ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 2024ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΜΑΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΜΑΙΟΥ

ΕΣΚ: Η ελευθέρια του Τύπου δοκιμάζεται σε όλο τον πλανήτη

Τιμάται σήμερα 3 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, μιας ελευθερίας που δοκιμάζεται σκληρά σε πολλά σημεία του πλανήτη σε μια σειρά από ανελεύθερα – ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες, στη Γάζα, την Ουκρανία και αλλού. Οι δημοσιογράφοι κάθε άλλο παρά ελεύθεροι είναι να φωτίσουν τα πραγματικά γεγονότα και όλη την αλήθεια. Και δεν τους παρεμβάλλονται απλώς εμπόδια, τίθεται σε κίνδυνο η ιδιά τους η ζωή. Μόνο στη Γάζα, από την έναρξη των αιματηρών γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου, τουλάχιστον 109 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, από αυτούς 102 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αφήσει τον ξένο Τύπο να εισέλθει στη Γάζα και να σταματήσει να παρεμποδίζει το έργο των δημοσιογράφων και το δικαίωμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην ενημέρωση.

Φέτος, με απόφαση της UNESCO, η 3η Μαΐου είναι ειδικά αφιερωμένη στον κρίσιμο ρόλο της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας έκφρασης αναφορικά με την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, καθώς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποκτά ολοένα και πιο τρομακτικές διαστάσεις. Από τη συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή τίθεται σε κίνδυνο η παγκόσμια υγεία, αλλά και η ποιότητα ζωής όλης της ανθρωπότητας. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα απασχολούν ολοένα και περισσότερο και δικαίως και τη δημοσιογραφική κοινότητα της Κύπρου καθώς τα περιβαλλοντικά ανοσιουργήματα δεν είναι λίγα και στον τόπο μας.

Σήμερα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου το ΔΣ της ΕΣΚ υπενθυμίζει ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαφωτιστική εκστρατεία της οργάνωσης με γενικό σύνθημα «Οι δημοσιογράφοι έχουν φωνή». Με την εκστρατεία αυτή η συντεχνία στοχεύει στην ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης για αξιοπρεπείς αμοιβές των δημοσιογράφων, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εκεί όπου υπάρχουν και συνομολόγηση νέων εκεί όπου δεν υπάρχουν. Όλοι οι δημοσιογράφοι του τόπου αλλά και όλοι οι ενεργοί πολίτες καλούνται να συνταχθούν μαζί μας υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη.

 Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ