ΑνακοινώσειςΑνακοινώσεις 202328 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα

28 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα

Είκοσιτρείς Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα, καλύπτοντας τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, ενώ κάποιοι αγνοούνται. Τον τραγικό απολογισμό έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με την ΔΟΔ και καλεί τις κραταιές δυνάμεις του πλανήτη, τον ΟΗΕ και την UNESCO να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι και τα εμπόλεμα μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία. Εκείνο που προέχει είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών, πρωτίστως των αμάχων και των γυναικόπαιδων.

Η ΔΟΔ συνεργάζεται στενά με το μέλος της, Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) για την επαλήθευση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, η ΔΟΔ υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους στο πεδίο να λαμβάνουν προφυλάξεις, να φορούν επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας και να μην ταξιδεύουν χωρίς οι εργοδότες τους να τους παρέχουν όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας που απαιτείται για την κάλυψη των γεγονότων. Κανένα ρεπορτάζ δεν αξίζει όσο η ζωή ενός δημοσιογράφου.

Επιπλέον, η μάχη κατά της παραπληροφόρησης αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Παγκόσμιου Χάρτη Δεοντολογίας για τους Δημοσιογράφους της ΔΟΔ. Οι διατάξεις του πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά των επαγγελματικών αρχών των δημοσιογράφων. Η έγκυρη ενημέρωση είναι ένα από τα κύρια δικαιώματα των πολιτών.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου τάσσεται στο πλευρό όλων των δημοσιογράφων που επιτελούν τον ρόλο και την αποστολή τους στη φλεγόμενη και αιμάσσουσα Λωρίδα της Γάζας.

Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου

ΡΟΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ