ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 2005Εκθεση Δράσης Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την περίοδο Ιουλίου 2004 - Αυγούστου 2005, προς την 46η Ετήσια Γενική Συνέλευση...

Εκθεση Δράσης Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την περίοδο Ιουλίου 2004 – Αυγούστου 2005, προς την 46η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΚ

Το έτος που ανασκοπούμε σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Κύπρου – και της οργάνωσης μας ευρύτερα – ήταν περίοδος με τη μεγαλύτερη προσοχή μας στραμμένη στην ανανέωση, με ικανοποιητική συμφωνία, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου, 2004, στην προστασία και κατοχύρωση των συμφωνημένων ωφελημάτων των μελών μας και στην προσπάθεια για ρύθμιση των όρων εργοδότησης των δημοσιογράφων της ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης στα πλαίσια Συλλογικής Σύμβασης, όπως ρητά προνοεί η Νομοθεσία για τους ιδιωτικούς Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

Στις προτεραιότητες της προσοχής και του ενδιαφέροντος μας ήταν, επίσης, η απόκρουση και ανακοπή τάσεων και εκδηλώσεων εχθρικών και περιοριστικών προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των λειτουργών τους και η επιδίωξη για περαιτέρω ενίσχυση της ελευθεροτυπίας και του θεμελιώδους δικαιώματος πληροφόρησης των πολιτών, με παράλληλο, βεβαίως, σεβασμό των κανόνων και αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής.

Στις σημαντικές έγνοιες μας κατά την υπό επισκόπηση περίοδο βρίσκονταν η έναρξη της λειτουργίας της Δημοσιογραφικής Εστίας με την πολυσήμαντη αποστολή της και το ξεπέρασμα σειράς τεχνικών και άλλων προβλημάτων και η παρακολούθηση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του άλλου σημαντικού έργου της Ενωσης Συντακτών – του Δημοσιογραφικού Χωριού.

Ενεργητική ήταν η δράση και προσφορά μας και με ποικίλες εκδηλώσεις επαγγελματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οργανωμένες από την Ενωσης μας ή συνδιοργανωμένες με άλλους φορείς.

Οι σχέσεις και η συνεργασία μας με αδελφές οργανώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συνεχίσθηκαν και ενισχύθηκαν περαιτέρω με διάφορες δραστηριότητες και πρακτικές ενέργειες.

* * *

1. Συλλογική Σύμβαση με τον Σύνδεσμο Εκδοτών: Οταν μελετούσαμε και αποφασίζαμε τις προτάσεις μας για την ανανέωση της Συλλογικής μας Σύμβασης για τους όρους εργοδότησης στις εφημερίδες και τα περιοδικά είχαμε θέσει δύο στόχους: α) Την προστασία και κατοχύρωση των συμφωνημένων ωφελημάτων μας, και β) την εξασφάλιση μιας σειράς εφικτών βελτιώσεων στα ωφελήματα.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με τον Σύνδεσμο Εκδοτών, την Ανοιξη φέτος, και έληξαν με συμφωνία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας – όπως γινόταν συνήθως στις προηγούμενες ανανεώσεις της Σύμβασης – πετύχαμε και τους δύο στόχους μας:

-Ανακόψαμε έκδηλες προσπάθειες της εργοδοτικής πλευράς για αφαίρεση ή συρρίκνωση συμφωνημένων ωφελημάτων και προστατεύσαμε πλήρως τα κεκτημένα μας.

-Εξασφαλίσαμε βελτιώσεις ικανοποιητικές, κατά την εκτίμηση μας, στις δεδομένες συνθήκες και καταστάσεις των εργασιακών και οικονομικών δεδομένων στον τόπο μας.

Καθήκον και έγνοια μας τώρα είναι ο σεβασμός και η τήρηση όλων των προνοιών της Σύμβασης από όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ απέστειλε σχετικές επιστολές στον κάθε εκδότη χωριστά και στον Σύνδεσμο τους και λεπτομερή ενημερωτική εγκύκλιο σε όλους τους καλυπτόμενους από τη Σύμβαση συναδέλφους. Εχουμε επίσης προβεί σε διαβήματα σε εκδότες που δεν εφαρμόζουν τη Σύμβαση για όλα τα μέλη του συντακτικού τους προσωπικού, να τερματίσουν την παρατυπία τους και να συμμορφωθούν στη συμβατική υποχρέωση τους για παραχώρηση σε όλους τους συντάκτες τους όλων των συμφωνημένων ωφελημάτων.

Θέλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε ότι τον κύριο και καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική προστασία της Σύμβασης και την εφαρμογή των προνοιών της για όλους, έχουν όλα τα μέλη μας συλλογικά και το καθένα χωριστά, με διεκδικητικότητα και σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ. Μόνο έτσι θα περιοριστούν και θα εκλείψουν οι περιπτώσεις- όχι λίγες, δυστυχώς – εργοδοτικής παραβίασης της Συλλογικής Σύμβασης.

2. Ραδιοτηλεόραση: Σοβαρά και άλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα εργασιακά θέματα και προβλήματα στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εκτός από τους Ραδιοσταθμούς ΑΣΤΡΑ, ΚΑΝΑΛΙ 7 και ΚΑΝΑΛΙ 6, όλοι οι άλλοι εμμένουν στην άρνηση τους να έχουν διαπραγμάτευση με την Ενωση Συντακτών για τη ρύθμιση των όρων εργοδότησης του δημοσιογραφικού προσωπικού τους με Συλλογική Σύμβαση, όπως ρητά προνοούν η Νομοθεσία για την ιδιωτική Ραδιοτηλεόραση (άρθρο 22(1)(δ)) και ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.

Υστερα από δικά μας διαβήματα, το θέμα απασχόλησε προσφάτως, ακόμη μια φορά, την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και, λίγο προηγουμένως, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Μερικοί παγκύπριας εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί επέδειξαν τέτοια αρνητική και προκλητική συμπεριφορά που αρνήθηκαν ακόμη και να προσέλθουν στην εξέταση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Θέσαμε το πρόβλημα – για πολλοστή φορά – και στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και πάλιν δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Με πολύ πρόσφατη επιστολή μας προς τους καναλάρχες τονίζουμε, ότι η υπάρχουσα εργατική ανωμαλία στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς πλήττει θεμελιώδη επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του συντακτικού τους προσωπικού και επιβάλλεται να τερματιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση με διαβούλευση και με αμοιβαίως αποδεκτή ρύθμιση και συμφωνία για τους όρους εργοδότησης των δημοσιογράφων.

Κοινοποιήσαμε την επιστολή μας αυτή στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στο υπουργείο Εργασίας και αξιώσαμε να ενεργήσουν δραστικά και αποτελεσματικά για τον σεβασμό των Νόμων και των εργασιακών θεσμίων.

Χωρίς αμφιβολία η ευθύνη και ο ρόλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, του Κοινοβουλίου και του υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιας σημασίας στη διαδικασία για να εξασφαλιστεί συμμόρφωση των ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών στην υποχρέωση και δέσμευση τους να σεβαστούν τα επαγγελματικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δίκαια και δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων τους. Και θα επιμένουμε να εκπληρώσουν αυτήν την ευθύνη και αυτόν τον ρόλο.

Θέλουμε όμως, ταυτοχρόνως, να επαναλάβουμε και να υπογραμμίσουμε, για πολλοστή φορά, ένα βασικό αξίωμα και μια μεγάλη αλήθεια: Ο κύριος, ο καθοριστικός παράγοντας για την εξάλειψη αντεργατικών αδικιών και καταστάσεων και για την κατάκτηση των εργατικών δικαίων και δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση, την ενότητα, την ομοψυχία, την αγωνιστικότητα και τη διεκδικητικότητα τους. Αυτό το θεμελιώδες αξίωμα οφείλουν να το κάμουν συνείδηση και πράξη οι δημοσιογράφοι, οι εικονολήπτες και οι άλλοι εργαζόμενοι των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών

Η Ενωση Συντακτών θα επιμένει σίγουρα να συμβάλλει και να προσφέρει κάθε τι το δυνατό σ΄αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και μια νέα προσπάθεια που αναλαμβάνει αυτή την περίοδο το Διοικητικό μας Συμβούλιο για την πραγματοποίηση τοπικών συνελεύσεων των εργαζομένων στη Ραδιοτηλεόραση συναδέλφων, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν θετικά, ώστε μαζί να διεκδικήσουμε την αρμόζουσα βελτίωση του καθεστώτος εργασίας τους και της επαγγελματικής τους θέσης και κατάστασης.

Τη συμπαράσταση της στην προσπάθεια μας για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων των παγκύπριας εμβέλειας σταθμών εκδηλώνει η Ενωση Συντακτών Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με διαβήματα της στους ιθύνοντες του MEGA και του ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδας, που έχουν σημαντικό ρόλο και επιρροή στη λειτουργία των ομώνυμων Καναλιών στη Λευκωσία.

3. Ελευθεροτυπία – Δημοσιογραφική Δεοντολογία: Και κατά την υπό επισκόπηση περίοδο βρεθήκαμε, σε διάφορες περιπτώσεις, μπροστά σε τάσεις, εκδηλώσεις και ενέργειες εχθρικής συμπεριφοράς προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους λειτουργούς τους και επιθέσεων εναντίον των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους από κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους. Ζήσαμε και φαινόμενα άσκησης βίας εναντίον δημοσιογράφων και εικονοληπτών, σε ώρα καθήκοντος, από άνδρες της Αστυνομίας και κρούσματα παρεμπόδισης της πρόσβασης λειτουργών των Μ.Μ.Ε. σε πηγές πληροφοριών, πλήττοντας το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών.

Αλλά παρεμβάσεις στη δημοσιογραφική εργασία και συμπεριφορές επηρεασμού και συρρίκνωσης της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας είχαμε – και οπωσδήποτε εξακολουθούμε να έχουμε – μέσα στα ίδια τα Μ.Μ.Ε. από ιθύνοντες τους και εκτός των Μ.Μ.Ε. από πολιτικές καταστάσεις, δημόσια πρόσωπα και οικονομικούς οργανισμούς για την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων.

Αρνητικό και επιζήμιο για την ελευθεροτυπία στοιχείο παραμένουν ορισμένες ανελεύθερες πρόνοιες της Νομοθεσίας περί Λιβέλλου, του Ποινικού Κώδικα και του Νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών αντιτάχθηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση επίθεσης ή απειλής εναντίον του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και των δικαιωμάτων του και υπεράσπισε ανυποχώρητα την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα της ολοκληρωμένης, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης των πολιτών. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις καταδίκης της κακοποίησης από άνδρες της ΜΜΑΔ δημοσιογράφων και εικονοληπτών που κάλυπταν ειδησεογραφικώς επεισόδια έξω από το Τσιμεντοποιείο Μονής. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων μας αυτών ήταν η μαζική πινακιδοφορία έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Η προσφυγή μας στην Επίτροπο Διοίκησης για την απαράδεκτη συμπεριφορά ανδρών της ΜΜΑΔ απέδωσε ένα σημαντικό πόρισμα καταδίκης της βίαιης και απαράδεκτης συμπεριφοράς σε βάρος λειτουργών Μ.Μ.Ε. και ισχυρής υπεράσπισης της δημοσιογραφικής εργασίας και του δικαιώματος πληροφόρησης.

Με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα εργάσθηκε και προσπάθησε το Διοικητικό μας Συμβούλιο για τον σεβασμό των αρχών και κανόνων της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Ηθικής από τα Μ.Μ.Ε. και τους λειτουργούς τους και τη συνεπή και σωστή εκπλήρωση των ευθυνών και υποχρεώσεων τους προς τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Ουδέποτε δίστασε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και χωρίς επιφύλαξη εναντίον αντιδεοντολογικών συμπεριφορών, από οπουδήποτε και αν εκδηλώνονταν. Ενεργός ήταν και είναι για τον σκοπό αυτό η συμβολή και ο ρόλος των εκπροσώπων μας στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

4. Επαγγελματική κατοχύρωση – Επιμόρφωση και κατάρτιση: Με διάφορους τρόπους το Δ.Σ. επιλήφθηκε θεμάτων που αφορούν στην επιμόρφωση, και κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των δημοσιογράφων.

Σε συνέχεια παλαιοτέρων προσπαθειών που είχαν ατονήσει λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, ανοίξαμε τους τελευταίους μήνες διάλογο με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δυνατότητα δημιουργίας Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο να προσφέρει επιμόρφωση και κατάρτιση στους υποψηφίους και τους νέους δημοσιογράφους σε θέματα γλώσσας, τεχνικής και τεχνολογίας στον τομέα των Μ.Μ.Ε., δεοντολογίας, νομοθεσίας περί Τύπου, κλπ. Με τη συμπλήρωση ενιάμηνου επιμορφωτικού προγράμματος το Ινστιτούτο θα προσφέρει Πιστοποιητικό η κατοχή του οποίου θα αποτελεί, ενδεχομένως, βασικό κριτήριο για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Στην εξέταση του όλου θέματος υπάρχει συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ενημερώθηκαν σχετικά και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι και εξεδήλωσαν την ετοιμότητα τους να προσφέρουν τη βοήθεια τους.

Η προώθηση και ευόδωση της όλης προσπάθειας θα αποτελέσει την πιο σημαντική και αποτελεσματική συμβολή στην άνοδο των επιπέδων της δημοσιογραφίας στον τόπο μας και στην επαγγελματική κατοχύρωση των δημοσιογράφων, με όλα τα αυτονόητα ευεργετικά αποτελέσματα για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία.

5. Δημοσιογραφική Εστία: Το μεγάλο και πολυσήμαντο αυτό Εργο της οργάνωσης μας αποτελεί ήδη μια εξαιρετική και άρτια υποδομή και θα μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα από τα κύρια υλικά στηρίγματα για την εκπλήρωση των προαναφερόμενων σκοπών και στόχων της επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης δημοσιογραφικού προσωπικού, είτε με τη συστηματική οργάνωση σχετικών σεμιναρίων και προγραμμάτων είτε με την στέγαση και λειτουργία του υπό μελέτη Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Μ.Μ.Ε.

Η Δημοσιογραφική Εστία μπορεί να εξελιχθεί και σ΄ένα σημαντικό Κέντρο περιφερειακών και διεθνών δημοσιογραφικών σεμιναρίων, συναντήσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Ηδη, στους πρώτους μήνες της λειτουργίας της, φιλοξένησε τρία τέτοια ευρωπαϊκά σεμινάρια, με οργανωτές και υποστηρικτές το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Δημοσιογραφίας, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ενωση Συντακτών Κύπρου.

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της η Δημοσιογραφική Εστία γνώρισε επίσης πολλές και ποικίλου περιεχομένου και χαρακτήρα εκδηλώσεις – πολιτικές, επαγγελματικές, πνευματικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, φιλανθρωπικές, κλπ. Οργανωτές, η Ενωση Συντακτών, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς, οργανισμοί, σωματεία, σχολεία, κρατικές υπηρεσίες, κ.ά. Αρκετές άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

Το Μουσείο Κυπριακού Τύπου στον υπόγειο χώρο της Εστίας, είναι ένα μοναδικό για τον τόπο μας δημιούργημα, μεγάλης ιστορικής και παιδευτικής σημασίας και αξίας. Εχει περιληφθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας και το επισκέφθηκαν ήδη εκατοντάδες μαθητές σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης και έμαθαν για τη μακρά και πλούσια ιστορία της κυπριακής τυπογραφίας και δημοσιογραφίας. Το Μουσείο θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία και αντικείμενα, ενώ περιμένουν να δεχθούν κατάλληλο δημοσιογραφικό και τυπογραφικό υλικό 30 μικρές βιτρίνες στον μεγάλο διάδρομο-εκθεσιακό χώρο, ως προθάλαμος του Μουσείου. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να προσφέρουν στην ΕΣΚ οποιαδήποτε αντικείμενα σχετιζόμενα με την κυπριακή τυπογραφία και δημοσιογραφία έχουν στην κατοχή τους και θεωρούν χρήσιμα για εμπλουτισμό του Μουσείου.

Με την άμεση εμπλοκή, βοήθεια και υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου προωθείται η οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία της μεγάλης Βιβλιοθήκης, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της Εστίας. Για να ταξινομηθούν καταλλήλως διαθέτουμε ήδη στους χώρους της Εστίας μερικές χιλιάδες τόμους βιβλίων, στους οποίους προστίθενται διαρκώς και άλλοι από δωρεές αρκετών οργανισμών στην Κύπρο και την Ελλάδα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Ευπρόσδεκτη είναι η παραχώρηση βιβλίων από οπουδήποτε και ζητούμε γι΄αυτό τη βοήθεια και συμβολή όλων των συναδέλφων.

Προσδοκούμε ότι η Βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη στη διάθεση του κοινού κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου.

Στη Δημοσιογραφική Εστία στεγάζονται, εκτός από τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες της Ενωσης Συντακτών, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου, η Ενωση Συνταξιούχων ΡΙΚ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διευκολύνσεις προσφέρονται στον Δημοσιογραφικό Ομιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ υπάρχει πρόθεση για στέγαση και ξένων ανταποκριτών εφ΄όσον ιδρύσουν τον δικό τους Σύνδεσμο.

Το εστιατόριο της Εστίας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μεγάλη Αίθουσα. Οι συνάδελφοι προτρέπονται να χρησιμοποιούν και οι ίδιοι το εστιατόριο, όπως και οι οικογένειες και οι φίλοι τους, και να το προβάλλουν όπου μπορούν.

Σημαντικοί χώροι στην Εστία για σκοπούς αναψυχής και εξυπηρέτησης των μελών μας και των οικογενειών και των φίλων τους και, ευρύτερα, του κοινού, είναι το καφενείο και η ταράτσα, στον πρώτον όροφο, όπου προγραμματίζεται να συμπληρωθούν σύντομα ο εξοπλισμός και ο διάκοσμος και θα καταστεί δυνατή η προσφορά πλήρους εξυπηρέτησης.

Στους χώρους αυτούς – όπως και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και στην αυλή της Εστίας – θα μπορούν να οργανώνονται συστηματικά ψυχαγωγικά προγράμματα με μουσική, τραγούδι και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Σύντομα θα ενημερωθούν τα μέλη με ειδική εγκύκλιο, με την οποία και θα καλούνται όσοι μπορούν να συμμετάσχουν σε σχετικούς πνευματικούς -πολιτιστικούς ομίλους.

6. Ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις: Το έτος που πέρασε έχει σημαδευτεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά σημαντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ενωσης Συντακτών – επαγγελματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές, κλπ. Λεπτομερέστερα αναφέρουμε τις ακόλουθες δραστηριότητες: Σεμινάρια επιμορφωτικά. Παρουσιάσεις βιβλίων συναδέλφων και άλλων πνευματικών ανθρώπων. Δημόσιες συζητήσεις για επίκαιρα θέματα, με οργανωτή την ίδια την ΕΣΚ ή με τη συνεργασία και άλλων φορέων. Τιμητικές εκδηλώσεις για τον βετεράνο αντιστασιακό δημοσιογράφο και ιστορικό στέλεχος της Ενωσης Συντακτών Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Νίκο Καραντηνό, τον Πρέσβη της Ελλάδας Χρήστο Παναγόπουλο και την εκλεκτή συνάδελφο Μαρούλα Βιολάρη, πρώτη Γενική Γραμματέα της ΕΣΚ. Εκδήλωση μνήμης για τον Κουτλού Ανταλί και άλλους αγωνιστές Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν από όργανα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Τ.Μ.Τ. και του κατοχικού καθεστώτος για τους αγώνες τους υπέρ μιας πλήρως ανεξάρτητης και ενωμένης Κύπρου – εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την παρακολούθησαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι και συνδιοργανώθηκε από την ΕΣΚ και το Ιδρυμα Κουτλού Ανταλί. Καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη παιδική γιορτή. Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί κρατικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, κοινωνικοί, πνευματικοί και καλλιτεχνικοί παράγοντες.

Οι χώροι της Δημοσιογραφικής Εστίας προσφέρουν τη δυνατότητα και όλες τις ανέσεις για πιο συχνές εκδηλώσεις από την ΕΣΚ και άλλους φορείς και οργανισμούς και ενδείκνυται να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με ένα συστηματικό προγραμματισμό.

Ενεργός και παραγωγική ήταν και είναι η συμμετοχή και συμβολή μας σε διάφορα Σώματα, Επιτροπές και Οργανισμούς – Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με του Α. Καννάουρο, Γ. Θεοδούλου και Μαρούλα Βιολάρη, Συμβουλευτική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης με τον Πρόεδρο, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον Κορνήλιο Χατζηκώστα, Εθνικό Οργανισμό Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο ΚΕΝΘΕΑ με τον Γιώργο Θεοδούλου, Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας, επιτροπές διαφόρων διαγωνισμών (Πανεπιστημίου, Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, κ.ά.), ομιλίες, διαλέξεις και παρεμβάσεις για ποικίλα κοινωνικά και άλλα θέματα.

6. Οργανωτικά: Προβλήματα και αδυναμίες εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε σε ό,τι αφορά στον οργανωτικό τομέα της Ενωσης μας. Σε υπολειτουργία ή σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι τοπικές μας επιτροπές στους πλείστους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Κλαδικές Επιτροπές και τις Επιτροπές στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο.

Η κατάσταση αυτή έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία και απόδοση της οργάνωσης μας, περισσότερο σε σχέση με την παρακολούθηση των παρουσιαζομένων εργασιακών προβλημάτων στα διάφορα Μ.Μ.Ε., τον έλεγχο της τήρησης της Συλλογικής Σύμβασης, την υποστήριξη και στήριξη των προγραμμάτων, ενεργειών και δραστηριοτήτων του Διοικητικού μας Συμβουλίου που αφορούν ευρύτερα τον Κλάδο μας.

Οι Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές επιβάλλεται να δημιουργηθούν και να ενεργοποιηθούν σε όλους γενικά τους χώρους εργασίας και σε όλες τις πόλεις. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και προσπάθεια Δ.Σ. και μελών σε κάθε χώρο εργασίας και σε κάθε πόλη. Ιδιαίτερο ρόλο έχει και ενδείκνυται να διαδραματίσει η συσταθείσα Υπεπιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου επί οργανωτικών θεμάτων, σε συνεργασία με την Υπεπιτροπή επί εργασιακών θεμάτων.

Το Δ.Σ. έχει ευθύνη να ενεργοποιήσει και τις άλλες Υπεπιτροπές του – για τα οικονομικά, τα πνευματικά-πολιτιστικά, τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους, τις διεθνείς σχέσεις, τα αθλητικά, κλπ. Για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε μια τέτοια προσπάθεια ενδείκνυται να συντρέχει και περισσότερη ενεργοποίηση και εμπλοκή του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, η αξιοποίηση των οποίων θα φέρει και την επιδιωκόμενη συλλογική προσφορά και δράση του Δ.Σ.

Στις εκκρεμείς οργανωτικές ευθύνες του Διοικητικού μας Συμβουλίου πρέπει να ενταχθεί και ο καθορισμένος από καιρό στόχος για οργάνωση των ξένων ανταποκριτών στην Κύπρο σε δικό τους Σύνδεσμο, για τον οποίο υπάρχει ειδική πρόνοια στο Καταστατικό της ΕΣΚ και πρόβλεψη για στέγαση του στη Δημοσιογραφική Εστία. Για την ίδρυση τέτοιου Συνδέσμου έγιναν σχετικές προσπάθειες κατά τον χρόνο που πέρασε, αλλά πρέπει να υπάρξει περισσότερη επιμονή για να έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνεδρίαζε κανονικά – πιο συχνά από ό,τι προβλέπει και το Καταστατικό μας – και επιλαμβανόταν όλων των θεμάτων και προβλημάτων που αφορούσαν και ενδιέφεραν την οργάνωση μας, τα μέλη μας, τον δημοσιογραφικό κόσμο και τα Μ.Μ.Ε. του τόπου μας, αλλά και, σε διάφορες περιπτώσεις, ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία.

Τα μέλη της ΕΣΚ ανέρχονται σήμερα σε 489. Ανδρες 316 και γυναίκες 173. Κατά την υπό επισκόπηση περίοδο ενεγράφησαν στην ΕΣΚ 16 νέα μέλη.

7. Οικονομικά: Η Οικονομική Εκθεση των ελεγκτών μας η οποία βρίσκεται στα χέρια των μελών που παρίστανται στη Γενική μας Συνέλευση, δίνει μια ολοκληρωμένη, λεπτομερή και καθαρή εικόνα των εσόδων και εξόδων μας και της οικονομικής διαχείρισης και κατάστασης έως το τέλος του 2004.

Δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε με ικανοποίηση ότι υπήρξε, όπως πάντοτε, αυστηρός έλεγχος και στενή παρακολούθηση των οικονομικών μας πραγμάτων, με σταθερό γνώμονα το δίπτυχο: Αδιάλειπτο ενδιαφέρον και συνεχείς προσπάθειες για εξασφάλιση εσόδων και διαρκής προσοχή, συγκράτηση και αυστηρότητα στις δαπάνες. Δώσαμε και δίνουμε προσοχή στις πηγές των πόρων μας: Ετήσιο Λαχείο Συντακτών, χορηγίες από κρατικές και ιδιωτικές πηγές, Δημοσιογραφικό Χωριό, Δημοσιογραφική Εστία από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου, συνδρομές των μελών, κλπ.

Υπάρχουν δυνατότητες να αναζητηθούν και άλλες πηγές εσόδων και το Δ.Σ. έχει καθήκον να τις διερευνήσει και να τις αξιοποιήσει. Η Δημοσιογραφική Εστία, που υπήρξε και το Εργο για το οποίο έγιναν μεγάλες δαπάνες, μπορεί να καταστεί σύντομα απολύτως αυτάρκης και αυτοσυντήρητη και να γίνει μια σημαντική πηγή εσόδων για την ΕΣΚ. Περισσότερα έσοδα μπορούν να εξασφαλιστούν και από το Δημοσιογραφικό Χωριό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την παρατηρούμενη φέτος αύξηση στη χρησιμοποίηση του από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Περισσότερες και πιο συστηματικές προσπάθειες χρειάζεται να καταβληθούν για την τακτοποίηση των καθυστερημένων συνδρομών αρκετών συναδέλφων. Το θέμα ενδείκνυται να απασχολήσει ειδικά το Δ.Σ. και την Υπεπιτροπή επί οργανωτικών θεμάτων. Να μελετηθεί η εφαρμογή της δυνατότητας που δίνει το Καταστατικό για διορισμό Εισπράκτορα ή Εισπρακτόρων, οι οποίοι θα έχουν ως καθήκον την είσπραξη των συνδρομών από τα Μέλη που δεν είναι δικαιούχοι του Ταμείου Προνοίας και δεν αποκόπτεται απ΄ευθείας η συνδρομή τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, το Δ.Σ. επιμένει σε μια δικαιωματική προσπάθεια για εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους – αλλά και κάποιων ισχυρών δημοσίων οργανισμών – προς τη Δημοσιογραφική Εστία με την παροχή σ΄αυτήν της αναγκαίας οικονομικής στήριξης για την εκπλήρωση της μεγάλης και πολύπλευρης αποστολής της, στην υπηρεσία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της κοινωνίας και του τόπου ευρύτερα.

8. Ταμείο Προνοίας: Ικανοποιητική θεωρεί η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Προνοίας την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εισφορές των εκδοτών, με καθυστερήσεις μερικών μηνών. Πρέπει, ωστόσο, να ασκηθούν πιέσεις για να περιοριστεί ο χρόνος των καθυστερήσεων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα, βεβαίως, είναι η μη παραχώρηση αυτού του πολύ σημαντικού εργατικού ωφελήματος σε όλο το συντακτικό προσωπικό των εφημερίδων «Μάχη» – «Θάρρος», σε αρκετούς συντάκτες της εφημερίδα «Αλήθεια» και σε αριθμό συντακτών της «Σημερινής», κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΕΣΚ και Συνδέσμου Εκδοτών, η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα Μέλη του Συνδέσμου. Εφ΄όσον δεν εκλείψει η παρατυπία αυτή έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, οπότε τίθεται σε ισχύ η επικυρωθείσα από την κυπριακή Βουλή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τερματισμό οποιωνδήποτε δυσμενών διακρίσεων σε βάρος εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε, μπροστά στη Δικαιοσύνη, μάχη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αδικουμένων συναδέλφων. Οι τελευταίοι, πάντως, δεν απαλλάσσονται της ευθύνης και του βάρους να διεκδικήσουν, μέσω και με στήριξη της ΕΣΚ, τα συμφωνημένα ωφελήματα που αυθαιρέτως και αδίκως στερούνται.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια και δεν απολαμβάνουν ούτε Ταμείο Προνοίας ούτε άλλα ουσιώδη εργατικά ωφελήματα και δικαιώματα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ ενήργησε σε διάφορες περιπτώσεις προς τη Διαχειριστική Επιτροπή υποδεικνύοντας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει από το Ταμείο Προνοίας μεγάλη χρηματική επένδυση σε ακίνητη περιουσία, ως ο πιο σίγουρος τρόπος αισθητής αύξησης των χρηματικών αποθεμάτων του Ταμείου και εξουδετέρωσης των ζημιών από την αγορά μεγάλου αριθμού μετοχών. Η ανάγκη και η δυνατότητα αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν και επιβάλλεται να βρούν πρακτικό αντίκρυσμα. Χρειάζεται επίσης πιο συστηματική συνεργασία της Διαχειριστικής Επιτροπής με το Δ.Σ. της ΕΣΚ.

9. Ταμείο Υγείας – Ευημερίας: Με επιτυχία λειτουργεί ο εξαιρετικός αυτός θεσμός, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους δικαιούχους και τις οικογένειες τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εισήγαγε μια σειρά σημαντικές βελτιώσεις στα παρεχόμενα ωφελήματα για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τις οποίες καλείται η Γενική Συνέλευση να επικυρώσει.

Συγκεκριμένα:
________________________________________________________________

Υφιστάμενες καλύψεις Προτεινόμενες αυξημένες καλύψεις

________________________________________________________________

1. Ετησίως £4.000 για εντός Ετησίως £8.000 εντός Νοσοκομείου

Νοσοκομείου Κύπρο-Εξωτερικό Κύπρο-Εξωτερικό για οποιαδήποτε

10 σοβαρές ασθένειες-εγχειρήσεις περίπτωση ασθένειας ή ατύχημα που

χρειάζεται θεραπεία και που δεν μπορεί

να υπάρχει στην Κύπρο.

2. Ημερήσια νοσήλια (δωμάτιο+διατροφή)

α) Στην Κύπρο £45 α) Στην Κύπρο £50

β) Στο εξωτερικό £60 β) Στο εξωτερικό £100

3. Ιατρική επίσκεψη εντός Νοσοκομείου

(εφ΄όσον δεν συντρέχει χειρουργική

επέμβαση α) Στην Κύπρο £30

β) Στο εξωτερικό £90

4. Επίδομα Νοσηλείας

(με ανώτατο όριο 10 μέρες/διανυκτερεύσεις) £25

5. Επίδομα τοκετού £300 Φυσιολογικός τοκετός £400

Καισαρική £600

6. Επίδομα αποβολής £200 Επίδομα αποβολής ως έχει

7. Επίδομα υιοθεσίας £300 Επίδομα υιοθεσίας £400

8 Επιπλοκές εγκυμοσύνης με Αύξηση ποσοστού στο 75%

παραμονή σε Κλινική 50%

9. Ψυχολογικά προβλήματα, στρές Ως έχει

κλπ. και μέχρι £150 50%

10. Ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα Να γίνει £500

ετησίως £200 συν £60 κατά

πρόσθετο άτομο και μέχρι

μάξιμουμ £330

11. Εξοδα ασθενοφόρου οχήματος για μεταφορά

ασθενούς σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης £80

____________________________________________________________

– Ιατρική επίσκεψη £10 £13

-Καρδιολόγος και καρδιογράφημα

βάσει προβλήματος £20 £30

-Τεστ κόπωσης λόγω προβλήματος £65 £75

-Τεστ αλλεργίας (λόγω συνεχών

αλλεργικών προβλημάτων) £100 Ως έχει

-Φυσιοθεραπείες 15Χ10 £150 Ως έχει

-Αναισθησιολόγος για μικρά £30 Σύμφωνα με νέο κατάλογο

μέτρια £45, μεγάλα £60

-Οφθαλμίατρος (πάθηση ματιών)£10 80% και μέχρι £12

-Ακουογράφημα £15 80% και μέχρι £20

-Τεστ Παπανικολάου £20 £30

-Μαστογραφία £35 £45

-Τεστ οστεοπόρωσης (όταν διαπιστωθεί

πρόβλημα και επιβάλλεται) £30 £40

-Ούλτρα Σάουντ 30 £35

-MRI – Scan (κατά την έγκριση ΕΣΚ) Σύμφωνα με τιμοκατάλογο

Με την αύξηση, από την 1ην Ιουλίου 2005, των εισφορών στο Ταμείο Υγείας-Ευημερίας κατά 0,15% από την κάθε πλευρά (από 1,75% σε 1,90% εκ μέρους του εργοδότη και από 1% σε 1,15% εκ μέρους του συντάκτη). παρέχεται η δυνατότητα για περαιτέρω βελτιώσεις στα παρεχόμενα ωφελήματα, τις οποίες να καθορίσει και να εφαρμόσει το Δ.Σ. το ταχύτερο δυνατό.

Κατά την υπό επισκόπηση περίοδο (Ιούλιος 2004 – Ιούνιος 2005) το Ταμείο Υγείας-Ευημερίας κάλυψε απαιτήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ύψους 64.738 λιρών. Το υπολογιζόμενα έσοδα ανέρχονται σε 80.000 λίρες περίπου.

Κατά την ίδια περίοδο το Ταμείο Υγείας και Ευημερίας – στο οποίο εισρέουν πλέον και η ετήσια χορηγία – αντιπαροχή του Κρατικού Λαχείου (£25.000) και η εισφορά των εκδοτών για την ασφάλεια ζωής των καλυπτομένων από τη Συλλογική Σύμβαση μελών – κατέβαλε ένα ποσό για σκοπούς βοήθειας ανέργων και αναξιοπαθούντων μελών, ποσό 25.091 λιρών ως επικουρική σύνταξη σε συνταξιούχους δημοσιογράφους και χήρες δημοσιογράφων και ποσό 3.500 λιρών για τη συμπλήρωση των καταβαλλομένων σε ασφαλιστική εταιρεία δικαιωμάτων για την ασφάλεια ζωής των δικαιούχων μελών.

10. Δημοσιογραφικό Χωριό: Το μεγάλο αυτό Εργο υποδομής της ΕΣΚ λειτουργεί κανονικά προσφέροντας την στέγη και τις ανέσεις του για ανάπαυση κάθε χρόνο δεκάδων δημοσιογράφων και των οικογενειών τους, καθώς και πολλών άλλων εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., φίλων των δημοσιογράφων και ξένων επισκεπτών.

Το Δημοσιογραφικό Χωριό είχε κατά τον χρόνο που πέρασε έσοδα £40.960 και έξοδα £24.702. Ενα επιπρόσθετο ποσό γύρω στις 35.000 λίρες διατέθηκε για σημαντικές ανακαινίσεις και επιδιορθώσεις στο καφεστιατόριο, συμφώνως των απαιτήσεων του Οργανισμού Τουρισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προγραμματίζονται και προωθούνται και άλλες βελτιώσεις, κυρίως στον παιδότοπο, τα γήπεδα αθλοπαιδιών, τους χώρους πρασίνου και τις κατοικίες και τον εξοπλισμό τους.

Για τις δαπάνες ανακαινίσεων και βελτιώσεων και για τη συντήρηση του Δημοσιογραφικού Χωριού συνεχίσαμε τις διεκδικήσεις μας προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σχετική χρηματική χορηγία, όπως γίνεται με τα αναπαυτήρια των Εργατικών Ομοσπονδιών (ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΔΕΟΚ). Δυστυχώς βρήκαμε και πάλιν αρνητική στάση, υφιστάμενοι μιαν απαράδεκτη συμπεριφορά δυσμενών διακρίσεων την οποία αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης και πιο αποδοτικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του Δημοσιογραφικού Χωριού, με αύξηση των διαμονών από μέλη και μη μέλη, Κυπρίους και ξένους, με επαγγελματικά σεμινάρια, προγράμματα και εκδηλώσεις στην Αίθουσα Συνεδρίων του Χωριού από οικονομικούς και άλλους οργανισμούς στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, Τοπικές Αρχές και κοινωνικούς φορείς. Να ετοιμαστεί και να εφαρμοστεί για τον σκοπό αυτό ειδική εκστρατεία.

10. Σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους: Μέσα στα σημαντικά θέματα του ενδιαφέροντος του Δ.Σ. της ΕΣΚ παραμένουν πάντοτε οι σχέσεις με του Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους και, ειδικότερα, το επαγγελματικό σωματείο τους Basin-Sen. Αυτονόητος στόχος είναι η από κοινού συμβολή στις προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, τον τερματισμό της βίαιης διαίρεσης και την πραγματική επανένωση του λαού μας και του νησιού μας, την κατοχύρωση και ενίσχυση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των δημοσιογράφων, την αντιμετώπιση κοινών επαγγελματικών προβλημάτων και την προαγωγή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στον τόπο μας.

Μέσα σ΄αυτό το πνεύμα επιδιώξαμε να έχουμε νέες επαφές με την ηγεσία της Basin-Sen και ενεργήσαμε στα πλαίσια της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων των οποίων είναι μέλη τόσο η Ενωση μας όσο και η Basin-Sen.

Δυστυχώς δεν βρήκαμε τη δέουσα ανταπόκριση από την ηγεσία της Basin-Sen, η οποία επιμένει σε θέσεις και συμπεριφορές που δεν διευκολύνουν τη σωστή συνεργασία και αποβλέπουν μάλλον στην ενίσχυση της πολιτικής και των επιδιώξεων των κρατούντων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για αναγνώριση και εδραίωση δύο χωριστών κρατικών οντοτήτων.

Την εικόνα αυτή έδωσε και δίνει η στάση και συμπεριφορά της Διοίκησης της Basin-Sen κατά την τελευταία ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο Μπιλμπάο και έναντι μιας πρωτοβουλίας που εξεδήλωσε και εξακολουθεί να υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης εκπροσώπων της ΕΣΚ, της Basin-Sen και των δημοσιογραφικών Ενώσεων Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα της ΕΟΔ.

Για διευκόλυνση αυτής της πρωτοβουλίας το Δ.Σ. της ΕΣΚ πρότεινε να συναντηθούν οι Πρόεδροι της δικής μας οργάνωσης και της Basin-Sen, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να προσπαθήσουν να ετοιμάσουν την ημερήσια διάταξη της ευρύτερης συνάντησης, με πνεύμα και γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση και προαγωγή – πέραν των ειδικών δημοσιογραφικών θεμάτων και καθηκόντων – ενός θεμελιώδους κοινού στόχου: Της πραγματικής επανένωσης της κοινής μας πατρίδας και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όλων των άλλων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκεύματος.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε και να εργαζόμαστε, ενώ αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου της Basin-Sen και επιμένουμε στην ταχεία εξάλειψη οποιωνδήποτε όρων και εμποδίων παρεμβάλλονται στην ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων.

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ