ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ

Ξεπέρασαν τους 170 οι νεκροί δημοσιογράφοι στη μάχη της ενημέρωσης

Ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2007, ο χρόνος αυτός καθίσταται ο χειρότερος για τον κόσμο των ΜΜΕ, αφού θρηνεί ήδη 171 νεκρούς στη μάχη της ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Ο αντίστοιχος αριθμός το 2006 ήταν 168.

Αυτή η τρομερή στατιστική πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη του χαμηλότατου επιπέδου ασφάλειας και ευημερίας στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για Ασφαλή Ενημέρωση Chris Cramer, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία των λειτουργών του Τύπου διεθνώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2007 έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος 142 δημοσιογράφοι και 29 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, όπως μεταφραστές, οδηγοί και τεχνικοί, σε 35 χώρες.

Η μεγάλη πλειονότητα, 121, δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους, 15 σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρός και 34 σκοτώθηκαν σε οδικά ή αεροπορικά δυστυχήματα, ενώ τα αίτια του θανάτου ενός δημοσιογράφου δεν έχουν διασαφηνιστεί.

Το Ιράκ εξακολουθεί να είναι η χειρότερη χώρα όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αφού εκεί έχασαν τη ζωή τους αυτό το χρόνο 64, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής το 2003 ανέρχεται στους 235.

Ακολουθούν η Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν, το Μεξικό, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Αϊτή, το Πακιστάν και η Σομαλία.

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για Ασφαλή Ενημέρωση, 1200 δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό των ΜΜΕ έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τα τελευταία ένδεκα χρόνια.
Από αυτούς τα δύο τρίτα έπεσαν θύματα δολοφονίας λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς τους, ενώ στις εννέα από τις δέκα περιπτώσεις οι δολοφόνοι δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ