Έκθεση Δράσης62η Ετήσια Γενική Συνέλευση

62η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ιδιάζουσες υγειονομικές αλλά και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που ίσχυαν το 2020, δυστυχώς, εξακολούθησαν να ισχύουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν υποχώρησε, τουλάχιστον στο βαθμό που αναμενόταν. Ως εκ τούτου, και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν παρέμειναν και φέτος το ίδιο επαχθείς και δυσχερείς.

Η ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη αποστολή της ΕΣΚ αντιμετώπισε και φέτος πολλές δυσκολίες, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί, να μπορέσει να επιτελεσθεί, όπου αυτό ήταν εφικτό. Όπως και το 2020, έτσι και το 2021, τα αποτελέσματα ήταν δυσανάλογα των προσπαθειών που καταβάλαμε. Όμως αυτό δεν μας πτοεί, ούτε μας καταβάλλει η ηττοπάθεια. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθειά μας. Και αυτό θα πράξουμε.

Συνδικαλιστικά ζητήματα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το συνδικαλιστικό πεδίο παρέμεινε ομιχλώδες γι’ ακόμη μια χρονιά. Οι προοπτικές ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον έντυπο Τύπο και επέκτασής της και σε άλλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη επίταση εντός του 2022. Φέτος, κάναμε κάποιες βολιδοσκοπήσεις τόσο προς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, όσο και προς τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου και αναμένουμε την αντίδραση
αμφοτέρων.

Από εκεί και πέρα δεν μένουμε αδρανείς. Κλιμάκια του Δ.Σ. της ΕΣΚ επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις πλείστες μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ και συνομιλούν με όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη της οργάνωσης. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι προϋποθέσεις προσέγγισης των συναδέλφων που εργάζονται στα τηλεοπτικά κανάλια. Ειδικά σ’ αυτούς τους χώρους, δυστυχώς, δεν έχει εμπεδωθεί πρακτική και παράδοση συνδικαλιστικής ενεργοποίησης. Υπάρχουν κάποιοι πυρήνες συνδικαλιστικά ενεργών τηλεοπτικών δημοσιογράφων, αλλά δεν κρίνονται επαρκείς, ως προς την δημιουργία ευρύτερης προοπτικής για τον κλάδο και για τη συντεχνία.

Φέτος υιοθετήσαμε την πρακτική της σύγκλησης εξειδικευμένων τοπικών συνελεύσεων, αποκλειστικά για το συντακτικό προσωπικό, στις μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε τέτοιες συνελεύσεις στα συγκροτήματα
«Ο Φιλελεύθερος», «Πολίτης» και «Διάλογος». Στην κάθε χωριστή περίπτωση κωδικοποιήσαμε σε γραπτά υπομνήματα τα αιτήματα των συναδέλφων, τα υποβάλαμε στις διευθύνσεις των συγκεκριμένων συγκροτημάτων και αναμένουμε τις απαντήσεις τους. Το παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου για διεκδικήσεις, συντάσσονται μαζί μας όλοι οι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της οργάνωσης. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πλείστες διεκδικήσεις των συναδέλφων έχουν να κάμουν, κατά σειρά, με τις απολαβές τους, τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και την στελέχωση των τμημάτων στα οποία εργάζονται.

Οι διεκδικήσεις της ΕΣΚ όμως δεν απευθύνονται μόνο στην εργοδοτική πλευρά, απευθύνονται και προς το κράτος, και προς τους εκάστοτε ενασκούντες την εκτελεστική εξουσία. Επί τούτου το Δ.Σ. της ΕΣΚ είχε φέτος τρεις συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, του ΠτΔ μη εξαιρουμένου. Συγκεκριμένα, στις 3 Φεβρουαρίου 2021 γίναμε δεκτοί από τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη. Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 είχαμε συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Τύπου υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή και στις 8 Μαρτίου,
και πάλι φέτος, συναντηθήκαμε με την υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στον ΠτΔ υποβάλαμε γραπτό υπόμνημα όπου δέσποζαν τα ζητήματα που έχουν να κάμουν με το δημοσιογραφικό συνδικαλίζεσθαι, την επαγγελματική κατοχύρωση του κλάδου και τη θεσμική ενίσχυση του ρόλου της ΕΣΚ. Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών εγείραμε τις προτεραιότητές μας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Τύπου. Η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας είχε πρωτίστως να κάμει με τις παρατυπίες, τις παρεκκλίσεις και τις μονομερείς ενέργειες της εργοδοτικής πλευράς κατά την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων αρωγής της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας. Σε όλες τις περιπτώσεις λάβαμε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις μας θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Δραστηριότητες Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ, στη διάρκεια του 2021, συνεδρίασε 18 φορές διά ζώσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πάμπολλες συσκέψεις των μελών του σώματος διαδικτυακά, όποτε χρειαζόταν να ληφθούν αποφάσεις με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Σε πολλές περιπτώσεις ανατέθηκαν σε διάφορα μέλη του Δ.Σ. εξειδικευμένες χωριστές αποστολές τις οποίες, κατά κανόνα, έφεραν σε πέρας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Η συλλογικότητα του σώματος αποδεικνυόταν σχεδόν καθημερινά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονταν ομόφωνα.

Κατά τη διάρκεια του 2021 το Δ.Σ. της ΕΣΚ εξέδωσε 26 ανακοινώσεις, 10 από τις οποίες αφορούσαν τη στήριξη συναδέλφων, μελών και μη μελών της οργάνωσης, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, αλλά και ξένων που αντιμετώπιζαν διώξεις από αυταρχικά καθεστώτα.

Το Δ.Σ, ύστερα από ανάπαυλα κάποιων χρόνων, επανέφερε φέτος τον θεσμό της καλοκαιρινής συνεστίασης των μελών στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια Η σύναξη μπορεί να μην είχε τη λαμπρότητα και τη μαζικότητα προηγούμενων εποχών, αλλά το αποτέλεσμα κρίνεται, υπό τις περιστάσεις, ικανοποιητικό, Περαιτέρω εμπλουτισμός της πιο πάνω συνεστίασης με πρόσθετα στοιχεία και κίνητρα πιστεύουμε ότι θα φέρει ακόμα πιο καλά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια του 2021 ενεγράφησαν στην ΕΣΚ εννέα νέα μέλη. Και πέριξ των δέκα ατόμων κατ’ έτος εγγράφονται στην ΕΣΚ την τελευταία πενταετία. Πασιφανώς ο αριθμός
αυτός δεν είναι επαρκής για να ανανεώνεται, πόσο δε να μεγαλώνει η οργάνωσή μας. Αυτοί που αποχωρούν από την ενεργό δράση λόγω αφυπηρέτησης ή λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι δυστυχώς και εμφανώς αρκετά πιο πολλοί από όσους εντάσσονται στην ΕΣΚ. Η συνδικαλιστική άπνοια δεν αφορά μόνο την οργάνωσή μας, αλλά το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος, Ωστόσο, αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας και το ιστορικό μας χρέος, να κάμουμε την ΕΣΚ όσο γίνεται πιο μαζική, όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική στις διεκδικήσεις και τους αγώνες της.

Στη διάρκεια του 2021 απεβίωσαν δύο παλαίμαχα και ιστορικά μέλη μας, ο επιφανής αρθρογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης και ο λόγιος δημοσιογράφος Πανίκος Παιονίδης.

΄Αλλες δραστηριότητες

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως γνωρίζετε φέτος διενεργήσαμε την πρώτη μεγάλη παγκύπρια αξιολογική έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργών της. Η έρευνα, που έγινε σε δείγμα χιλίων ατόμων, διεξάχθηκε με την εμπειρογνωμοσύνη της Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

Η υποδοχή και το ενδιαφέρον για την έρευνα και τα αποτελέσματά της ήταν θετικά και αξιομνημόνευτα. Η πρωτοβουλία της ΕΣΚ απέσπασε θετικά σχόλια τόσο από συναδέλφους και ΜΜΕ, όσο και από την ευρύτερη κοινή γνώμη. Η προβολή που δόθηκε στο όλο ζήτημα ήταν αρκούντως ικανοποιητική. Φιλοδοξία της οργάνωσής μας είναι η έρευνα αυτή να καταστεί ετήσιος θεσμός και σημείο αναφοράς για όλους τους ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για πλήρη, αντικειμενική, έγκυρη, ποιοτική και έγκαιρη ενημέρωση, με επαγγελματισμό, πλουραλισμό και σφαιρικότητα.

Ύστερα από διαδικασία προσφορών και ανάμεσα σε τέσσερις προσφοροδότες, το Δ.Σ. της ΕΣΚ επέλεξε το γραφείο του Χρίστου Μ. Τριανταφυλλίδη ως το νέο νομικό σύμβουλο της οργάνωσης, καθώς ήταν ο πιο χαμηλός προσφοροδότης έναντι ετήσιας δαπάνης €900 συν ΦΠΑ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης της προτομής του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη, πρώτου Κύπριου δημοσιογράφου, στον προάυλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας. Ως γνωστόν, η προτομή αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», ενώ η βάση της προτομής είναι ευγενής χορηγία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου. Η ημερομηνία τέλεσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής αναμένεται να οριστεί σύντομα, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση.

Η ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε φέτος διά φυσικής παρουσίας στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Η ΕΣΚ εκπροσωπήθηκε διά του Προέδρου της και της Γ.Γ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα πλαίσια των εργασιών της συνόδου, Έλληνες, Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι πρωτοστατήσαμε στην έγκριση ψηφίσματος ενάντια στο κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews. Οι τέσσερις αντιπροσωπείες, σε μια άτυπη διαβούλευση, συζητήσαμε και την προοπτική συνδιοργάνωσης περιφερειακής σύσκεψης στην Αθήνα, υπό μορφή ημερίδας, για τη μελέτη των εξειδικευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, ελεύθερη και κατεχομένη.

Βελτιωτικά έργα σε Περβόλια και Εστία

Πριν την έλευση της καλοκαιρινής περιόδου άρχισε και ολοκληρώθηκε η γενική επισκευή του βιολογικού σταθμού στο Δημοσιογραφικό Χωριό στο Περβόλια. Ο σταθμός παρέμενε ανενεργός για αρκετούς μήνες πριν από την επισκευή του. Το όλο έργο διήρκησε ένα μήνα και το συνολικό κόστος ανήλθε στις €20.000. Ουσιαστικά αντικαταστάθηκε το σύνολο του εσωτερικού τεχνολογικού εξοπλισμού.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ, σε αναμονή της έκτακτης χορηγίας που ζητήσαμε από το κράτος ύψους €20.000, προσανατολίζεται σε αντικατάσταση: α) όλων των στρωμάτων στα κρεβάτια των αναπαυτηρίων μας, β) όλων των ψυγείων στα σπίτια και στα διαμερίσματα, γ) όλων των κουζινών μαγειρέματος στα ίδια υποστατικά. Η αντικατάσταση όλου του πιο πάνω πεπαλαιωμένου και φθαρμένου εξοπλισμού, ενδέχεται να γίνει και σταδιακά, αναλόγως της βοήθειας που θα λάβουμε από το κράτος.

Φέτος συνεχίστηκε επίσης η τμηματική αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου συστήματος κλιματισμού στη Δημοσιογραφική Εστία. Ως γνωστόν, πριν από τρία χρόνια εξοπλίστηκαν με σύγχρονα κλιματιστικά η αίθουσα «Μάριος Τόκας», όλα τα ενοικιαζόμενα γραφεία του ορόφου και ο χώρος της Γραμματείας στο ισόγειο. Φέτος τον Σεπτέμβριο τοποθετήθηκαν καινούργια κλιματιστικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ., στο γραφείο του Προέδρου, στο γραφείο του Ταμείου Προνοίας και στον ανοικτό χώρο μπροστά από τον ανελκυστήρα στον όροφο. Το κόστος αυτών των αντικαταστάσεων έφτασε τις €16.000.

Απομένει να γίνει αντικατάσταση ή αποκατάσταση του κλιματισμού στους χώρους της βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου. Επίσης, εκκρεμεί η μόνωση των ταρατσών στη Δημοσιογραφική Εστία. Όλες οι πιο πάνω εκκρεμότητες θα προωθηθούν προς διευθέτηση ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες της οργάνωσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

ούτε το 2022 προμηνύεται ευοίωνο, τόσο συνδικαλιστικά, όσο και κοινωνικό-οικονομικά. Εδώ θα είμαστε όμως για να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, να προσπαθούμε, να αντιστεκόμαστε. Έχουμε ένα μετερίζι αγώνα, πάλης και διεκδίκησης που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, και να στηρίξουμε ως κομμάτι της ύπαρξής μας. Το μετερίζι αυτό λέγεται Ένωση Συντακτών Κύπρου και είναι το μοναδικό μας στήριγμα μα και το μοναδικό βάθρο αγώνα για όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα, για κάθε συνάδελφο, όπου κι αν εργάζεται, όποιες απόψεις και αν πρεσβεύει.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ