ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 2024ΕΣΚ-ΕΟΔ: Οι δημοσιογράφοι συσπειρώνονται κατά των Slapp

ΕΣΚ-ΕΟΔ: Οι δημοσιογράφοι συσπειρώνονται κατά των Slapp

Με χωριστά ψηφίσματα στήριξης και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους και εργαζόμενους υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες και περιορισμούς δημοσιογράφους της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, αλλά και της Παλαιστίνης ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου οι εργασίες της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ). Χωριστή ανακοίνωση εγκρίθηκε επίσης για τους περιορισμούς που επιχειρεί να θέσει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένων και των δημοσιογραφικών ενώσεων, η κυβέρνηση Ερντογάν, με πρόσχημα τις χορηγίες από το εξωτερικό.

Η συνοδός της ΕΟΔ καταδίκασε ακόμη την προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να συρρικνώσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Αρκετοί σύνεδροι που έλαβαν τον λόγο ανέφεραν ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της η σύνοδος ασχολήθηκε με το διαρκώς διογκούμενο φαινομένο των καταχρηστικών αγωγών (Slapp) που προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα και συναφείς κύκλους και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας των δημοσιογράφων και την άσκηση προληπτικής λογοκρισίας. Η σύνοδος της ΕΟΔ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην υποκύπτουν σε σχετικές απειλές, αλλά και τις κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόζουν τον σχετικό κανονισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ετήσια σύνοδος της ΕΟΔ πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Μαΐου 2024 και την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και η ΓΓ της Οργάνωσης Γιώργος Φράγκος και Ραλλή Παπαγεωργίου.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ