Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

 

57η Ετήσια Γενική Συνέλευση


ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΚ

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2016

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2016, δηλαδή η χρονιά που σήμερα ανασκοπούμε, δεν έφερε θετικές αλλαγές στον Κλάδο μας, όπως αναμέναμε. Αντίθετα, στον τομέα των όρων απασχόλησης των δημοσιογράφων, τα δικαιώματα και γενικά τα ωφελήματά τους, έγιναν βήματα οπισθοδρόμησης. Γίναμε μάρτυρες μεμονωμένων αυθαίρετων απολύσεων και βιώνουμε, δυστυχώς, τάσεις και προθέσεις για μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων.

Να μπει φρένο στις υποχωρήσεις

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η εργοδοσία σε συγκεκριμένα έντυπα δεν εκτίμησε την καλή θέληση και την υποχωρητικότητα που τα τελευταία τέσσερα χρόνια επέδειξε η Ένωση Συντακτών και οι δημοσιογράφοι. Με εσωτερικές ρυθμίσεις και ετήσιας διάρκειας συμφωνίες (γραπτές και προφορικές), αποδεχθήκαμε μειώσεις σε μισθούς και ωφελήματά μας που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν αθροιστικά το 40% των γενικών απολαβών μας. Αναγνωρίζοντας τις γενικές συνέπειες της οικονομικές κρίσης και τις ιδιάζουσες συνέπειες στον Κλάδο μας, συγκατανεύσαμε σε μείωση μισθών και ωφελημάτων, προκειμένου να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Σε αρκετές από τις συμφωνίες, μπήκε μάλιστα ως όρος ότι δεν θα υπάρξουν οποιασδήποτε μορφής πλεονασμοί-απολύσεις. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση όσον αφορά τα έσοδα των εφημερίδων παρουσίασε έστω και μικρή βελτίωση κατά το τρέχον έτος, κάποιοι εκ των εργοδοτών έκαναν απολύσεις, εξανάγκασαν συναδέλφους σε παραίτηση και συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος προετοιμάζεται για απολύσεις 20 εργαζομένων. Το προβαλλόμενο πάντα επιχείρημα είναι ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα». Το οξύμωρο, όμως, είναι ότι
την ίδια στιγμή προχωρούν σε προσλήψεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κινητοποιήθηκε
από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με τις συντεχνίες του τεχνικού και άλλου προσωπικού, υιοθέτησε δυναμική θέση απέναντι σε προθέσεις για πλεονασμούς. Η απόλυση έστω και ενός εργαζομένου ισοδυναμεί με έναρξη δυναμικών μέτρων, δηλαδή απεργία. Η θέση  αυτή επικυρώθηκε δύο φορές από Τοπικές Συνελεύσεις του προσωπικού και με μυστική ψηφοφορία. Την εν λόγω απόφασή μας γνωρίζει πολύ καλά τόσο η εργοδοσία όσο και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι η υποχωρητικότητα και η με άλλα λόγια καλή θέληση που επιδεικνύουμε δεν φέρνει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να ανακτήσουμε το δυναμισμό μας,
να συσπειρωθούμε, να ξαναμπούμε σε πορεία διεκδίκησης.
Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε και αν δεν δράσουμε ανάλογα, το μέλλον μας προδιαγράφεται αβέβαιο. Πρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο βαθμό τη μεταξύ μας αλληλεγγύη, γιατί μόνο  ενωμένοι μπορούμε να αποκρούομε τις όποιες απαράδεκτες επιδιώξεις της εργοδοσίας.
Είναι με λύπη που  διαπιστώνουμε ότι κάποιοι εκ των εργοδοτών επιθυμούν να απαλλαγούν από την παρουσία δημοσιογράφων με πολύχρονη παρουσία στο επάγγελμά μας και αντικατάστασή τους με νέους, χαμηλόμισθους, χωρίς παρεμφερή ωφελήματα και εν ανάγκη ανασφάλιστους. Αυτή η φιλοσοφία δεν πρέπει να αφήσουμε να μεταφραστεί σε πράξη. Πιστεύουμε ότι στο χέρι μας είναι να ματαιώσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Οι εκδότες απειλούν

Οι προθέσεις των εργοδοτών όπως τις αναφέραμε πιο πάνω αποτυπώνονται και σε επιστολή τους που πρόσφατα στάλθηκε στην Ένωση Συντακτών και στις άλλες συντεχνίες των εργαζομένων στα έντυπα Μέσα.
Αφού διεκτραγωδούν την οικονομική κατάσταση των έντυπων Μέσων, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση πραγμάτων όπως «έχει προσαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, πρέπει να διατηρηθεί μέχρις ότου ο τόπος μας εξέλθει από την πρωτόγνωρη κρίση και επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης».
Ουσιαστικά επιθυμούν διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τους όρους εργασίας και απολαβών των εργαζομένων στα έντυπα, αλλά την ίδια ώρα επιφυλάσσουν  για τους εαυτούς τους το δικαίωμα να απολύουν και να συρρικνώνουν περαιτέρω τα ωφελήματα των εργαζομένων.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εκδοτών μας απειλεί ότι σε περίπτωση που υποβάλουμε οποιαδήποτε αιτήματα τότε θα υποβάλει αντιαιτήματα και ο ίδιος.
Πιστεύουμε ότι η συλλογική μας σύμβαση πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Επειδή η σύμβαση έληξε από το τέλος του 2013 επιβάλλεται όπως ξεκινήσουν προσπάθειες ανανέωσής της όπως  αυτή έχει, ανεξάρτητα αν αρκετές από τις πρόνοιές της δεν εφαρμόζονται, μετά από εσωτερικές συμφωνίες-ρυθμίσεις σε κάθε εφημερίδα. Πρέπει να ανανεωθεί προκειμένου να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα στον οποιονδήποτε  να την  αμφισβητεί. Να ανανεωθεί,  να βρίσκεται στο τραπέζι και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να απαιτήσουμε πλήρη και πιστή εφαρμογή των προνοιών της.

Ελευθεροτυπία

Οι επιθέσεις, γραπτές και προφορικές, εναντίον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και κυρίως των λειτουργών τους ήταν αρκετές και κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, όχι λίγες φορές, με ανακοινώσεις, επιστολές και δηλώσεις εκπροσώπων του, κατάγγειλε άδικες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και υπερασπίστηκε το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.
Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο. Κάνοντας την αυτοκριτική μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ενίοτε ξεφεύγουμε του ρόλου και της αποστολής μας.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί, συνεπείς στις αρχές της Δεοντολογίας και σοβαροί, ώστε να μη δίνουμε την παραμικρή αφορμή στους κάθε λογής καλοθελητές που στόχος τους είναι να μας πλήξουν και να απαξιώσουν το έργο μας.
Έχουμε χρέος να καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες στο χώρο των ιστοσελίδων. Χωρίς να μηδενίζουμε τους συναδέλφους που απασχολούνται σ΄ αυτές, είναι γνωστό σε όλους μας ότι συχνά γινόμαστε μάρτυρες εμφάνισης ειδήσεων-πληροφοριών, 
που χωρίς καμιά διερεύνηση και  διασταύρωση  αναρτώνται και μεταδίδονται, προκαλώντας προβλήματα.
Εισηγούμαστε όπως η νέα διοίκηση της Ένωσης Συντακτών αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το εν λόγω πρόβλημα. Το καλύτερο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η οργάνωση των συναδέλφων που εργάζονται σε ιστοσελίδες στην Ένωση Συντακτών, ώστε πέραν όλων των άλλων να μπορούμε να διεκδικήσουμε και γι' αυτούς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ωφελήματα.

Οργανωτικά θέματα:

Στο κεφάλαιο των οργανωτικών θεμάτων επισημαίνουμε και αναφέρουμε τα ακόλουθα για την υπό ανασκόπηση περίοδο:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ πραγματοποίησε κάπου 30 συνεδρίες κατά τις οποίες ασχολήθηκε συλλογικά με όλα τα τρέχοντα και σημαντικά θέματα και προβλήματα που αφορούσαν και απασχόλησαν την οργάνωση μας, τον δημοσιογραφικό κόσμο και, γενικά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενεγράφησαν, μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2016, 6 νέα μέλη (3  άνδρες και 3 γυναίκες) στην οργάνωση μας, από όλους τους χώρους των Μ.Μ.Ε., αυξάνοντας το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών μας στα 577 (άνδρες 360, γυναίκες 217). Έχουν εγκριθεί ακόμη, μέχρι στιγμής, 11 νέα μέλη τα οποία αναμένεται να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους αυξάνοντας ακόμη περισσότερο των αριθμό των μελών της Ένωσης.

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι αδυναμίες, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα θέματα της μη καταβολής σημαντικού αριθμού συνδρομών από ένα σημαντικό αριθμό μελών μας, καθώς και της υπολειτουργίας των Τοπικών Επιτροπών μας στους χώρους εργασίας. Επιβάλλεται να υπάρξει συστηματική προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσει να γίνει πιο καρποφόρα και αποδοτική η προσφορά της Ένωσης Συντακτών σε όλους τους τομείς της αποστολής και των ευθυνών της.

Στον οργανωτικό τομέα σημειώνουμε την μετονομασία του Κλάδου Συνταξιούχων Δημοσιογράφων ΕΣΚ, σε Κλάδο Βετεράνων Δημοσιογράφων ΕΣΚ. Η ΕΣΚ συνδράμει τους συνάδελφους συνταξιούχους και πιστεύουμε ότι αυτή η συνδρομή και συνεργασία μαζί τους πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι αποτελούν προέκταση του εαυτού μας και συνιστούν την ζωντανή ιστορία του κυπριακού Τύπου. Να σημειώσουμε ότι ο Κλάδος δραστηριοποιείτε έντονα και οργανώνει διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Δημοσιογραφικό Χωριό

Όσοι επισκέφθηκαν το Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια, κατά το τρέχον έτος, θα έχουν διαπιστώσει ότι αυτό άλλαξε όψη. Οι ανακατασκευές και η συντήρησης των υποστατικών του Δημοσιογραφικού Χωριού ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από εργασίες που διάρκεσαν εφτά μήνες. Ανοίχθηκαν τοίχοι, συντηρήθηκαν σιδεροσυνδέσεις, κατασκευάστηκαν βεράντες και σκέπαστρα, βάφτηκαν σπίτια και διαμερίσματα, κτίστηκαν τοίχοι αντιστήριξης και έγιναν πολλές άλλες κατασκευές.
Την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε δωρεάν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπολογίζεται ότι το κόστος-αξία των εργασιών που εκτελέστηκαν ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ. Η Ένωση Συντακτών επιβαρύνθηκε μόνο με τη δαπάνη αγοράς των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτές υπολογίστηκαν αρχικά στις 25 χιλιάδες ευρώ, αλλά μετά από εξοικονομήσεις η Ένωση εκταμίευσε, τελικά, μόνο 18 χιλιάδες ευρώ.
Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων Λάρνακας και τους ανθρώπους του που εργάστηκαν με ευσυνειδησία. Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν απευθύναμε, έστω και μεταθανάτια, θερμές ευχαριστίες προς τον αείμνηστο διευθυντή των Δημοσίων Έργων Λάρνακας, Θάσο Χριστοφίδη, ο οποίος, παρά την τότε ασθένειά του βοήθησε τα μέγιστα, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ζήλο.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη,
ο οποίος συνέλαβε την ιδέα για δωρεάν ανάληψη των εργασιών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων  και εργάστηκε με σθένος για υλοποίησή της. Η Ένωση Συντακτών του οφείλει πολλά.

Παιδότοπος Δημοσιογραφικού Χωριού

Κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει και να λειτουργεί στο χώρο του Δημοσιογραφικού Χωριού ένας σύγχρονος και ασφαλής  Παιδότοπος. Οι κούνιες και κάποια άλλα παιδικά παιχνίδια που υπάρχουν σε συγκεκριμένο χώρο του Δημοσιογραφικού Χωριού δεν μπορούν να λογίζονται ως Παιδότοπος. Η δαπάνη για κατασκευή ενός τέτοιου χώρου με σύγχρονες προδιαγραφές ξεπερνά τις παρούσες δυνατότητες της Ένωσης.  Γι' αυτό και ήρθαμε σε συνεννόηση
και αποστείλαμε επιστολή σε μεγάλο Οργανισμό, με εισήγηση όπως αναλάβει αυτός τη δαπάνη ως χορηγός. Αναμένουμε απάντηση στην επιστολή μας.

Δημοσιογραφική Εστία

Δυστυχώς, λόγω αδρανοποίησης σεβαστού αριθμού μελών μας (ένεκα της οικονομικής κρίσης) και της μείωσης των μισθών των δημοσιογράφων, τα έσοδα της Ένωσης Συντακτών από συνδρομές μελών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια
κατά περίπου 40%. Οι κύριοι και σταθεροί πόροι της Ένωσης Συντακτών εξακολουθούν να προέρχονται από την ενοικίαση- χρήση των υποστατικών του Δημοσιογραφικού Χωριού και των αιθουσών εκδηλώσεων της Δημοσιογραφικής Εστίας.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα έξοδα συντήρησης της Δημοσιογραφικής Εστίας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Οι φθορές στο κτίριο αλλά και σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις είναι αναπόφευκτες και κατά συνέπεια οι δαπάνες για επισκευές, συντήρηση και αγορά νέων συσκευών είναι αναγκαίες.
Έτσι, η εύρυθμη λειτουργία των αιθουσών, αλλά και των Γραφείων της Δημοσιογραφικής Εστίας και η οικονομική αξιοποίησή τους κρίνεται ως η βασικότερη προϋπόθεση επιβίωσής μας. Γι' αυτό και συνεχείς πρέπει είναι οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Βιβλιοθήκη-Μουσείο Τύπου

Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τύπου είναι δύο έργα μεγάλης σημασίας για  την Ένωση Συντακτών. Η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει πλούτο αξιόλογων εκδόσεων, οι οποίες, δυστυχώς, παραμένουν αναξιοποίητες. Αν και είναι δανειστική, εντούτοις εμείς
οι δημοσιογράφοι δεν κάνουμε χρήση του συσσωρευμένου σ' αυτήν πλούτου. Χρήση των βιβλίων κάνουν μεμονωμένοι ερευνητές.

Πέραν όμως τούτου, έχουν συσσωρευτεί στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης εκατοντάδες καταλογογραφημένες και ακατολογογράφητες εκδόσεις που δεν είναι τακτοποιημένες σε ράφια. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαθέτουμε πλέον άλλα ράφια για να τοποθετηθούν σ' αυτά. Η δαπάνη για κατασκευή κινούμενων  σε ράγιες ραφιών είναι υπολογίσιμη. Έγινε μελέτη και διερεύνηση του όλου ζητήματος από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά δεν προχωρήσαμε στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων. Πιστεύουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές, θα επιδείξει περισσότερη επιμέλεια για το εν λόγω θέμα.

Το Μουσείο Τύπου που στεγάζεται στον υπόγειο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας φιλοξενεί κι αυτό αξιόλογο και ιστορικό υλικό, μέσα από το οποίο περιγράφεται ανάγλυφα η ιστορία του κυπριακού Τύπου τα τελευταία 100 χρόνια. Αριθμός σχολείων πραγματοποιεί επισκέψεις κάθε χρόνο και τους ξεναγούμε στο Μουσείο. Το Μουσείο διαθέτει, επίσης, πληθώρα τόμων εφημερίδων και περιοδικών, που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο για ερευνητές.

Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης -Ταμείο Προνοίας- Ασφάλεια Ζωής - Επικουρική Σύνταξη

Τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Προνοίας της Ένωσης Συντακτών αποτελούν δύο από τις κύριες κατακτήσεις των μελών μας. Γι' αυτό και επιβάλλεται να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διατήρησή τους και περαιτέρω αναβάθμισή τους.

Όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας έχει γίνει πρόσφατα η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του και θα ήταν άκομψο να εισέλθουμε λεπτομερώς στα όσα αφορούν τη λειτουργία του, μιας και το Ταμείο έχει αυτόνομη  Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από άξιους συναδέλφους. Εκείνο, όμως, που οφείλουμε να σημειώσουμε ως Διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου είναι η ανάγκη για επαγρύπνηση, ώστε να διαφυλαχτεί αυτό το κεκτημένο δικαίωμά μας. Δυστυχώς, νέοι συνάδελφοι που εισέρχονται στον Κλάδο μας δεν απολαμβάνουν αυτό το βασικό ωφέλημα. Με αποτέλεσμα να παρατηρείται το εξής οξύμωρο σχήμα: Ο παλαιότερος σε ηλικία συντάκτης να έχει λογαριασμό στο Ταμείο Προνοίας στον οποίο (λογαριασμό) να μπαίνουν  εμβάσματα από τον εργοδότη και από τον ίδιο, ενώ ο νέος και νεαρός συντάκτης που εργάζεται στο διπλανό γραφείο  να μη διαθέτει τέτοιο λογαριασμό. Το φαινόμενο αυτό άρχισε να εμφανίζεται κυρίως μετά την εκδήλωση των συνεπειών  της οικονομικής κρίσης. Με την καλυτέρευση, όμως, των οικονομικών συνθηκών
στον τομέα των Μ.Μ.Ε. το δικαίωμα αυτό πρέπει, έστω και σταδιακά, να επανέλθει και να ισχύσει για όλους ανεξαίρετα  τους συναδέλφους.

Όσον αφορά το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, που κι αυτό είναι κατοχυρωμένο θεσμικά δικαίωμα των δημοσιογράφων μελών της Ένωσης, εξακολουθεί να λειτουργεί ικανοποιητικά, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για την είσπραξη των εισφορών των εργαζομένων, τις οποίες κάποια έντυπα κατακρατούν. Ευτυχώς, μετά από προφορικές συμφωνίες με αριθμό εκδοτών, άρχισε και συνεχίζεται η είσπραξη καθυστερημένων συνδρομών.
Πάντως, οι υποχρεώσεις του Ταμείου προς τα ασφαλισμένα σ΄ αυτό μέλη μας εκπληρώνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το Ταμείο Υγείας της Ένωσης Συντακτών βαθμολογείται υψηλά, συγκρινόμενο
με αντίστοιχα Ταμεία άλλων συντεχνιών και οργανισμών.

Από το Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης εξακολουθεί να καλύπτεται και ο θεσμός της Ασφάλειας Ζωής, ο οποίος λειτουργεί με ετήσια εργοδοτική εισφορά και εισφορές από τα δικαιούχα μέλη.

Παράλληλα, εξακολουθεί να λειτουργεί ο θεσμός της Επικουρικής Σύνταξης που καταβάλλεται σε βετεράνους δημοσιογράφους ή χήρες δημοσιογράφων με χαμηλή σύνταξη. Μηνιαία επικουρική σύνταξη παίρνουν σήμερα 18 δικαιούχοι - συμπληρωμένη με 13η σύνταξη και μισή 14η.

Συνεχίσαμε και εντός του 2016 να βοηθούμε συναδέλφους που έχουν ανάγκη. Καταβάλαμε επιδόματα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και σε άλλες, επίσης, περιπτώσεις.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Η οικονομική κρίση έπληξε ανεπανόρθωτα τον Κλάδο μας και συγκεκριμένοι συνάδελφοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Η εργοδότηση τους κατέστη πολύ δύσκολη, έως αδύνατη. Στην προσπάθεια του Δ.Σ. να βοηθήσει τους εν λόγω συναδέλφους προχώρησε στην ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης, στο όποιο συνδράμουν μηνιαία και εθελοντικά συγκεκριμένος αριθμός συναδέλφων, τους οποίους ευχαριστούμε. Αυτή τη στιγμή στο Ταμείο υπάρχουν πέραν των 8000 Ευρώ.
Ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος οικιοθελώς παραχώρησε τα πρώτα 1000 Ευρώ στο Ταμείο. Πιστεύουμε ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και ευελπιστούμε ότι και άλλοι συνάδελφοι θα γίνουν τακτικοί συνδρομητές τους.

Διεθνείς Σχέσεις.-Σχέσεις με Τουρκοκυπρίους

Η Ένωση Συντακτών συνεχίζει να αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με δημοσιογραφικές οργανώσεις του εξωτερικού. Όπως όλοι γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚ  Χρίστος Χριστοφίδης επανεξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΟΔ στην τελευταία Σύνοδο της Ομοσπονδίας τον Απρίλιο του 2016.

Η Ένωσή μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της και με τις οργανώσεις των Τουρκοκύπριων συναδέλφων. Από το 2015 εγκαινιάσαμε και είχαμε συχνές συναντήσεις με τους συναδέλφους της Basin Sen και του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Δημοσιογράφων. Οι εν λόγω συναντήσεις συνεχίστηκαν και εντός του 2016. Συμφωνήσαμε και συστήσαμε αντίστοιχες Επιτροπές Επαφών, οι οποίες επεξεργάστηκαν συγκεκριμένα θέματα. Κατάληξη όλων αυτών ήταν η πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι. Η εκδήλωση έγινε στο «Σπίτι της Συνεργασίας» παρά το Λήδρα Πάλας, στις 28 Μαρτίου του 2016. Δυστυχώς παρά τις πολλές προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για μαζική συμμετοχή σ' αυτήν, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Στο τραπέζι της συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, βρίσκονται και άλλα θέματα, τα οποία πιστεύουμε ότι θα προωθήσει προς υλοποίηση το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Εκδηλώσεις -Δραστηριότητες

Οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Ένωσης Συντακτών, με έμφαση τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά συνεχίστηκαν και κατά το τρέχον έτος.
Στις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο οργάνωσε εκδήλωση προς τιμή του  διακεκριμένου ποιητή-λογοτέχνη της Κύπρου Μιχάλη Πασιαρδή.
Επίσης, στις 13 Απριλίου οργανώθηκε εκδήλωση παρουσίας του βιβλίου για την ποίηση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Το βιβλίο έγραψε η αδελφή του ήρωα Γεωργία Παλληκαρίδου-Ποσπορή και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Πήλιο». Μέσα στο χρόνο που επισκοπούμε διοργανώσαμε , σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας,  Δημοσιογραφικό Εργαστήρι με θέμα: «Μ.Μ.Ε. και η φωνή των ασθενών».

Συμμετείχαμε σε εράνους, μεταξύ άλλων και στον έρανο που προκήρυξε η  Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης για την αγορά φαρμάκων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, συλλέγοντας το ποσό των χιλίων Ευρώ. 

Η Ένωση Συντακτών εκπροσωπήθηκε σε σειρά συνεδρίων και σεμιναρίων στο εξωτερικό από συναδέλφους, μη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τακτική που εγκαινίασαν τα δύο τελευταία Συμβούλια της Ένωσης  να εκπροσωπείται
η Οργάνωσή μας όχι κατ' ανάγκη από μέλη του Δ.Σ. πηγάζει από την πεποίθηση ότι όλοι ανεξαίρετα οι συνάδελφοι έχουν την ικανότητα και το αναγκαίο κύρος, προκειμένου να εκπροσωπούν επάξια τους Κύπριους δημοσιογράφους.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στις 7 Δεκεμβρίου 2016 συμπίπτει να είναι ταυτόχρονα και Εκλογική. Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που είναι υποψήφιοι καλές επιτυχίες.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου