρα του κσμου, αρκε η δημοσιογραφικ εργασα να χει μεταδοθε δημοσιευθε σε ΜΜΕ που εδρεει σε χρα της Ευρωπακς νωσης. Για περισστερες πληροφορες, οι ενδιαφερμενοι μπορον να επισκεφθον τη σχετικ πλατφρμα.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

----------------

6/7/21

Στριξη ΕΣΚ στον Ανδρα Γιρτσιο

Το Διοικητικ Συμβολιο της νωσης Συντακτν Κπρου εκφρζει την αμριστη στριξη και συμπαρστασ του προς τον δημοσιογρφο Ανδρα Γιρτσιο στον αγνα τον οποο διεξγει προκεμενου να διασφαλσει τα πνευματικ-συγγενικ αλλ και τα εργασιακ του δικαιματα. 

Αναφορικ με την υπ εξλιξη διαφορ μεταξ του μλους της ΕΣΚ Ανδρα Γιρτσιου και της Διεθυνσης του Ραδιοφωνικο Ιδρματος Κπρου, το ΔΣ της οργνωσης επιθυμε να υπογραμμσει τις ακλουθες θσεις αρχς: 

α) Κθε δημοσιογραφικ εργασα που εννμως διαχθηκε -ντυπα, ηλεκτρονικ διαδικτυακ- προς την κοιν γνμη, πρπει να παραμνει -στο σνολ της και χωρς περικοπς- προσβσιμη αν πσα στιγμ και δι παντς σε λο τον κσμο. Οτιδποτε συνιστ παρακλυση συρρκνωση αυτς της προσβασιμτητας αποτελε στην ουσα παρμβαση σε βρος της ελευθερας κφρασης και της ελευθεροτυπας.

β) Στα πνευματικ-συγγενικ δικαιματα που απορρουν απ δημοσιογραφικ εργασα πρωτεοντα ρλο εναι πρπον να χει αυτς που πρωτογενς παργει το δημοσιογραφικ προν, δηλαδ ο συντκτης του. Τα ποια συμβλαια και λοιπς συμβατικς υποχρεσεις δεν μπορον να υπερκερζουν αυτ την ουσα. Ο δημοσιογρφος πρπει να μπορε να κμει δημοσιογραφικ χρση κθε προηγουμνης εργασας του, ποτε και εφσον χρειαστε.

Η λη διελκυστνδα στο πρσωπο του συναδλφου Ανδρα Γιρτσιου, με επκεντρο τους ‘Μονολγους’ του δημοσιογρφου και την κριτικ τους φση, εναι πρωτοφανς, και δυστυχς προσλαμβνει χαρακτρα προσωπικς επθεσης. 

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

------------------

29/6/21

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΡΕΟΥΖΟΥ

Αιμοδοσα στη μνμη του αποθανντος δημοσιογρφου Στλιου Κρουζου θα πραγματοποιηθε στο ΡΙΚ, τη Δευτρα 5 Ιουλου 2021.
Η αιμοδοσα θα διεξαχθε με πρωτοβουλα του ΡΙΚ και συνδιοργανωτς τον Παγκπριο Αντιαναιμικ Σνδεσμο και την νωση Συντακτν Κπρου. Ο αεμνηστος Στλιος Κρουζος υπηρτησε επ σειρ ετν τη Δημσια Ραδιοτηλεραση, διετλεσε Πρεδρος και υπρξε στλεχος για δεκαετες στον Παγκπριο Αντιαναιμικ Σνδεσμο και ταν ενεργ μλος για πολλ χρνια στην νωση Συντακτν Κπρου.
Οι συνδιοργανωτς της αιμοδοσας καλον τον κσμο να ενισχσει αυτ την προσπθεια στη μνμη του Στλιου, προσφροντας αμα για την ενσχυση του Κντρου Αματος και γενικτερα τη στριξη της ζως των συνανθρπων μας που το χουν ανγκη.
Η αιμοδοσα θα διεξαχθε στο χρο του Αρχεου ΡΙΚ, τη Δευτρα 5 Ιουλου απ τις 9:00 μχρι τις 14:30 και θα ληφθον λα τα απαρατητα μτρα ασφλειας λγω της πανδημας.

Ραδιοφωνικ δρυμα Κπρου
Παγκπριος Αντιαναιμικς Σνδεσμος
νωση Συντακτν Κπρου

-------------------

28/6/21


Συνεσταση της ΕΣΚ στα Περβλια

Δεκδες μλη της νωσης Συντακτν Κπρου μαζ με τις οικογνεις τους παραβρθηκαν το μεσημρι της Κυριακς σε συνεσταση που διοργνωσε το Δ.Σ. της συντεχνας στο Δημοσιογραφικ Χωρι στα Περβλια. Σε μια ωραα και φιλικ ατμσφαιρα τα μλη της ΕΣΚ και οι οικογνεις τους πρασαν να ευχριστο απομεσμερο απολαμβνοντας τους πλοσιους ψαρομεζδες του εστιατορου «Ενλια», συνομιλντας με φλους και συνδελφους του κλδου.

Η διοργνωση της συνεστασης της Κυριακς πραγματοποιθηκε σε αντιστθμισμα των καθιερωμνων πρωτοχρονιτικων εορτν της ΕΣΚ που φτος δεν γινε κατορθωτ να πραγματοποιηθον λγω των περιοριστικν μτρων κατ του κορωνοο.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

------------------

16/6/21

Η ΕΣΚ τμησε τον Σαμ Οζουσλο

Τον απελθντα Πρεδρο του Συνδσμου Τουρκοκυπρων Δημοσιογρφων (KTGB) Σαμ Οζουσλο τμησε το Διοικητικ Συμβολιο της νωσης Συντακτν Κπρου, σε σεμν τελετ - δεξωση που πραγματοποιθηκε το βρδυ της περασμνης Δευτρας στην Αγλαντζι. Ο Σαμ Οζουσλο υπρξε για σειρ ετν επικεφαλς των Τ/κ δημοσιογρφων και συνβαλε πολ στην ουσιαστικ ανπτυξη της δικοινοτικς συνεργασας μεταξ των επαγγελματιν του κλδου.

Στην εκδλωση, που πραγματοποιθηκε μλις το επτρεψαν οι συνθκες της πανδημας και τα ισχοντα μτρα προστασας της δημσιας υγεας, παρστη και ο διδοχος του Σαμ Οζουσλο, ο νυν Προδρος του KTGB, Αλ Τζιανσο. Ο Πρεδρος της ΕΣΚ Γιργος Φργκος επιδδοντας εκ μρους της οργνωσης αναμνηστικ δρο στον Σαμ Οζουσλο εξρε την μεταξ τους συνεργασα και την προδο που επιτεχθηκε σε θματα συνδικαλιστικς υφς και αμοιβαου ενδιαφροντος. Ο Πρεδρος της ΕΣΚ εξφρασε τη βεβαιτητα τι η συνεργασα μεταξ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογρφων θα συνεχιστε διτι εξακολουθον να συντρχουν ουσιαστικο λγοι κοινς συλλογικς διαχερισης πολλν προβλημτων του κλδου. Η αλληλεγγη μεταξ των δημοσιογρφων των δο κοινοττων εναι δεδομνη, κατληξε.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

----------------

15/6/21

Ανεπτρεπτο συμβν σε βρος δημοσιογρφου

Η δημοσιογρφος Γιτα Δημητρου, αρχισυντκτρια του διαδικτυακο περιοδικο Scala Times, δχθηκε να ακατσχετο υβρεολγιο και απειλς για τη ζω της στα ΜΚΔ ταν δημοσιοποησε την πολιτικ του εν λγω ΜΜΕ τι δεν θα προβλλει δραστηριτητες του ΕΛΑΜ. Η συνδελφος χει προβε σε σχετικ καταγγελα στην Αστυνομα η οποα και διερευνται.

Το λο συμβν εναι ανεπτρεπτο και καταδικαστο καθς πτεται της ελευθερας του λγου των δημοσιογρφων. Το ΔΣ της ΕΣΚ εκφρζει την αμριστη στριξ του προς τη δημοσιογρφο Γιτα Δημητρου και ζητ απ τις αρμδιες αρχς πως διερευνσουν μχρι τλους την λη υπθεση, τσι που σοι ενχονται στην διατπωση αυτν των απειλν να οδηγηθον ενπιον της Δικαιοσνης.

Τλος, το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλε τον πολιτικ κσμο του τπου πως επιδεξει την ανλογη ευαισθησα, που παρατηρονται ττοια φαινμενα εκφοβισμο των δημοσιογρφων. Και δυστυχς, ττοια φαινμενα παρατηρονται ευρτερα.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

--------------------

3/6/21

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

Αγαπητο συνδελφοι,

Προσκαλεσθε σε συνεσταση που θα πραγματοποιηθε την Κυριακ 27 Ιουνου στις 13.00 στο Δημοσιογραφικ Χωρι στα Περβλια. Η πρσκληση απευθνεται σε λα τα μλη της νωσης Συντακτν και τα μλη των οικογενειν τους.

Ελτε να απολασουμε πλοσιο φαγητ, με απεριριστο ποτ, και φρτε μνο το κφι και την καλ σας διθεση! Μπορετε ββαια να συνδυσετε την επσκεψ σας στο Δημοσιογραφικ Χωρι με κολμπι στην υπροχη παραλα μπροστ απ τις εγκαταστσεις μας.

Μη ξεχσετε μνο να κμετε εγκαρως κρτηση στη Γραμματεα της ΕΣΚ, ετε ηλεκτρονικ απαντντας σε αυτ το email, ετε τηλεφωνικ στο 22446090. Θα δεχμαστε κρατσεις μχρι το μεσημρι της Παρασκευς 25 Ιουνου, διτι θα πρπει να γνει κατλληλη προετοιμασα απ το εστιατριο «ΕΝΑΛΙΑ» στο Δημοσιογραφικ Χωρι, που θα μας φιλοξενσει.

Σας περιμνουμε, να τα πομε και απ κοντ μετ απ τσο καιρ, σ’ να ευχριστο περιβλλον.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

---------------------

25/5/21

Καταδκη της σλληψης του δημοσιογρφου Protasevich

Το Διοικητικ Συμβολιο της νωσης Συντακτν Κπρου εννει τη φων του με την Ευρωπακ Ομοσπονδα Δημοσιογρφων, καταδικζοντας απερφραστα τη σλληψη και κρτηση  του δημοσιογρφου, μπλκερ και ακτιβιστ Roman Protasevich. Οι φυλακισμνοι δημοσιογρφοι στη Λευκορωσα ανρχονται πλον σε 28. Η ΕΣΚ, μαζ με την ΕΟΔ, απευθνει κκληση για τη σσταση διεθνος αποστολς και τη διενργεια ρευνας για την τιμωρα των υπευθνων της σλληψης και κρτησης του Roman Protasevich.

Στην ανακονωση της ΕΟΔ, την οποα η ΕΣΚ προσυπογρφει, μεταξ λλων σημεινεται: «Η Ευρωπακ Ομοσπονδα Δημοσιογρφων καταγγλλει αυτ την πρξη αεροπειρατεας και κρατικς τρομοκρατας και απαιτε την μεση απελευθρωση του Roman Protasevich καθς και λλων 28 δημοσιογρφων που αυτ τη στιγμ βρσκονται υπ κρτηση στη Λευκορωσα».

«Κθε εβδομδα μαζ με το μλος μας την νωση Λευκορσων Δημοσιογρφων BAJ, καταγγλλουμε την λο και μεγαλτερη καταπεση που ασκεται στα ανθρπινα δικαιματα  και την Ελευθερα του Τπου στη Λευκορωσα», δλωσε ο Mogens Blicher Bjerregard Πρεδρος της ΕΟΔ.

«Η ΕΟΔ απευθνει κκληση για τη σσταση επσημης διεθνος αποστολς και τη διενργεια διεθνος ρευνας για την τιμωρα λων σων εμπλκονται στην καταπεση που ασκεται σε δημοσιογρφους και μσα ενημρωσης στη Λευκορωσα. Οι πολιτικς και οι διωκτικς αρχς,  πως και η δικαιοσνη στη Λευκορωσα, πρπει να λογοδοτσουν. Η ΕΟΔ καθς και οι Ενσεις μλη της Ομοσπονδας εναι προετοιμασμνες να συνεργαστον για τη διεξαγωγ αυτς της ρευνας».

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-----------------------

2/3/21

ΕΣΚ: Πορευμαστε μαζ με τους Τ/κ δημοσιογρφους

Η νωση Συντακτν Κπρου εκφρζει την αμριστη στριξη, συμπαρσταση και αλληλεγγη της προς τους Τουρκοκπριους δημοσιογρφους που διαμαρτρονται και αντιστκονται στις διξεις και τις επιθσεις τις οποες δχεται η ελευθερα του Τπου στην κατεχμενη Κπρο. Στην μαζικ πορεα διαμαρτυρας που πραγματοποησαν χθες η συντεχνα εργαζομνων στον Τπο, Basin Sen και ο Σνδεσμος Τ/κ Δημοσιογρφων KTGB υπ τον ττλο «Πορευμαστε γιατ δεν φοβμαστε», τα μλη της ΕΣΚ ταν νοερ παρντα. Εν τα μτρα κατ της πανδημας το επτρεπαν η ΕΣΚ θα εχε και φυσικ παρουσα στη μαζικ κινητοποηση των συμπατριωτν μας δημοσιογρφων.

Δυστυχς στα κατεχμενα εδφη της πατρδας μας προσλαμβνει πλον επικνδυνες διαστσεις το εγχερημα των κρατοντων και της Τουρκας για φμωση δημοσιογρφων και ΜΜΕ, για περαιτρω διβρωση της ελευθεροτυπας και για ακμα μεγαλτερη παρεμπδιση της ελευθερας κφρασης.

Η ΕΣΚ καταδικζει με κατηγορηματικτητα κθε προσπθεια συρρκνωσης της ελευθεροτυπας και χειραγγησης των δημοσιογρφων που και αν αυτ συντελεται, πσω μλλον ταν αυτ συντελεται στην δια μας την πατρδα.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

--------------------------

17/2/21

«φυγε» ο εμβληματικς και χαρισματικς δημοσιογρφος Αλκος Κωνσταντινδης

Πλρης ημερν, δημοσιογραφικν εμπειριν και αρθρογραφικν καταγραφν εγκατλειψε τα εγκσμια το βρδυ της Τρτης 16 Φεβρουαρου 2021 ο πολπειρος, πολυτλαντος και μχρι το βαθ του γρας εν ενεργεα δημοσιογρφος Αλκος Κωνσταντινδης. Ο Αλκος Κωνσταντινδης υπρξε εκ των πρωτοπρων, στυλοβατν της κυπριακς δημοσιογραφας, με γλσσα σκληρ και δηκτικ, αναλσεις βαθις και τεκμηριωμνες, αλλ και με σχλια καυστικ, σκωπτικ που φησαν εποχ.

Ο Αλκος Κωνσταντινδης υπρξε απ τα πρτα-πρτα μλη της νωσης Συντακτν Κπρου και στο μητρο της Οργνωσης φρει τον αριθμ 29. Η χαρισματικ του γραφδα δεν κσμησε μνο τη δημοσιογραφα, αλλ και τη λογοτεχνα του τπου μας. Αφο στις πρτες δεκαετες της καριρας του εργστηκε επιτυχς και ως κριτικς λογοτεχνας, με βαθις και διεισδυτικς αναλσεις, αρθρογραφντας με το ψευδνυμο Αλκος Μπαλτς.

Ο Αλκος Κωνσταντινδης γεννθηκε στις 24 Ιανουαρου 1930, φοτησε στο Γυμνσιο Κερνειας και στη Σχολ Δημοσιογραφας του Λονδνου. Ξεκνησε τη δημοσιογραφικ του πορεα απ τις εφημερδες «Δημοκρτης», «Χαραυγ», «Εμπρς» και το περιοδικ «Να Εποχ». Ακολοθως εργστηκε στις εφημερδες «Εθνικ» και «Φιλελεθερος» και στο περιοδικ «Κυπριακ Χρονικ». Υπρξε εκ των ιδρυτν της εφημερδας «Σημεριν» το 1976 και «Εσπεριν» το 1980. Απ το 1982 και μχρι την εκδημα του εργστηκε στην εφημερδα «Αλθεια», πρτα ως αρχισυντκτης και ακολοθως ως σμβουλος κδοσης.

Η στλη του «Τα υπρ και τα κατ», που γραφταν για πολλς δεκαετες αρχικ στη «Σημεριν» και μετ στην «Αλθεια», θα μποροσε ν’ αποτελσει ειδικ σεμινριο στις πανεπιστημιακς δημοσιογραφικς σχολς του τπου. Για το σκωπτικ της φος, τα χλευαστικ σχλι της, τις δηκτικς υποδεξεις και την τολμηρ κριτικ της, η στλη αυτ υπρξε ιδιατερα δημοφιλς.

Ο Αλκος Κωνσταντινδης καταλεπει σζυγο και τρα ενλικα τκνα. Η κηδεα του θα τελεστε το Σββατο 20 Φεβρουαρου στις 11 πμ απ τον Ιερ Να του Αποστλου Βαρνβα στη Δασοπολη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θερμ συλλυπεται την οικογνεια και λους τους οικεους του μεταστντος λαμπρο δημοσιογρφου. Η ΕΣΚ θα εκπροσωπηθε στην κηδεα του Αλκου Κωνσταντινδη και θα καταθσει στεφνι στη μνμη του.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

---------------------------

3/2/2021

Φλγοντα ζητματα του δημοσιογραφικο κλδου
γειρε η ΕΣΚ ενπιον του Προδρου της Δημοκρατας

Σωρεα ζητημτων που χουν να κμουν με το δημοσιογραφικ συνδικαλζεσθαι, την επαγγελματικ κατοχρωση του κλδου και τη θεσμικ ενσχυση του ρλου της νωσης Συντακτν Κπρου γειρε το Διοικητικ Συμβολιο της οργνωσης σε συνντηση που εχε σμερα το μεσημρι με τον Πρεδρο της Δημοκρατας κ. Νκο Αναστασιδη.

Σε ,τι αφορ τα συνδικαλιστικ ζητματα η αντιπροσωπεα του Δ.Σ. της ΕΣΚ με επικεφαλς τον Πρεδρο της οργνωσης Γιργο Φργκο αναφρθηκε στη ραγδαα επιδενωση του εργασιακο τοπου στον μιντιακ χρο χαρακτηρζοντας την εικνα των εργασιακν σχσεων στον κλδο αποκαρδιωτικ. Συγκεκριμνα, γινε λγος για παρτυπες απολσεις μετατξεις μονμων υπαλλλων σε καθεστς συνεργτη. Αυθαρετες περικοπς μισθν. Προσλψεις με μισθος κτω απ το ριο του καττατου. Υπερεκμετλλευση της εργασας απ το σπτι.

Σε σχση με το σχδιο De Minimis για ενσχυση του ντυπου Τπου απ πλευρς ΕΣΚ υποστηρχθηκε τι η απλειψη του ρου για εργοδτηση μελν της οργνωσης προκειμνου μια επιχερηση ΜΜΕ να τχει επιδτησης, απφερε παρκαμψη της συντεχνας εκ μρους των εργοδοτν.

Αναφορικ με τα κυβερνητικ σχδια αρωγς της επιχειρηματικτητας εν μσω πανδημας η ηγεσα της ΕΣΚ κανε λγο για ετεροβαρ αξιοποηση εκ μρους των πλεστων επιχειρηματιν ΜΜΕ. Υποστριξε μλιστα τι παρατηρθηκε σωρεα παρατυπιν, στρεβλσεων και ετεροβαρν ερμηνειν απ εργοδοτικς πλευρς.

Σε ,τι αφορ τα θεσμικ ζητματα που αφορον τον κλδο η αντιπροσωπεα της ΕΣΚ αναφρθηκε στην πολχρονη εκκρεμτητα του εκσυγχρονισμο της Νομοθεσας περ Τπου. Το γεγονς, υπογραμμστηκε, αφνει ακλυπτο το διαδκτυο, ανοχρωτο το επγγελμα και αδναμη τη λειτουργα σε θματα δεοντολογας. Περαιτρω η ηγεσα της οργνωσης αναφρθηκε στην ανγκη μεσης υλοποησης της επανειλημμνα διακηρυχθεσας επισμως δσμευσης της κυβρνησης να εκχωρηθε εξολοκλρου στην ΕΣΚ η δικαιοδοσα κδοσης της δημοσιογραφικς ταυττητας. Τονστηκε επσης η ανγκη πρσδοσης πρσθετης χρηστικς αξας στην ταυττητα της ΕΣΚ.

Ο Προδρος της Δημοκρατας κουσε με ιδιατερη προσοχ και κατανηση λα τα ζητματα συνδικαλιστικς υφς που ηγρθησαν εκ μρους της ΕΣΚ. σον αφορ τα θεσμικ ζητματα, αυτ θα συζητηθον περαιτρω σε να σσκεψη περ τα τλη Φεβρουριου υπ τον αρμδιο για θματα Τπου υπουργ Εσωτερικν Νκο Νουρ, ο οποος συμμετεχε στη σημεριν σσκεψη στο Προεδρικ. Στη συνντηση μετεχε επσης  ο Κυβερνητικς Εκπρσωπος Κυρικος Κοσιος και ο Διευθυντς του Γραφεου Τπου του Προδρου Βκτωρας Παπαδπουλος.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

-----------------------------

29/1/2021

Καταδικζουμε διξεις και προπηλακισμος
σε βρος Τουρκοκυπρων δημοσιογρφων

Το τελευταο διστημα πληθανουν ανησυχητικ οι διξεις και οι προπηλακισμο σε βρος Τουρκοκυπρων δημοσιογρφων που ασκον κριτικ στην τουρκικ κυβρνηση και στις αρχς του ψευδοκρτους.

Το φαινμενο δεν μπορε να αφνει αδιφορη την νωση Συντακτν Κπρου. Στα κατεχμενα εδφη της πατρδας μας, συμπατριτες μας δημοσιογρφοι, εκφοβζονται, δικονται και προπηλακζονται. Η ελευθεροτυπα και η ελευθερα κφρασης παραβιζονται κατφορα. Η φμωση δημοσιογρφων και ΜΜΕ εναι στην ημερσια διταξη.

Πραν της γνωστς υπθεσης του εκδτη και διευθυντ της «Αβροπα» Σιενρ Λεβντ, τρα επιχειρεται η δικαστικ δωξη στην γκυρα και της δημοσιογρφου - αρθρογρφου Ασεμντν Ακν. Υπενθυμζεται τι για την υπθεση Λεβντ η ΕΣΚ, απ κοινο με τη συντεχνα Basin Sen, επιδωξε και πτυχε αντδραση καταδκης απ τη Διεθν και απ την Ευρωπακ Ομοσπονδα Δημοσιογρφων.

Εκτς απ τις επιχειρομενες δικαστικς διξεις Λεβντ και Ακν στην γκυρα, Τουρκοκπριοι δημοσιογρφοι βρσκονται αντιμτωποι με εκφοβισμος και προπηλακισμος μνο και μνο γιατ σκησαν κριτικ στον Ερσν Τατρ για δηλσεις και πρξεις του. Χαρακτηριστικς εναι οι περιπτσεις της ακτιβστριας αρθρογρφου Εσρ Ακν, αλλ και του Προδρου της Συντεχνας Εργαζομνων στον Τπο Basin Sen, αρθρογρφου Αλ Κισμρ.

Το Διοικητικ Συμβολιο της ΕΣΚ καταδικζει με τον πιο ντονο τρπο λες τις περιπτσεις διξεων και προπηλακισμν Τουρκοκυπρων δημοσιογρφων και θα ενημερσει επ τοτου λους τους αρμδιους δημοσιογραφικος φορες πανευρωπακ και διεθνς.

λοι οι διωκμενοι Τουρκοκπριοι δημοσιογρφοι εναι πολτες της Κυπριακς Δημοκρατας. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλε τα συντεταγμνα ργανα της πολιτεας πως συμβλουν στην λη προσπθεια προστασας των συμπατριωτν μας δημοσιογρφων.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

----------------------------

14/1/2021

Στην υπθεση Ανδρα Παρσχου συρρικννεται η ελευθεροτυπα

Το Δ.Σ. της νωσης Συντακτν Κπρου εκφρζει την ντονη δυσαρσκεια και ανησυχα του για τη θλιβερ κατληξη που εχε αρθρογραφικ συμβν με τον μχρι πρτινος Διευθυντ Σνταξης της «Καθημερινς» Κπρου, συνδελφο δημοσιογρφο, μλος της ΕΣΚ, Ανδρα Παρσχο. Πρκειται καταφανς για υπθεση συρρκνωσης της ελευθεροτυπας και εξαναγκασμο δημοσιογρφου σε υποβολ παρατησης.

Οι εκδτες-εργοδτες του Α. Παρσχου προβησαν, ως μη φειλαν, σε απολογα δια επιστολς, εκ μρους και ερμην του. Η μοναδικ επιλογ που απμενε στον μχρι χθες Διευθυντ της «Κ» ταν η υποβολ παρατησης. πως και πραξε διαφυλσσοντας την επαγγελματικ του αξιοπρπεια, κρος και επρκεια.

Το λο συμβν τραυματζει ιδιατερα την ελευθερα κφρασης και την ελευθεροτυπα στον τπο μας. Αφνει ανεξτηλα αρνητικ στγμα στη δημοσιογραφα της πατρδας μας, στον πλουραλισμ των απψεων και στη δεοντολογα εκφορς του δημσιου λγου.

Το λο συμβν εναι θλιβερ, ανησυχητικ και επικνδυνο. Αφνει δε εκτεθειμνους χι μνο τους εκδτες-εργοδτες της «Κ» αλλ και τους κρατοντες και συγκεκριμνα το προεδρικ περιβλλον. Ο υπερβλλον ζλος εναι μονμως κακς σμβουλος για λους.

Ο ρλος του δημοσιογρφου δεν εναι να θωπεει τις εξουσες, αλλ να τις ελγχει, να τις ψγει, να τις κρνει και επικρνει εκ μρους της κοινς γνμης. ταν η κοιν γνμη βο για τα ζητματα της διαφθορς που ταλανζουν τον τπο μας, ταν διεθν ΜΜΕ επικρνουν αυστηρ την κατσταση επ του λου θματος στο κρτος μας, οι Κπριοι δημοσιογρφοι δεν μπορον να σιωπον. Διτι και οι δημοσιογρφοι κρνονται, δεν βρσκονται στο απυρβλητο.

Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ καλομε τους εκδτες της «Κ» να κνουν δετερες σκψεις. Καλομε τλος τον Πρεδρο της Δημοκρατας Νκο Αναστασιδη να διαχωρσει τη θση του απ την τελικ καταθλιπτικ κβαση του λου συμβντος. Ο συνδελφος Ανδρας Παρσχος χει την αμριστη στριξη και συμπαρστασ μας, την αμριστη στριξη και συμπαρσταση του συνλου της δημοσιογραφικς οικογνειας.

Διοικητικ Συμβολιο
νωσης Συντακτν Κπρου

---------------------------------

13/1/2021

Κοιν διβημα ΕΣΚ-Basin Sen προς υπερσπιση του Σενρ Λεβντ

Η νωση Συντακτν Κπρου και η Συντεχνα Εργατν Τπου Basin Sen, αμφτερες μλη της Διεθνος και της Ευρωπακς Ομοσπονδας Δημοσιογρφων, με κοιν γραπτ διβημ τους προς τις δο Ομοσπονδες, ζητον τη στριξη και την κφραση αλληλεγγης προς τον Τουρκοκπριο δημοσιογρφο και εκδτη Σενρ Λεβντ, ο οποος εξακολουθε να στοχοποιεται και να δικεται ποικιλοτρπως απ την τουρκικ κυβρνηση. 

ΕΣΚ και Basin Sen, στο κοιν διβημ τους προς ΔΟΔ και ΕΟΔ, υπογραμμζουν τι ο Λεβντ υπρξε πολλκις στχος επσημων και ανεπσημων διξεων και ρθε πολλς φορς αντιμτωπος με δικαστικς διαδικασες σε σχση με της κριτικς του αναφορς απναντι στο τουρκικ καθεστς. λες οι διξεις που υπστη και συνεχζει να υπκειται ο Τ/κ δημοσιογρφος συνιστον κατφωρη παραβαση της ελευθερας του τπου και της ελευθερας κφρασης.

Το νο στοιχεο που προκπτει στην υπθεση Λεβντ εναι το γεγονς τι η τουρκικ κυβρνηση απαιτε πως η δωξη του, που σχετζεται με τρα διαφορετικ δημοσιεματα στην εφημερδα του, την «Africa», εκδικαστε στην γκυρα. Εν κτι ττοιο γνει αποδεκτ, ττε ο Σενρ Λεβντ θα βρεθε αντιμτωπος με τη σοβαρ πιθαντητα να καταδικαστε σε πολυετ φυλκιση.

ΕΣΚ και Basin Sen τονζουν τι η κδοση του Λεβντ στην Τουρκα πρπει να αποφευχθε με κθε τρπο. Για το λγο αυτ, με το γραπτ διβημα τους, καλον την ΔΟΔ και την ΕΟΔ να σταθον αλληλγγυες δπλα στον Τ/κ δημοσιογρφο, πως πραξαν και στο παρελθν, και να προβον σε λες τις δουσες ενργειες προκειμνου να συμβλουν στη συλλογικ προσπθεια που καταβλλεται απ πολλος φορες τσο στην Κπρο, σο και στο εξωτερικ.

Η Τουρκα εναι μια χρα που κατακρνεται διεθνς για διξεις και φυλακσεις εκατοντδων δημοσιογρφων στην επικρτει της και οφελει να σεβαστε της βασικς αξες και τα θεμελιδη ανθρπινα δικαιματα της ελευθερας του Τπου, την ανεξρτητη δημοσιογραφα και την ελευθερα της κφρασης.


 

 

 

 

 

 


 


 

12 - 2120 , .. 23495, 1683
. (357) 22446090, - 22446092, . (357) 22446095
Contact Us
2005