ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 2024Ευχαριστίες ΕΣΚ για την στήριξη ΔΟΔ και ΕΟΔ

Ευχαριστίες ΕΣΚ για την στήριξη ΔΟΔ και ΕΟΔ

Της αμέριστης στήριξης εκ μέρους της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων τυγχάνει η υπό εξέλιξη εκστρατεία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου «Οι δημοσιογράφοι έχουν φωνή». Οι δύο Ομοσπονδίες, με κοινή ανακοίνωση τους σήμερα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΣΚ, υπογραμμίζουν τη σημασία αυτού του αγώνα και για τις άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις διεθνώς και καλούν την εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διαπραγμάτευση προς συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες προς την ΔΟΔ και την ΕΟΔ. Η στήριξή τους μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για το καλό της δημοσιογραφίας, αλλά και της δημοκρατίας στην Κύπρο.

Ακολουθεί αυτούσιο το κοινό ανακοινωθέν τον δύο Ομοσπονδιών:

Κύπρος: Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ υποστηρίζουν τα αιτήματά της ΕΣΚ για αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ξεκίνησε την εκστρατεία «Οι δημοσιογράφοι έχουν φωνή» για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη χώρα. Οι χαμηλοί μισθοί, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον Τύπο, που δεν έχει ανανεωθεί εδώ και μια δεκαετία, θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ενημέρωσης, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατία, προειδοποιεί η ΕΣΚ.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ-EFJ) υποστηρίζουν πλήρως τα αιτήματα της οργάνωσης-μέλους τους και καλούν τους εργοδότες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων και τον τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας στον τομέα των ΜΜΕ.

Η δημοσιογραφία κινδυνεύει στην Κύπρο. Η ΕΣΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση των μισθών, την εκτεταμένη εργασιακή ανασφάλεια και τη συστηματική υποστελέχωση στον τομέα, που οδηγεί σε αυξημένο φόρτο εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της πληροφόρησης.

Ο αγώνας για αυξήσεις μισθών και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας συνεχίζεται εδώ και χρόνια, αλλά ο πληθωρισμός που εκτοξεύεται στα ύψη ήταν ένα νέο έναυσμα. «Οι συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους στην Κύπρο έχουν φτάσει σε οριακό σημείο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι προϋποθέσεις για ποιοτική ερευνητική δημοσιογραφία δυστυχώς δεν πληρούνται πλέον στην Κύπρο, κάτι που έχει δυνητικά καταστροφικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ενημέρωσης, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατία γενικότερα».

Η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Τύπο δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερο από μια δεκαετία και όλες οι προσπάθειες της ΕΣΚ να το πράξει αντιμετωπίστηκαν με την άρνηση των εργοδοτών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον τομέα των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, όπου οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και στον ηλεκτρονικό Τύπο, δεν καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση.

«Με την εκστρατεία μας στοχεύουμε να αναδείξουμε την επείγουσα ανάγκη για αξιοπρεπείς μισθούς, ανανέωση συλλογικών συμβάσεων και καλύτερες συνθήκες εργασίας […] Ζητούμε τη στήριξη όλης της κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματά μας και την καλούμε να υπερασπιστεί τη δημοσιογραφία ως κοινωνικό αγαθό στην Κύπρο», εξηγεί ο Φράγκος.

Η ΕΣΚ καλεί όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν την διακήρυξή της για να υποστηρίξουν τα αιτήματά της και να μοιραστούν μηνύματα αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #esk.

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ στέκονται στο πλευρό της οργάνωσης μέλους τους και υποστηρίζουν πλήρως τις διεκδικήσεις της για αυξήσεις μισθών και αξιοπρεπή εργασία. «Τα δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων στην Κύπρο και της ΕΣΚ έχουν αντίκτυπο στον αγώνα των δημοσιογραφικών σωματείων σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κακές συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές επηρεάζουν την ποιότητα της πληροφόρησης και θα μπορούσαν να έχουν μη αναστρέψιμη επίπτωση στο επίπεδο της δημοκρατίας. Καλούμε τους εργοδότες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων».

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ