ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 2023Σάλπισμα αγώνα για την ΑΤΑ σε όλα τα ΜΜΕ

Σάλπισμα αγώνα για την ΑΤΑ σε όλα τα ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίον η πλειοψηφία των εργοδοτών στις επιχειρήσεις ΜΜΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της καταβολής της ΑΤΑ, όπου αυτή αποδίδεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση. Υπενθυμίζουμε ότι η σύμβαση παραμένει ενεργή, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

Δυστυχώς, η καταβολή της ΑΤΑ δεν αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων, αλλά παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες μια συστηματική προσπάθεια πλήρους κατάργησης του θεσμού στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Ο τομέας της Ενημέρωσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια διέρχεται μια σοβαρή διαρθρωτική και οικονομική κρίση. Πρώτοι εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Κύπρου, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και για αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε συναινέσει σε περικοπές στο προσωπικό, σε περικοπές σε μισθούς, σε περικοπές σε ωφελήματα και στην εντατικοποίηση της δημοσιογραφικής εργασίας.

Αυτή η στάση, δυστυχώς, έχει παρερμηνευτεί με αποτέλεσμα σήμερα οι λειτουργοί του Τύπου να υπαμείβονται και να δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η εργοδοτική πλευρά οργανωμένα θα μπορούσε να ζητήσει μια διευθέτηση για το θέμα της καταβολής της ΑΤΑ κατά τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που το ποσοστό απόδοσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Αντί όμως η εργοδοσία να ζητήσει διάλογο με τους εργαζόμενους και με το θεσμικό τους εκπρόσωπο την Ένωση Συντακτών Κύπρου, προχωρά σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Είναι προφανές ότι η εργοδοτική πλευρά δεν θέλει την ΕΣΚ μέσα στα πόδια της. Η Ένωση Συντακτών όμως θα είναι εδώ αποτελώντας την μοναδική φωνή όλων των δημοσιογράφων και όλων των τεχνικών του χώρου της ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι της Κύπρου συστηματικά κάλυψαν την συλλογική προσπάθεια διατήρησης του θεσμού, αλλά οι ίδιοι στερούνται, ντε φάκτο και μονομερώς, το δικαίωμα απόδοσης της ΑΤΑ.

Καλούμε την εργοδοτική πλευρά να προσέλθει σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης της αύξησης του εργασιακού κόστους που προκαλεί η ΑΤΑ με το θεσμό να παραμένει σε ισχύ όπως άλλωστε προβλέπει η τελευταία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και είναι η βούληση και της Κυβέρνησης.

Πρώτοι εμείς οι λειτουργοί του Τύπου θέλουμε ισχυρά και κερδοφόρα ΜΜΕ. Η μετάβαση όμως σε μια σύγχρονη και κερδοφόρα αγορά δεν μπορεί να γίνει με πρακτικές που μας υποβιβάζουν ως επαγγελματίες, με πρακτικές που επιχειρούν αλλοίωση της συλλογικής σύμβασης, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία.

Στο σημείο αυτό με λύπη κάνουμε γνωστό ότι γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από συναδέλφους για σειρά παραβιάσεων της ίδιας της εργατικής νομοθεσίας. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας να προχωρήσουν στους ενδεδειγμένους ελέγχους στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ της Κύπρου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η Ένωση Συντακτών αντλεί διαπραγματευτική δύναμη από τα μέλη της. Προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τοπικές γενικές συνελεύσεις με την ΕΣΚ να ζητεί εξουσιοδότηση για την κήρυξη απεργιακών και άλλων δυναμικών μέτρων.

Τα ΜΜΕ είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά και οι πρακτικές υποβιβασμού μας ως επαγγελματιών δεν θα περάσουν. Χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς φωτογράφους, χωρίς κινηματογραφιστές, χωρίς ηχολήπτες, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις του Τύπου, δεν υπάρχουν εκδότες, καναλάρχες και μιντιάρχες.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ