Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
η 61η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου πραγματοποιείται σε συνθήκες που ουδέποτε υπήρξαν στο παρελθόν. Η πανδημία αφήνει το στίγμα της παντού, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας. Η ποικιλόμορφη δράση της ΕΣΚ τη χρονιά που λήγει σύντομα πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας. Κάθε συνδικαλιστική, οργανωτική, επιμορφωτική ή άλλη προσπάθειά μας έγινε υπό την πρόσθετη δυσχέρεια της πανδημίας. Ως εκ τούτου και τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα και πανδημοεξαρτώμενα.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
όσον αφορά τα συνδικαλιστικά ζητήματα, η χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και προοπτικές ευόδωσης προσπαθειών και επίτευξης στόχων. Κλιμάκια του νεοεκλεγέντος ανανεωμένου Δ.Σ. της οργάνωσης άρχισαν τις επισκέψεις στους εργασιακούς χώρους σε διάφορες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Καταρτίστηκαν έντεκα θεματικές επιτροπές, απαρτιζόμενες κατά βάση από νέα στελέχη της ΕΣΚ, που άρχισαν να μελετούν τα επιμέρους χωριστά ζητήματα που τους ανατέθηκαν. Το Δ.Σ. δρομολογούσε διαδικασίες και διεργασίες προκειμένου να συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια για σταδιακή ανάκτηση κεκτημένων και ωφελημάτων που εκχωρήθηκαν ή απωλέσθηκαν κατά την έναρξη της μνημονιακής εποχής στα εργασιακά ζητήματα της πατρίδας μας.
Πλην όμως, όπως λέει και το γνωστό άσμα: «εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει». Η πανδημία του κορωνοϊού επέδρασε καταλυτικά αρνητικά τόσο σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας και το εργασιακό μας περιβάλλον, όσο και σε σχέση με τα ωφελήματα και τις απολαβές μας. Οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν να φαίνονται από τις αρχές Μαρτίου. Στις 11 του ίδιου μήνα η ΕΣΚ, με γραπτό διάβημα της, κάλεσε τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, όλους τους ιδιοκτήτες δημοσιογραφικών οργανισμών και επιχειρήσεων ΜΜΕ, όπως μεριμνήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για τη λήψη όλων των επιβαλλόμενων μέτρων προς προστασία του προσωπικού που εργοδοτούν από τον κορωνοϊό. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, το Δ.Σ. της ΕΣΚ προειδοποιούσε: «Η κατανομή βαρών από την πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, ισομερής, κοινωνικά ευαίσθητη και αλληλέγγυα. Εργοδότες και εργοδοτούμενοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, να επωμιστούν το βάρος που πραγματικά τους αναλογεί».
Και δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν. Τα σχέδια αρωγής της επιχειρηματικότητας και επιδότησης της μισθοδοσίας του προσωπικού αξιοποιήθηκαν από τους πλείστους εργοδότες προς ιδίον όφελος και σε βάρος των εργαζομένων. Σε εγκύκλιο προς τα μέλη το Δ.Σ. της ΕΣΚ, στις 9 Ιουνίου 2020, έκανε λόγο για «παρατυπίες, παρασπονδίες, παρερμηνείες ή και εκτροπές» κατά την εφαρμογή αυτών των σχεδίων από επιχειρηματίες ΜΜΕ. Την ίδια ώρα ζητήσαμε από όλους τους συναδέλφους «να μην προβαίνουν σε ατομικές διευθετήσεις με την εργοδοσία», αλλά να επιλέγουν τη συλλογική μορφή διαχείρισης όλων των ζητημάτων μέσω της συντεχνίας τους.
Μόλις οι συνθήκες της πανδημίας το επέτρεψαν συγκαλέσαμε τοπικές συνελεύσεις σε όλες τις σημαντικές επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις οι συνελεύσεις επαναλήφθηκαν δύο και τρεις φορές. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε γραπτώς από το υπουργείο Εργασίας τι εξ υπακούει η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα με τη λήξη της ισχύος των κυβερνητικών σχεδίων στήριξης. Την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης των πιο πάνω σχεδίων, συγκαλέσαμε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία προβήκαμε σε σαφείς προειδοποιήσεις προς τον εργοδοτικό κόσμο.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήσαμε στη Δημοσιογραφική Εστία συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα όσα ταλανίζουν τον κλάδο μας, αλλά και για τα όσα προβλέπαμε ότι έπονται. Κατά γενική ομολογία, η εκδήλωσή μας στέφθηκε με επιτυχία. Η προσέλευση ήταν αρκούντως ικανοποιητική και τα μηνύματα που οφείλαμε να δώσουμε, προς πολλούς αποδέκτες, δόθηκαν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν εξέπνευσαν οι όροι και οι προϋποθέσεις των κυβερνητικών σχεδίων – και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2020 – άρχισε η επίδοση επιστολών πλεονασμού. Επειδή, οι πλείστες επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι, ούτως ή άλλως, υποστελεχωμένες εδώ και καιρό, το φαινόμενο των επικείμενων, από την 1η Ιανουαρίου 2021, πλεονασμών, δεν προσέλαβε ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις. Κι αυτό διότι, δεν υπήρχαν περιθώρια να συμβεί κάτι τέτοιο. Στο παρόν στάδιο, το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαχειρίζεται όλες τις συναφείς περιπτώσεις ούτως ώστε όλοι οι επηρεαζόμενοι συνάδελφοι να λάβουν όλα όσα δικαιούνται και όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του Ταμείου Πλεονάζοντος. Για όλες τις παρεκτροπές επί τούτου έχουν γίνει γραπτές επώνυμες καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας και αναμένουμε την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Πέραν των πλεοναζόντων συναδέλφων, ιδιαίτερα δυσχερείς καθίστανται οι συνθήκες και για τη μάζα των συναδέλφων, που διατηρούν τη θέση εργασίας τους. Οι μονομερείς ενέργειες της εργοδοτικής πλευράς σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές και ποικίλλουν αναλόγως της κάθε χωριστής περίπτωσης. Αλλού συνεχίζεται η περικοπή μισθών, αλλού η περικοπή επιδομάτων βάρδιας και αλλού η αμοιβή για αργίες και Κυριακές αντικαταστάθηκε με παραχώρηση ρεπώ.
Εντός Ιανουαρίου θα συγκληθούν εκ νέου τοπικές συνελεύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια η νέα κατάσταση πραγμάτων, να εξαχθούν συμπεράσματα και να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις προς αντιμετώπιση των νέων ακόμη πιο δυσχερών δεδομένων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη διάρκεια του 2020, πραγματοποίησε 23 συνεδριάσεις με ποσοστό συμμετοχής σε αυτές πέραν του 90% των μελών του. Την ίδια περίοδο κλιμάκια της ηγεσίας της ΕΣΚ πραγματοποίησαν αριθμό επισκέψεων σε αρκετούς από τους βασικούς εργασιακούς χώρους επιχειρήσεων ΜΜΕ. Το καθεστώς τηλεργασίας, που υιοθέτησαν πολλά ΜΜΕ για σημαντική περίοδο του χρόνου, δεν ευνοούσε περαιτέρω αύξηση των επί τόπου επισκέψεων στους χώρους εργασίας, όπως ήταν και ο αρχικός στόχος του Σώματος.
Προσφυγή στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας χρειάστηκε φέτος μόνο για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος», όπου υπήρξε διχογνωμία μεταξύ εργοδοτικής και εργατικής πλευράς, αναφορικά με το πως εφάρμοζε η εταιρεία τα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης της εργασίας. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις συναντήσεις ενώπιον του Τμήματος Εργασίας του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο συμμερίστηκε απόλυτα την ερμηνεία που έδινε στα κυβερνητικά σχέδια η συνδικαλιστική πλευρά και συγκεκριμένα η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ και η ΣΕΒΒΕΤΥΚ-ΠΕΟ.
Κατά τη διάρκεια του 2020 το Δ.Σ. της ΕΣΚ εξέδωσε 49 ανακοινώσεις και εγκυκλίους, 12 από τις οποίες αφορούσαν την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της, εργασιακές και άλλες. Οι πλείστες ανακοινώσεις αφορούσαν θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, θέματα αρχής και άλλα συναφή ζητήματα που αφορούσαν άμεσα τη δημοσιογραφική οικογένεια. Σε δύο περιπτώσεις η ΕΣΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς δοκιμαζόμενους
συναδέλφους, τους δημοσιογράφους του Λιβάνου και τους δημοσιογράφους της Λευκορωσίας. Όλες οι παρεμβάσεις της ΕΣΚ έτυχαν προβολής και αξιοποίησης από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα Μ.Κ.Δ.
Φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν αποστολές στο εξωτερικό. Μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΚ μετείχαν σε διασκέψεις, συνελεύσεις και ημερίδες που διεξήχθηκαν διαδικτυακά. Συγκεκριμένα, λάβαμε μέρος σε τρεις τηλεδιασκέψεις του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, καθώς επίσης και στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Κατά τη διάρκεια του 2020 ενεγράφησαν στην ΕΣΚ οκτώ νέα μέλη, σε σύγκριση με δέκα νέα μέλη πέρσι και έντεκα νέα μέλη πρόπερσι. Η ροή νέων μελών στην οργάνωση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική. Το ποσοστό συνδικαλιστικής ενεργοποίησης, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά συναδέλφων είναι στην ουσία απογοητευτικό. Με τέτοιους ρυθμούς και ποσοστά, όχι απλώς δεν διασφαλίζεται η φυσική συνέχεια στην οργάνωση, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ίδια την ύπαρξή της. Κι αυτό στο μεσοπρόθεσμο και όχι καν στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Μεγαλύτερο πρόβλημα στράτευσης νέων μελών αντιμετωπίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Για την όλη κατάσταση πραγμάτων επί του προκειμένου το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιμερίζεται το Δ.Σ. της οργάνωσης. Ωστόσο, ευθύνες έχουν και οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που ο καθένας στο χώρο εργασίας του έχει χρέος να υποδεικνύει προς τους νεότερους την ανάγκη της ένταξης στη συντεχνία και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή.
Στη διάρκεια του 2020 απεβίωσαν τέσσερα μέλη μας ο Τάσος Αγγελή, ο Γλαύκος Ξένος, η Αλέκα Γράβαρη Πρέκα και ο Δημήτρης Μιχαλακάκος.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ανυπολόγιστο κόστος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Καταλυτικά αρνητικές επιπτώσεις υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και στην πατρίδα μας. Η δημόσια υγεία, η οικονομία, η κοινωνία συνολικά, έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην Κύπρο.
Από τον Μάρτιο και μετά σε δραματικές συνέπειες υπόκεινται και ο δημοσιογραφικός κλάδος του τόπου μας. Η δημοσιογραφική κοινότητα της Κύπρου έχει υποστεί και συνεχίζει να υπόκειται αρνητικές επιπτώσεις σε δύο τομείς: α) Στον οικονομικό-συνδικαλιστικό τομέα και β) Στον τομέα των συνθηκών εργασίας και της πρόσβασης στις πηγές πληροφόρησης.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και συνεμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ορθολογιστική διαχείριση όλων των συνεπειών, που προκαλούνται από την πανδημία, σε βάρος των Κυπρίων δημοσιογράφων, όλων των συναδέλφων μας.
Σε σχέση με την πανδημία και τις συνέπειές της στον κλάδο, το Δ.Σ. της ΕΣΚ προέβη σε αλλεπάλληλα γραπτά διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο
Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, την Υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριακο Κούσιο. Ενεργήσαμε προς τρεις κατευθύνσεις: α) Την παροχή διευκολύνσεων στους δημοσιογράφους, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους εν μέσω πανδημίας, β) την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τα συναφή διατάγματα στους χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας όλων των συναδέλφων, γ) την εξασφάλιση της απαραίτητης οικονομικής αρωγής προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ και να ην απωλεσθούν δημοσιογραφικές θέσεις εργασίας.
Υπό τις περιστάσεις, κρίνουμε ότι τα διαβήματά μας έφεραν κάποια αποτελέσματα, όχι βέβαια στο βαθμό του επιθυμητού και ιδεατού, αλλά σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Το σημαντικό είναι ότι ακούστηκε η φωνή της ΕΣΚ σε όλα τα βήματα και όλα τα επίπεδα.
ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Σωρεία ζητημάτων που απασχολούν την ΕΣΚ, είτε στις εσωτερικές είτε στις εξωτερικές τις σχέσεις, τελούν σε στασιμότητα και παραμένουν σε εκκρεμότητα. Για όλα η αιτία είναι οι περιορισμοί που απορρέουν από τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από τα εσωτερικά ζητήματα σημειώνουμε τη νομοθεσία περί Τύπου που χρήζει επειγόντως συμπλήρωσης και εκσυγχρονισμού. Ο διάλογος των εμπλεκομένων φορέων ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, πλην όμως το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι επί του παρόντος έχει άλλες ιεραρχημένες προτεραιότητες. Το ευχάριστο είναι ότι στο τελευταίο προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε ενώπιον μας, η δικαιοδοσία έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας εκχωρείται εξ’ ολοκλήρου στην ΕΣΚ. Κάτι που τερματίζει τη διαρχία με το Γ.Τ.Π. και αποτελούσε πάγιο αίτημά μας εδώ και δεκαετίες.
Εσωτερικά και πάλι, οι σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας, τον Τ/κ Σύνδεσμο Δημοσιογράφων και τη Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen, έχουν ατονήσει. Και έχουν ατονήσει για λόγους προφανείς και αντικειμενικούς. Οι όποιες επαφές πραγματοποιούνται πλέον μόνο διαδικτυακά. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επικοινωνία δια φυσικής παρουσίας. Προσδοκούμε γρήγορη άρση των δυσχερειών προς αναθέρμανση των σχέσεών μας με τους Τ/κ συναδέλφους μας.
Για τους ίδιους λόγους έχουν ατονήσει και οι διεθνείς μας σχέσεις. Τα πρωτόκολλα συνεργασίας που συνυπογράψαμε με την Ένωση Δημοσιογράφων Κίνας, αλλά και την Ένωση Δημοσιογράφων Ρωσίας, στην ουσία παρέμειναν φέτος ανενεργά. Αναμένουμε να δοθεί νέα ώθηση και στα δύο πρωτόκολλα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ως γνωστόν, με την πλήρη λειτουργία του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, τερμάτισαν τη λειτουργία τους, ανάμεσα σε άλλα, και τα συντεχνιακά ταμεία υγείας περιλαμβανομένου και αυτού της ΕΣΚ. Ειλημμένη απόφαση της περσινής 60ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
της ΕΚΣ, ήταν όπως διερευνηθεί το ενδιαφέρον των μελών προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται και να λειτουργεί το ταμείο Υγείας της ΕΣΚ ως συμπληρωματικό του ΓεΣΥ για διάφορα επιμέρους ζητήματα. Δυστυχώς η όλη διερεύνηση δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί λόγω των απρόβλεπτων κωλυμάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Επιχειρούμε τώρα να ολοκληρώσουμε τη σχετική διαδικασία, λαμβάνοντας τη γνώμη των μελών μέσω εξειδικευμένου ερωτηματολογίου, το οποίο θα σταλεί στα μέλη πολύ σύντομα. Στόχος μας είναι με το μικρότερο δυνατό κόστος να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για τα μέλη μας, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο.
Το Ταμείο Υγείας της ΕΣΚ, επί της ουσίας, μπορεί προσωρινά να έχει τεθεί σε αχρησία, αλλά έχει κάποια χρηματικά αποθέματα όπως επίσης και αρκετές καθυστερημένες εργοδοτικές οφειλές να λάβει τις οποίες και διεκδικούμε μέχρι και το τελευταίο σεντ και τις οποίες μελετούμε διάφορους παραγωγικούς τρόπους για να αξιοποιήσουμε.
Από τα χρηματικά αποθέματα που δημιουργούνται στο Ταμείο Ευημερίας της ΕΣΚ, το Δ.Σ. αποφάσισε να προσφέρει ωφελήματα στα μέλη, το κόστος των οποίων θα απορροφήσει εξ ολοκλήρου η οργάνωση. Ως πρώτο τέτοιο μέτρο, αποφασίστηκε η ασφαλιστική κάλυψη
έναντι ατυχήματος για όλα τα τακτοποιημένα μέλη της συντεχνίας. Ζητήσαμε και λάβαμε προσφορές από τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες και καταλήξαμε στην προσφορά της Eurolife που θα έχει ετήσιο κόστος ανά ασφαλιζόμενο €16,30 και θα προσφέρει κάλυψη €20.000 για θάνατο ή ολική ανικανότητα από ατύχημα. Θα καλύπτει επίσης τα πρώτα €1.000 για ιατρικά έξοδα από ατύχημα. Επαναλαμβάνουμε ότι το συνολικό κόστος για την πιο πάνω ασφάλιση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ευημερίας της ΕΣΚ. Το αρχικό συμβόλαιο με την Eurolife θα έχει διάρκεια ενός έτους και η προσφορά του θα επανεξετάζεται χρονιαία ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Οργάνωσης.
Όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας της ΕΣΚ τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τόσο όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, όσο και όσον αφορά το συνολικό αριθμό των μελών. Για την επενδυτική προοπτική ισχύει ό,τι ισχύει για όλα τα ταμεία προνοίας, αλλά και για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, το καταθετικό επιτόκιο έχει εξαϋλωθεί. Ως εκ τούτου, μέσω συμβουλευτικού οίκου, η Διαχειριστική Επιτροπή του Τ.Π. αναζητεί τρόπους επενδυτικής απόδοσης στο εξωτερικό. Η όλη προσπάθεια αναμένουμε να αποδώσει καρπούς εντός του 2021.
Σε σχέση με τα μέλη, το Ταμείο Προνοίας συρρικνώνεται αριθμητικά και γηράσκει. Ελάχιστοι από τους νεότερους συναδέλφους που εγγράφονται στην ΕΣΚ, εντάσσονται και στο Ταμείο Προνοίας της οργάνωσης. Θερμότατη έκκληση προς όλους είναι όπως αυτοβούλως-ανεξαρτήτως της βούλησης του εργοδότη-προχωρήσουν σε ένταξη στο Ταμείο Προνοίας της ΕΣΚ, με μηνιαία εμβάσματα, μέσω τραπεζικής εντολής, αναλόγως απολαβών και δυνατοτήτων. Μια μικρή αποταμίευση σήμερα αποφέρει μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι παλιοί συνάδελφοι που χρειάστηκε να δανειοδοτηθούν από το Τ.Π., αυτό το γνωρίζουν συνάδελφοι που έμειναν άνεργοι στο παρελθόν, αυτό το γνωρίζουν συνάδελφοι που κηρύχθηκαν πλεονάζοντες την τελευταία περίοδο. Ας μεταφέρουν λοιπόν αυτή τη γνώση και στους νεότερους συναδέλφους.
ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΚ
Τα μέλη της ΕΣΚ Γιώργος Θεοδούλου και Σάββας Ιακωβίδης, στις 13 Μαρτίου 2020, κατέθεσαν αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις 50.000 ευρώ από την οργάνωση. Εναγόμενοι είναι όλα τα μέλη του Δ.Σ., περιλαμβανομένου του Προέδρου και των επιλαχόντων. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι με το να μην τους επιτραπεί να διεκδικήσουν θέση στο Δ.Σ. της ΕΣΚ κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2019, παραβιάστηκαν οι Συνταγματικές Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματά τους. Στην ουσία όμως εγκαλείται η ηγεσία της ΕΣΚ διότι εφάρμοσε το αναθεωρηθέν και εγκριθέν από την Έφορο Συντεχνιών καταστατικό της οργάνωσης! Πέραν των χρηματικών αποζημιώσεων, οι δύο ενάγοντες συνάδελφοι ζητούν όπως οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 κηρυχθούν άκυρες.
Εκ μέρους της ΕΣΚ την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Λέλλος Π. Δημητριάδης Δ.Ε.Π.Ε. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την 14η Ιανουαρίου 2021. Εμείς, ως Δ.Σ., εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς την Κυπριακή Δικαιοσύνη, την ετυμηγορία της οποίας θα σεβαστούμε απόλυτα. Όσο για τους δύο ενάγοντες συναδέλφους, τους παραδίδουμε στην κρίση των μελών της οργάνωσης. Ενάγουν την ΕΣΚ, την οποία επιθυμούσαν να υπηρετήσουν ως αξιωματούχοι.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,
φέτος ειδικά αντιμετωπίσαμε πολλές δυσχέρειες, άλλες προβλεπτές και άλλες απρόβλεπτες. Ωστόσο, οι δυσκολίες θα πρέπει πάντα να μας πεισμώνουν και να ατσαλώνουν τη θέλησή μας. Διότι πάντα δεν θα υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής διεκδίκησης, της συλλογικής δράσης, της συλλογικής σκέψης και δημιουργίας. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Για το καλό του κλάδου μας, για το καλό της δημοσιογραφίας, της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης, του πλουραλισμού των απόψεων και της δημοκρατίας. Υπό τις σημερινές αντίξοες, δυσχερείς συνθήκες έχουμε τι να διεκδικήσουμε, τι να απαιτήσουμε και τι να κατακτήσουμε.
Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου