Έκθεση Δράσης64η Ετήσια Γενική Συνέλευση

64η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

οι ουδόλως ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες, όχι μόνο για τη δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά για το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας, παρέμειναν σε ισχύ και κατά το 2023. Μάλιστα, θα μπορούσε βάσιμα να ειπωθεί ότι οι συνθήκες αυτές επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά την περσινή χρονιά. Η δημόσια υγεία συνεχίζει να δέχεται τα ισχυρά πλήγματα του κορωνοϊού για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η μάστιγα των πολεμικών συρράξεων τραυματίζει βαριά την παγκόσμια οικονομία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με εκατόμβες νεκρών γι’ ακόμη μια χρονιά. Η νέα ανάφλεξη με το πολύμηνο αιματοκύλισμα στη Γάζα αφήνει το καταστροφικό στίγμα της παντού, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι τιμές καλπάζουν παντού και σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο καθιστώντας τους Κύπριους πολίτες όλο και πιο ευάλωτους και πιο αδύναμους οικονομικά να ανταπεξέλθουν. Την ίδια ώρα οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και η αγορά της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να δέχεται αφόρητες πιέσεις και επιθέσεις από την εργοδοσία.

Μοναδική μας επιλογή, ούτως ή άλλως, είναι ο συλλογικός συνδικαλιστικός αγώνας για όλα όσα δικαιούμαστε και απωλέσαμε, για όλα όσα επιβάλλεται να κατακτήσουμε και να αποκτήσουμε. Επί του προκειμένου το Δ.Σ. της ΕΣΚ καταρτίζει πλάνο συγκεκριμένων δράσεων για το οποίο θα ενημερωθείτε στην συνέχεια.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η οπισθοδρόμηση στα συνδικαλιστικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας και ευρύτερα όλους τους εργαζόμενους δυστυχώς συνεχίστηκε και το 2023. Οι πολύχρονες προσπάθειες του Δ.Σ. για αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων προς ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο είχαν μόνο μερική επιτυχία. Αφού μόνο ο Κυπριακός Οργανισμός Εκδοτών Διαδικτύου εκδήλωσε προθυμία να συνδιαλλαγεί με την Ένωση Συντακτών γι’ αυτό το θέμα. Προηγήθηκε αλληλογραφία μεταξύ των δύο οργανώσεων και συνάντηση κλιμακίων των δύο Δ.Σ. στις 5 Σεπτεμβρίου 2023. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς το πού οφείλουν να κινηθούν οι δύο οργανώσεις. Με βάση αυτή την σύγκλιση, το Δ.Σ. της ΕΣΚ απέστειλε στο Δ.Σ του ΚΟΕΔ προσχέδιο πλαισίου συμφωνίας υπό μορφή συλλογικής σύμβασης στο διαδικτυακό Τύπο. Αυτό έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2023. Έκτοτε αναμένουμε την απάντηση του ΚΟΕΔ και τον ορισμό νέας συνάντησης.

Σε αντίθεση με τον ΚΟΕΔ, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών εξακολουθεί να κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις, προτροπές και πιέσεις μας για διάλογο με αντικείμενο την προοπτική ανανέωσης της συλλογικής μας σύμβασης.  Αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει καλή βούληση εκ μέρους του Συνδέσμου Εκδοτών. Σε εμάς εναπόκειται να ασκήσουμε την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις πίεση. Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας θα εξαρτηθεί όμως από τη βούληση, την οργανωτικότητα και τη συνδικαλιστική συνείδηση που θα επιδείξουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στα μεγάλα συγκροτήματα του τόπου.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Διεύθυνση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος», στην τελευταία συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΕΣΚ, άφησε να νοηθεί ότι δεν απορρίπτει την προοπτική συνομολόγησης τοπικής συλλογικής σύμβασης. Ούτε η συντεχνία είναι αρνητική σ΄ αυτή την προοπτική. Απομένει να δούμε τι έπεται στη συνέχεια.

Τη χρονιά που έληξε κορυφώθηκε και η αντιπαράθεση για το θέμα της ΑΤΑ με την συνδικαλιστική πλευρά να καταγράφει απώλειες. Η Ένωση Συντακτών δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτή την υποχώρηση. Όλοι θα θυμάστε τη μεγάλη πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Η ΕΣΚ έλαβε μέρος σε όλη την προπαρασκευαστική εργασία και η παρουσία της στο χώρο της εκδήλωσης ήταν αντιπροσωπευτική του μεγέθους της.

Η ΑΤΑ συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά στο συγκρότημα «Διάλογος». Στο συγκρότημα του «Φ» η καταβολή ΑΤΑ τερματίστηκε μονομερώς από την εργοδοσία. Η καταγγελία που κάναμε στο υπουργείο εργασίας δεν απέφερε καρπούς διότι στο μεταξύ όλοι οι συνάδελφοι υπέγραψαν τα συμβόλαια που τους επέβαλε η Διεύθυνση, στα οποία και δεν προνοείται η καταβολή ΑΤΑ. Όταν υπάρχουν υπογραφές των εργαζομένων, οι συντεχνίες αφοπλίζονται. Σε μια δεύτερη περίπτωση, αυτή της Cyprus Mail, έντυπης και διαδικτυακής, επίσης επιχειρήθηκε μονομερώς η κατάργηση της ΑΤΑ. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση το προσωπικό αντιστάθηκε στο σύνολό του. Ήταν αρκετό να προειδοποιήσουμε με κάθοδο σε 24ωρη απεργία, για να επανέλθει η ΑΤΑ ύστερα από ολιγόωρη διαβούλευση με τις συντεχνίες. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ΜΜΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν ΑΤΑ οι λίγοι παλιοί συνάδελφοι που την λάμβαναν. Όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο δεν απολαμβάνουν αυτό τον τόσο χρήσιμο και δίκαιο θεσμό. Αν δεν δράσουμε συλλογικά, υπεύθυνα και δυναμικά, σε λίγα χρόνια η ΑΤΑ θα αποτελεί παρελθόν για όλους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, τόσο για τη συλλογική σύμβαση, όσο και για την ΑΤΑ. Πρέπει ν’ ακουστεί η φωνή μας. Και για να ακουστεί πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις δράσεις που θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, επί του προκειμένου αναμένουμε και τις εισηγήσεις των μελών της οργάνωσης, που είναι καλό να ακουστούν στα πλαίσια των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσής μας.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η αριθμητική δύναμη της Ένωσης Συντακτών συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που ουδέποτε αποκρύψαμε. Δυστυχώς, οι νεότερες γενιές δημοσιογράφων δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον να εμπλακούν στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου τους. Κι’ αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, είτε φοβούνται να μην στιγματιστούν από τον εργοδότη τους, είτε δεν αντιλαμβάνονται την αξία και τη δύναμη της συλλογικής δράσης, είτε αποθαρρύνονται από παλαιότερους συναδέλφους, είτε τους φορτώνουν τόσο πολύ με δουλειά οι εργοδότες τους που δεν τους περισσεύει χρόνος να ασχοληθούν με τη συντεχνία. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, οι διεκδικήσεις μόνο συλλογικά κερδίζονται και ύστερα από αγώνες.

Τα τελευταία χρόνια διατηρείται μια ανησυχητική ισορροπία. Εγγράφουμε κάθε χρόνο γύρω στα 10 – 12 νέα μέλη, τη στιγμή που για την ίδια περίοδο αφυπηρετούν ή αποχωρούν από τον κλάδο γύρω στα 20 – 25 άτομα. Προφανώς, αυτό δεν συνιστά επαρκή αναπλήρωση της δύναμης και της αντιπροσωπευτικότητάς μας μέσα στον κλάδο.

Το Δ.Σ. ανάλωσε πάρα πολύ χρόνο επί του προκειμένου, κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες να προσεγγισθούν νέοι συνάδελφοι και να πεισθούν να ενταχθούν στη συντεχνία. Δυστυχώς, το όποιο ενδιαφέρον για την ΕΣΚ είναι παροδικό και βραχύβιο. Μας θυμούνται μόνο όταν αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα. Όταν αυτά εκλείψουν, είτε με τη βοήθεια μας είτε όχι, μας ξεχνούν αμέσως.

Πέραν της πενιχρής ροής νέων μελών, μας απασχολεί έντονα και ο μεγάλος αριθμός ανενεργών μελών. Δεκάδες συνάδελφοι εντάσσονται στην ΕΣΚ, πλην όμως στη συνέχεια αμελούν να τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους. Το ποσό είναι αμελητέο μόλις 80 ευρώ το χρόνο. Όμως με την πάροδο των χρόνων το οφειλόμενο ποσό καθίσταται απαγορευτικό για την εκ νέου προσέγγιση της συντεχνίας.

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ, σε συνεννόηση με τον Έφορο Συντεχνιών και ενεργώντας πάντα μέσα στο πνεύμα του καταστατικού της οργάνωσης, επεξεργάστηκε φόρμουλα εξόφλησης των συνδρομών για τα παλαιότερα μέλη μας. Η φόρμουλα αυτή για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από γενική συνέλευση, αφού δεν υπάρχει συναφής πρόνοια στο καταστατικό. Η συμφωνημένη και προτεινόμενη από το Δ.Σ. φόρμουλα έχει ως εξής: Οι οφειλόμενες συνδρομές, με πέραν της μίας δεκαετίας καθυστέρηση εξόφλησης, διαγράφονται.

Οι οφειλόμενες συνδρομές μεταξύ πέντε και δέκα ετών καθυστέρηση εξόφλησης θα τυγχάνουν έκπτωσης 50% και θα μπορούν να εξοφληθούν με όσες δόσεις συμφωνηθεί.

Οι οφειλόμενες συνδρομές μεταξύ δύο και πέντε ετών καθυστέρηση εξόφλησης θα τυγχάνουν έκπτωσης 25%. Η συνδρομή του προηγούμενου έτους και του τρέχοντος θα εξοφλούνται πλήρως, δηλαδή με το ποσό των 80 ευρώ ετησίως όπως προνοείται στο καταστατικό της οργάνωσης και με τις όποιες ευκολίες πληρωμής συμφωνηθεί, δηλαδή με δόσεις όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια του 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνεδρίασε 18 φορές, ενώ σε άλλες 2 περιπτώσεις η συνεδρία ματαιώθηκε την υστάτη, λόγω μη απαρτίας του σώματος. Μόνο σε 4 περιπτώσεις υπήρξε πλήρης απαρτία με παρουσία όλων των μελών. Περίπου το ένα τέταρτο των συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και προς διευκόλυνση των μελών του σώματος. Όλα τα μέλη του σώματος έλαβαν εξειδικευμένες αποστολές και ρόλους, που έφεραν σε πέρας με επιτυχία. Το σώμα ενεργούσε πάντα συλλογικά, χωρίς τριβές, ένταση και αχρείαστες αντεγκλήσεις. Οι αποφάσεις του σώματος, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σχεδόν στην ολότητά τους, υπήρξαν ομόφωνες.

Την ίδια περίοδο το Δ.Σ. της ΕΣΚ εξέδωσε 44 ανακοινώσεις, σε σύγκριση με 33 το 2022. Οι πλείστες ανακοινώσεις του Δ.Σ. αφορούσαν αμιγώς συνδικαλιστικά ζητήματα και τη στήριξη συναδέλφων τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, με δική του πρωτοβουλία και ενέργειες, το Δ.Σ. πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους της πολιτείας, οι οποίοι σχετίζονται με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Στη συνέχεια παρατίθενται οι συναντήσεις του Δ.Σ. με χρονολογική σειρά. Στις 20 Μαρτίου συναντηθήκαμε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, αρμόδιο για τα θέματα του Τύπου. Στις 11 Απριλίου συναντηθήκαμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Στις 26 του ίδιου μήνα το Δ.Σ. της ΕΣΚ έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις 18 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Παναγιώτου. Όλες οι συναντήσεις ήταν χρήσιμες και παραγωγικές. Εξασφαλίσαμε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις προς όφελος της δημοσιογραφικής κοινότητας. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι κάποιες από τις υποσχέσεις που λάβαμε άρχισαν να υλοποιούνται.

Την ίδια περίοδο η συνεργασία τόσο με τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων όσο και με τη συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο Basin Sen, υπήρξε αδιάλειπτη, αγαστή και παραγωγική. Όποτε χρειάστηκε οι Τ/κ συνάδελφοι ήταν δίπλα μας, όπως βέβαια και εμείς δίπλα τους.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η κατά γενική παραδοχή πολύ πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Συντακτών στις 8 Μαρτίου για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Σ΄ αυτή τιμήθηκαν 12 γυναικεία στελέχη της οργάνωσης που διατέλεσαν μέλη του Δ.Σ. Οι σχετικές τιμητικές πλακέτες επιδόθηκαν από την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στις 12 Ιουνίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα της οργάνωσης, πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη. Μέσω της διατίθεται πλέον και ηλεκτρονικό αρχείο, ενώ μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικές πληρωμές.

Στις 19 Ιουνίου, η συντεχνία μας διοργάνωσε δημοσιογραφική περιήγηση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σ΄ αυτήν έλαβαν μέρος 32 δημοσιογράφοι που είχαν την ευκαιρία, ιδίοις όμματι, να δουν τα σημάδια που άφησε ο χρόνος και η κατοχή στην πόλη φάντασμα, ενώ τα όσα δρομολογεί και υλοποιεί επί του εδάφους το κατοχικό καθεστώς εντείνουν τις ανησυχίες για τα νέα τετελεσμένα που προωθούνται.

Στις 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε την τρίτη ετήσια μεγάλη έρευνα της ΕΣΚ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο θεσμό που καθιέρωσε η οργάνωσή μας, ο οποίος προσφέρεται για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων για τη δημοσιογραφική κοινότητα, για τους επιχειρηματίες ΜΜΕ, αλλά και για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να είναι σωστά ενημερωμένος και ενεργός. Η έρευνά μας έγινε και για το 2023 σημείο αναφοράς και συζητήσεων, γεγονός που δικαιώνει την αρχική ιδέα του Δ.Σ. για την καθιέρωσή της.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Όπως κάθε χρόνο, συμμετείχαμε και το 2023 στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Χάγη. Στο επίκεντρο της συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 – 12 Μαΐου, τέθηκε η ασφάλεια των δημοσιογράφων. Κι’ αυτό κυρίως λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

Στα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα στις 26 – 28 Μαΐου, η Ένωση Συντακτών φιλοξένησε στη Λάρνακα εκπαιδευτικό σεμινάριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το σεμινάριο ήταν τριήμερο, διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Φύλου της ΔΟΔ και αφορούσε την εκπαίδευση των δημοσιογράφων στην ισότιμη έμφυλη παρουσίαση των πολιτικών, ενόψει των ευρωεκλογών. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος 16 δημοσιογράφοι από έξι χώρες και τα σχόλια που λάβαμε για τη φιλοξενία και την οργάνωσή μας ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικά.

Στα πλαίσια της διεθνούς δραστηριότητας της ΕΣΚ θα πρέπει να ενταχθεί και ο αγώνας που διεξήγαγε σύσσωμη η δημοσιογραφική κοινότητα όλης της Ευρώπης, προκειμένου να αποτραπεί η συμπερίληψη ενός επικίνδυνου άρθρου στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μ.Μ.Ε. Ως γνωστό, το επίμαχο άρθρο επέτρεψε, υπό προϋποθέσεις, τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δημοσιογράφων. Ο αγώναςαυτός, με πρωτοστάτη την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και συμμέτοχους όλες τις εθνικές δημοσιογραφικές ενώσεις των ευρωπαϊκών κρατών, άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Η πρόνοια για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων απαλείφθηκε, αλλά ο κίνδυνος δεν εξέλειπε. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν. Το όλο νομοθέτημα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου προς τελική έγκριση. Επί του προκειμένου συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συμπληρώνει αυτές τις μέρες θητεία ενός χρόνου. Στη διάρκεια του έγιναν πολλά, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Συνήθως κρινόμαστε για το αποτέλεσμα των ενεργειών μας έναντι της εργοδοτικής και της κυβερνητικής πλευράς. Τα διαβήματα και οι ενέργειές μας δεν έφερναν πάντα το ποθητό αποτέλεσμα. Θέλουμε να κρινόμαστε, να αξιολογούμαστε και να υπάρχει διαρκής ανατροφοδότηση μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η σκέψη, η κρίση και η δράση μας πρέπει να εμπλουτίζονται και να ανανεώνονται συνεχώς. Κι αυτό μόνο με την άμεση και συνεχή επαφή με τα απλά μέλη μπορεί να επιτευχθεί, πρωτίστως με τις νεότερες γενιές των συναδέλφων. Και αναφερόμαστε στις γενιές των συναδέλφων που δεν έζησαν τα χρόνια της υψηλής συνδικαλιστικής συσπείρωσης. Οι επιτυχίες εκείνων των χρόνων, οι κατακτήσεις εκείνης της εποχής, μπορούν να επανέλθουν, πρέπει να επανέλθουν, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δύσκολοι συνδικαλιστικοί καιροί που ζούμε.

 Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ