Έκθεση Δράσης63η Ετήσια Γενική Συνέλευση

63η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε πρωτοφανώς δυσχερείς εργασιακές συνθήκες πραγματοποιείται η 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, που είναι συνάμα και Εκλογική. Η λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει υποχωρήσει πλήρως και συνεχίζει να αφήνει το αρνητικό στίγμα της παντού για τρίτη χρονιά. Την ίδια ώρα η μάστιγα του πολέμου, με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λαβώνει βαριά την παγκόσμια οικονομία, εξακοντίζει τις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών στα ύψη και καταβαραθρώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Η ενεργειακή κρίση και η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση πλήττουν και την Κύπρο, όπως πλήττουν όλο τον κόσμο. Η αγορά της μισθωτής εργασίας – περιλαμβανομένης ασφαλώς και της δημοσιογραφικής – βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων και βάλλεται από παντού. Οι καιροί έγιναν ακόμα πιο δύσκολοι για συνδικαλιστικούς αγώνες και οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης αυτών των αγώνων ακόμα πιο αμυδρές. Όμως η επιλογή παραμένει μία και δεν είναι άλλη από τον συνεχή, συλλογικό, συνδικαλιστικό αγώνα. Έστω κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, εμείς οφείλουμε πάντα να προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε στο διενεκές.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των μισθολογικών απολαβών στον δημοσιογραφικό κλάδο, δυστυχώς, υπήρξαν ατελέσφορες και αναποτελεσματικές σε πολύ μεγάλο βαθμό και το 2022. Οι λόγοι είναι πρωτίστως αντικειμενικοί και δευτερευόντως υποκειμενικοί. Αντικειμενικοί είναι οι λόγοι που εκπορεύονται από την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και της αγοράς μισθωτής εργασίας συνολικά. Υποκειμενικοί είναι οι λόγοι που απορρέουν από τη συνδικαλιστική συσπείρωση και την οργανωτική αντιπροσωπευτικότητά μας σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, μεγάλες ή μικρές. Δύσκολα αντιπαλεύουμε τις δυσχερείς αντικειμενικές συνθήκες, αλλά είναι στο χέρι μας, στη βούληση, την αποφασιστικότητα και την οργανωτικότητά μας να βελτιώσουμε – και μάλιστα αισθητά – τις υποκειμενικές προϋποθέσεις. Η συνδικαλιστική δράση μπορεί να καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, αλλά την ίδια ώρα καθίσταται ολοένα και πιο επιβεβλημένη.

Η ηγεσία της ΕΣΚ πραγματοποίησε και φέτος αρκετές επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Όπου υπάρχει τοπικός πυρήνας στελεχών τα πράγματα είναι καλύτερα. Όπου δεν υπάρχει προσπαθούμε να τον δημιουργήσουμε. Γενικά, η ανταπόκριση των νεότερων και νεοεισερχόμενων συναδέλφων στον κλάδο, είναι περιορισμένη έως και απογοητευτική. Τα κίνητρα της συνδικαλιστικής ενεργοποίησης, δυστυχώς, είτε είναι άγνωστα για τους πιο πολλούς, είτε κρίνονται ως ανεπαρκή.

Επί του προκειμένου διοργανώσαμε και πρόγευμα εργασίας με νέους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ στις 4 Ιουλίου 2022. Παρά την οργανωτική δουλειά που προηγήθηκε σε όλους τους χώρους εργασίας το αποτέλεσμα δεν υπήρξε ικανοποιητικό. Ήταν μεν ένα αποτέλεσμα ουδόλως ευκαταφρόνητο, αλλά και καθόλου ικανοποιητικό. Μπορούσαμε και καλύτερα.

Ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια και συνεχείς πιέσεις έγινε τελικά εφικτό να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΚ Γιώργου Φράγκου με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Νίκο Παττίχη στις 21 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή αποφασίστηκε όπως

δρομολογηθούν συγκεκριμένες διεργασίες με στόχο τις συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών προς αμοιβαίο όφελος. Η μία πτυχή της συνεργασίας θα αφορά κοινά διαβήματα προς αρμόδιους φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου. Η άλλη πτυχή σχετίζεται με την προοπτική συνομολόγησης συμφωνητικού πλαισίου που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Τελούμε σε αναμονή ορισμού νέας συνάντησης, αυτή τη φορά κλιμακίων των Δ.Σ. των δύο οργανισμών. Ωστόσο, έχουμε επίγνωση της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθείται από εργοδοτικής πλευράς και θα επαγρυπνούμε επί τούτου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ συνεδρίασε 17 φορές, ενώ άλλες 3 φορές δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνεδρία λόγω έλλειψης απαρτίας. Όποτε χρειάστηκε λήφθηκαν αποφάσεις μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εξειδικευμένες χωριστές αποστολές έλαβαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τις έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Το σώμα ενεργούσε πάντα συλλογικά και υπεύθυνα χωρίς τριβές, ένταση και αχρείαστες, μη παραγωγικές αντεγκλήσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αποφάσεις του σώματος ήταν ομόφωνες. Και στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν υπήρξε ομοφωνία, οι αποφάσεις και πάλι λαμβάνονταν με μεγάλη πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια του 2022 το Δ.Σ. της ΕΣΚ εξέδωσε 33 ανακοινώσεις, σε σύγκριση με 26 το 2021. Οι πλείστες ανακοινώσεις του Δ.Σ. αφορούσαν αμιγώς συνδικαλιστικά ζητήματα και την στήριξη συναδέλφων τόσο εντός όσο και εκτός της Κύπρου. Σε τρεις περιπτώσεις, το Δ.Σ. της ΕΣΚ χρειάστηκε να παρέμβει προς υπεράσπιση Τουρκοκύπριων συναδέλφων.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ενεγράφησαν στην ΕΣΚ μόλις δέκα νέα μέλη. Και ο αριθμός αυτός περίπου επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι επαρκής για την αναπλήρωση των μελών που είτε συνταξιοδοτούνται, είτε αποχωρούν από τον κλάδο ακολουθώντας άλλο επαγγελματικό προφίλ.

Στη διάρκεια του 2022 απεβίωσαν δύο μέλη της ΕΣΚ, ο επιτελικός δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης στον «Φιλελεύθερο» Τάκης Κουνναφής και ο κοινοβουλευτικός ρεπόρτερ του ραδιοσταθμού «Άστρα» Γιώργος Δεληγιάννης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η διεθνής δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΕΣΚ τη χρονιά αυτή υπήρξε ενδιαφέρουσα, πολυποίκιλη και επωφελής για την οργάνωση και τα συμφέροντα των μελών της. Οι πλείστες δραστηριότητες είχαν να κάμουν με την ενεργό συμμετοχή μας σε δράσεις τόσο της Διεθνούς όσο και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Στις 4 Απριλίου ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τ/κ Δημοσιογράφων Εμίν Ακκόρ, ως προσκεκλημένοι του ιδρύματος FOJO, που ασχολείται με θέματα ΜΜΕ, είχαν στην Στοκχόλμη συναντήσεις με διάφορους
αρμόδιους φορείς οι οποίοι και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δικοινοτική συνεργασία των δημοσιογράφων στην Κύπρο. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν και οι τρεις θεματικές ενότητες επιμορφωτικών ημερίδων του προγράμματος FOJO που αφορούν τη διαφθορά, την προστασία του περιβάλλοντος και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ανταπόκριση των συναδέλφων στο όλο πρόγραμμα υπήρξε ικανοποιητική. Και η εργασία που επιτελέστηκε αξιολογείται θετικά.

Στις 25 Μαΐου ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της ΕΣΚ και τέως Γ.Γ. της οργάνωσης επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή τριετή θητεία στο Συμβούλιο Φύλου της Διεθνούς

Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Το γεγονός φρονούμε ότι τιμά τόσο τον ίδιο όσο και την οργάνωσή μας.

Μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ και ο Πρόεδρος του Τ/κ Συνδέσμου Δημοσιογράφων, ύστερα από σχετική πρόσκληση πραγματοποίησαν επαφές στο Στρασβούργο στα πλαίσια των εργασιών της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. Αποφασίστηκαν διάφορες συνέργειες των δύο οργανώσεων κυρίως με την εξαμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Κύπρου, αλλά και άλλους συναφείς φορείς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες αλλά αντιπροσωπεύονται και στην Λευκωσία.

Στις 13-14 Ιουνίου ο Πρόεδρος και η Γ.Γ. της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος και Ραλλή Παπαγεωργίου, μετείχαν στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ είχε την ευκαιρία για πολλές διμερείς επαφές με αντίστοιχες αντιπροσωπείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι Πρόεδρος της ΕΟΔ εκλέγηκε, για πρώτη φορά γυναίκα δημοσιογράφος.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πέρα από την αμιγώς συνδικαλιστική δραστηριότητα και τη διεθνή εκπροσώπηση της ΕΣΚ, το Δ.Σ. της οργάνωσης πραγματοποίησε το 2022 και σωρεία άλλων δράσεων, ενεργειών και επαφών προς ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του δημοσιογραφικού κλάδου, καθώς και προς βελτίωση του επαγγελματικού καθεστώτος της δημοσιογραφικής κοινότητας στην Κύπρο.

Στις 21 Ιανουαρίου κλιμάκιο της ηγεσίας της οργάνωσης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου, ζητώντας τη βοήθεια του κοινοβουλίου για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κλάδος και χρήζουν νομοθετικής διαχείρισης. Ως Δ.Σ. θεωρούμε ότι διασφαλίσαμε το ρόλο και τον λόγο που αναλογεί στην ΕΣΚ ενώπιον της Βουλής. Λάβαμε διαβεβαιώσεις των οποίων την τήρηση θα παρακολουθούμε στενά.

Στις 21 Φεβρουαρίου, στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου Κύπριου δημοσιογράφου, Θεόδουλου Κωνσταντινίδη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την Πρόεδρο της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή. Θεωρούμε το έργο αυτό ως μια οφειλή προς την ιστορία της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, την οποία, ύστερα από προσπάθειες χρόνων, εξοφλήσαμε.

Στις 15 Μαρτίου, κλιμάκιο της ηγεσίας της ΕΣΚ είχε συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μάριο Πελεκάνο και την αναπληρώτρια Κ.Ε. κα Νιόβη Παρισσινού. Ζητήσαμε μεγαλύτερη προσβασιμότητα στις κυβερνητικές πηγές πληροφόρησης και περαιτέρω διευκολύνσεις για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τα ζητήματα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όλα τα κέντρα εξουσίας, από καιρού εις καιρόν, είναι καλά να νιώθουν την παρουσία μας και να γίνονται κοινωνοί των αιτημάτων μας.

Στις 31 Μαρτίου υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Frederick, που διαλαμβάνει διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς προώθηση και υλοποίηση. Ανάλογο μνημόνιο υπογράψαμε στο πρόσφατο παρελθόν και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχουν δρομολογηθεί ανάλογες διεργασίες και με το ΤΕΠΑΚ. Αυτής της υφής οι συνεργασίες είναι καλό να προωθούνται διότι φέρνουν την ΕΣΚ σε επαφή με τους φοιτητές δημοσιογραφίας, μελλοντικούς συναδέλφους.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου, παρουσιάσαμε τη δεύτερη μεγάλη ετήσια έρευνα της ΕΣΚ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν σημείο αναφοράς την ίδια ημέρα και τις αμέσως επόμενες τόσο στα ίδια τα ΜΜΕ όσο και στα ΜΚΔ. Η καθιέρωση αυτής της έρευνας, αδιαμφισβήτητα πλέον, είναι ένας θεσμός που χρειαζόμασταν ως δημοσιογραφική κοινότητα, ως επαγγελματίες των ΜΜΕ εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες αλλά και ως κοινωνία των πολιτών. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας επιβάλλεται να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται συνεχώς, ούτως ώστε τα πορίσματά της να μην είναι απλώς επαναλαμβανόμενα και προβλεπτά, αλλά χρήσιμα και λειτουργικά κάθε φορά.

Στις 17 Οκτωβρίου, ύστερα από δικό μας αίτημα, κλιμάκιο της ηγεσίας της ΕΣΚ, είχε συνάντηση με στελέχη της διοίκησης και της διεύθυνσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η Οργάνωση έγινε αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από συναδέλφους για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που γίνεται στο ΡΙΚ. Η διαχείριση αυτή, εκ μέρους των άμεσα επηρεαζόμενων, χαρακτηρίζεται κακή και υποκειμενική. Διεύθυνση και Διοίκηση του ΡΙΚ απέρριψαν τα σχετικά παράπονα και καταγγελίες. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εργασιακές σχέσεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και όποτε κρίνουμε τούτο επιβεβλημένο, θα προβαίνουμε σε σχετικά διαβήματα.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σε ό,τι αφορά τις χορηγίες που διεκδικεί και λαμβάνει η ΕΣΚ ετησίως έχουν σημειωθεί δυσάρεστες εξελίξεις τις οποίες και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε. Στα πλαίσια της οικονομικής περισυλλογής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση με στόχο τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών, το κονδύλι που λαμβάναμε ετησίως για σκοπούς ευημερίας των δημοσιογράφων συνολικού ύψους €54,000 καταργείται εντελώς από φέτος, από το 2022. Με αυτό το ποσό η ΕΣΚ χορηγεί μηνιαίες επικουρικές συντάξεις σε συνταξιούχους συναδέλφους, σε χήρους ή χήρες συναδέλφων που λαμβάνουν σύνταξη από το Τ.Κ.Α. κάτω από το κατώτατο όριο. Από τους ίδιους πόρους χορηγούμε κάθε χρόνο έκτακτα βοηθήματα σε δυσπραγούντες ή βαριά ασθενούντες συναδέλφους, ενώ παραχωρούμε πασχαλινά και χριστουγεννιάτικα επιδόματα σε χρόνια άνεργους συναδέλφους και άλλες ειδικές περιπτώσεις. Το αποθεματικό του Ταμείου Ευημερίας της ΕΣΚ μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική και πρακτική τουλάχιστον ακόμα μερικά χρόνια. Στο μεταξύ, σε απόλυτη σύμπνοια με την ΣΕΚ και την ΠΕΟ, που λάμβαναν επίσης άλλες €54,000 αλλά εξ ημισείας για τους τυπεργάτες μέλη τους, καταβάλλουμε προσπάθειες για ανάκληση της πιο πάνω κυβερνητικής απόφασης ή έστω για περιορισμό της περικοπής τουλάχιστον στο ήμισυ του συνόλου.

Η δεύτερη κυβερνητική περικοπή έχει να κάμει με την κρατική χορηγία των €36,000 προς την ΕΣΚ για σκοπούς κάλυψης του λειτουργικού της κόστους και λόγω της δημόσιας
αποστολής που επιτελεί. Όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Οικονομικών, δια σχετικής επιστολής, θα αφαιρεθούν €11,000 από αυτή τη χορηγία από το 2023. Προβήκαμε ήδη σε σχετικά γραπτά διαβήματα στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Πετρίδη και Νουρή αντιστοίχως, και αναμένουμε την ανταπόκρισή τους. Παράλληλα όμως, συνήψαμε σχετική συμφωνία με τη νέα Διεύθυνση του Γ.Τ.Π αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού του Μουσείου Τύπου και του Αρχείου Τύπου στον υπόγειο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας. Η συμφωνία αυτή, που προνοεί των καταβολή μηνιαίου ενοικίου προς την ΕΣΚ, καλύπτει ήδη κατά το ήμισυ την απώλεια από την συγκεκριμένη περικοπή της κρατικής χορηγίας.

Συνολικά, η οικονομική κατάσταση της οργάνωσης κρίνεται ικανοποιητική και βιώσιμη. Οι καιροί που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε εύκολα χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τον τραπεζιτικό, δυστυχώς, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης των εσόδων μας, κυρίως με μεγαλύτερη αξιοποίηση των υποδομών που διαχειριζόμαστε, της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία και του Δημοσιογραφικού Χωριού στα Περβόλια. Ειδικά τα αναπαυτήρια μας στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου έχουν πενιχρή πληρότητα. Στο χέρι μας είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση. Φτάνει να το θελήσουμε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η φετινή γενική συνέλευση της ΕΣΚ είναι και εκλογική καθώς λήγει η τριετής θητεία του παρόντος απερχόμενου Δ.Σ. όπως και του Προέδρου της Οργάνωσης. Ήταν μια θητεία δύσκολη, με πρωτόγνωρες εμπειρίες για όλους μας, με συνεχείς δυσάρεστες καταστάσεις προς διαχείριση, απολύσεις συναδέλφων, περαιτέρω μειώσεις μισθών, ροκάνισμα άλλων ωφελημάτων κλπ. Δεν είμαστε όμως ευχαριστημένοι ούτε με τη συμμετοχή και την ανταπόκριση των μελών και των δυνητικών μελών της συντεχνίας στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Ασφαλώς και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για διεκδικήσεις και πολύ περισσότερο για κατακτήσεις. Όμως, με μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Ως απερχόμενο Δ.Σ. σας καλούμε να μας κρίνετε και να μας κατακρίνετε αυστηρά. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, η διαφάνεια και ο έλεγχος. Μαζί με την κριτική σας όμως έχουμε ζωτική ανάγκη να ακούσουμε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις σας, τις ιδέες και τα οράματά σας για μια οργάνωση όσο το δυνατό πιο μαζική, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ