Πώς ενισχύουμε τις Ενώσεις Συντακτών
προσελκύοντας νέα μέλη
Νέοι, φρηλάνς και γυναίκες: Οι ομάδες «αλίευσης»
Εκπρόσωποι Ενώσεων Δημοσιογράφων από 20 χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη από τις 4-6 Απριλίου 2008 και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το θέμα της καλύτερης οργάνωσης των συντεχνιών τους, ώστε να διατηρήσουν τα μέλη τους αλλά και να τα αυξήσουν, με στρατηγικό στόχο την αποφασιστική παρέμβασή τους στο χώρο των ΜΜΕ για προστασία και αναβάθμιση της εργασίας των δημοσιογράφων.
Το τριήμερο σεμινάριο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την Έρευνα-Εκπαίδευση-Υγεία-Ασφάλεια.
Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Ανδρούλα Γεωργιάδου, η οποία ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων συντόνισε τη συζήτηση δύο θεματικών συνόδων, για την καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην ηγεσία των Ενώσεών τους και για την προσέλκυση νέων μελών.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκε η κατάσταση των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Δημοσιογράφων, με τις μισές περίπου να χάνουν μέλη για διάφορους λόγους.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ενωσης Δημοσιογράφων της Σουηδίας η οποία έχασε τον περασμένο χρόνο 400 μέλη λόγω κυβερνητικών πολιτικών που δεν καθιστούν ελκυστικό τον συνδικαλισμό.
Ανάμεσα στις Ενώσεις που αδυνατούν να συγκρατήσουν τις απώλειες μελών είναι αυτές της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, ενώ αρκετές άλλες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην οργάνωση και εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας για τους φρηλάνς δημοσιογράφους.
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου συγκαταλέγεται στις Ενώσεις που αυξάνουν τα μέλη τους.
Συζητήθηκαν πολιτικές για προσέλκυση μελών, όπου διαπιστώθηκε ότι η προσωπική επαφή των Διοικητικών Συμβουλίων με τους δημοσιογράφους παραμένει ο καλύτερος τρόπος, καθώς και η δημιουργία τοπικών επιτροπών επαφής σε όλα τα ΜΜΕ. Στις μεγαλύτερες Ενώσεις ενισχύονται και εμπλουτίζονται οι ιστοσελίδες ώστε να φθάνουν σε όλους τους δημοσιογράφους οι πληροφορίες για τα οφέλη που αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους.
Αναπτύχθηκε προβληματισμός κατά πόσο μπορούν να διευρυνθούν τα κριτήρια εισδοχής σε δημοσιογραφικές Ενώσεις, ενώ ήδη αρκετές Ενώσεις αποδέχονται και εργαζόμενους σε τομείς Επικοινωνιών, Δημοσίων Σχέσεων και φοιτητές δημοσιογραφίας. Αρκετές άλλες, όπως η Γαλλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ελλάδα εμμένουν στην εισδοχή μόνο επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Η Ανδρούλα Γεωργιάδου τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα για τις Ενώσεις είναι να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους ως κοινωνικοί εταίροι στη διαπραγμάτευση και συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι η Ένωση Συντακτών Κύπρου δίνει καθημερινά τη μάχη για επέκταση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα μέλη της.
Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εκτός από τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, οι Ενώσεις μπορούν να προσελκύσουν μέλη μέσα από την παροχή δημοσιογραφικών ταυτοτήτων (ως οι μόνοι φορείς) τη συνεργασία με άλλα συνδικάτα και με εκπαιδευτικούς φορείς για επιμόρφωση, με ειδικές χαμηλές συνδρομές για νεοεισερχόμενους ή φοιτητές, με παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών, με παροχή διευκολύνσεων σε γυναίκες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στα ηγετικά όργανα των Ενώσεων (όπως για παράδειγμα, φροντίδα των παιδιών).
Ειδικότερα για την εμπλοκή γυναικών στις Ενώσεις, διαπιστώθηκε (μέσα και από έρευνες που παρουσιάστηκαν) πως δεν είναι ικανοποιητική, με εξαίρεση τις Σκανδιναυικές χώρες όπου υπάρχει ίσος ή και μεγαλύτερος αριθμός εκπροσώπησης γυναικών στα ηγετικά σώματα των Ενώσεων και λόγω κυβερνητικών πολιτικών που βοηθούν στη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή, αλλά και πολιτικών των ίδιων των Ενώσεων που θεωρούν αναγκαία την ποσόστωση, όπως και την παροχή διευκολύνσεων, πληρώνοντας για παράδειγμα για τη φύλαξη των παιδιών την ώρα των συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων.
Το συμπέρασμα στο θέμα αυτό, ήταν πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μία ή δύο ή και τρεις γυναίκες σε 9μελή ή 12μελή ή 15μελή Συμβούλια και ότι πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι και να διαμορφωθούν εσωτερικές πολιτικές που θα επιτρέψουν στις γυναίκες δημοσιογράφους να εμπλακούν ενεργότερα στην ηγετική πυραμίδα των Ενώσεων, αλλά και να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις στα ΜΜΕ, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων αυξάνει συνεχώς.