Αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου πραγματοποίησε από τις 5 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με πρόσκληση του Πανκινεζικού Συνδέσμου Δημοσιογράφων. Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Πεκίνο, τη βιομηχανική πόλη της Σαγκάης και την τουριστική πόλη Χανγκτσού και έτυχαν θερμής υποδοχής από τις τοπικές ενώσεις δημοσιογράφων με τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση των καλών σχέσεων ανάμεσα στους δημοσιογράφους των δυο φίλων χωρών.
Στην αποστολή της ΕΣΚ συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Πασχάλης μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚ, Νίκος Μαρκίδης του ΚΥΠΕ, Παναγιώτης Καπαρής του ΡΙΚ, Γιώργος Δεληγιάνης του ΑΣΤΡΑ και η Μαρούλα Πασχάλη.
Στο Πεκίνο η αποστολή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με μέλη της ηγεσίας του Πανκινεζικού Συνδέσμου Δημοσιογράφων οι οποίοι διαβεβαίωσαν για το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο οργανώσεις. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ είχε την ευκαιρία τόσο στο Πεκίνο όσο και στις άλλες πόλεις να αναφερθεί στο Κυπριακό και να ευχαριστήσει για τη σταθερή και διακηρυγμένη θέση αρχών της Κίνας στο πρόβλημα μας. Ο Πανκινεζικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων αριθμεί σήμερα 780.000 μέλη και έχει στις τάξεις του δημοσιογράφους από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα από όλη τη χώρα.
Στο Πεκίνο οι Κύπριοι δημοσιογράφοι είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν μέσα σε μια θερμή και εγκάρδια ατμόσφαιρα με τον πρεσβευτή της Κύπρου στην Κίνα κ. Πέτρο Κέστορα.
Συναντήθηκαν επίσης με τους βοηθούς αρχισυντάκτες τριών καθημερινών εφημερίδων και άκουσαν για το έργο της ενημέρωσης των εκατομμυρίων αναγνωστών τους στους τομείς της νομικής και οικονομίας .
Στην κινεζική πρωτεύουσα η αποστολή της ΕΣΚ επισκέφθηκε επίσης το Σινικό Τείχος καθώς και την πλατεία Τιαναμέν όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Μάο, η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση καθώς και τα ανάκτορα 14 αυτοκρατόρων που κυριάρχησαν στην προεπαναστατική Κίνα, στην περίφημη κλειστή αρχαία Απαγορευμένη Πόλη.
Η Κίνα και ειδικότερα το Πεκίνο ετοιμάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2008.
Ενα μικρό δείγμα των έργων που προχωρούν κανονικά, εκτίθεται σε μακέττες σε ειδικό διαρρυθμισμένο κτίριο, όπου ο κάθε επισκέπτης θα «περπατήσει» μέσα σε όλη την επικράτεια του Πεκίνου φωτογραφισμένη στα πόδια του, για να δει το χώρο των αθλημάτων, το κολυμβητήριο, το νέο αεροδρόμιο και τη νέα ολυμπιακή πόλη των αθλητών ανάμεσα σε πολυάριθμους ουρανοξύστες και παλαιά διατηρημένα χαμηλά οικιστικά συγκροτήματα όπου ζουν τα 14 εκατομμύρια κατοίκων της κινεζικής πρωτεύουσας.
Στην Χάνγκτσου, πρωτεύουσα της περιφέρειας Τσενγκτσιάνγ, με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, την οποία οι κινέζοι αλλά και ξένοι επισκέπτες χαρακτηρίζουν ως τον επίγειο παράδεισο για το καταπράσινο περιβάλλον μέσα στο οποίο φύεται και αποδίδει τεράστια εισοδήματα στους γεωργούς το πράσινο τσάι, η αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων παράλληλα προς τις συναντήσεις με τις ηγεσίες τριών εφημερίδων και ραδιοφώνου, επισκέφθηκε το συγκρότημα του Πανεπιστημίου Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνιών στο οποίο φοιτούν σήμερα 6,000 φοιτητές. Τα μαθήματα μόνο στην κινεζική, σε τριετείς και τετραετείς κύκλους σπουδών, μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας των Κυπρίων δημοσιογράφων η Σαγκάη, όπου έμειναν έκπληκτοι μπροστά στην εικόνα μιας άκρως εμπορικής και κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων (την ημέρα εισρέουν στην πόλη για εργασία και αγορές άλλα 4 εκατομ. άνθρωποι), η οποία σε τίποτε -σε θέαμα και προσφορά αγαθών- δεν έχει να ζηλέψει από οποιαδήποτε δυτική μεγαλούπολη.
Χαρακτηριστικό κτίριο-μνημείο της Σαγκάη, ο πύργος της τηλεόρασης ύψους 468 μέτρων από όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει σε βάθος χιλιομέτρων την απέραντη πόλη με τις 3,000 ουρανοξύστες. τις πλατιές λεωφόρους και το καταπράσινο να περιβάλλεται παντού από τα νερά μικρών λιμνών καθώς και του ποταμού Χουανγκπού που διασχίζει την πόλη σαν την ουρά ενός δράκου που βρίσκουμε στην ιστορία της Κίνας και γενικότερα της Απω Ανατολής.
Η νέα περιοχή της Σαγκάης, ανατολικά του ποταμού, που δικαιολογημένα οι κινέζοι την ονομάζουν Πουτόνγκ το διαμάντι της ανατολής, έχει αναπτυχθεί στα τελευταία 16 χρόνια και μετά τις μεταρρυθμίσεις και το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας έχει καταστεί ο κυριότερος οικονομικός κόμβος της χώρας προσελκύοντας ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.
Στον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται σε όλη την περιοχή της Σαγκάης, έχει την συμβολή της και η επαρχιακή οργάνωση Δημοσιογράφων, η οποία διατηρεί τα γραφεία της στον 43ο όροφο ενός από τα τρία κτίρια της. Το συγκρότημα Τύπου της Οργάνωσης Δημοσιογράφων Σαγκάης, εκδίδει σήμερα 6 ημερήσιες εφημερίδες, έξι εβδομαδιαίες και 6 περιοδικά με τιράζ μερικών εκατομμυρίων την ημέρα.
Ο αρχισυντάκτης της κύριας ιστορικής εφημερίδας του συγκροτήματος Βεν Χούι Μπάο, Βου Γκιουπίνγκ, ο οποίος παρέθεσε στην αποστολή της ΕΣΚ το αποχαιρετιστήριο δείπνο στον 45ο όροφο του οικοδομήματος, δεν αρκέστηκε να αναφερθεί μόνο στους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Θέλησε να μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του τονίζοντας ότι ο Τύπος προβαίνει σε κριτική του έργου κυβερνητικών αξιωματούχων και συμβάλλει σοβαρά σήμερα στην επισήμανση προβλημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου δεν έγινε ακόμα κατορθωτή η ανάπτυξη τους, όπως για παράδειγμα στις βορειοδυτικές περιοχές. Για την ολόπλευρη ανάπτυξη της Κίνας η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς βοήθειας σε φτωχές οικογένειες -ένα πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάζεται ευρύτατα από το λαό- και επίσης προβάλλει το σύνθημα για «πορεία προς τη Δύση», προσφέροντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη κατοικημένων αλλά χαμηλότερα γόνιμων περιοχών στις δυτικές περιοχές της χώρας.
«Τη μεγάλη δύναμη που έχει αποκτήσει η χώρα μας την κατευθύνουμε στους τομείς της ολόπλευρης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και του λαού μας σε ολόκληρη της επικράτεια της χώρας μας», θα τονίσει προς την αποστολή της ΕΣΚ ο Βου Γκιουπίνγκ, για να προσθέσει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν απειλεί κανένα.
Παναγιώτης Πασχάλης
Μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών