Αναβάθμιση και κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, με πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων και με παράλληλο σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και έμπρακτη εκπλήρωση των ευθυνών και υποχρεώσεων προς τους πολίτες και την κοινωνία.
Σ’ αυτά τα καίρια θέματα επικέντρωσε την προσοχή της η 46η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2005, στο Δημοσιογραφικό Χωριό.
Με αφορμή την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και τη συμπεριφορά και τον ρόλο των Μ.Μ.Ε. και των λειτουργών τους σε ό,τι αφορά στη σχετική πληροφόρηση – ενημέρωση του κοινού, η Συνέλευση σημείωσε και εξήρε την τέτοια προσφορά, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε και κάκισε τα παρουσιασθέντα πολλά κρούσματα σοβαρής παραβίασης των αρχών και κανόνων του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Ηθικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον σεβασμό του ανθρώπινου πόνου και στην ακρίβεια της πληροφόρησης.
Υπό το φως αυτής της πολύ σημαντικής και διδακτικής εμπειρίας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνέχισης και έντασης των προσπαθειών για τη λήψη πρακτικών μέτρων ανόδου των επιπέδων της δημοσιογραφίας με την υλοποίηση του στόχου για υποχρεωτική επαγγελματική επιμόρφωση και κατάρτιση των δημοσιογράφων – ιδιαιτέρως των νεοεισερχομένων και των νεοαπασχολουμένων στον Κλάδο – με τη σύσταση και λειτουργία Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ηδη, για τον σκοπό αυτό, η Ενωση Συντακτών έχει ανανεώσει τις διαβουλεύσεις της με τον Σύνδεσμο Εκδοτών, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Η Συνέλευση των μελών της ΕΣΚ ασχολήθηκε επίσης με μια σειρά άλλα θέματα, όπως:
Την ανανεωθείσα προσφάτως, με πολύ θετικά αποτελέσματα, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών και την ανάγκη πλήρους σεβασμού της και τερματισμού των περιπτώσεων παραβίασης της από ορισμένες εφημερίδες.
Την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στους πλείστους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με την άρνηση τους να ρυθμίσουν τους όρους εργοδότησης των δημοσιογράφων τους με διαπραγμάτευση με την Ενωση Συντακτών και Συλλογική Σύμβαση, όπως ρητά προνοούν και επιτάσσουν η Νομοθεσία για τη Ραδιοτηλεόραση και τα εργασιακά θέσμια του τόπου. Τονίσθηκε η αξίωση για ενεργό παρέμβαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, της Βουλής και του υπουργείου Εργασίας, αλλά και η ανάγκη για διεκδικητική προσπάθεια και αγώνα των άμεσα επηρεαζόμενων δημοσιογράφων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους.
Τα μεγάλα Εργα της Ενωσης Συντακτών – Δημοσιογραφική Εστία και Δημοσιογραφικό Χωριό – με τη σημαντική αποστολή και προσφορά τους προς τον δημοσιογραφικό κόσμο και το λειτούργημα του και τις δυνατότητες βελτιώσεων και ακόμα μεγαλύτερης και ευρύτερης αξιοποίησης τους.
Τα οργανωτικά ζητήματα και την ανάγκη πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της δημοσιογραφικής οργάνωσης με τη δημιουργία και την ενεργό δράση τοπικών επιτροπών σε όλους τους χώρους εργασίας στα Μ.Μ.Ε.
Το Ταμείο Υγείας-Ευημερίας και τις συνεχείς βελτιώσεις στα παρεχόμενα προς τα Μέλη και τους εξαρτωμένους των ωφελήματα.
Τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους και τον συνδικαλιστικό τους φορέα, που δεν βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα λόγω των προβαλλόμενων ακόμη, από το κατοχικό καθεστώς, όρων και εμποδίων στη απρόσκοπτη διακίνηση και της μη απόκρουσης τους από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Τις διεθνείς σχέσεις της ΕΣΚ, με τους στενούς δεσμούς και την ενεργό συνεργασία της με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καθώς και διάφορες εθνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, ειδικότερα της Ελλάδας, που ενισχύονται διαρκώς, τοποθετώντας την Κύπρο ευκρινώς στον διεθνή δημοσιογραφικό χάρτη, με τα αυτονόητα ευεργετικά αποτελέσματα για την Κύπρο και τη δημοσιογραφική της οικογένεια.
Η Συνέλευση, ύστερα από πλούσια και γόνιμη συζήτηση, υιοθέτησε και επικύρωσε την Εκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως έπραξε και με την Οικονομική Εκθεση, η οποία παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε λεπτομερώς, ως το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Εισηγητικές ομιλίες για τις δύο Εκθέσεις έκαμε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Ανδρέας Καννάουρος.
Οι εργασίες της Συνέλευσης άρχισαν με αναφορά και μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των δημοσιογράφων που απεβίωσαν κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο: Αντώνη Μιχαηλίδη, Γιώργου Λανίτη, Χαράλαμπου Αβδελόπουλου και Γιώργου Ιακωβίδη καθώς και των 121 τραγικών θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.