Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

 

58η Ετήσια Γενική Συνέλευση


ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΚ

4 Δεκεμβρίου, 2017

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο δημοσιογραφικός κλάδος περνά μια δύσκολη περίοδο. Και η «δυσκολία» αυτή εκφράζεται ποικιλοτρόπως και πολυεπίπεδα. Οι δυσχέρειες με τις οποίες βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι είναι πολλές. Και δεν έχουν μόνο συνδικαλιστικό χαρακτήρα, έχουν ευρύτερα εργασιακή υφή. Μιαν υφή που δεν έχει μόνο να κάμει με απολεσθέντα ωφελήματα και κεκτημένα, αλλά και με μια εναγώνια προσπάθεια διατήρησης θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Τα προβλήματά μας είναι πολλά, αλλά δεν παραδιδόμαστε αμαχητί, ούτε και διολισθαίνουμε στη μοιρολατρία. Αγωνιζόμαστε συλλογικά, συνειδητά, υπεύθυνα και με συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στον επαγγελματικό μας κλάδο, απέναντι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύξαμε ως συνδικαλιστική οργάνωση αυτό τον χρόνο και σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε προς βελτίωση των δημοσιογραφικών πραγμάτων.

Θα αναφερθούμε επίσης στους στόχους που θέσαμε, αλλά και στους στόχους που κρίνουμε ότι πρέπει να τεθούν. Είμαστε εδώ για να κριθούμε, αλλά και για να κρίνουμε. Είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες, εισηγήσεις. Είμαστε εδώ μέσα από καλή διάθεση, καλή προαίρεση, πνεύμα συλλογικότητας και εποικοδομητική πνοή, ως απότοκο συλλογικής σοφίας, να αναζητήσουμε δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον για όλη τη δημοσιογραφική οικογένεια. 

Συνδικαλιστικά ζητήματα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο εργασιακό πεδίο του δημοσιογραφικού κλάδου – πρωτίστως στον έντυπο Τύπο – δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού ούτε για μια στιγμή. Συνάδελφοι απολύονται ως πλεονάζον προσωπικό και άλλοι από το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης περιέρχονται σε καθεστώς συνεργάτη. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ, ασφαλώς, δεν μένει απαθές μπροστά σε αυτό το τρομακτικό τοπίο που διαμορφώνεται. Ενεργούμε, διεκδικώντας λόγο και ρόλο στην όλη εξέλιξη. Κύριος γνώμονάς μας, η διατήρηση όσο πιο πολλών θέσεων εργασίας γίνεται. Εκεί όπου αποτυγχάνουμε στη διατήρηση μιας θέσης εργασίας, επιδιώκουμε την εξασφάλιση όσο το δυνατό πιο αξιοπρεπούς αποζημίωσης σε αυτόν/ήν που θα χάσει τη δουλειά του. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας είναι, δυστυχώς, περιορισμένα. Αλλά είναι αυτά που μας επιτρέπει η παρούσα, χρονική και οικονομική, συγκυρία, όπως επίσης και η δύναμή μας, η οποία, ασφαλώς, αντλείται από τη βούληση, την αποφασιστικότητα και το αριθμητικό μέγεθος των μελών μας.

Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής διαχείρισης της όλης κατάστασης, ασφαλώς, δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες, παρομοίως όμως, είναι άδικο να τυγχάνει μηδενισμού. Κάτι επιτυγχάνουμε, για το οποίο βέβαια δεν διεκδικούμε δάφνες.

Συνάδελφοι,

το Δ.Σ. της ΕΣΚ συμπληρώνει αυτές τις μέρες ενός χρόνου θητεία. Στο διάστημα αυτό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις κρισιακές καταστάσεις, διαφορετικής υφής και εμβέλειας, σε τέσσερα διαφορετικά Μ.Μ.Ε. και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, για την αρχική διάσταση και την τελική έκβασή τους, θεωρούμε ότι οφείλουμε να ενημερώσουμε το σύνολο των μελών της ΕΣΚ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη χρονολογική σειρά με την οποία εκδηλώθηκαν. Η πρώτη κρίση εκδηλώθηκε στο Συγκρότημα «Διάλογος» περί τα τέλη Ιανουαρίου 2017 με την αρχική πρόθεση της Διεύθυνσης να πλεονάσουν τέσσερα μέλη του προσωπικού. Ύστερα από κοινή παρέμβαση ΕΣΚ – ΠΕΟ η Διεύθυνση υποχρεώθηκε ν’ ανακαλέσει τις επιστολές περί πλεονασμού και να μπει σε διάλογο μαζί μας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι πλεονασμοί να γίνουν τρεις και να δοθούν, κατά κάποιον τρόπο, υπολογίσιμες αποζημιώσεις στους τρεις που αποχώρησαν από την εταιρεία.

Το δεύτερο κρούσμα εργασιακής κρίσης παρατηρήθηκε στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ήταν ηλίου φαεινότερο ότι η εφημερίδα «Σημερινή» οδεύει προς μετεξέλιξη, από καθημερινό έντυπο σε εβδομαδιαίο. Η σύγκληση και μόνο τοπικής συνέλευσης των μελών της ΕΣΚ ήταν αρκετή για να υποχρεωθεί η Διεύθυνση να ενημερώσει το προσωπικό – κάτι που απέφευγε για μήνες – και παράλληλα να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πλεονάσει κανείς από το μόνιμο συντακτικό προσωπικό. Η ηγεσία της ΕΣΚ συναντήθηκε με τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος, και επιχείρησε να διασφαλίσει του λόγου το αληθές. Από τους 11 συναδέλφους της «Σ» οι τέσσερις παρέμειναν στις θέσεις τους και οι υπόλοιποι επτά μετακινήθηκαν στην τηλεόραση του Sigma και στο Sigmalive. Πλεόνασε ένα άτομο από τη διόρθωση, καθώς επίσης και συντάκτες-συνεργάτες.

Στις αρχές Ιουνίου βρεθήκαμε ενώπιον του ίδιου σκηνικού, αυτή τη φορά στην εφημερίδα «Πολίτης». Η εταιρεία ζητούσε τον πλεονασμό συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας, επικαλούμενη λόγους βιωσιμότητας. Στην πορεία των εξατομικευμένων βολιδοσκοπήσεων ο αριθμός αυτός εκλογικεύτηκε. Η κρίση αποσοβήθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, με την εθελούσια έξοδο δύο δημοσιογράφων. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των διεργασιών η ηγεσία της ΕΣΚ ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους επηρεαζόμενους συναδέλφους, όσο και με τη Διεύθυνση της εταιρείας. Το ελάχιστο που διασφαλίστηκε ήταν να γίνουν όλα νομότυπα και να μην διακινδυνεύσει κανένα νόμιμο δικαίωμα των επηρεαζόμενων συναδέλφων.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη εργασιακή κρίση που αντιμετωπίσαμε εκδηλώθηκε στον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό Οργανισμό του τόπου, τον «Φιλελεύθερο» όπου, αρχικά ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Cyprus Weekly και ακολούθως το κλείσιμο και σύμπτυξη περιοδικών, μείωση των σελίδων του «Φιλελευθέρου» και ούτω καθεξής. Η όλη διαδικασία άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα. Ο αρχικός αριθμός που ανακοινώθηκε ήταν 60-70 πλεονασμοί και μηδενικές αποζημιώσεις σε όσους θα έφευγαν. Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των συντεχνιών ΕΣΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ με την εργοδοτική πλευρά, σε πέντε πολύωρες χωριστές συναντήσεις, ο συνολικός αριθμός των πλεονασμών περιορίστηκε στους 48 και αποφασίστηκε να δοθεί χαριστική αποζημίωση δύο μηνιαίων μισθών, επί του ακάθαρτου μισθού, για όσους θα αποχωρήσουν. Επιπλέον, σε αριθμό συναδέλφων που κλήθηκαν να αποχωρήσουν από το Συγκρότημα, προτάθηκε καθεστώς συνεργάτη.

Εμείς συμβουλεύσαμε τους συναδέλφους εάν επί της ουσίας τους προταθεί ως συνεργάτες να κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν προηγουμένως ως μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, να μην αποδεχθούν. Παράλληλα, προειδοποιήσαμε την εταιρεία ότι αν μετεξελιχθεί σε φαινόμενο η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων σε συνεργάτες, θα καταγγείλουμε την τακτική τους στο Υπουργείο Εργασίας και θα ζητήσουμε την κήρυξη εργατικής διαφοράς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι καιροί που βιώνουμε είναι δύσκολοι. Παλαιότερα είχαμε δύο όπλα στα χέρια μας: τη δύναμη και συσπείρωση των μελών μας και τη συλλογική μας σύμβαση. Τώρα το πιο ισχυρό μας όπλο, είναι τα μέλη μας. Πυκνώστε τις γραμμές της ΕΣΚ, σφυρηλατήστε όσο πιο στέρεα την ενότητα της Οργάνωσής μας. Μόνον έτσι θα έχουμε τα εφόδια αλλά και τα εχέγγυα να είμαστε αποτελεσματικοί στις συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις.

Δραστηριότητες Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη διάρκεια του 2017, πραγματοποίησε 23 συνεδριάσεις, ενώ συγκάλεσε και πέραν των 10 τοπικών συνελεύσεων σε διάφορα ΜΜΕ. Ο μέσος όρος της προσέλευσης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ξεπέρασε το 80%-85%. Παράλληλα, το Σώμα συγκάλεσε και τέσσερις θεματικές συνελεύσεις, για τους συντάκτες διαδικτύου τον Ιανουάριο, για τους τηλεοπτικούς συντάκτες τον Φεβρουάριο, για τους ραδιοφωνικούς συντάκτες τον Μάρτιο και για τους αθλητικογράφους τον Ιούνιο. Δυστυχώς, στις πιο πάνω θεματικές συσκέψεις, που πρώτη φορά συγκαλούνταν, η προσέλευση υπήρξε από πενιχρή έως απογοητευτική.

Άλλες δραστηριότητες του Δ.Σ. ήταν η διοργάνωση επιμορφωτικών μαθημάτων στις νέες τεχνολογίες για τα μέλη της οργάνωσης κατά την περίοδο μεταξύ 16ης και 23ης Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα ήταν δωρεάν και η προσέλευση σε αυτά ικανοποιητική. Το εγχείρημα, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδειχθεί από τα μέλη αλλά και αναλόγως των δυνατοτήτων της Οργάνωσης, θα επαναληφθεί.

Το Δ.Σ. διοργάνωσε επίσης έκθεση-παζαράκι βιβλίου, με έργα μελών της Οργάνωσης, την περίοδο μεταξύ 16ης και 20ης Οκτωβρίου. Το εγχείρημα κρίνεται επιτυχές τόσο με βάση την προσέλευση κοινού στη Δημοσιογραφική Εστία, όσο και με βάση τον αριθμό των βιβλίων που διατέθηκαν. Ανάλογα με τη ροή βιβλίων μελών που θα υπάρξει προς την ΕΣΚ και αυτό το εγχείρημα θα επαναλαμβάνεται με την προοπτική να καταστεί ετήσιος θεσμός.

Κατά το 2017  Ένωση Συντακτών Κύπρου προσκλήθηκε και εκπροσωπήθηκε, από τον πρόεδρό της αλλά και από μέλη του Δ.Σ., σε πλειάδα συζητήσεων, ημερίδων, εκδηλώσεων κ.λπ.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΣΚ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον Απρίλιο και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη τον Μάιο. Σε αμφότερους επιδόθηκε συναφές υπόμνημα με τα αιτήματα, τις εισηγήσεις και τις διεκδικήσεις του Κλάδου μας.

Το Δ.Σ. είχε ακόμα χωριστές συναντήσεις με όλους τους προεδρικούς υποψηφίους μέσα στο Νοέμβριο, στους οποίους επίσης επιδόθηκε υπόμνημα με διεκδικήσεις και εισηγήσεις.

Δικοινοτική συνεργασία

Η συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο Τ/κ Δημοσιογράφων (ΣΤΚ) και τη συντεχνία Basin-Sen μπήκε σε νέα πιο συστηματική βάση με ακόμη πιο απτά αποτελέσματα. Προχωρήσαμε σε κοινές δράσεις με τους Τ/κ συναδέλφους, είτε από μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ. Για πρώτη φορά, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τ/κ Δημοσιογράφων  παρέστη επίσημα στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΣΚ και αντίστοιχα το Δ.Σ. της ΕΣΚ στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Τ/κ Δημοσιογράφων αλλά και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Basin-Sen.  Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ πραγματοποιήσαμε τρεις κοινές συνόδους με του Τ/κ συναδέλφους, δύο στη Λευκωσία και μία στη Βιέννη, έδρα του ΟΑΣΕ. Στη διευρυμένη σύνοδο της 25ης Απριλίου στη Λευκωσία συνυπογράψαμε, για πρώτη φορά, Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, ενώ τον Ιούνιο αντιπροσωπεία από μέλη των Δ.Σ. των τριών οργανώσεων (ΕΣΚ, ΣΤΚ, Basin-Sen) προσκλήθηκε στη Βιέννη για να παραθέσει τις εμπειρίες της σε σύνοδο του ΟΑΣΕ για έναρξη διαλόγου και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών δημοσιογράφων. Στο παρόν στάδιο υλοποιούμε πρόγραμμα ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μία κοινότητα στην άλλη, κάτι που επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιείται. Προγραμματίζουμε ακόμη και άλλες κοινές δράσεις όπως η διοργάνωση κοινής έκθεσης δημοσιογραφικής φωτογραφίας.

Προβλήματα υποδομής

Τόσο στη Δημοσιογραφική Εστία όσο και στο Δημοσιογραφικό Χωριό αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υποδομής, συντήρησης ή και αντικατάστασης, τα οποία και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Στις πλείστες των περιπτώσεων το κόστος της όποιας συντήρησης ή αντικατάστασης είναι πολύ μεγάλο έως και απαγορευτικό. Ωστόσο, δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή. Τα έσοδα της ΕΣΚ προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη διαθεσιμότητα κλινών στο Δημοσιογραφικό Χωριό και από τη διαθεσιμότητα αιθουσών στη Δημοσιογραφική Εστία. Συνεπώς, οφείλουμε να διατηρούμε αμφότερες τις υποδομές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Μόνο τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε να εκδαπανηθούν γύρω στις €12.000 για μερική αποκατάσταση του κλιματιστικού συστήματος στη Δημοσιογραφική Εστία και γύρω στις €7.000 για επιδιορθώσεις στο βιολογικό σταθμό του Δημοσιογραφικού Χωριού. Εκκρεμούν επίσης διάφορα άλλα υποδομικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων συνεπάγεται κόστος πέραν των €10.000. Ούτως ή άλλως, για να είναι οι υποδομές μας ανταγωνιστικές και προσοδοφόρες χρειάζεται να διατηρούνται σε άρτια κατάσταση. Κι αυτό συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος.

Οργανωτικοί στόχοι

Οι οργανωτικοί στόχοι που ως Δ.Σ. θέτουμε για το 2018 είναι η πραγματοποίηση τοπικών συνελεύσεων σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και εκεί που ελάχιστα μέλη διαθέτουμε. Όσοι βιοπορίζονται από τη δημοσιογραφία πληρούν τις προϋποθέσεις να καταστούν μέλη μας και ως δυνητικά μέλη μας οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε.

Προτεραιότητα στις επαφές μας θα πρέπει να δοθεί στα νεότερα δημοσιογραφικά στελέχη όλων των ΜΜΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα διαδικτυακά αλλά και στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, όπου ο βαθμός οργάνωσης των συναδέλφων στην ΕΣΚ, συγκριτικά με το τι ισχύει στα έντυπα ΜΜΕ, είναι χαμηλότερος. Τα περιθώρια συνδικαλιστικής συσπείρωσης των δημοσιογράφων είναι μεγάλα και οφείλουμε να τα εξαντλήσουμε. Ναι μεν το κύριο βάρος της οργανωτικής ευθύνης το επωμίζεται το Δ.Σ. αλλά και τα παλαιότερα μέλη και στελέχη της Οργάνωσής μας οφείλουν να δράσουν αναλόγως, τόσο στα ΜΜΕ όπου εργοδοτούνται, όσο και γενικά.

Επί του προκειμένου, αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του 2017 ενεγράφησαν στην ΕΣΚ 19 νέα μέλη, από τα οποία οι 15 άντρες και οι 4 γυναίκες. Την ίδια περίοδο αποχώρησαν από την Οργάνωση δύο μέλη λόγω αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού. Σήμερα το δυναμικό της ΕΣΚ περιλαμβάνει 590 μέλη, από τα οποία οι 370 είναι άντρες και οι 220 γυναίκες. Στη διάρκεια του 2017 απεβίωσαν τέσσερα μέλη μας, οι Πόλυς Ιερωνυμίδης, Φάνος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Παπαδημήτρης και Δημήτρης Μάμας.

Ταμείο Υγείας και Ταμείο Προνοίας

Το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, καθώς επίσης και το Ταμείο Προνοίας αποτελούν δύο σημαντικότατες κατακτήσεις της Ένωσης Συντακτών και ως τέτοιες οφείλουμε όλοι να τις διαφυλάξουμε και να τις ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Δυστυχώς όμως, η ροή νέων μελών και στα δύο Ταμεία είναι πενιχρή, την ίδια ώρα που η εκροή παλαιών μελών, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω ανεργίας ή αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μεγάλη. Αυτή η τάση – και πάλι δυστυχώς – προεξοφλεί μια φθίνουσα πορεία για αμφότερα τα Ταμεία.

Προτρέπουμε όλα τα μέλη μας να ενταχθούν στα δύο Ταμεία και να καταβάλλουν εισφορές από μόνοι τους ακόμα και εάν δεν ανταποκρίνεται ο εργοδότης τους, για δικό τους όφελος. Ανάμεσα στις νεότερες γενιές των συναδέλφων έχουμε ήδη αρκετούς που ενώ είναι μέλη της Οργάνωσης, δεν μετέχουν σε αυτά τα τόσο νευραλγικά Ταμεία.

Το Ταμείο Προνοίας της ΕΣΚ όμως παραμένει προσοδοφόρο και μάλιστα σε πιο ψηλό βαθμό από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα και είναι πάντοτε εδώ έτοιμο να βοηθήσει με δανειοδοτικές διευκολύνσεις, όσο κανένας άλλος.

Το δε Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΕΣΚ είναι από τα ελάχιστα μη κερδοσκοπικά που έχουν απομείνει στον τόπο μας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτό το Ταμείο με νύχια και με δόντια. Και αυτό πράττουμε. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΣΚ επιδοτεί αυτό το Ταμείο από άλλους πόρους με €50.000 επιπλέον το χρόνο. Με δύο λόγια, το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο αλλά το διατηρούμε και θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε με κάθε τρόπο. Μάλιστα, προβληματιζόμαστε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε, με διάφορες αναπροσαρμογές, π.χ. προσανατολιζόμαστε ν’ ανεβάσουμε την κάλυψη για τις χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά την ίδια ώρα να ανεβάσουμε και την εισφορά για τα εξαρτώμενα τέκνα, που σήμερα είναι μόλις €5 μηνιαίως. Επίσης, η εισφορά των ανέργων είναι μόνο €21 μηνιαίως, αλλά οι άνεργοι συνεχώς αυξάνονται. Ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουμε αποφάσεις και επί τούτου.

Δημόσια εικόνα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλαμε ως Δ.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 θέσαμε ακόμα ένα στόχο καθόλου εύκολο μα και καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο στόχος αυτός είχε να κάμει με τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας τόσο της ΕΣΚ ως του συνδικαλιστικού οργάνου όλων των δημοσιογράφων, όσο και του δημοσιογραφικού κλάδου και όλων των συναδέλφων συνολικά.

Έχοντας επίγνωση ότι η κοινή γνώμη του τόπου, για αντικειμενικούς αλλά και υποκειμενικούς λόγους, δεν έχει και την καλύτερη των εντυπώσεων για τη δημοσιογραφική οικογένεια, επιχειρήσαμε, ποικιλοτρόπως, να βελτιώσουμε την εικόνα των πραγμάτων. Αυτό επιδιώχθηκε με τον δημόσιο λόγο της ΕΣΚ είτε μέσω ανακοινώσεων που αναφύονταν στην επικαιρότητα, είτε μέσω τοποθετήσεων
της ηγεσίας της οργάνωσης όποτε καλούμασταν να συμμετέχουμε σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις σε συναφείς εκδηλώσεις (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), είτε μέσω παρεμβάσεων μας στα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά.

Το αποτέλεσμα είναι εδώ σε δημόσια θέα και κρίση. Και ο καθείς μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του. Χωρίς καμία διάθεση κομπορρημοσύνης, εμείς ως Δ.Σ. θεωρούμε ότι υπήρξε βελτίωση της δημόσιας εικόνας μας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ασφαλώς, όμως, έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε μέχρι να νιώσουμε ότι μας ικανοποιεί το όλον αποτέλεσμα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

 

 


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου