Ένωση Συντακτών Κύπρου


επιστροφή

 

60ή Ετήσια Γενική Συνέλευση


ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΚ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019
ώρα 10 π.μ.,
στη Δημοσιογραφική Εστία

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι καιροί παρέμειναν χαλεποί για το επάγγελμά μας και μέσα στο 2019. Η εργασιακή στενωπός παρέμεινε σε ισχύ, η αγορά εργασίας εξακολούθησε να χαρακτηρίζεται από νωθρότητα, οι εργασιακές συνθήκες το ίδιο δυσχερείς, οι μισθολογικές απολαβές το ίδιο στενοκοπημένες. Το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας εξακολούθησε να πλανάται επί των κεφαλών όλων μας. Στη διαχείριση, ανάσχεση, αντιμετώπιση μα και καταπολέμηση όλων των πιο πάνω ένα ήταν και παραμένει το αντίδοτο, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση. Μία ήταν και παραμένει η εναλλακτική επιλογή, η συνδικαλιστική δραστηριοποίηση. Ένα ήταν και παραμένει το βάθρο του αγώνα, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων. Η ενότητα στις γραμμές μας, η μονολιθικότητα στη δράση μας, το συμπαγές του μετώπου που συλλογικά διαμορφώνουμε όλοι μαζί, αποτελεί το κυριότερο εχέγγυο, τη βασικότερη προϋπόθεση, ότι θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες και για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Και θα ξημερώσουν! Να είστε βέβαιοι γι' αυτό!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τα συνδικαλιστικά πράγματα τη χρονιά που λήγει σε λίγες μέρες χαρακτηρίζονται κυρίως από στασιμότητα. Αυτό όμως ουδόλως ευνοεί τη συνδικαλιστική πλευρά, τους εργαζόμενους δηλαδή. Η στρατηγική στόχευση που θέσαμε για συνέχιση των προσπαθειών προς σταδιακή επιστροφή των εκχωρήσεων που κάναμε στην εργοδοτική πλευρά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κάθε άλλο παρά επιτεύχθηκε. Στις πλείστες των περιπτώσεων η εργοδοτική πλευρά παρέμεινε άτεγκτη εμμένοντας σε μηδενικές επιστροφές. Κυρίως αυτό συνέβη με το Συγκρότημα του «Φιλελευθέρου» όπου διέρρευσαν 20 μήνες και 8 συναντήσεις, οι 3 ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, με μηδενικό αποτέλεσμα. Εκείνο που απομένει είναι η σύγκληση νέας τοπικής συνέλευσης στον «Φ», προς λήψη αποφάσεων. Η τελευταία τοπική συνέλευση στον «Φ» ήταν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όταν το Δ.Σ. έλαβε την εντολή να συνεχίσει τη διεκδίκηση της επιστροφής εκχωρήσεων.

Στο συγκρότημα «Δίας» τα προβλήματα, μη έγκαιρης καταβολής του μηνιαίου μισθού, καθυστερημένης καταβολής του 13ου μισθού για πολλούς μήνες κλπ, έχουν καταστεί χρόνια και επαναλαμβανόμενα. Το συγκρότημα δεν εφαρμόζει, εδώ και δύο χρόνια, την τριμερή συμφωνία για επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ. Φέτος, ύστερα και από ανεπιτυχή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, καταγγείλαμε δημόσια το συγκρότημα «Δίας» για το θέμα της ΑΤΑ. Ωστόσο, παρά την ευρεία δημοσιοποίηση της καταγγελίας μας ουδέν επετεύχθη. Μόνο με πραγματική βούληση των άμεσα επηρεαζόμενων μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλόμενων εισφορών, τόσο για το Ταμείο Υγείας, όσο και για το Ταμείο Προνοίας, εξακολουθούν να παρατηρούνται στο συγκρότημα «Διάλογος». Αν δεν υπάρξει δραστική διαφοροποίηση τους πρώτους μήνες του 2020, η νέα διοίκηση θα πρέπει να λάβει νομικά μέτρα. Αυτή την πρακτική υιοθετήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και απέφερε κάποια αποτελέσματα. Και σε αυτό το συγκρότημα παρατηρείται, δυστυχώς, καθυστερημένη και τμηματική καταβολή των μισθών του προσωπικού. Στο συγκρότημα «Διάλογος» διεκδικήσαμε μισθολογικές αυξήσεις για τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους νέους συνάδελφους. Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις έγιναν κρίνονται ανεπαρκείς.

Η μόνη περίπτωση που είχαμε αισθητή επιστροφή μισθολογικών εκχωρήσεων των εργαζομένων και μάλιστα της τάξης του 11% αφορά τη Cyprus Mail. Το όλο ζήτημα όμως συνδέεται και με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ως ΕΣΚ, αλλά και οι υπόλοιπες συντεχνίες, ζητήσαμε συνάντηση με τον νέο ιδιοκτήτη, προς θεσμοθέτηση διαλόγου μαζί του, και τελούμε σε αναμονή.

Στο συγκρότημα του «Πολίτη» αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό «Omega»  θεωρούμε ότι έχουμε δρομολογήσει διεργασίες λειτουργίας του θεσμού του Ταμείου Προνοίας για τους νεότερους συναδέλφους και επαναλειτουργίας του για τους παλαιότερους. Το πρώτιστο είναι να επαναλειτουργήσει ο θεσμός και στην πορεία των πραγμάτων θα εξετάσουμε πώς μπορούμε σταδιακά να βελτιώνουμε τη συνεισφορά του εργοδότη σε αυτόν.

Μένοντας πάντα στο συνδικαλιστικό πεδίο, αξίζει να γίνει μνεία και στην πρωτοβουλία του Δ.Σ. της ΕΣΚ να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη με τους εκδότες του έντυπου αλλά και του διαδικτυακού Τύπου, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και στρατηγικών στοχεύσεων προς την κυπριακή πολιτεία αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αναμένουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνδιαμόρφωση του κοινού υπομνήματος με τους δύο εργοδοτικούς συνδέσμους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη διάρκεια του 2019, πραγματοποίησε 23 συνεδριάσεις με ποσοστό προσέλευσης σε αυτές πέραν του 80%. Την ίδια περίοδο κλιμάκια της ηγεσίας της ΕΣΚ πραγματοποίησαν δεκάδες επισκέψεις σε αρκετούς εργασιακούς χώρους επιχειρήσεων ΜΜΕ. Ωστόσο, η σύγκληση τοπικών συνελεύσεων ήταν πολύ περιορισμένη και έγινε μόνο σε 2-3 περιπτώσεις. Πραγματοποιήθηκαν επίσης αρκετές τριμερείς συναντήσεις στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας που αφορούσαν τρεις χωριστές επιχειρήσεις ΜΜΕ. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων ουδόλως υπήρξαν ενθαρρυντικά.

Στη διάρκεια του 2019, το Δ.Σ. της ΕΣΚ εξέδωσε 33 ανακοινώσεις επί διαφόρων ζητημάτων, είτε επί θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας, είτε επί θεμάτων αρχής, που όλες όμως αφορούσαν άμεσα και καίρια τη δημοσιογραφική οικογένεια. Όλες οι παρεμβάσεις της ΕΣΚ έτυχαν προβολής και αξιοποίησης από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα Μ.Κ.Δ.

Στη διάρκεια της χρονιάς, η ΕΣΚ εκπροσωπήθηκε σε διεθνείς και πανευρωπαϊκές αποστολές στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τη Ρωσία. Στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΚ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Φύλου της ΔΟΔ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο συναφές πρωτόκολλο που υπογράφει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνδικαλιστική οργάνωση.

Στη διάρκεια του 2019 ενεγράφησαν στην ΕΣΚ 10 νέα μέλη, σε σύγκριση με 11 το 2018 και 19 το 2017. Από τα 10 νέα μέλη, τα 4 είναι άντρες και τα 6 γυναίκες. Όλα δε ανήκουν στη νέα γενιά των συναδέλφων.

Στη διάρκεια του 2019 απεβίωσαν τέσσερα μέλη μας, ο Γιώργος Μαυρογένης, ο Αντρέας Κωνσταντίνου, ο Λουκής Λουκαϊδης και ο Στέλιος Κρέουζος, καθώς επίσης και η Βαρβάρα Λυσσαρίδου, που διατέλεσε δημοσιογράφος για πολλά χρόνια.

ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Η σχέση της Ένωσης Συντακτών με τις κρατικές δομές, υπηρεσίες του δημοσίου και κυβερνητικούς φορείς, ακολουθεί σταθερά βελτιωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ο διάλογος με το αρμόδιο για θέματα Τύπου υπουργείο, που είναι το υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής, παραγωγικός αμοιβαία επωφελής και ειλικρινής. Όποτε χρειάστηκε, και το υπουργείο Εργασίας στάθηκε αρωγός στις προσπάθειές μας.

Τα ίδια ισχύουν και για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και θα ήταν ευχής έργο να καλούμασταν συχνότερα να εκφέρουμε απόψεις όταν συζητούνται θέματα που μας αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Το θέμα σημειώνεται εδώ, ούτως ώστε ν' αποτελέσει και σθεναρότερη επιδίωξη της νέας διοίκησης της ΕΣΚ, η οποία θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική συνέλευση.

Μια σημαντική, ίσως η σημαντικότερη, επιτυχία του νυν Δ.Σ. της ΕΣΚ είναι το «κλείδωμα»
της δημοσιογραφικής ταυτότητας υπέρ της Οργάνωσής μας. Αυτός ήταν ένας πάγιος στόχος της συντεχνίας μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγείραμε το ζήτημα επιτακτικά και επανειλημμένα την τελευταία τριετία. Και πάντα λαμβάναμε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα ρυθμιστεί προς όφελός μας. Ωστόσο, ειδικά φέτος, οι συνομιλητές μας ήταν κατηγορηματικοί. Τόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προφορικά, σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΕΣΚ στο Προεδρικό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, γραπτώς, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των 60χρονων της ΕΣΚ στις 13 Νοεμβρίου 2019, διαβεβαίωσαν ρητά ότι η έκδοση δημοσιογραφικής ταυτότητας είναι μια δικαιοδοσία που θα εκχωρηθεί εξολοκλήρου και κατ΄ αποκλειστικότητα στην Ένωση Συντακτών Κύπρου. Αναμένουμε αυτό να γίνει με την ολοκλήρωση και ψήφιση  του τροποποιητικού νομοσχεδίου Περί Τύπου που τελεί σε εκκρεμότητα. Περιττεύει να πούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει φτερά στην οργάνωσή μας και θα την ισχυροποιήσει.

Περαιτέρω να σημειώσουμε ότι το τριετές κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, το οποίο λήγει φέτος, θα επαναληφθεί για ακόμη μια τριετία. Υπογραμμίζουμε ότι στο σχέδιο υπάρχει πρόνοια ότι οι εκδότες προκειμένου να ευεργετηθούν από αυτό, πρέπει να εργοδοτούν δημοσιογράφους που να είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών. Και αυτή η πρόνοια υπάρχει διότι τη διεκδικήσαμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε σε διάλογο και με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Διαδικτύου, με στόχο την εκπόνηση ανάλογου σχεδίου από πλευράς της κυβέρνησης, για τον διαδικτυακό Τύπο αυτή τη φορά. Αν η εισήγησή μας εισακουστεί θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος για όλους, όπως και στην πρώτη περίπτωση.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η περσινή τακτική συνέλευση της ΕΣΚ, της 4ης Δεκεμβρίου 2018, ήταν συνάμα και καταστατική. Ένα μήνα πριν το Δ.Σ. συζήτησε και ενέκρινε μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες και στάληκαν προς όλα τα μέλη της οργάνωσης για συζήτηση, αξιολόγηση και εμπλουτισμό. Οι αλλαγές αυτές, που ανάμεσα σ' άλλα στόχευαν στον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της οργάνωσής μας, εγκρίθηκαν με πλειοψηφία της τάξης του 75%-85% σ' εκείνη τη συνέλευση που, κατά γενική ομολογία, υπήρξε μία από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν κυρώθηκαν από την Έφορο Συντεχνιών. Κι αυτό διότι μεσολάβησε γραπτή καταγγελία 13 συναδέλφων προς την Έφορο, κυρίως για τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων αλλαγών. Η Έφορος Συντεχνιών δεν δικαίωσε ούτε και υιοθέτησε τη συγκεκριμένη καταγγελία. Πλην όμως, σε επί τόπου έλεγχο στα γραφεία της ΕΣΚ στη Δημοσιογραφική Εστία, διαπίστωσε
παρατυπίες που αφορούσαν τη συνδρομή των μελών. Ως εκ τούτου δεν κύρωσε τις καταστατικές αλλαγές και για κανένα άλλο λόγο.

Οι παρατυπίες αυτές ήταν προϊόν πάγιας πρακτικής την οποία ακολουθούσαν τα εκάστοτε Δ.Σ. της ΕΣΚ, εδώ και δεκαετίες, προς όφελος όμως των μελών και όχι σε βάρος τους. Τον νυν Δ.Σ. απλώς συνέχισε μια πρακτική που κληρονόμησε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Με βάση αυτή την πρακτική: α) είχε καθοριστεί ανώτατη και κατώτατη συνδρομή β) οι συνταξιούχοι πλήρωναν μόνο 20 ευρώ το χρόνο γ) μέλη με μέχρι και δύο χρόνια καθυστέρηση στην καταβολή συνδρομής, μπορούσαν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Στο καταστατικό μας όμως η πρόνοια ήταν ρητή και αφορούσε άπαντες: 0,5% επί των ακαθάριστων μηνιαίων απολαβών ορίζεται ως ετήσια συνδρομή.

Η Έφορος απαίτησε όπως ρυθμίσουμε καταστατικά το θέμα της συνδρομής και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Αν δεν αλλάζαμε ριζικά τη συγκεκριμένη πρόνοια, κινδυνεύαμε να αφήσουμε την οργάνωση χωρίς μέλη. Αποταθήκαμε στο νομικό σύμβουλο της ΕΣΚ, που είναι το Γραφείο Σκορδής και Παπαπέτρου, και δώσαμε οδηγίες για απευθείας διαβούλευση με το Γραφείο της Εφόρου Συντεχνιών. Κατάληξη  υπήρξε ύστερα από δίμηνη διαβούλευση. Όλες οι εγκριθείσες ήδη καταστατικές αλλαγές επαναδιατυπώθηκαν ελαφρώς διαφοροποιημένες και ρυθμίστηκε και το θέμα της ετήσιας συνδρομής με εφάπαξ ποσό για όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως απολαβών.

Πάντα με τη σύμφωνο γνώμη της Εφόρου Συντεχνιών, συγκλήθηκε εκ νέου καταστατική συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου 2019, η οποία και ενέκρινε με πλειοψηφία πέραν του 70% όλες τις προτεινόμενες από το Δ.Σ. καταστατικές αλλαγές. Αυτή τη φορά οι καταστατικές αλλαγές κυρώθηκαν από την Έφορο Συντεχνιών και αυτομάτως τέθηκαν σε ισχύ.

Έτσι σήμερα πραγματοποιούμε την τακτική γενική μας συνέλευση-που είναι και εκλογική-με το νέο, αναθεωρημένο καταστατικό μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι νέα καταστατικές πρόνοιες θα δώσουν νέα ώθηση στην οργάνωσή μας.

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους υπήρξε αγαστή, πλήρης, ειλικρινής και παραγωγική και για το 2019. Υπήρξαμε συμμέτοχοι σε όλες τις σημαντικές δραστηριότητες τόσο της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin-Sen, όσο και του Συνδέσμου Τ/κ Δημοσιογράφων. Οι ίδιοι ανταπόδωσαν στα ίσα αυτή μας την συμπεριφορά. Επιστέγασμα της δικοινοτικής συνεργασίας των Κυπρίων δημοσιογράφων υπήρξε η επανάληψη του προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μια κοινότητα στην άλλη, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με απόλυτη επιτυχία και διευρυμένη συμμετοχή.

Συλλογικά και υπεύθυνα, μαζί με τους συμπατριώτες μας Τ/κ δημοσιογράφους εξετάζουμε τρόπους διεύρυνσης, συνέχισης και περαιτέρω εδραίωσης της μεταξύ μας συνεργασίας. Οι διμερείς συνεργασίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ΜΜΕ, σε επιτελικό επίπεδο, διευκολύνουν ιδιαίτερα τη στρατηγική αυτή στόχευσή μας. Οι συνεργασίες αυτές έχουν αισθητά ενισχυθεί κατά το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος, σε όλα τα διεθνή και Ευρωπαϊκά φόρουμ που συμμετείχαμε μαζί Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι, ψηφίζαμε πάντα το ίδιο πράγμα και ουδέποτε υπήρξε διχοστασία στη ψήφο μας. Φέτος στη σύνοδο της ΕΟΔ στο Ταλίν καταθέσαμε από κοινού ψήφισμα με τους Τ/κ συναδέλφους, το οποίο και καταφέραμε να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας.

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Το Ταμείο Υγείας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, με βάση και την τριμερή συμφωνία που αφορά τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, ακολουθεί προδιαγεγραμμένη πορεία. Η σχετική συμφωνία, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα και στρεβλώσεις, εφαρμόζεται ικανοποιητικά. Απομένει να έχουμε το σθένος και τη μαχητικότητα να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους όλες τις καθυστερημένες οφειλές της εργοδοτικής πλευράς, που αριθμούν αρκετές χιλιάδες ευρώ, από τις πλείστες παραδοσιακές επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Από εκεί και πέρα, πολύ πριν λήξει το α΄ εξάμηνο του 2020, που λήγει και η τριμερής συμφωνία για τα συντεχνιακά ταμεία υγείας και αρχίζει να εφαρμόζεται το ΓεΣΥ στην ολότητά του, θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις για το μέλλον, το όποιο μέλλον του Ταμείου Υγείας της ΕΣΚ. Η γνώμη του παρόντος Δ.Σ. είναι ότι το Σχέδιό μας πρέπει να συνεχίσει. Και πρέπει να συνεχίσει καλύπτοντας κάποια κενά του ΓεΣΥ ως επιπρόσθετος αρωγός για τα μέλη μας. Το νέο Δ.Σ. της ΕΣΚ, που θα προκύψει από τη σημερινή συνέλευση, το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να ετοιμάσει σχετική πρόταση την οποία και να θέσει ενώπιον των μελών.

Όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας, δυστυχώς, και εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των καθυστερημένων εισφορών εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς. Εδώ η νομοθεσία είναι αυστηρότερη, έτσι κι εμείς είμαστε λιγότερο ανήσυχοι. Αφού, όποτε χρειαστεί, την ενεργοποιούμε.

Από εκεί και πέρα, επιβάλλεται να εργαστούμε για την επαναφορά του θεσμού εκεί όπου ατόνισε και την υιοθέτησή του εκεί όπου δεν υιοθετήθηκε ποτέ. Αυτή η προοπτική όμως, για να καταστεί πραγματικά ορατή, δεν πρέπει να θέλει μόνο το Δ.Σ. της ΕΣΚ αλλά και τα ίδια τα εργαζόμενα μέλη στη συγκεκριμένη επιχείρηση ΜΜΕ. Από εμάς εξαρτάται λοιπόν αν θα έχουμε ένα ταμείο για ώρα ανάγκης και για το προβλεπτό μας μέλλον, από εμάς και από τη βούλησή μας να το διεκδικήσουμε με μαχητικότητα και σθένος.
--------------

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η δύναμη μιας συντεχνίας, το κύρος και η αποτελεσματικότητά της, απορρέουν από το ευάριθμο, τη συνοχή, την αποφασιστικότητα και τη μονολιθικότητα των μελών της. Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας αλλά και απέναντι στις μελλοντικές γενιές των δημοσιογράφων να καταστήσουμε την Ένωση Συντακτών Κύπρου ισχυρότερη, μαζικότερη, δυναμικότερη, αντιπροσωπευτικότερη και πολύ πιο αποτελεσματική.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει ο καθένας από εμάς στο χώρο της δουλειάς του, αλλά και στους χώρους όπου επαγγελματικά κινείται να είναι πόλος έλξης και στράτευσης των νέων δημοσιογράφων, παράδειγμα συνδικαλιστικής συνείδησης και δράσης. Δυστυχώς, μια μεγάλη μερίδα των νέων συναδέλφων δεν αντιλαμβάνονται την αξία, την ισχύ και τη σημασία του συνδικαλίζεσθαι, δεν έχουν καν προσλαμβάνουσες παραστάσεις του τι σημαίνει εργασιακή δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις. Οφείλουμε να αναζητούμε συνεχώς τρόπους και μεθόδους προσέλκυσης, στράτευσης και ένταξης νέων μελών στην Οργάνωσή μας. Δύναμή μας είναι τα μέλη μας και τίποτε άλλο.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου


 


 

Λεωφόρος ΡΙΚ 12 - 2120 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 23495, 1683 Λευκωσία
Τηλ. (357) 22446090, - 22446092, Φαξ. (357) 22446095
Contact Us
© 2005 Ένωση Συντακτών Κύπρου